Ideeën en inspiratie voor je tuin

Bijgewerkt op

Bij een tuin denkt de één direct aan zonnen op het terras, een ander aan lekker tuinieren en weer een ander aan een grasveld voor de kinderen. Als je van plan bent je tuin te gaan herinrichten - of een geheel nieuwe tuin aanleggen - is het daarom essentieel om naar de belangrijkste functie(s) te kijken. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

Nog een aandachtspunt: welke uitstraling moet de tuin krijgen? Een moderne tuin, een romantische tuin, een natuurlijke tuin, een strakke, onderhoudsvrije tuin... Eigenlijk is alles mogelijk, maar wél met de juiste aanpak. De vraag is dan ook of je zelf je tuin wilt aanpakken of deze klus wilt uitbesteden

Spelen er kinderen in de tuin?

Als je de tuin voor een belangrijk deel voor de kinderen wilt inrichten, is een grasveld altijd goed. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo zijn er rubberen tegels verkrijgbaar die je voor de veiligheid onder een schommel of klimrek kunt leggen. Ook belangrijk: wees voorzichtig met giftige beplanting zoals taxus, goudenregen en monnikskap.

Een tuin om te zonnen?

Vind je het belangrijk om te kunnen zonnen in de tuin? Houd hier dan voldoende ruimte voor vrij en houd rekening met de stand van de zon. Een vuistregel voor de grootte van een (zonne)terras is 2,2 m2 per persoon.

Barbecue in de tuin?

Krijgt de barbecue een belangrijke functie in de tuin? Kies dan allereerst voor een geschikte veilige plek. Zorg onder meer voor een vlakke stevige ondergrond, een windvrije plek en let erop dat de barbecue niet zomaar omver gelopen kan worden. Behalve houtskoolbarbecues worden ook steeds vaker elektrische barbecues gebruikt. Houd in dit geval rekening met (het aanleggen van) elektriciteitspunten.

Dineren in de tuin?

Wil jij graag gezellig kunnen dineren in de tuin? Zorg er dan voor dat je voldoende ruimte hebt voor een mooie eettafel. Het lieft plaats je deze eettafel op een vlakke ondergrond, zodat deze stabiel staat. Naast dineren kun je natuurlijk ook al je vrienden uitnodigen voor een gezellige High Tea catering in de tuin.

Aparte plek voor auto’s, fietsen, scooters?

Dient er in de tuin ook plek te zijn voor auto’s, fietsen, brommers, scooters? Dan is dit een belangrijk uitgangspunt voor je tuinontwerp. Je moet dan namelijk niet alleen goed nadenken over de juiste bestrating, maar ook over eventuele bebouwing.

Vind vakmannen voor je tuin

Plaats gratis en vrijblijvend je opdracht en vergelijk de voorstellen van professionele tuinmannen en hoveniers.

Ik heb een tuin opdracht >

Kijk ook eens naar recente tuinaanleg opdrachten die door anderen zijn geplaatst.