Gemiddelde kosten aluminium kozijnen

Bijgewerkt op

Wil je graag aluminium kozijnen? Op deze pagina lees je met welke kosten je rekening moet houden en welke factoren de prijs bepalen. Als je een exacte prijs wil, plaats dan een opdracht.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 199 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost het plaatsen van aluminium kozijnen?

We moeten naar diverse elementen kijken, willen we de kosten voor het plaatsen van aluminium kozijnen bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de kleur, het soort raam, de montage en extra opties. Op deze pagina vind je een overzicht van de factoren die een rol spelen in de prijs van aluminium kozijnen.

Wat zijn de prijzen wanneer je aluminium kozijnen laat plaatsen?

Het plaatsen van aluminium kozijnen aan een bedrag tussen de € 3000,- en € 5000,-. Hierbij zijn de manuren, voorrijkosten en materiaalkosten (inclusief BTW) inclusief. De kosten voor het plaatsen van aluminium kozijnen, verschillen per opdracht. Niet elke opdracht is namelijk hetzelfde. Voor de ene opdracht wordt een duurdere kleur gebruikt en voor de andere opdracht is een ingewikkelde procedure vereist met betrekking tot de montage van de aluminium kozijnen.

 

Hoe worden de prijzen voor plaatsing van aluminium kozijnen bepaald?

De prijs voor een aluminium raamkozijn wordt bepaald op basis van een aantal verschillende factoren:

Kleur

Over het algemeen worden aluminium kozijnen in een standaard kleur afgeleverd: Créme, wit, donkergroen of een grijstint. Maar misschien zie jij je raamkozijn liever in een andere kleur. In dat geval kun je, tegen een meerprijs, ook voor een raamkozijn in een andere kleur kiezen.

Glas

Je kunt, wanneer je een aluminium kozijn laat plaatsen, uit verschillende soorten glas kiezen. Deze keuze bepaalt hoe goed je woning geïsoleerd wordt en dus hoe duurzaam je woning is. Goed isolerend glas is beter voor het milieu en bespaart je aardig wat kosten op je energierekening.

Raamsoort

Wanneer je voor een bepaald soort raam kiest, bepaalt dit mede de totaalprijs voor de plaatsing van je nieuwe aluminium kozijnen. Uit welke raamsoorten je kunt kiezen? We zetten de opties voor je op een rij:

 • Vast-raam:
  In het geval van een vast-raam, is het raam niet te openen. Een vast-raam is de meest voordelige oplossing, want deze ramen zijn heel eenvoudig te installeren.

 • Val-raam:
  Wanneer je voor een val-raam kiest, kies je voor een raam dat je als het ware laat openvallen. Zo’n raam wordt opgevangen met een ketting of haak. Dit soort ramen vind je vooral op wc’s en hoger in de muur op badkamers.

 • Draaikiep-raam:
  Een draaikiepraam is de duurste raamsoort die je kunt kiezen. Een draaikiepraam kan op twee manieren geopend worden. Zowel naar de zijkant als van boven naar beneden. Dit raam heeft als het ware twee standen, maar dus ook de meest lastige constructie.

Extra opties

Je kunt, wanneer je een nieuw aluminium kozijn laat plaatsen, ook enkele extra keuzes maken op het gebied van afwerking en praktische voorzieningen. Dit soort keuzes heeft invloed op de kosten voor het plaatsen van een aluminium raamkozijn:

 • Ventilatie
  Je kunt in het geval van aluminium kozijnen kiezen voor ventilatieroosters. Met zo’n rooster stroomt vervuilde en vochtige lucht naar buiten, terwijl schone lucht juist naar binnen wordt gehaald. Op die manier voelt je woning frisser aan en voorkom je ongemakken zoals keelpijn en luchtwegproblemen. Bovendien blijft de lucht in je woning op deze manier droger. Dat is gunstig, want vochtige lucht speelt op de lange termijn schimmels in de hand en schimmels kunnen op hun beurt de fundering van je huis aantasten. We raden het inbouwen van ventilatieroosters dan ook zeker aan.

 • Hang en sluitwerk
  Wanneer je je woning goed wil beveiligen, kun je je ramen voorzien van goede sloten die aan het politie keurmerk ‘veilig wonen’ voldoen. Dit is de veilige, maar prijzige optie. Doorgaans wordt voor zo’n slot zo’n € 60,- gerekend. Wil je gewoon een eenvoudige sluiting voor je aluminium kozijnen? Dan zakt de prijs aanzienlijk. Je kunt dan uitgaan van een slot van zo’n € 10,-.

 • Horren
  Informeer wanneer je een aluminium kozijn laat plaatsen direct ook naar de mogelijkheden met betrekking tot een hor. Op die manier houd je insecten buiten. Er worden tegenwoordig voorzethorren geleverd in allerlei verschillende soorten  kleuren. Zo blend je hor beter in je interieur. Er zijn overigens veel verschillende soorten horren. Er zijn bijvoorbeeld weerbestendige horren en horren die niet van een weerbestendig gaas voorzien zijn. De eerste variant gaat langer mee, maar is ook prijziger in de aanschaf. Bespreek de prijs en kwaliteit goed met je vakman, dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Montage

De montage van een aluminium kozijn verschilt per project en dus verschilt voor elke plaatsing de uiteindelijke prijs. Die prijs wordt op basis van de volgende variabelen bepaald:

 • Hoogte: Een aluminium kozijn op de begane grond plaatsen is eenvoudiger dan een aluminium kozijn op de derde verdieping monteren. En dus stijgen de kosten wanneer de vakman op een, letterlijk, hoger niveau moet werken. Tot aan de tweede verdieping werkt een vakman doorgaans met een steiger. Wanneer een vakman deze zelf in bezit heeft, hoef je geen rekening te houden met de huur hiervan. Moet er wel een steiger gehuurd worden? Houd dan rekening met een bedrag tussen de € 50,- en € 70,-. Daarnaast is het goed om in het oog te houden dat een steiger moet worden opgebouwd en dat hier manuren voor gerekend worden. Voor het opbouwen van een steiger zijn twee vakmannen nodig en die kosten over het algemeen zo’n € 30,- tot €, 40- per persoon per uur. Reken op zo’n 1,5u voor het opbouwen van de steiger. Wanneer er overigens op een hogere etage dan de tweede gewerkt moet worden, is het een goed plan om een kraan te huren. Een kraan moet je over het algemeen minimaal drie uur huren en kost zo’n € 100,- per uur.

 • Het oude kozijn: Wordt er een nieuw aluminium kozijn geplaatst, dan moet er eerst een oud kozijn verwijderd worden. Het kost tijd om een oud kozijn te verwijderen en dus zitten er ook kosten aan verbonden. Het ene raamkozijn is bovendien eenvoudiger te verwijderen dan het andere. Goed hierbij om te weten: De kozijnen in moderne huizen zitten meestal beter vast dan kozijnen in bijvoorbeeld jaren ‘30 woningen.

 • Situatie en omgeving: Het is voor een vakman relatief eenvoudig om een aluminium raamkozijn te vervangen wanneer het complete huis verbouwd wordt. Wanneer het complete huis namelijk op de schop gaat, hoeft een vakman geen vloeren, muren en meubels meer af te dekken en kan deze relatief ruig en dus snel te werk gaan. Wordt het huis niet verbouwd, dan moet een vakman een stuk secuurder werken en het een en ander afdekken. Dat kost meer tijd en is dus kostbaarder.

prijsinformatie andere diensten