Vijver aanleggen: ontdek de gemiddelde kosten voor deze klus

Bijgewerkt op

Wil jij een vijver aanleggen in de tuin? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten. Werkspot heeft de gemiddelde kosten op een rijtje gezet.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.3

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.3 op 5 op basis van 15 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs voor een vijver aanleggen

Wil jij je tuin een upgrade geven en een vijver aanleggen? Dan kun je kiezen uit verschillende soorten vijvers. Zo kun je een visvijver maken of juist een vijver om lekker in rond te dobberen. Welk soort vijver je ook kiest: een vijver aanleggen is een tijdrovende en specialistische klus. Om geld en frustratie te besparen, kun je het beste goed voorbereid een vijver aanleggen.

Wil jij een vijver aanleggen? Dan is het slim om de hulp van een ervaren vakman in te schakelen. Een vakman weet precies waar je op moet letten en legt de vijver netjes aan. Zo voorkom je dat het folie van de vijver binnen de kortste keren scheurt of in het ergste geval: dat een vakman de vijver opnieuw moet aanleggen. De kosten die je dacht uit te sparen, ben je dan alsnog kwijt.

Vijver aanleggen kosten

Ga jij een vijver aanleggen? Dan ben je vast benieuwd wat de gemiddelde prijs is. De volgende factoren zijn bepalend voor het totaalbedrag dat jij uiteindelijk betaalt:

 • Soort vijver aanleggen
 • Vijver aanleggen: prijs planten en vissen
 • Extra opties bij vijver aanleggen
 • Kosten vakman voor vijver aanleggen

Gemiddelde kosten vijver aanleggen

Soort vijverPrijs
Zwemvijver (circa 30m2)€ 25.000,- tot € 40.000,-
Kleine natuurlijke vijver aanleggen€ 1.000,- tot € 3.000,-
Kleine koivijver (circa 10 m2 excl koi)€ 4.000,- tot € 5.000,-
Vijverpomp€ 100,- tot € 1.500,-
Filter€ 100,- tot € 1.000,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee hoeveel je ongeveer kwijt bent voor de klus 'vijver aanleggen'. Om precies te weten hoeveel je kwijt bent, kun je het beste een prijsvoorstel opvragen bij verschillende vakmannen. Geef daarin duidelijk aan welke wensen jij hebt voor de tuin. Zo krijg je een prijsvoorstel op maat. Je vindt eenvoudig verschillende vakmannen via Werkspot. 

Prijs vijver aanleggen: soort vijver

Voor een vijver in de tuin heb je verschillende opties. Je kunt kiezen voor een zwemvijver, een natuurlijke vijver of koivijver. Welke vijver het beste in jouw tuin past, is een kwestie van smaak en budget.

Tip! Denk vooraf goed na hoeveel jaar jij wilt gaan genieten van de vijver. Ben jij bijvoorbeeld van plan om binnen enkele jaren aan kinderen te beginnen of verwacht je juist dat je over een paar jaar slechter ter been bent? Dan kan het slim zijn om hier bij het ontwerp van de vijver al rekening mee te houden.

Vijver aanleggen: zwemvijver
Wil jij het liefste kunnen zwemmen in de vijver in je tuin? Dan is een zwemvijver iets voor jou. In een zwemvijver zorgen de aanwezige planten voor een juiste balans van het water. Dit is goed voor het milieu en voor jouw gezondheid. Voor het plaatsen van een zwemvijver is een betonnen plaat nodig voor het fundament. Je kunt je voorstellen dat dit vraagt om een behoorlijke investering. Je betaalt dan ook snel een bedrag tussen de 25.000 en 40.000 euro.

Liever een goedkopere vijver aanleggen? Als alternatief kan de vakman de vijver ook maken met vijverfolie in volle aarde. Het is dan wel een stuk moeilijker om in de vijver te stappen en de kans is groot dat het doek op den duur gaat scheuren. Maar wanneer je niet dagelijks wilt gaan zwemmen, kan vijverfolie een prima alternatief zijn voor beton.

Natuurlijke vijver aanleggen
Wanneer de meeste mensen aan een vijver denken, zien ze toch vaak een natuurlijke vijver voor zich. Een vijver met planten waarmee je de natuur heel dichtbij brengt. In de basis leven er in een natuurlijke vijver planten en vissen. Al is het niet geheel ondenkbaar dat de vijver extra kleine dieren aantrekt, zoals insecten en amfibieën.

Een natuurlijke vijver aanleggen, is een stuk goedkoper dan een zwemvijver. Gemiddeld moet je rekenen op een bedrag tussen de 1.000 en 2.000 euro. De meeste kosten zitten in het arbeid van de vakman en in de materiaalkosten. De totaalprijs voor een natuurlijke vijver is natuurlijk ook afhankelijk van het formaat en het soort planten en vissen dat je kiest.

Tip! Ga jij een natuurlijke vijver aanleggen? Laat je goed voorlichten over het soort vissen en planten dat je het beste kunt kopen. Zo voorkom je dat je per ongeluk vissen koopt die je planten opeten.

Vijver aanleggen: koivijver
Met een koivijver in je tuin geef je je tuin al snel een oosters tintje. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de koi de nationale vis is van Japan. Een koivijver is een vijver waar geen planten in staan: de vissen eten die alleen maar op. Ga jij deze vijver aanleggen? De vissen kunnen wel tot een meter lang worden en hebben dus voldoende levensruimte nodig. Realiseer je ook dat koivijvers veel onderhoud nodig hebben. Zeker ten opzichte van andere vijvers. Het prijskaartje van een koivijver ligt met zo'n 4.000 tot 5.000 euro een stuk hoger dan die van een natuurlijke vijver. Dan heb je overigens alleen de vijver, de koi moet je nog los kopen.

Prijs vijver aanleggen: extra opties

De prijs voor een vijver aanleggen komt niet alleen tot stand door het soort vijver dat je kiest. Wanneer je bepaalde extra's wilt, merk je dit ook aan de prijs. We zetten de veelvoorkomende opties voor je op een rijtje.

 • Vijverrand maken: afwerking
  Een vijverrand maken, is een onderdeel van het aanleggen van je vijver. Je kunt je vijverrand zo maken dat hij helemaal past bij de uitstraling van de vijver. Zo kun je bij een natuurlijke vijver aanleggen, kiezen voor natuurlijk materiaal en voor je zwemvijver voor natuursteen of hardsteen. Laat jij de vakman een vijverrand maken? Overleg dan vooraf welke stijl je wilt en welk materiaal hiervoor nodig is. 
 • Vijver aanleggen: vijverpomp
  Een vijverpomp is niet voor elke vijver nodig, maar kan het onderhoud van de vijver vereenvoudigen. De meeste pompen gebruiken wel aardig wat stroom. Om kosten te besparen, kun je daarom het beste de pomp op een tijdschakelaar aansluiten. Of kiezen voor een pomp op zonne-energie. De meerprijs van een pomp ligt tussen de 100 en 1.500 euro. Het prijsverschil komt vooral door verschillen in de motor en de mate waarin ze in staat zijn voldoende zuurstof in het water te brengen. 
 • Vijver aanleggen: filter
  Net als een vijverpomp heb je niet voor elke vijver een filter nodig. Zeker wanneer je zorgt dat je niet teveel vissen in de vijver laat zwemmen, is het niet nodig om een filter in te zetten tegen het vuil. Wil jij altijd helder water? Dan kun je overwegen een filter aan te schaffen. Je betaalt hiervoor een meerprijs tussen de 100 en 1.000 euro. 

Prijs aanleggen vijver: kosten vakman

Naast het materiaal voor de vijver betaal je natuurlijk ook voor de vakman die de vijver gaat aanleggen. Voor de klus 'vijver aanleggen' moet de vakman vaak eerst grond afgraven. Wanneer de vakman hiervoor een machine gebruikt, moet hij een zogeheten Klic-melding doen. Hiermee controleert hij of er leidingen of kabels liggen op het punt waar hij gaat graven.

Na de graafwerkzaamheden kan hij beginnen met de aanleg van de vijver. Met uitzondering van de zwemvijver plaatst de vakman vervolgens een laag wit zand waarop hij het vijverfolie legt. Een andere optie is het plaatsen van een voorgevormde vijverbak. Op de bodem van de vijver plaatst de vakman zogeheten substraat. Dit zijn korrels die zorgen voor een stabiele leefomgeving voor de organismen in het water. Vervolgens vult de vakman de vijver met water. De volgende stap is het toevoegen van planten en/of vissen. Heb jij gekozen voor een filter en/of een pomp? Dan zorgt de vakman dat die werken voor hij de klus verlaat.

Kosten vijver aanleggen: onderhoud

Voor de klus 'vijver aanleggen' betaal je in eerste instantie voor het daadwerkelijke aanleggen van de vijver. In de toekomst komen er ook nog kosten kijken bij deze klus. Zeker wanneer je de komende jaren wilt blijven genieten van je vijver. Dan is regelmatig onderhoud nodig.

 • Controleer de pomp en het filter in de vijver regelmatig. 
 • Verwijder op tijd slib uit de vijver. 
 • Heb jij planten in je vijver? Snoei deze regelmatig. 
 • Heb jij vissen in je vijver? Controleer dan regelmatig of de vissen niet ziek zijn.
 • Heb jij een zwemvijver? Dan moet je bladeren en vuil verwijderen en een keer per jaar een grote onderhoudsbeurt uitvoeren. 

Je kunt in veel gevallen de onderhoudswerkzaamheden aan de vijver zelf uitvoeren. Heb jij hier geen zin in? Dan kun je natuurlijk ook een hovenier vragen de werkzaamheden voor je uit te voeren. Je kunt een onderhoudscontract afsluiten of de vakman per uur betalen. Overleg met de vakman welke optie het beste past bij jouw onderhoudsvraag.

Advies van een vakman

Een vijver aanleggen vraagt in veel gevallen om een flinke investering. Dan is het wel zo prettig om een tip te krijgen van iemand die hier dagelijks mee te maken heeft. Werkspot vroeg daarom aan de hoveniers van LAC Dienstverlening bv waar je op kunt letten: “Bij het plaatsen van een vijver zeggen consumenten vaak meteen: voer de oude grond maar af. Wij adviseren de grond altijd te verwerken in de tuin, bijvoorbeeld voor een ophoging. De ervaring leert dat de vijver na verloop van tijd, bijvoorbeeld voor kleine kinderen of voor de verkoop van de woning toch weer dichtgegooid wordt. Het is zonde om daarvoor nieuwe grond aan te voeren."