Gemiddelde kosten kunststof kozijnen

Bijgewerkt op

Wil je kunststof kozijnen laten plaatsen? Op deze pagina lees je wat de gemiddelde prijs is en welke factoren de uiteindelijke prijs bepalen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 208 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kunststof kozijnen plaatsen: Wat zijn de prijzen?

Per project verschillen de kosten voor plaatsing van kunststof kozijnen. Verschillende factoren spelen een rol en bepalen de prijs. Wanneer we kijken naar de gemiddelde kosten voor een vakman en materiaalkosten (inclusief BTW) moet je denken aan een bedrag tussen de € 2000,- en € 4000,-.

Kunststof kozijnen plaatsen: De prijzen op een rij.

In onderstaand schema zie je wat plaatsing van kunststof kozijnen voor prijzen met zich meebrengt:

Afmetingen in cmPrijsindicatie
160 x 130€ 2000 - € 2500
300 x 150€ 2500 - € 3300
340 x 130€ 3500 - € 4000

*Hierboven zie je de gemiddelde kosten die onze vakmannen voor het plaatsen van kunststof kozijnen rekenen. De uiteindelijke kosten kunnen hiervan afwijken_.

Wanneer we de kosten voor plaatsing van kunststof kozijnen goed willen bepalen, moeten we kijken naar elementen zoals het uiterlijk en de manier waarop de kunststof kozijnen geïsoleerd zijn. Op deze pagina vind je alle factoren die een rol spelen in de gemiddelde prijzen van het laten plaatsen van kunststof kozijnen.

Hoe worden de prijzen voor plaatsing van kunststof kozijnen bepaald?

Van het uiterlijk van de kunststof kozijnen tot het soort raam en van het hang- en sluitwerk tot aan de montage; deze factoren bepalen de kosten:

 

Uiterlijk

Hoe je kozijn er aan de buitenkant uitziet, bepaalt gedeeltelijk de prijs.

 • Soort profiel:
  Er zijn in het geval van kunststof kozijnen verschillende profielen te onderscheiden:

 • Blokprofiel:
  Een kunststof kozijn met blokprofiel lijkt nog het meest op een klassiek houten kozijn. In het geval van een blokprofiel wordt gebruik gemaakt van een rechte haakse verbinding.

 • Schuin profiel:
  Dit profiel lijkt op het blok profiel maar loopt schuin af. Daardoor oogt het aan de voorzijde minder hoekig dan het blokprofiel.

 • Vlak profiel:
  Door de simpele en strakke vormen, heeft een kozijn met vlak profiel een slank en modern uiterlijk. Het is net zo breed als het blokprofiel, maar wel minder diep.

 • Slank profiel:
  Een slank profiel is even diep als het vlak profiel en oogt dus eveneens modern. Bovendien is een kunststof kozijn met een slank profiel ook nog eens minder breed. Met dit profiel creëer je maximaal daglicht.

 • Houtnerfstructuur
  Wanneer je graag gebruik maakt van de voordelen van een kunststof kozijn, maar je vind een houten uiterlijk wel degelijk charmant, is er de mogelijkheid om de kunstof kozijnen te voorzien van een houtnerfstructuur. Er wordt dan een speciale filmlaag aangebracht waardoor de kozijnen krasbestendig en ongevoelig voor verkleuring zijn. Je kozijnen behouden op deze manier hun uitstraling en bovendien hoeven de kozijnen niet geschilderd te worden. Het aanbrengen van houtnerf op kunststof kozijnen, kost gemiddeld € 10,- per m2.

 • Kleur:
  Je kunt in het geval van kunststof kozijnen voor een aantal standaard kleuren kiezen (Over het algemeen: Crème, wit, donkergroen en een grijstint). Maar heb je een specifieke andere kleur in je hoofd? Dan is het goed om te weten dat je kozijnen, voor een meerprijs, in allerlei verschillende kleuren geleverd worden. Deze kleuren worden met het profiel versmolten. Op deze manier zijn alle kleuren ook in houtnerfstructuur leverbaar.

Isolatie

Wanneer je op zoek bent naar goed geïsoleerde kozijnen, zijn kunststof kozijnen de beste optie. Vooral nu voor het profiel van kunststof kozijnen veel minder staal wordt gebruikt en juist gebruik wordt gemaakt van de voordelen die kunststof zelf in zich draagt. Bovendien wordt in de geïsoleerde kozijnen van tegenwoordig gebruik gemaakt van meerdere kamers. In die kamers vind je lucht en lucht isoleert.

Ook het soort glas dat je kiest, kan een rol spelen in de isolatie van het glas. Over het algemeen wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van HR++ glas. Wil je een variant die nog beter isoleert? Kies dan de HR+++ variant. Dit glas bevat drie lagen in plaats van twee lagen. Dat betekent overigens wel dat er ook een hogere prijs voor gerekend wordt. HR++ glas kost gemiddeld tussen de € 120,- en € 140,- per m2. Voor HR+++ glas wordt doorgaans € 140,- tot € 180,- per m2 gerekend.

Raamsoort

Het soort raam is ook een van de factoren die de totaalprijs voor plaatsing van nieuwe kunststof kozijnen bepaalt. We onderscheiden drie soorten ramen:

 • Vast-raam:
  Een vast-raam kan niet open en bestaat uit een ruit en een kozijn. Deze raam-soort wordt vaak geplaatst in inbraakgevoelige ruimtes of panden.

 • Val-raam:
  Een val-raam wordt meestal op hoge plekken in de ruimte geplaatst. Deze raam-soort laat je als het ware openvallen. Over het algemeen wordt het raam opgevangen met een haak of ketting. Je ziet val-ramen vaak in badkamers of op wc’s.

 • Draaikiep-raam:
  Een draaikiep-raam opent zowel horizontaal als verticaal. Een draaikiep-raam is het soort raam dat je door middel van een schanierende beweging open kunt zetten. Draaikiep-ramen zijn over het algemeen prijziger dan die val-ramen of vaste ramen.

 

Extra opties

Ook op het gebied van afwerking en mooie dan wel praktische extra’s zijn er diverse keuzes te maken. En deze keuzes hebben hun invloed op de prijs:

 • Ventilatie
  Wanneer je ventilatie laat inbouwen, worden vervuilde en vochtige lucht naar buiten afgevoerd en tegelijkertijd wordt er schonere lucht naar binnen gehaald. Dit zorgt voor een fris gevoel, maar het voorkomt ook gezondheidsklachten zoals keelpijn en luchtwegproblemen. Wanneer je woning veel vocht binnenhoudt, kunnen schimmels en huisstofmijt snel groeien en uitbreiden. Schimmel is niet alleen onsmakelijk, het kan ook de fundering van je woning aantasten. De aanschaf van een ventilatierooster is dus aan te raden. De prijzen hiervoor liggen gemiddeld tussen de € 40,- en € 60,- per meter.

 • Hang en sluitwerk
  Je kunt je ramen voorzien van een simpele sluiting zonder slot. Vind je het echter prettiger om je ramen te voorzien van handgrepen met een slot dat aan het politie keurmerk ‘veilig wonen’ voldoet? Kan ook. De meest eenvoudige sluiting die op de markt is, kost zo’n € 10,-. Een sluiting met keurmerk slot kost ongeveer € 60,-.

 • Horren
  Wanneer je een kunststof kozijn laat plaatsen, is het aan te raden om bij de vakman van je keuze ook direct naar de mogelijkheden van een hor te informeren. Een voorzethor is tegenwoordig in alle kleuren verkrijgbaar. Op die manier is een hor niet alleen maar functioneel, maar past deze ook nog goed in je woning. Horren verschillen overigens in kwaliteit en dus in prijs. Zo heb je bijvoorbeeld horren met weerbestendig gaas en horren zonder. Weerbestendige horren blijven langer mooi, vergaan minder snel, maar kosten doorgaans ook wat meer.

Montage

Elk project waarbij een kunststof kozijn geplaatst wordt, brengt verschillende montagekosten met zich mee. Een vakman bepaalt deze prijs op basis van de volgende factoren:

 • Hoogte: Wanneer een vakman een kunststof kozijn plaatst, is dat op de begane grond eenvoudiger dan dat dat op de derde verdieping is. Een vakman kan tot aan de tweede verdieping met een steiger werken. Veel vakmannen zijn zelf in het bezit van een steiger. Wanneer zij zelf een steiger meenemen, hoef je geen huurkosten voor de steiger in te calculeren. Houdt echter wel rekening met de extra tijd die het opbouwen van zo’n steiger kost. Over het algemeen doen twee vakmannen daar samen ongeveer 1,5 uur over. Voor deze werkzaamheden wordt per vakman doorgaans € 30,- tot € 40,- per uur gerekend. Wanneer de vakman in kwestie niet in het bezit is van een een steiger moet je deze voor zo’n € 60,- per uur zelf huren óf door je vakman laten huren. Wanneer je nieuwe kozijnen wil laten plaatsen op een verdieping hoger dan de tweede, moet er over het algemeen gebruik gemaakt worden van een kraan. Een kraan huur je doorgaans voor zo’n € 100,- per uur en je dient zo’n kraan minimaal drie uur te huren.

 • Het oude kozijn: Wanneer er een nieuw kunststof kozijn geplaatst wordt, moet het  oude kozijn allereerst worden verwijderd. Daar zitten uiteraard uren in en dus verhoogt het de kosten. Sommige kozijnen zijn makkelijker verwijderbaar dan anderen. Kozijnen in woningen die recentelijk gebouwd zijn, zitten over het algemeen beter vast dan kozijnen in wat oudere woningen.

 • Situatie en omgeving: Wordt de complete woning op de schop genomen? Dan kan een vakman een kozijn sneller en eenvoudiger vervangen dan wanneer alleen het kozijn wordt aangepakt. Wanneer er namelijk al sprake is van een verbouwing, hoeft er niks afgedekt te worden. Oude kunststof kozijnen kunnen dus ruiger en sneller verwijderd worden.

Praktisch advies van een professional.

Als je wilt laten stucen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over plafonds stucen.

Ronny Scheer, eigenaar van Timmer & Montagebedrijf Scheer

Als je de kozijnen in een bepaalde kleur wil dan is het verstandig om te kiezen voor een houtnerf folie. Kunststof in kleur verkleurt in de zon en folie niet. Kies voor een vakman die kozijnen levert met het Komt keur. De producten moeten dan voldoen aan eisen van klanten en aan wettelijke regelgeving.

Vervangen kozijnen/raam

13-08-2018 - Gijs van Hengstum: Uitstekende ervaring mee bij vervangen kozijnen. Goede voorlichting over mogelijkheden, goed uitgevoerd.

Vergunning

Over het algemeen heb je geen vergunning nodig om een kunststof kozijn te laten plaatsen. Maar bezit je bijvoorbeeld een monumentaal pand? Dan is er wel een vergunning nodig. Om helemaal zeker te weten of je voor jouw project wel of geen vergunning nodig hebt, kun je een vergunningscheck doen op de website van de overheid.

Prijsinformatie andere diensten