Tuinverlichting nodig? Vind hier de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij tuinverlichting plaatsen in je tuin? Ontdek op Werkspot de gemiddelde prijs en interessante tips voor het uitvoeren van deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen elektriciens

Onze elektriciens, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 150 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten tuinverlichting

In de warme zomermaanden wil jij zo lang mogelijk van je tuin genieten. Niet alleen wanneer het zonnetje schijnt, maar ook 's avonds. Heb je geen zin om in het donker te zitten? Kies dan voor tuinverlichting. Ben je niet persé een buitenmens? Ook dan biedt tuinverlichting diverse voordelen. Zo kijk je in de winter niet in een zwart gat en helpt een verlichte tuin om eventuele inbrekers af te schrikken.

De meeste led tuinverlichting werkt op 12 volt (laagspanning). Dit betekent dat het aanleggen van de tuinverlichting relatief veilig is. Je hoeft daarom geen elektricien in te schakelen. Kies je voor verlichting die niet op laagspanning werkt? Dan schakel je een elektricien in voor de klus. Wil je overigens zeker weten dat je tuin goed verlicht is? Maak dan van tevoren een lichtplan. Een vakman kan je hierbij helpen. Je kunt de vakman ook vragen om de verlichting aan te leggen. Dan weet je zeker dat de kabels goed in de grond liggen en de verlichting goed werkt. Om kosten te besparen kun je het aanleggen van de tuinverlichting combineren met andere werkzaamheden in de tuin.

Wat is de gemiddelde prijs van tuinverlichting? 

Soort klusGemiddelde prijsEenheid
Kosten hovenier€ 30,- tot € 60,-per uur
Luxe verlichting€ 1.000,- tot € 2.000,-per set
Tuinverlichting led€ 50,- tot € 100,-per set van drie
Verlichting met sensor€ 10,- tot € 50,-per stuk
Buitenverlichting op zonne-energie€ 1,- tot € 125,-per stuk

Bovenstaande tabel geeft je een idee hoeveel de aanschaf en aanleg van tuinverlichting kost. Afhankelijk van de grootte van jouw tuin en specifieke wensen kan het totaalbedrag hoger of lager zijn.

Prijsbepalende factoren 

Om precies te weten wat het aanleggen van tuinverlichting kost, vraag je een prijsvoorstel op maat aan bij de vakman. De vakman baseert zijn prijsvoorstel op de volgende onderdelen:

 • Soort tuinverlichting
 • Maken lichtplan
 • Oppervlakte van je tuin
 • Uurtarief vakman

Soort verlichting in de tuin

Voor verlichting in de tuin moet je het meeste budget reserveren voor de aanschaf van de tuinverlichting. Hierin heb je verschillende keuzes. Welke tuinverlichting je kiest, heeft te maken met jouw smaak, budget en de functie van de tuinverlichting.

Elektrische tuinverlichting
Wil je zeker weten dat je tuin het gewenste licht geeft op de momenten dat jij wilt? Dan kun je kiezen voor elektrische led tuinverlichting. De vakman sluit de verlichting aan op je elektriciteitsnet. Deze vorm van verlichting in de tuin is het meest betrouwbaar. Elk soort verlichting heeft zijn eigen prijs.

 • Luxe tuinverlichting
  Wanneer je tuinverlichting wilt met een dag- en nachtschakelaar kies je voor de luxe variant tuinverlichting. De prijs hiervan is een stuk hoger dan de andere vormen van elektrische tuinverlichting. Een voordeel van een dag- en nachtschakelaar is dat de tuinverlichting alleen aan staat op de momenten dat jij hebt ingesteld. Hier hoef je zelf dus geen aandacht meer aan te besteden. Tegenwoordig heb je ook tuinverlichting die je aan kunt sluiten op een app. Zo kun je ook als je niet thuis bent de tuinverlichting aan- of juist uitzetten.

 • Verlichting met sensor
  Wil jij tuinverlichting om je huis onaantrekkelijk te maken voor inbrekers? Kies dan voor tuinverlichting met een sensor. De buitenverlichting gaat dan alleen aan wanneer hij beweging detecteert. Deze vorm van verlichting kan ook handig zijn wanneer je 's avonds laat thuis komt en niet in het donker wilt zoeken naar een sleutelgat. Houd er wel rekening mee dat tuinverlichting op een sensor niet ideaal is om 's avonds in de tuin te zitten. Wanneer je enige tijd stil zit, gaat de verlichting uit. Geen optimale situatie dus.

 • Spots, paaltjes of wandverlichting
  Afhankelijk van wat je wilt verlichten, heb je verschillende keuzes in lampen. Wil je een boom extra verlichten? Dan kun je het beste kiezen voor spots. Wil je juist dat het looppad goed zichtbaar is? Dan is verlichting in paaltjes een goede keuze. Voor het verlichten van een muur of schutting kies je voor speciale wandverlichting. Heb je een trap of terras waar extra verlichting nodig is? Dan kun je de spotjes integreren in de vloer. Dit geeft een mooi ruimtelijk effect.

Verlichting op zonne-energie
Wil je liever geen kabels in je tuin? Dan kun je ook kiezen voor tuinverlichting op zonne-energie. Elke individuele lamp heeft een klein zonnepaneel om zonne-energie op te vangen. Wanneer het begint te schemeren, gaat de lamp aan. Je hebt bij dit soort lampen dus minder invloed op het moment dat de tuinverlichting aan is. Je kunt overigens ook een systeem kopen met snoerverlichting en een apart zonnepaneel. In dit geval heb je dus wel een snoer in je tuin liggen.

De prijs van buitenverlichting op zonne-energie is afhankelijk van het aantal lampen en de kwaliteit van de verlichting. Je kunt een set kopen voor enkele euro's, maar je kunt ook een stuk meer kwijt zijn dan voor de elektrische verlichting.

Maken lichtplan

Wanneer je je tuin goed wilt verlichten, kun je niet zomaar lukraak wat lampen plaatsen. Je moet vooraf goed nadenken welke onderdelen van de tuin extra licht nodig hebben. En of je bepaalde plekken in je tuin extra in de spotlights wilt zetten. Denk hierbij ook goed na over de functie. Wil jij vooral verlichting om inbrekers buiten de deur te houden? Dan maak je andere keuzes, dan wanneer je in de zomer 's avonds nog een spelletje in de tuin wilt kunnen doen.

Om duidelijk te weten welke verlichting je nodig hebt, is het maken van een lichtplan aan te raden. Je bespreekt samen met de vakman waar de lampen moeten komen. Op basis van dit lichtplan legt de vakman de verlichting ook daadwerkelijk aan. Overigens is het lichtplan vaak een onderdeel van het opnieuw inrichten van je tuin. Heb jij onlangs je tuin laten doen en mis je nu toch de verlichting? Dan kun je de tuinverlichting ook later laten aanleggen. De vakman verwijdert de benodigde tegels en grond om de draad in de grond te plaatsen. Na het installeren van de verlichting levert hij de tuin weer netjes op.

Tip! Kijk bij de aanschaf van de tuinverlichting ook goed naar de sfeer van je tuin. Door te kiezen voor gekleurd licht creëer je een totaal andere sfeer dan met wit licht.

Oppervlakte van je tuin

Hoeveel jij precies betaalt aan buitenverlichting is deels afhankelijk van de tuinoppervlakte. Voor een tuin van enkele vierkante meters heb je minder spots nodig dan voor een grote tuin van ruim 100 vierkante meter. Dit merk je dan ook direct in de prijs. Je kunt je voorstellen dat je voor je voortuin in de regel dus ook minder geld kwijt bent dan aan de achtertuin.

Het verschil in prijs ben je niet alleen kwijt voor de aanschaf van het aantal spots. Je betaalt ook meer voor de vakman. De hovenier is namelijk ook langer bezig met de aanleg van de tuinverlichting. Deze tijd berekent hij door in de totaalprijs.

Tip! Vraag jij een vakman om een totaalprijs te geven voor deze klus? Geef dan goed aan wat je van hem verwacht (alleen installeren of ook het maken van een lichtplan). Vertel ook duidelijk om hoeveel vierkante meters het gaat en of er al een elektriciteitspunt buiten aanwezig is of dat hij de kabel van binnen moet doortrekken. Voor een prijsvoorstel op maat kun je de vakman bij je thuis uitnodigen zodat hij een goede inschatting kan maken van de klus.

Uurtarief vakman

Een vakman die de verlichting installeert, rekent over het algemeen een uurtarief. Wanneer je led tuinverlichting van 12 volt laat plaatsen, kun je een hovenier vragen om de verlichting te plaatsen. Naast het plaatsen van de verlichting kan hij ook meteen tuinonderhoud uitvoeren. In de regel ben je per klus dan minder kwijt dan wanneer de hovenier meerdere keren moet langskomen.

Wanneer jij verlichting hebt uitgekozen van 220 volt, moet je hiervoor een elektricien uitnodigen. De hovenier mag deze werkzaamheden namelijk niet uitvoeren. Qua uurtarief verschillen een hovenier en elektricien niet veel van elkaar. Het enige nadeel is dat je een elektricien niet kunt vragen om de tuin te onderhouden. Je kunt in dit geval de klussen dus niet combineren.

Advies van vakmannen

Ben jij je aan het oriënteren op de aanschaf van verlichting? Dan ben je vast benieuwd wat het beste moment is om je verlichting te plaatsen en hoe de prijs tot stand komt. Werkspot vroeg het aan twee vakmannen.

Huibert van Dijk van Van Dijk Totaaltuinen: "De prijs van de verlichting hangt af van het soort verlichting en het aantal spots. Meestal neem ik de verlichting mee bij het inrichten van de volledige tuin. Maar het is ook mogelijk om de verlichting in een bestaande tuin te plaatsen. Dan haal ik de tegels weg, plaats de kabel en werk de bestrating weer netjes af."

Hovenier Ruud Hendriks beaamt dat je het beste met de verlichting aan de slag kunt in een nieuwe tuin: "Wanneer je toch met je tuin aan de slag gaat, is het slim om ook meteen na te denken over de verlichting in je tuin. Je kunt het ook achteraf laten doen, maar dan heb je wel meer werk."