Gazebo in de tuin plaatsen? Ontdek hier de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Op zoek naar meer schaduw in de tuin en een plek waar je voor de regen kunt schuilen? Vind hier de gemiddelde prijzen van een gazebo in de tuin.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 179 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs voor een gazebo

Nederlandse zomers blijven onvoorspelbaar. Het ene moment zit je in de regen terwijl het volgende moment de zon volop schijnt. Met een gazebo in de tuin heb jij een overkapping tegen de felle zon. En zit je droog wanneer de regen met bakken uit de hemel komt. Daarnaast geeft een gazebo je tuin een bijzondere sfeer. Afhankelijk van jouw budget en smaak is er altijd wel een passende gazebo te vinden. 

Een gazebo staat ook wel bekend als een klein open tuinhuisje of een paviljoen. Wil jij een gazebo kopen en plaatsen in de tuin? Zeker wanneer je zelf niet zo handig bent, is het verstandig om voor deze klus een vakman in te schakelen. Een vakman zorgt dat de gazebo stevig staat en dat je jaren kunt genieten van dit paviljoen in je tuin. Ook kan de vakman je helpen bij het creëren van ruimte in je tuin door bijvoorbeeld een grasveld, boom of planten te verwijderen.

Via Werkspot kun je verschillende vakmannen vragen een prijsvoorstel uit te brengen. Zo krijg je snel inzicht in wat deze klus gemiddeld kost. Ben je nu al benieuwd aan welke prijzen je ongeveer moet denken en wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van een gazebo? Werkspot heeft de gemiddelde prijzen en de manier waarop de prijs is samengesteld voor je op een rijtje gezet. 

Gazebo kopen? Dit zijn de kosten

De prijs voor een gazebo is afhankelijk van jouw wensen, de mogelijkheden in je tuin en je budget. Voor de samenstelling van de prijs speelt in ieder geval het materiaal een belangrijke rol. Daarnaast is de afmeting van belang en je betaalt natuurlijk arbeidskosten voor de vakman. 
 

SoortGemiddelde prijs
Kosten vakman per uur€ 30,- tot € 60,- per uur
Houten gazebo€ 500,- tot € 6.000,-
Metalen gazebo€ 1.000,- tot € 4.000,-
Gazebo partytent€ 250,- tot € 1.500,-

Zoals je ziet, verschillen de prijzen van een gazebo nogal van elkaar. Dit heeft vooral te maken met de kwaliteit van het materiaal en de afmeting van een gazebo. Je kunt een vakman vragen om een prijsvoorstel op maat te maken. Geef bij de prijsaanvraag goed aan wat je wensen zijn en hoeveel ruimte je in de tuin beschikbaar hebt. 

Ontdek de gazebo die bij jou past

Je kunt een gazebo gebruiken als overkapping voor je tuinmeubels. Zo kun je zomers heerlijk in de schaduw een boekje lezen of bijpraten met vrienden terwijl de regen langs de gazebo neerklettert. Maar dit is niet de enige toepassing voor een gazebo. Zeker wanneer jij een jacuzzi hebt, wil je vast ook in het water kunnen terwijl het regent. Met een gazebo is dit mogelijk. Je gebruikt dit bouwwerk dan als waterbestendige overkapping. Het is goed om vooraf goed stil te staan bij de vraag waarom je precies een gazebo wilt. Dit maakt het makkelijker om de juiste keuze te maken. 

1. Prijs materiaal overkapping tuin

Als eerste moet je kiezen welk materiaal je wilt. De keuze voor het materiaal is vooral afhankelijk van wat je wensen zijn en hoeveel geld je te besteden hebt. Wanneer je kiest voor de hardhouten variant krijg je een gazebo die meerdere jaren meegaat. Je kunt met hout ook eenvoudig zelf je paviljoen ontwerpen. Wil je liever niet voor de klassieke uitstraling van hout gaan? Dan kun je het paviljoen ook in een kleur verven die bij jouw smaakt past. Vraag de vakman die het bouwwerk plaatst ook naar het onderhoud van het hout. Zo voorkom je dat er na enkele jaren houtrot ontstaat. 

Ga jij liever voor een strakke, moderne uitstraling? Dan is een metalen gazebo wellicht iets voor jou. Metaal is onderhoudsvriendelijk en kan goed tegen verschillende weersomstandigheden. Toch liever meer ronde vormen? Ook dat is mogelijk met een metalen gazebo. 

Misschien wil jij wel een overkapping in de tuin, maar kijk jij liever in de winter niet tegen een gazebo aan. Dan is de gazebo partytent iets voor jou. Je zet de partytent op in de zomer om in de schaduw van een koel drankje te genieten. Na de zomer ruim je de tent weer op in de schuur of op zolder. Voordeel hiervan is dat je ook geen extra kosten maakt voor het plaatsen van de overkapping in de tuin.

Tip! Wil jij besparen op de kosten van een gazebo? Kies dan een voor een prefab model. Dit standaard model is een stuk goedkoper dan een op maat gemaakt exemplaar. Je gazebo heeft dan natuurlijk wel een minder unieke uitstraling. 

2. Prijs dakbedekking

Wanneer je een gazebo als bouwpakket koopt, zit het dak vaak bij het ontwerp inbegrepen. Wanneer jij de vakman vraagt een houten gazebo te bouwen, is er echter een apart dak nodig. De keuze voor de dakbedekking beïnvloedt de prijs. 

Soot dakbedekkingPrijs per vierkante meter
Bitumen€ 25,- tot € 50,-
EPDM€ 40,- tot € 80,-
Dakpannen€ 85,- tot € 150,-
Dakpanplaten€ 10,- tot € 70,-
  • Bitumen: een geschikte dakbedekking voor een gazebo is bitumen. Bitumen is onderhoudsvriendelijk en kent een lage prijs per vierkante meter. Bitumen dat door een ervaren vakman is aangelegd, kan wel tot 25 jaar meegaan.
  • EPDM: een andere optie voor de dakbedekking is EPDM. De vakman kan het materiaal snel op maat maken en eenvoudig plaatsen. EPDM kent een levensduur van zo'n 40 jaar. 
  • Dakpannen: voor een klassieke uitstraling kun je dakpannen plaatsen op het dak van je gazebo. Afhankelijk van het soort dakpan kan dit dakmateriaal wel tot 100 jaar op het dak blijven liggen. Dakpannen zijn een stuk zwaarder dan EPDM en bitumen. Voor dakpannen is daarom een sterke dakconstructie nodig. 
  • Dakpanplaten: het goedkope broertje van dakpannen is de dakpanplaat. Qua uiterlijk lijken deze platen op dakpannen. Ze gaan alleen veel minder lang mee. Ook wegen ze een stuk minder dan de gemiddelde dakpan. 

3. Prijs vakman

Wanneer je een gazebo laat plaatsen, betaal je ook voor de uren die de vakman aan het werk is. Daarnaast betaal je voorrijkosten voor de vakman. Het kan daarom interessant zijn om een vakman uit de buurt uit te nodigen voor de klus. In sommige gevallen laat de vakman de voorrijkosten zelfs helemaal vervallen. 

Het is lastig om een gemiddelde prijs te geven voor het plaatsen van een gazebo. Moet de vakman bijvoorbeeld zelf een volledige gazebo ontwerpen of heb jij een bouwpakket aangeschaft? Ook is de ruimte van de tuin van belang. Hoe meer ruimte de vakman heeft om zijn werk te doen, hoe sneller hij klaar is. Bespreek daarom vooraf goed met de vakman welke werkzaamheden je van hem verwacht. Dit maakt het voor de vakman makkelijk om je een indicatie van de kosten te geven. Je kunt natuurlijk ook kijken of je een vaste prijs met hem kunt afspreken. In bepaalde gevallen kan dit iets voordeliger zijn.  

Tip! Kijk of je klussen kunt combineren. Kan de vakman ook andere klussen in de tuin uitvoeren? Dan geeft hij je vaak een korting. Je kunt natuurlijk ook kijken of je de werkzaamheden kunt combineren met die van je buren. Misschien zijn zij wel enthousiast over jouw idee om een gazebo te plaatsen en willen ze er zelf ook één.

4. Prijs afmeting en huidige situatie

Tot slot is de prijs van een gazebo afhankelijk van de grootte van het ontwerp. Je kunt je voorstellen dat het plaatsen van een gazebo van 25 vierkante meter een stuk duurder is dan een gazebo van 6 vierkante meter. Naast de afmeting is ook de huidige situatie in je tuin van belang voor de prijs.

Plaats je een gazebo op de plek waar de grond geëgaliseerd is? Dan is de vakman vaak niet veel extra tijd kwijt. Maar ligt er nu een grasveld op de plek waar de gazebo komt? Of staan er meerdere planten? Dan moet de vakman de tuin eerst vrijmaken om een gazebo te kunnen plaatsen. Deze extra tijd rekent hij door in de totale kosten die jij moet betalen. 

Tip! Om te besparen op het totaalbedrag kun je ervoor zorgen dat de vakman direct aan de slag kan. Verwijder planten en andere zaken die op de plek staan waar het bouwwerk moet komen. Het is een stuk goedkoper wanneer je dit zelf doet, dan wanneer de vakman dit voor jou moet doen. 

Welke regels gelden er voor bouwwerken in je tuin?

In veel gevallen kun je een tuinoverkapping, zoals een prieel of een gazebo, vergunningsvrij laten plaatsen. Om vergunningsvrij te mogen bouwen, moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • De hoogte van de tuinoverkapping is niet hoger dan 3,00 meter.
  • De totale oppervlakte is niet groter dan 30 vierkante meter.
  • Er is minimaal 1 meter afstand tot de erfgrens met de buren. Een gazebo die kleiner is dan 10 vierkante meter mag je op de erfgrens met de buren plaatsen.
  • Je plaatst een gazebo in je tuin en dus niet op een dakterras of balkon. 

Ben jij van plan om van bovenstaande eisen af te wijken? Dan is het verstandig om vooraf te informeren bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook een vergunningcheck doen op de website van het Omgevingsloket. Zo voorkom je dat je een gazebo plaatst die je achteraf weer moet weghalen.