Gemiddelde kosten voor aardlekschakelaar aansluiten of vervangen

Bijgewerkt op

Is er een nieuwe aardlekschakelaar nodig in jouw groepenkast? Ontdek hier de gemiddelde kosten voor het laten plaatsen hiervan door een elektricien.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen elektriciens

Onze elektriciens, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 1121 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijzen aardlekschakelaar aansluiten

Soort klusGemiddelde prijs
Aardlekschakelaar€ 48,-
Uurtarief elektricien€ 45,- tot € 55,-
Groep bijplaatsen incl. aardlekschakelaar€ 120,- tot € 150,-
Meer dan 1 groep bijplaatsen€ 50,- per groep

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat het aansluiten van een aardlekschakelaar ongeveer kost. Het plaatsen ervan neemt ongeveer een uur in beslag. Naast het uurtarief dat je de vakman betaalt, rekent hij ook voorrijkosten. Plaats een opdracht en kom in contact met geïnteresseerde professionals.

Tip! Bespaar op kosten door te kiezen voor een erkend elektricien uit jouw regio. Dat kan behoorlijk schelen in de voorrijkosten.

Waarom een aardlekschakelaar

Als de aardlekschakelaar in jouw groepenkast stuk is, doe je er goed aan deze snel te vervangen. Ook als je nieuwe groepen aanlegt in jouw meterkast, kan het zijn dat je een extra schakelaar nodig hebt. Een aardlekschakelaar voorkomt dat je onder stroom komt te staan als er iets mis is met een van de elektrische apparaten in je woning. Het aansluiten of vervangen van een aardlekschakelaar is dan ook niet zonder risico's.

Als particulier mag je in principe alle werkzaamheden die na de kWh-meter komen, zelf uitvoeren. Hierbij is het wel van belang dat je de juiste kennis hebt. Zo voorkom je dat er kortsluiting ontstaat of zelfs brand. De verzekeraar vergoedt die niet als deze is ontstaan door onkunde.

Zie je het niet zitten om zelf een aardlekschakelaar aan te sluiten of heb je beperkte elektrische kennis? Kies er dan voor om deze klus uit te besteden aan een vakman.

Wat is een aardlekschakelaar?

De aardlekschakelaar is een cruciaal onderdeel van jouw groepenkast. Deze meet continu of de in- en uitgaande stroom gelijk is. Als dat zo is, is er niets aan de hand. Is dit niet zo, dan klopt er iets niet en stopt de schakelaar automatisch de totale stroomtoevoer. Zo zorgt het systeem ervoor dat er geen kortsluiting ontstaat als er iets mis is met een van de elektrische installaties in huis. Ook als de groep overbelast raakt, bijvoorbeeld omdat de vaatwasser en de elektrische oven tegelijkertijd aan staan, reageert de aardlekschakelaar. Vaak helpt het om in dat geval een nieuwe groep aan te leggen. Daarmee voorkom je overbelasting op één specifieke groep.

In het bouwbesluit staat dat er per vier groepen of zekeringen een aardlekschakelaar aanwezig moet zijn. Heb je meer groepen nodig, dan kan dat betekenen dat je ook een extra exemplaar nodig hebt.

Wat bepaalt de prijs?

Bij het aansluiten van een aardlekschakelaar is de prijs afhankelijk van wat er precies moet gebeuren. Voor het aansluiten van de aardlekschakelaar kan je denken aan de volgende werkzaamheden:

 • Aardlekschakelaar vervangen
 • Groep bijplaatsen inclusief aardlekschakelaar
 • Nieuwe groep(en) aanleggen inclusief kabels
 • Groepenkast vervangen

Aardlekschakelaar vervangen

Om te bepalen of je de aardlekschakelaar moet laten vervangen, kan je controleren of de schakelaar nog werkt door de testknop in te drukken. Deze kan je herkennen aan de 'T' of 'Test'. Zijn er problemen met het uit- of inschakelen van de stroomtoevoer, dan is er iets mis met de schakelaar en is het tijd deze te vervangen. De leveranciers van de schakelaars adviseren om de schakelaar maandelijks te testen. De gevolgen als de schakelaar stuk blijkt en je je daar niet bewust van bent, zijn immers groot. Dan kan je er maar beter zeker van zijn dat deze nog werkt zoals zou moeten.

Is jouw aardlekschakelaar aan vervanging toe, dan is een elektricien daar ongeveer een uur mee bezig. Je betaalt naast zijn uurloon en voorrijkosten uiteraard ook de kosten voor de schakelaar zelf. Ga je er zelf één kopen, kijk dan goed naar het model dat je nodig hebt. Het verschil zit in het type aansluiting waarop je de schakelaar aansluit. Je kan kiezen uit een 1-fase (220V) of 3-fase (380V) aansluiting.

 • 1-faseaansluiting
  Bij een 1-faseaansluiting heb je een 2-polige aardlekschakelaar nodig. De 1-faseaansluiting zie je terug in woningen waar geen krachtstroom aanwezig is. Je kan de 1-fase aansluiting herkennen aan het aantal draden dat onderaan uit je groepenkast komt. Bij twee draden heb je een 1-fase aansluiting.
 • 3-faseaansluiting
  Bij een 3-faseaansluiting heb je een 4-polige schakelaar nodig. De 3-faseaansluiting herken je aan de vier draden die onderaan uit je groepenkast komen.

Groep bijplaatsen inclusief aardlekschakelaar

Vaak sluit je een nieuwe aardlekschakelaar aan op het moment dat je een nieuwe groep laat aanleggen. Heb je een vaatwasser of droger gekocht, dan kan het nodig zijn deze aan te sluiten op een nieuwe groep. Je wilt immers niet dat de stoppen doorslaan als je beide apparaten gebruikt. Ook is een extra groep vaak noodzakelijk wanneer je een elektrische auto thuis wil opladen of zonnepanelen laat plaatsen. Voor het plaatsen van een extra groep betaal je ongeveer € 50,-. Komt het totaal van de groepen boven de vier uit? Dan heb je wettelijk gezien een extra aardlekschakelaar nodig.

 • Plaatsen van een aardpen
  Bij het plaatsen van een nieuwe schakelaar kan het zijn dat de vakman ook een aardpen moet plaatsen. Een aardpen zorgt voor de aarding van je meterkast en is tegenwoordig, net als een aardlekschakelaar, verplicht. Heb je een oudere woning en heb je nooit iets laten aanpassen aan de meterkast? Dan kan het zijn dat een dergelijke aardpen nog ontbreekt. De vakman kan deze direct voor je aanbrengen, zodat jouw meterkast weer aan de eisen van deze tijd voldoet en een veilige werking van jouw elektrische installaties gegarandeerd is. Voor het uitvoeren van deze klus, betaal je de vakman een uurtarief.

Nieuwe groep(en) aanleggen inclusief kabels

Laat je nieuwe groepen aanleggen voor nieuwe apparaten, zoals die droger of vaatwasser die je net hebt aangeschaft? Of de stroomvoorziening voor jouw elektrische auto? Dan is er een kans dat je ook nieuwe kabels naar de stoppenkast moet laten trekken. Is dat het geval, dan betaal je hiervoor het uurtarief van de elektricien. Hoe lang hij met deze klus bezig is, is afhankelijk van het aantal kabels en de afstand van het apparaat naar de groepenkast.

Groepenkast vervangen

Wil je een nieuwe groep laten bijplaatsen in de meterkast, dan moet hier natuurlijk wel ruimte voor zijn. Als je die ruimte niet hebt, kan de vakman adviseren om de gehele groepenkast te vervangen.

Een andere reden om de gehele kast te vervangen, is wanneer deze sterk verouderd is. Sinds 1975 is een aardlekschakelaar verplicht in iedere groepenkast. Sinds 2015 zijn er zelfs minimaal twee schakelaars verplicht om te voorkomen dat je gehele woning ineens zonder spanning zit. Het is aan te raden om een deel van de boven- en benedenverdieping onder de ene schakelaar te laten vallen en het andere deel onder de andere. Zo heb je op beide verdiepingen altijd nog wel stroom. Heb je op dit moment geen aardlekschakelaar of zijn niet alle groepen hieraan verbonden, dan adviseert de vakman om de groepenkast te vervangen. Dit geeft de mogelijkheid om de groepen volgens de huidige normen in te delen en het gewenste aantal aardlekschakelaars te plaatsen. De prijs die je daarvoor betaalt, is afhankelijk van het aantal groepen dat je laat plaatsen in jouw nieuwe kast.

Advies van een vakman

Is jouw aardlekschakelaar aan vervanging toe? Of heb je er één extra nodig? Zorg dan dat deze op de juiste manier aangesloten is, om kortsluiting, met mogelijk brand tot gevolg, te voorkomen. Een ervaren elektricien inschakelen, biedt dan uitkomst. Hij weet precies hoe je een aardlekschakelaar aansluit. En kan je ook adviseren of je jouw groepenkast beter anders kan indelen of dat er nog meer aanpassingen nodig zijn. Zulke adviezen zijn belangrijk om een veilige werking van de elektriciteit in jouw huis te garanderen. Wel zo'n prettig idee.

Een van de vakmannen van Werkspot, H. de Groot Electroklussen, heeft al een tip voor je: "Test een keer per maand de aardlekschakelaars door op het testknopje te drukken. Als de schakelaar niet werkt dan kan er kortsluiting ontstaan, die brand veroorzaakt."

Wil je deze klus laten uitvoeren door een vakman? Via Werkspot kom je snel en eenvoudig met hen in contact. Je plaatst je klus, vergelijkt de profielen van diverse vakmannen en bepaalt zo gemakkelijk door welke elektricien jij jouw klus wilt laten uitvoeren. Om nog beter een keuze te kunnen maken, kun je ook de reviews van anderen lezen. Op basis van hun ervaringen, weet jij beter wat je kan verwachten.

Certificering

 • NEN 1010
  Naast ervaringen van anderen is het goed om te kijken of de elektricien over de juiste certificering beschikt. Op elektrische installaties met laagspanning, is de NEN 1010 van toepassing. Vraag een vakman altijd of hij volgens deze normen werkt. Zo ben je zeker dat hij de klus goed en professioneel voor jou kan uitvoeren.
 • Keurmerk KvINL
  De kwaliteit voor installaties in Nederland (KvINL) zet zich in om de kwaliteit van de gehele installatiesector te waarborgen. Een elektricien die volgens dit keurmerk als adviseur of installateur optreedt, werkt volgens vooraf afgesproken voorschriften en procedures. Certificering gebeurt door een onafhankelijke partij. Heeft de elektricien die jij inschakelt voor de klus de titel 'KvINL Erkend Installateur, dan betekent dit dat vakman ervaren is en de goede diploma's en gereedschap heeft.

Prijzen voor gerelateerde klussen

 1. Krachtstroom aanleggen
 2. Stopcontacten plaatsen