Krachtstroom aanleggen? Ontdek de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij een oplaadpunt voor een elektrische auto, een jacuzzi of sauna? In alle gevallen heb je krachtstroom nodig. Ontdek de gemiddelde kosten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen elektriciens

Onze elektriciens, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 1046 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs krachtstroom aanleggen

Zie jij jezelf al helemaal relaxen in je eigen jacuzzi of sauna? Of heb je besloten om op een elektrische auto over te stappen en wil je een oplaadpunt voor je deur plaatsen? In alle gevallen heb je krachtstroom nodig. Nederlandse woningen hebben niet standaard een aansluiting voor krachtstroom. Voor je gebruik kunt maken van je apparaten moet je dus krachtstroom aansluiten. Het aansluiten van krachtstroom is een specialistische klus die je door een ervaren elektricien moet laten uitvoeren.

Gemiddelde kosten krachtstroom aanleggen

Soort klusGemiddelde kosten krachtstroom
Materiaalcirca € 75,-
Meerprijs kabel ijzeren mantel (per meter)€ 2,- á € 3,-
Arbeidsloon€ 80,-
Extra groep in meterkast€ 175,- tot € 200,-
Verzwaring aansluiting op net € 200,- tot € 250,-
Bovenstaande tabel geeft je een idee wat je betaalt voor het aanleggen van krachtstroom. De kosten die je betaalt, zijn afhankelijk van de elektriciteitsvoorziening die je nu hebt. Hoe meer aanpassingen de vakman moet maken, hoe duurder de klus. Voor een prijsvoorstel op maat, neem je contact op met een vakman.

Wat is krachtstroom? 

Krachtstroom is de benaming voor 380 volt. Wanneer je gebruik maakt van 230 volt heet dit sterkstroom. De meeste apparaten werken prima op sterkstroom, maar in sommige gevallen is extra power nodig. Dit is het geval bij een warmtepomp, sommige elektrische fornuizen, sauna's, jacuzzi's, lasapparatuur, zware machines op een werkplaats of het oplaadpunt voor een elektrische auto.

Om beter te begrijpen wat het verschil is tussen krachtstroom en sterkstroom zoomen we in op het stopcontact. Een regulier stopcontact heeft twee draden. Op een van die draden staat spanning. Voor krachtstroom heb je een stopcontact met vier draden nodig. Op drie van de draden staat spanning. Dit noemen we een 3-fasen aansluiting. Omdat de stroom door drie draden naar het stopcontact loopt, kun je hier apparaten op aansluiten die meer vermogen nodig hebben.

Aanleggen krachtstroom

Wanneer de vakman krachtstroom aanlegt in jouw woning, zet hij een aantal stappen. Wanneer jouw woning nog niet zo oud is, kan het zijn dat de vakman stap twee en stap drie niet hoeft uit te voeren. Stap vijf is alleen nodig als je krachtstroom in je schuur of tuin wil hebben.

 1. Plaatsen krachtgroep
  Een elektricien plaatst de krachtgroep achter de aardlekschakelaar. Heb je nog een 1-fase hoofdschakelaar? Dan moet de elektricien deze opwaarderen naar een 3-fasen hoofdschakelaar. Afhankelijk van het jaartal van de stoppenkast kan de elektricien ook besluiten om de volledige groepenkast aan te passen. Oude stoppenkasten voldoen vaak niet meer aan de eisen van deze tijd.

 2. Verzwaren aansluiting
  Om te zorgen dat de 3-fasen hoofdschakelaar goed werkt, moet ook de netbeheerder een aanpassing doen aan jouw aansluiting. Dit noemen we ook wel het verzwaren van de aansluiting. Zeker in oude huizen is dit iets wat vaak nog moet gebeuren. De elektricien vraagt bij de netbeheerder een verzwaring van jouw aansluiting op het net aan. Gemiddeld betaal je hiervoor een bedrag tussen de 200 en 250 euro. Deze kosten betaal je eenmalig, de jaarlijkse kosten die je aan de netbeheerder betaalt blijven meestal gelijk.

 3. Check aardlekschakelaar
  Bij het aanleggen van krachtstroom controleert de vakman of de aardlekschakelaar en groep apart zijn. Wanneer er niet voldoende ruimte is in de meterkast, plaatst de elektricien een aardlekautomaat. Dat is een groep en aardlek in één. Wanneer er een groep vrij is in de meterkast, is er vaak al een aardlekschakelaar.

 4. Leggen kabel
  Na het aanpassen van de meterkast legt de elektricien een kabel en sluit het krachtstopcontact hierop aan. Gemiddeld is de vakman hier twee tot drie uur mee bezig. Boven de 8kw is het van belang dat je gebruik maakt van krachtstroom. Wanneer je minder nodig hebt, kan de vakman ook een 2x220 volt groep maken. Dit biedt uitkomst bij onder andere een inductie kookplaat. Voor een inductie kookplaat heb je vaak wel een zogeheten perilex stopcontact nodig. Dit soort stopcontacten heeft voldoende openingen voor de perilex stekker met vier poten.

 5. Buitenkabel aanleggen
  Laat je krachtstroom aanleggen voor een jacuzzi? Dan moet de kabel vaak ook naar buiten. Om te voorkomen dat de kabel beschadigt, maakt de vakman gebruik van een ijzeren mantel. Deze mantel beschermt de kabel. Een ijzeren mantel kost meer dan een gewone kabel. Gemiddeld kun je uitgaan van twee tot drie euro extra per meter.

Tip! Als de elektricien de meterkast aanpast voor krachtstroom, kun je ook direct een SMART energiemeter laten inbouwen. Hiermee kun je het stroomverbruik van specifieke apparaten meten. Dit helpt je om bewust om te gaan met je stroomverbruik. Dan kun je dus precies zien hoeveel energie de nieuwe jacuzzi of sauna precies nodig heeft. Wanneer je wil voorkomen dat de energiekosten de pan uit rijzen, motiveert de meter om deze apparaten wat minder vaak aan te zetten.

Krachtstroom

Checklist aanvraag vakman

Vraag jij een elektricien voor het aanleggen van krachtstroom? Dan is het goed om onderstaande checklist bij de hand te houden. De vakman krijgt zo een beter beeld van de klus en kan je duidelijker vertellen wat de klus kost. Ben je op zoek naar een vakman bij jou in de buurt? Op Werkspot vind je vakmannen in jouw regio.

 • Om welke apparaten gaat het?
  Veel huishoudelijke apparaten zijn niet geschikt voor krachtstroom. Wanneer jij meer stroom nodig hebt, bijvoorbeeld voor een inductie kookplaat, heb je vaak ook voldoende aan een 3-fasen aansluiting. Geef bij de aanvraag dus altijd goed aan om welke apparaten het gaat en hoeveel stroom deze apparaten gebruiken. De vakman weet dan vaak al genoeg.
 • Waar komt het apparaat te staan?
  Het aantal meter kabel en de tijd die de vakman bezig is met de kabel trekken, is bepalend voor de totaalprijs. Geef daarom duidelijk aan waar het apparaat staat en waar dus het krachtstopcontact moet komen. Moet de vakman een kabel trekken naar de tuin of juist naar zolder? Allemaal zaken die de prijs van het aanleggen van krachtstroom beïnvloeden.
 • Hoe ziet de meterkast eruit?
  Om de totaalprijs voor het aanleggen van krachtstroom uit te rekenen, moet de vakman weten wat voor meterkast je hebt. Je kunt dit natuurlijk beschrijven, maar het is beter om foto's toe te voegen. Zo ziet de elektricien direct welke werkzaamheden hij moet uitvoeren. Vertel de vakman ook over geschiedenis van de meterkast. Denk hierbij aan extra groepen die zijn aangelegd of andere werkzaamheden aan de meterkast.
 • Uit welk jaartal is de woning?
  Het helpt de vakman wanneer je aangeeft uit welk jaar de woning is. Een nieuwbouwwoning heeft in de meeste gevallen een moderne elektriciteitsaansluiting dan een woning uit de vorige eeuw. Is er een grootscheepse verbouwing geweest waar ook de elektriciteit is aangepakt? De vakman heeft die informatie nodig voor het bepalen van de totaalprijs.
 • Totaalprijs of betalen per uur?
  Om niet voor verassingen te komen staan, is het slim om vooraf met de vakman af te stemmen hoe je betaalt. Rekent de vakman een tarief per uur of spreken jullie juist een totaalprijs af? Wanneer je dit onderwerp vergeet, kan het zomaar gebeuren dat de rekening er anders uitziet dan jij in eerste instantie dacht.
 • Hoe gaat de vakman om met meerwerk?
  Het is haast niet te voorkomen dat de elektricien tegen onvoorziene omstandigheden aanloopt. Hij heeft extra meter kabel nodig of de meterkast behoeft meer aanpassingen dan gedacht. Wil je dat de klus snel klaar is en dat de vakman niet steeds hoeft te wachten op jouw akkoord? Spreek dan een maximaal bedrag af waarbinnen de elektricien meerwerk mag uitvoeren. Je kunt natuurlijk ook aan hem vragen of hij voor elk meerwerk contact met je opneemt. Hou er wel rekening mee dat dit niet heel efficiënt werkt.
 • Kies je voor een erkend elektricien?
  Wanneer je krachtstroom laat aanleggen wil je kwaliteit en iemand die veilig werkt, een verzekering en verstand van zaken heeft. Een erkend elektricien voldoet aan deze eisen en en sluit zich aan bij een bij een branchevereniging zoals Techniek Nederland (voorheen Uneto-VNI) of KViNL. Het uurtarief van een erkend elektricien ligt vaak iets hoger dan iemand die zonder branchevereniging werkt en niet aan nascholing doet. Maar je loopt dan wel een groter risico.
 • Wat is de garantie?
  Een laatste punt om te bespreken met de vakman is de garantie. Op welk werk geeft hij precies garantie en hoeveel jaar? En wat zijn de beperkingen rondom de garantie? Zo vervalt in veel gevallen de garantie wanneer jij zelf gaat klussen aan de elektriciteit. Een punt om goed te checken dus.

Advies van een vakman

Het aanleggen van krachtstroom is een klus die je bijna nooit laat uitvoeren. Daarom komen er nogal eens wat zaken om de hoek kijken die je vooraf niet had bedacht. Dit heeft niet altijd te maken met de aanleg van de krachtstroom, maar ook met de aanschaf van een nieuw elektrisch apparaat. Werkspot vroeg aan een van de vakmannen wat zij zien gebeuren in de praktijk. "Aan een kookplaat zit vaak geen stekker. Soms zit er ook geen snoer aan of juist een onveilige kabel. Wij leveren een gegoten stekker met een kabel van minimaal anderhalve meter."

Andere prijzen per dienst

 1. Elektische garagedeur
 2. Elektrische vloerverwarming
 3. Velux rolluik
 4. Vloerverwarming badkamer
 5. Sloten vervangen