Een prieel laten plaatsen: wat zijn de gemiddelde kosten?

Bijgewerkt op

Wil jij een prieel plaatsen in jouw tuin? Een vakman kan je daarbij helpen. Benieuwd wat daar de gemiddelde kosten voor zijn? Je vindt het hier.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 179 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Een prieel laten plaatsen: dit zijn de gemiddelde kosten

Zie jij jezelf deze zomer al helemaal zitten onder jouw prieeltje? Met een koel glas drinken en een goed boek is het heerlijk relaxen onder deze romantische overkapping in jouw tuin. Een prieel is een (half)open tuinhuis, voorzien van een hellend of plat dak. Prieeltjes zijn er in alle soorten en maten. En aan elk van die opties hangt een ander prijskaartje.

Heb jij interesse in dit type overkapping in jouw tuin, dan is het slim om een vakman in te schakelen voor de plaatsing ervan. Zeker als je zelf niet zo heel handig bent. Zo weet je zeker dat jouw prieel stevig staat en je met een gerust hart kunt genieten van mooie zomeravonden in jouw tuin. Werkspot brengt je in contact met ervaren en deskundige hoveniers, die deze klus voor je uit handen kunnen nemen.    

Gemiddelde prijzen prieel

De prijs die je betaalt voor een tuinprieel, is sterk afhankelijk van jouw wensen en de mogelijkheden van jouw tuin. De afmeting speelt uiteraard mee, maar ook het materiaal waarvan het prieel gemaakt is. Tot slot is ook de uitstraling die je met het prieel wilt bereiken van belang. Ga je voor simpel en strak of wil je juist een mooi versierde, echte eyecatcher in jouw tuin? En plaats je de overkapping direct op het gras of wil je ook een vloer toevoegen aan jouw prieel? Allemaal keuzes die van invloed zijn op de prijs die je betaalt. In onderstaand overzicht hebben we de belangrijkste opties voor je op een rijtje gezet, inclusief de prijzen waar je ongeveer aan moet denken.

Prijsinformatie prieel plaatsen

SoortPrijs
Prieel van geïmpregneerd hout€ 1.000,- tot € 3.000,-
Prieel van hardhout€ 2.500,- tot € 6.000,-
Prieel van staal€ 1.000,- tot € 4.500,-
Montage€ 600,- tot € 1.500,-
Doeken voor aan prieel€ 200,-
Torentje op prieel€ 250,-
Vloer in prieel€ 90,- per m²
Dakbedekking - Dakshingles (bitumen)€ 25,- tot € 50,- per m²
Dakbedekking - EPDM€ 40,- tot € 80,- per m²
Dakbedekking - Dakpannen€ 85,- tot € 150,- per m²
Dakbedekking - Dakpanplaten€ 10,- tot € 70,- per m²

Wil je het prieel door een vakman laten plaatsen, dan is het slim om zoveel mogelijk details, bijzonderheden en wensen te vermelden bij jouw offerteaanvraag. Denk daarbij aan de afmetingen, vorm en materiaal van het prieel dat je wilt neerzetten. Maar ook de ondergrond waar je het prieel op wilt plaatsen is van belang. Tot slot is het handig om bijzonderheden, zoals een vloer ook direct te vermelden. Kom je er niet uit, dan kun je altijd eerst advies vragen aan een vakman. Hoe meer informatie je vooraf met de vakman deelt, hoe nauwkeuriger de prijsopgave. Dat voorkomt vervelende verrassingen als de vakman met de klus gaat beginnen.

Prieel: de belangrijkste keuzes op een rij

Hét tuinprieel bestaat niet. Wanneer je overweegt deze overkapping in jouw tuin te plaatsen, is er heel veel mogelijk. Dat maakt een prieel ook voor veel tuinen een geschikte keuze. De keuzes die je maakt, bepalen in grote mate de prijs die je betaalt. En, misschien nog wel belangrijker, de keuzes bepalen ook de uitstraling die het prieel in jouw tuin heeft. Ga je voor simpel en praktisch? Of toch liever voor weelderig en luxe? Met een prieel kun je alle kanten op. Dit zijn daarbij de belangrijkste zaken om in overweging te nemen:

**1. Van welk materiaal maak je jouw prieel? **

De meeste priëlen zijn gemaakt van hout. Daarbij heb je de keus voor geïmpregneerd hout of hardhout. Hardhout is duurzamer en vergt minder onderhoud, maar is ook een stuk duurder. Geïmpregneerd hout, zoals grenen of vuren, is een goedkopere oplossing. Wanneer je het beitst en goed onderhoudt, is dit type hout ook prima geschikt als basis voor jouw prieel.

Naast hout, kun je ook kiezen voor een stalen constructie voor jouw prieel. Qua uitstraling denk je wellicht direct aan strak en industrieel, maar staal laat zich ook eenvoudig buigen tot een prieel met meer romantische vormen. Staal is onderhoudsvriendelijk en weerbestendig en daarmee een goede keuze voor jouw prieel. 

2. Welk type dak en dakbedekking kies je?

Een prieeltje kun je voorzien van een plat dak of een puntdak, afhankelijk van de uitstraling waar je naar op zoek bent. De dakbedekking die je vervolgens kiest, hangt af van de vorm van jouw dak, jouw wensen en budget. De meest voorkomende mogelijkheden zijn:

 • Dakshingles: Een puntdak is bij prieeltjes vaak voorzien van dakshingles. Simpel gezegd zijn het bitumen dakpannen. Ze hebben de vorm van dakpannen, maar zijn gemaakt van een ander, goedkoper materiaal. Het is een onderhoudsvriendelijke optie, tegen aantrekkelijke kosten.
 • EPDM: Voor platte daken is EPDM zeer geschikt. En ook voor puntdaken kun je EPDM overwegen. De folie is snel op maat te maken en te plaatsen. Het is een onderhoudsvriendelijke en duurzame optie voor jouw dak.  
 • Dakpannen: Plaats je een groot prieel met een puntdak? Of ben je op zoek naar een robuuste, luxe uitstraling voor jouw prieel, dan zijn dakpannen een geschikte dakbedekking. Dakpannen zijn wel een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld dakshingles, dus zorg dat de dakconstructie stevig genoeg is om het gewicht te kunnen dragen.
 • Dakpanplaten: Een goedkopere oplossing dan dakpannen, zijn dakpanplaten. Ze lijken op dakpannen, maar zijn gemaakt van kunststof of staal. Ze zijn aantrekkelijker geprijsd, maar gaan minder lang mee dan dakpannen. Ook blijven ze minder lang mooi.

3. Welke afwerking kies je voor jouw tuinprieel?

Heb je een keuze gemaakt voor het materiaal van de constructie en het dak van jouw prieel? Dan komt het neer op de details, waarmee je jouw prieel helemaal af maakt. Ook voor de afwerking heb je verschillende keuzes te maken:

 • Vloer in jouw prieel? Met een vloer maak je van jouw prieel echt een apart plekje in de tuin. Bijkomend voordeel is dat de meubels die je in jouw prieel plaatst, vaak netter blijven als ze op een (verhoogde) vloer staan. Wil je juist het prieeltje meer bij de tuin betrekken, dan zou geen vloer plaatsen juist beter kunnen passen. Als je de overkapping bijvoorbeeld direct op het gras plaatst, levert dat direct een andere uitstraling op. 
 • Helemaal open of gedeeltelijk afgesloten?  Wil je delen van jouw prieeltje afschermen? Dan kun je ervoor kiezen om tussen de palen wanden van hout te plaatsen. Die wanden kun je uiteraard ook voorzien van ramen. Wat dat betreft is er veel mogelijk. Houd je liever de mogelijkheid om het prieel ook geheel open te laten zijn, dan is een doek wellicht een betere keus. Dat is een stuk eenvoudiger en sneller weer weggehaald. 
 • _Extra luxe uitstraling? Misschien is een torentje wat voor je. E_en torentje op het dak van jouw prieel zorgt voor een romantische en luxe uitstraling. Dat zou in een weelderige Engelse tuin bijvoorbeeld niet misstaan. 

Heb je een vergunning nodig voor een prieel?

Je kunt een prieel vergunningsvrij neerzetten, als het aan de volgende eisen voldoet:

 • Maximale hoogte: 3,00 meter.
 • Maximale oppervlakte: 30m².
 • Minimaal 1 meter afstand tot de erfgrens met de buren.
 • Is jouw prieel kleiner dan 10m², dan mag deze op de erfgrens met de buren staan.
 • Het prieel komt op de begane grond.

Is jouw prieel groter dan deze afmetingen of zijn er andere bijzonderheden, dan is het raadzaam om vooraf te informeren bij de gemeente of via het Omgevingsloket of een vergunning nodig is. Zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.

Bespaartips

Een prieeltje is een mooie toevoeging voor veel tuinen, maar er hangt ook een aardig prijskaartje aan. Daarom delen we graag nog een paar tips met je, waarmee je kunt besparen op de aanschaf en plaatsing van jouw prieel.

Houd aanbiedingen in de gaten

Als het weer beter wordt en de lente in de lucht hangt, is dat voor veel mensen hét moment om aan de tuin te beginnen. Niet gek dus dat veel winkels juist in de lente leuke aanbiedingen hebben voor tuinprieeltjes. Ben jij op zoek naar een prieel? Dan is de lente een goede tijd om er een aan te schaffen. Met een aantrekkelijke aanbieding, kun je veel geld besparen.   

Zelf helpen met montage

Ben je zelf best handig, dan kun je ervoor kiezen om zelf de montage te doen. En alleen een vakman in te schakelen voor het goed stevig laten plaatsen van het prieel. Als je dit in goed overleg met de vakman doet, kun je daar behoorlijk wat mee besparen. Een andere optie is om de vakman te helpen met het monteren en plaatsen. Dat gaat vaak twee keer zo snel en dat merk je in de kosten. Het is slim om vooraf goed te overleggen met de vakman welke dingen je zelf of samen wilt oppakken. Dan kan de vakman dat direct in de offerte meenemen en er rekening mee houden qua tijd die hij kwijt is aan de klus.  

Advies van de vakman

Via Werkspot kom je in contact met deskundige en ervaren vakmannen die jou kunnen helpen met het monteren en plaatsen van dit type overkapping. We vroegen één van hen alvast waar je op kunt letten als je een prieel overweegt voor jouw tuin.

Hovenier Ruud Hendriks : "Bij het plaatsen van een prieel of andere overkapping in je tuin is het belangrijk om goed naar de plaats en de grootte te kijken. Zo voorkom je dat je straks te weinig of juist teveel zon in je tuin hebt."