Pergola in tuin plaatsen? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij een mooie terrasoverkapping? Met een pergola zit je in de schaduw en droog. Ontdek de gemiddelde prijs voor deze klus op Werkspot.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 130 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten pergola

Heb jij een zonnige tuin en snak je op een zomerse dag naar wat schaduw? Of wil je juist buiten blijven zitten tijdens een onverwachte bui? Dan biedt een terrasoverkapping in de vorm van een pergola uitkomst. Naast het functionele karakter heb je ook direct een mooie blikvanger in je tuin. Een pergola heb je in veel soorten en maten. Afhankelijk van jouw smaak en budget kun je dus altijd een passende optie vinden.

Ga jij voor een kant en klare variant of wil je juist een unieke terrasoverkapping? Wanneer je een beetje handig bent, kun je zelf een pergola in je tuin plaatsen. Heb je geen zin in gedoe? Of is het plaatsen onderdeel van een grootscheepse aanpak van je tuin? Dan kun je een hovenier vragen om de pergola te plaatsen. Zo weet je zeker dat de pergola stevig staat en op de juiste manier schaduw geeft.

Prijs van een pergola

Soort materiaalGemiddelde prijs voor 6,25 m²
Houten pergola€ 800,- tot € 2.750,-
Kunststof€ 1.000,- tot € 2.250,-
Aluminium€ 1.500,- tot € 5.250,-
Bovenstaande tabel geeft je een idee wat de aanschaf en het plaatsen van een overkapping van 2,5 x 2,5 meter kost. Wil jij een grotere of juiste kleinere variant? Dan merk je dit direct in de kosten. Ga jij een kant en klare pergola kopen? Dan betaal je de vakman alleen voor het plaatsen. In onderstaande tabel krijg je een idee van de gemiddelde prijs.
Soort klusGemiddelde prijs
Montage€ 60,- tot € 120,- per m²
Hovenier€ 30,- tot € 60,- per uur

Pergola: dit bepaalt de prijs

Voor je de pergola in je tuin laat plaatsen, moet je verschillende keuzes maken. Welke keuzes je precies maakt, is van invloed op de totaalprijs van de terrasoverkapping. In de meeste gevallen ben je de meeste kosten kwijt aan het materiaal. Hierbij is het natuurlijk wel afhankelijk of je een prefab variant koopt of gaat voor een pergola op maat. Een pergola op maat is een stuk duurder. De vakman baseert zijn prijs op de volgende onderdelen:

 • Materiaalkosten
 • Aantal vierkante meters en plaats
 • Soort dakbedekking
 • Extra opties
 • Arbeidskosten
Pergola plaatsen

Materiaalkosten

Pergola's heb je in veel verschillende soorten en maten. Dit betekent dat je ook ruime keuze hebt in het materiaal voor de pergola. Welk materiaal jij kiest is afhankelijk van jouw budget en smaak. Ook is het goed om te kijken naar de duurzaamheid van het materiaal. De vakman kan je hier meer over vertellen.

 • Houten pergola
  Verreweg de meeste pergola's zijn van hout. Een houten pergola past prima bij een tuin met een natuurlijke uitstraling. Heb jij een moderne tuin en wil je dat de pergola een blikvanger is? Kies dan voor een houten pergola en verf de overkapping in de gewenste kleur. Om lang plezier te hebben van je pergola kies je het beste voor hardhout en zorg je voor regelmatig onderhoud.

 • Kunststof
  Heb je geen zin in regelmatig onderhoud? Dan is een kunststof pergola van polycarbonaat een goede optie. Het voordeel van dit materiaal is dat het weinig onderhoud nodig heeft en UV en infrarood straling bestendig is. Hierdoor verkleurt een kunststof pergola veel minder dan een houten variant. Daarnaast kiezen veel mensen voor een kunststof pergola in verband met het gewicht. Je hebt minder steunpalen nodig en bent daarom al snel goedkoper uit.

 • Aluminium
  Aluminium vergt geen onderhoud. Dit merk je overigens ook direct in de prijs. Een aluminium pergola is een stuk duurder dan de andere twee varianten. Dit type past perfect in een moderne en strakke tuin. Houd er wel rekening mee dat aluminium lastiger is te bewerken dan bijvoorbeeld hout. Als je echt op zoek bent naar een persoonlijke touch, is aluminium dus niet de beste keuze.

Tip! Vind je het lastig om te bepalen welk materiaal past in jouw tuin? Bezoek dan eens een tuincentrum waar ze meerdere pergola's in voorbeeldtuinen hebben staan. Zo krijg je een indruk wat het effect van een bepaalde pergola is op de tuin. Je kunt natuurlijk ook online naar afbeeldingen zoeken of de vakman vragen naar voorbeeldprojecten.

Plaats en aantal vierkante meters

Voor bijna elke klus geldt dat de prijs stijgt naarmate het aantal vierkante meters stijgt. Dit is ook van toepassing op de prijs van een pergola. Naast de afmeting van de pergola heeft ook de plaats effect op de prijs. Een pergola kun je vrijstaand in de tuin plaatsen. Dit is vaak een stuk duurder dan wanneer de pergola aan je woning of tuinhuis zit. Dit verschil komt vooral door het aantal palen. Een pergola aan de muur heeft maar twee palen nodig, terwijl een vrijstaande pergola vier palen nodig heeft.

Soort dakbedekking

Niet elke pergola heeft een vast dak. Een dak is wel aan te raden wanneer je droog of juist in de schaduw wil zitten. Het soort dakbedekking dat je kiest, heeft direct effect op de uitstraling. Zo geeft een waterdicht harmonicadoek de pergola een klassieke uitstraling. Een glazen dak is juist modern en strak en zorgt voor lekker veel licht. Dit is natuurlijk niet het ideale dak om lekker in de schaduw te kunnen zitten. Tot slot kun je ook kiezen voor een natuurlijk dak van planten. Hou er wel rekening mee dat het tijd kost voor de bovenkant helemaal is dichtgegroeid en jij dus echt in de schaduw kunt zitten.

Voor een glazen dakbedekking ben je in de regel meer kwijt dan voor een waterdicht doek. Ook is het goed om te weten dat een glazen dak voornamelijk voorkomt bij een overkapping aan huis.

Extra opties

Laat jij een pergola op maat maken? Dan kun je de overkapping helemaal personaliseren. Hierbij geldt de regel: hoe meer extra opties, hoe meer je betaalt. Je kunt de pergola laten schilderen of klimplanten laten groeien aan de palen. Is dit nog niet onderscheidend genoeg? Dan kun je ook het dak automatiseren, zonwering of verlichting plaatsen. En wil je de pergola kunnen omtoveren tot een tuinhuisje? Dan is het installeren van schuifwanden ook mogelijk. Voor al deze opties moet je wel flink in de buidel tasten. De kosten van deze opties zijn van veel factoren afhankelijk en kun je het beste opvragen bij de vakman.

Tip! Ben je niet persé op zoek naar een overkapping in de tuin? Maar wil je wel graag mooie klimplanten? Ook dan is een pergola een goede keuze. Deze constructie biedt de klimplanten precies de steun die ze nodig hebben.

Arbeidskosten

Het aantal uur dat de vakman bezig is met de plaatsing bepaalt het totaalbedrag aan arbeidskosten. Een vakman is in de regel het snelst klaar met het plaatsen van een prefab variant. Voor een eigen ontwerp rekent hij niet alleen de kosten van plaatsing, maar ook de tijd voor het maken van het ontwerp. Het totaalbedrag ligt dan dus ook een stuk hoger.

Geld besparen? 

Is jouw budget niet toereikend genoeg om een overkapping te plaatsen? Met onderstaande opties kun je misschien net genoeg besparen om toch een mooie overkapping te plaatsen .

 • Wil je extra opties zoals het verven of laten groeien van planten? Je kunt besparen door zelf de werkzaamheden uit te voeren. Zorg wel dat je goed weet wat je aan het doen bent. Niets zo vervelend als een lelijke druiper op je overkapping of planten die niet goed omhoog groeien.

 • Kies voor een vrijstaande prefab pergola wanneer je zo min mogelijk wilt uitgeven aan de overkapping. Kun je geen mooie overkapping vinden in jouw prijscategorie? Dan zit er niets anders op dan te wachten op de uitverkoop of nog even verder te sparen.

 • De arbeidskosten van een pergola bepalen maar een klein deel van de kosten. Toch kun je hier ook op besparen door meerdere offertes op te vragen. Ook kun je kijken of je werkzaamheden kunt combineren met je buren. Zo bespaar je op de voorrijkosten en kun je vaak een goede prijsafspraak maken.

Vergunning nodig? 

In de regel hoef je voor het bouwen van een pergola geen vergunning aan te vragen. Check wel goed of jouw overkapping aan onderstaande eisen voldoet. Wijk jij op bepaalde punten af? Dan kun je het beste even contact opnemen met je gemeente of informatie inwinnen bij het Omgevingsloket. Zo loop je niet het risico dat je je overkapping weer moet afbreken omdat hij niet aan de eisen van jouw gemeente voldoet.

 • Maximaal drie meter hoog
 • Maximaal dertig vierkante meter
 • Minimaal een meter afstand tot de erfgrens met de buren wanneer de overkapping meer dan tien vierkante meter is.

Advies van vakmannen

Voor het plaatsen van een overkapping in de tuin moet je veel keuzes maken. Twijfel je over het juiste besluit? Dan kun je natuurlijk altijd een vakman om advies vragen. Werkspot heeft meerdere vakmannen die regelmatig pergola's plaatsen. Wij vroegen alvast twee vakmannen naar hun beste tip.

Hovenier Ruud Hendriks adviseert: "Het is vooral belangrijk dat je goed nadenkt over de standplaats. Je wilt natuurlijk wel dat de pergola de juiste schaduw in je tuin creëert." De hoveniers van LAC Dienstverlening bv adviseren om vooral goed te kijken naar het soort hout. "Wij adviseren om te kiezen voor hardhout. Dit materiaal heeft een lange levensduur en gaat niet binnen enkele jaren rotten."

Vind een aannemer dichtbij