Zwembad bouwen? Vind hier de gemiddelde kosten van deze klus

Bijgewerkt op

Ga jij een zwembad laten bouwen? Deze klus laat je vakkundig uitvoeren door een vakman. Werkspot heeft de prijzen voor je op een rijtje gezet.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4 op 5 op basis van 4 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten zwembad laten bouwen

Een zwembad in de tuin is voor veel mensen een droom. Zie jij het ook wel zitten om na een lange werkdag een duik te nemen in je eigen zwembad? Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar zwembad kopen en deze opzetten in je tuin. Dit kun je zelf en hier heb je geen vakman bij nodig. Maar wil jij een zwembad dat meerdere jaren meegaat en dat ook helemaal past bij de inrichting van jouw tuin? Huur dan een professional in.

Wil jij een zwembad bouwen in de tuin? Dan ben je vast benieuwd aan welke kosten je kunt denken.

Gemiddelde prijs zwembad bouwen

De prijs van een zwembad komt tot stand door verschillende factoren. Uiteraard spelen de oppervlakte en het materiaal dat je kiest een belangrijke rol. En kies je voor een verwarmingsinstallatie en een pomp? Dan zorgt dit vaak voor een totaal ander prijskaartje. Uiteraard moet je bij het bouwen van een zwembad ook rekening houden met het arbeidsloon van de vakman. Afhankelijk van jouw wensen kan hij jou een prijsvoorstel sturen. Zo heb je vooraf een goede indicatie van de kosten.

Soort zwembadAfmetingenGemiddelde prijs
Soort zwembadMatenGemiddelde prijs
Tijdelijk opzetbadDiverse maten€ 100,- tot € 1.000,-
Polyester inbouw10 bij 4 meter€ 25.000,- tot € 40.000,-
Stalen inbouw7 bij 3 meter€ 5.000 tot € 11.000,-
Betonnen zwembadDiverse maten€ 30.000 tot € 130.000,-
Bio-zwembad / zwemvijver30 vierkante meter€ 25.000 tot € 40.000,-

Tijdelijk opzetbad plaatsen

Heb je een beperkt budget of is jouw tuin niet groot genoeg om het hele jaar een zwembad in te plaatsen? Kies dan voor een tijdelijk opzetzwembad. Je kunt het opzetbad zelf heel eenvoudig plaatsen. Je hebt hier dus geen vakman voor nodig. Opzetzwembaden heb je in allerlei soorten en maten. Er is er dus altijd wel eentje die past in jouw tuin.

Ben je van plan om het zwembad langere tijd te laten staan? Dan kun je het beste kiezen voor een zwembad met pomp en filter. Zo weet je zeker dat je zwemt in helder en schoon water. De prijs van een opzetzwembad is vooral afhankelijk van het materiaal en de afmetingen. Laat je goed voorlichten over de kwaliteit van het zwembad.

Soort zwembadMatenGemiddelde prijs
Tijdelijk opzetbadDiverse maten€ 100,- tot € 1.000,-

Polyester inbouw zwembad bouwen

Wil jij een onderhoudsvriendelijk zwembad dat de komende tien tot dertig jaar een blikvanger is in jouw tuin? Dan is het verstandig om een polyester inbouw zwembad te overwegen. Deze zwembaden worden ook wel monoblock genoemd. Voordeel van dit soort zwembaden is de gladde afwerking die prettig voelt aan je handen en voeten. Andere grote voordelen zijn dat je het zwembad eenvoudig kunt schoonmaken en dat het materiaal niet snel beschadigt. Hou er wel rekening mee dat een polyester inbouw zwembad niet goedkoop is. Je betaalt voor een zwembad van tien bij vier meter een bedrag tussen de € 25.000,- en € 40.000,-.

Polyester zwembad bouwen

Het plaatsen van een polyester zwembad is een specialistische klus die je het beste kunt laten uitvoeren door een deskundige vakman. Deze klus begint met het uitgraven van voldoende grond. Vervolgens is het zaak om een stevige fundering aan te leggen. Hierbij kijkt de vakman altijd goed naar de aanwezige grond. Zo kan hij ervoor kiezen om een betonplaat te leggen, maar soms is het maken van een gestabiliseerd bed van zand ook voldoende om jouw zwembad te dragen. De vakman kijkt ook goed naar de stand van het grondwater. Hoog grondwater kan namelijk een nadelig effect hebben op jouw zwembad wanneer er weinig of geen water in het zwembad zit. Het grondwater drukt het zwembad dan omhoog. Om dit te voorkomen kan de vakman een drainagesysteem, een betonplaat met kiezellaag of een overdrukklep plaatsen.

Wanneer de fundering klaar is, wordt het zwembad met een hijskraan op zijn plek getild. Het water komt in fases in het zwembad. Belangrijk hierbij is dat aan de zijkanten steeds voldoende zand of grind is gebruikt om de zijkanten op te vullen. Wanneer het bad volledig is gevuld, worden er aan de bovenkant randstenen geplaatst.

Verschillende maten en vormen

De polyester inbouw zwembaden zijn er in verschillende vormen en maten. In de meeste tuinen neemt een rechthoekig model de minste ruimte in. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ronde vorm of een halve maan. Welk zwembad je kiest, hangt vooral af van jouw smaak en de beschikbare ruimte in je tuin. De diepte van het zwembad is standaard 1.50 meter. In de meeste gevallen is er ook een Romaanse trap of een hoektrap aanwezig. Wel zo handig om makkelijk het zwembad in- en uit te lopen.

Soort zwembadMatenGemiddelde prijs
Polyester inbouw10 bij 4 meter€ 25.000,- tot € 40.000,-

Stalen inbouw zwembad bouwen

Wil je liever geen polyester zwembad of zijn de prijzen van het polyester zwembad te hoog voor jouw budget? Wellicht dat je dan kunt kiezen voor het stalen inbouw zwembad. De materialen van dit zwembad zijn een stuk voordeliger dan polyester en dit merk je daarom ook direct aan de prijs.

Plaatsen stalen inbouw zwembad

Kies jij voor een stalen zwembad? Dan kun kiezen voor een inbouw- of opbouwzwembad. Een opbouwzwembad is goedkoper en er zijn geen graafwerkzaamheden nodig. Dit merk je dus ook in het tarief dat je voor de vakman betaalt. Overleg goed met de vakman of een in- of opbouw het beste bij jouw wensen past. Een inbouwzwembad oogt vaak mooier en je kunt ook goed in de gaten houden wat er in het water gebeurt. Zeker een aanrader met spelende kinderen dus.

Stalen inbouwzwembaden worden door de vakman volledig ingegraven. Bij een opbouw variant plaatst de vakman extra versteviging aan de randen.

Soort zwembadMatenGemiddelde prijs
Stalen inbouw7 bij 3 meter€ 5.000 tot € 11.000,-

Betonnen zwembad

Wil jij een zwembad dat naadloos aansluit op jouw tuininrichting? En heb je het budget om te gaan voor een zwembad voor het leven? Overweeg dan om een betonnen zwembad te laten bouwen. Bij dit soort zwembaden ben je niet gebonden aan voorgevormde baden en kun je alle kanten op. Daarnaast is een betonnen zwembad erg stevig en duurzaam.

Houd er wel rekening mee dat de prijzen van een betonnen zwembad veel hoger liggen dan de prijzen van andere inbouw zwembaden. Ook is de vakman langer bezig met het plaatsen van een betonnen inbouw zwembad.

Plaatsen betonnen zwembad

Afhankelijk van de vorm en de plaats waar het zwembad moet komen, kan de vakman kiezen voor verschillende opties om het zwembad te plaatsen.

  • Beton ter plaatse storten tussen bekisting
  • Prefab betonpanelen
  • Betonblokken
  • Polystyreen blokken
  • Spuitbeton

Net als bij de andere inbouw zwembaden moet de vakman ook eerst de grond afgraven en zorgen voor een stevig fundament. Zo weet jij zeker dat jouw zwembad in lijn ligt met de rest van je tuin en dat het niet snel gaat verzakken. Na het plaatsen van een zwembad werkt de vakman het zwembad netjes af. De rand werkt hij af met bijbehorende terrastegels. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de binnenkant van het zwembad ook af te werken zodat het beton niet meer zichtbaar is. Je kunt hier een keuze maken uit pvc-folie of linerfolie, mozaïek, polyester of de rand laten stuccen. Welke keuze je maakt, is afhankelijk van jouw budget en smaak.

Soort zwembadMatenGemiddelde prijs
Betonnen zwembadDiverse maten€ 30.000 tot € 130.000,-

Natuurlijk zwembad bouwen of zwemvijver laten plaatsen

Wil jij liever zwemmen in natuurlijk water? Dan kun je kiezen voor een bio-zwembad of zwemvijver. Bij een zwemvijver zorgen de planten voor het onderhoud. Je hoeft dus niet de juiste balans tussen de chemicaliën te zoeken om te voorkomen dat er bacteriën in het water komen. Daarbij hoef je in een zwemvijver het water niet regelmatig te verversen. Een zwemvijver is dus beter voor het milieu en beter voor jouw gezondheid. Ook geeft een zwemvijver jouw tuin een natuurlijke uitstraling.

Plaatsen bio-zwembad

De vakman graaft eerst de grond uit voor hij een betonnen plaat plaatst als fundament. Om de waterdruk op te kunnen vangen, zijn ook de wanden van beton. Wanneer je hier het budget niet voor hebt, kan de vakman de vijver ook maken met vijverfolie in volle aarde. Het nadeel hiervan is wel dat je niet eenvoudig in de vijver kunt stappen. Ook is de kans groter dat het doek gaat scheuren.

Qua ontwerp kun je alle kanten op. Zo kun je kiezen voor een zwemvijver met een rechthoekige vorm waar het zwemgedeelte en het plantengedeelte van elkaar gescheiden zijn. De planten kunnen het water op natuurlijke wijze zuiveren. Je voorkomt overigens hiermee geen troebel water. Wil je dit voorkomen? Dan kun je kiezen voor een filtertechniek zonder chemicaliën van AquaForte.

Naast een zwemvijver kun je ook gaan voor de natuurvijver. Hierbij staan de zuiverende planten in het zwemgedeelte. Met deze vorm lijkt het alsof de vijver natuurlijk is ontstaan.

Soort zwembadMatenGemiddelde prijs
Bio-zwembad / zwemvijver30 vierkante meter€ 25.000 tot € 40.000,-

Hoe werk je het inbouw zwembad af?

Je kunt het inbouw zwembad op verschillende manieren afwerken. Hierbij is jouw smaak en budget doorslaggevend. Bespreek vooraf goed met de vakman welke wensen jij hebt. Zo kan hij je een prijsvoorstel op maat geven.

Voor de afwerking van het zwembad kun je kiezen voor natuursteen of composiet. Wil je liever een unieke uitstraling? Dan kun je ook kiezen voor verschillende houtsoorten, zoals thermohout, hardhout, of kunststof. Welke keuze het beste past, hangt natuurlijk ook af van hoe je tuin er verder uitziet. Wil je bijvoorbeeld graag een hardhouten terras of een terras van natuursteen bij het zwembad aanleggen of kies je liever voor een natuurlijke uitstraling met gras?