Gemiddelde kosten houten kozijnen

Bijgewerkt op

Wil je houten kozijnen? Op deze pagina vind je de gemiddelde kosten en de factoren die de uiteindelijke prijs bepalen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 231 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

De prijzen voor het plaatsen van houten kozijnen

Om de kosten voor het plaatsen van houten kozijnen goed te kunnen bepalen, moet onder andere de afmeting van de kozijnen en het soort fabricage worden bekeken. Op deze pagina vind je alle factoren die een rol spelen in de gemiddelde kosten van het laten plaatsen van houten kozijnen.

FactorGemiddelde prijs
Uurloon€ 40 - € 50
Prijs kozijn per meter€ 350 - € 450
Opbouw steiger€ 90 - € 120
Huur steiger€ 60 per uur
Huur kraan€ 300 - € 700

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het plaatsen van houten kozijnen?

De kosten voor het plaatsen van houten kozijnen verschillen per woning. Deze kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. De gemiddelde prijs voor het inhuren van een vakman, inclusief BTW ligt meestal tussen de € 40,- en € 50,- per uur.

Hoe worden de kosten voor het plaatsen van houten kozijnen bepaald?

Van de afmeting van de houten kozijnen tot de wijze waarop de houten kozijnen gefabriceerd zijn en van de raamsoort tot de afwerking; deze variabelen bepalen de prijs:

Afmetingen

Wanneer je de prijs voor het plaatsen van houten kozijnen wil weten, begin je met het berekenen van de strekkende meters. De prijs voor houten kozijnen ligt gemiddeld tussen de € 350,- en € 450,- per strekkende meter. Dit bedrag is exclusief btw.

Fabricage

Je kunt zelf bepalen hoe je je kozijnen laat fabriceren: Met de hand of in de fabriek. Doorgaans wordt voor ‘met de hand’ gekozen wanneer je specifieke wensen hebt met betrekking tot je kozijnen. Het kan namelijk zo zijn dat jouw houten kozijnen op maat moeten worden gemaakt of dat je in plaats daarvan juist een bijzondere en sierlijke afwerking wenst. Houten kozijnen die met de hand gemaakt zijn, zijn trouwens niet perse duurder dan houten kozijnen uit de fabriek. In de fabriek moeten de machines namelijk zeer nauwkeurig worden afgesteld en er is sprake van overheadkosten.

Montage

De prijs voor montage van houten kozijn verschilt per project. Iedere vakman bepaalt zijn eigen prijs en dat doet hij of zij op basis van de volgende factoren:

 • Hoogte: Een houten kozijn plaatsen is op de begane grond eenvoudiger dan op de derde verdieping. Tot aan de tweede verdieping is het voor een vakman mogelijk om te werken met een steiger. Sommige vakmannen hebben een eigen steiger. In dat geval betaal je alleen extra voor de tijd die het opbouwen van de steiger kost. Houdt voor het opbouwen van de steiger rekening met zo’n 1,5 uur voor het opbouwen. Hierbij wordt over het algemeen € 30,- tot € 40,- euro per persoon per uur gevraagd. Het opbouwen van de steiger wordt doorgaans door twee personen uitgevoerd. Heeft je vakman geen eigen steiger, reken dan voor de huur hiervan op zo’n € 60,- per uur. Moet je op een hogere verdieping dan de tweede verdieping houten kozijnen laten plaatsen, dan moet je gebruik maken van een kraan. Een kraan huren kost gemiddeld zo’n € 100,- per uur. Let op: De minimale tijd dat je een kraan kunt huren, is meestal drie uur.

 • Het oude kozijn: Voordat er een nieuw kozijn geplaatst wordt, moet er een oud kozijn verwijderd worden. Dit kost tijd en dus geld. Het ene kozijn is eenvoudiger te verwijderen dan het andere. Zo zitten kozijnen in nieuwe woningen vaak veel beter vast dan kozijnen in bijvoorbeeld jaren 30 woningen.

 • Situatie en omgeving: Wanneer de complete woning gerenoveerd wordt, is het voor een vakman eenvoudiger om een kozijn te vervangen dan wanneer het enkel om het houten kozijn zelf gaat. Wanneer er al verbouwd wordt, hoeft er namelijk niks extra te worden afgedekt en dus kunnen oude houten kozijn wat ruiger en sneller verwijderd worden.

Verschillende soorten ramen

Ook het soort raam dat je kiest speelt een rol in de totaalprijs van het plaatsen van nieuwe houten kozijnen. Er zijn drie verschillende soorten ramen te onderscheiden:

 • Vast-raam:
  Dit is een raam dat niet open kan. Een vast raam bestaat uit een kozijn en een ruit. Deze raam-soort is ideaal voor inbraakgevoelige ruimtes of panden.

 • Val-raam:
  Dit is een raam dat meestal op hoge plekken op de muur wordt geplaatst. Het is een raam-soort die je als het ware laat openvallen. Meestal wordt het opgevangen door middel van een haak of ketting. We zien een val-raam vaak in de badkamer of op het toilet.

 • Draaikiep-raam:
  Een draaikiepraam kan op twee manieren open: horizontaal en verticaal. Het zijn de ons welbekende ramen die door middel van een hendel naar de zijkant of aan de bovenzijde open kunt zetten. De kosten voor een draaikiepraam zijn hoger dan die van een val-raam of vast-raam.

Afwerking

De meeste houten kozijnen zijn, wanneer ze geleverd worden, al in de grondverf gezet. Vraag de vakman van je keuze naar de meerprijs die deze rekent om je houten kozijn in de RAL-kleur (RAL is een Europees kleur matching systeem) van je keuze af te laten lakken. Qua afwerking van je houten kozijnen blijft het trouwens niet alleen bij een lik verf. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor verschillende soorten sierlatten. Door deze aan te brengen, past een nieuw kozijn wellicht ineens een stuk beter binnen je interieur.

Soort glas

Je kunt zelf kiezen welk type glas je neemt. Kies je voor een duurzame variant, waarbij de isolatiewaarde omhoog gaat, dan stijgt vaak ook de prijs. In de meeste woningen wordt gekozen voor HR++ glas, maar de beter isolerende variant HR+++ is ook nog een optie. In dit laatste geval is er sprake van drie in plaats van twee lagen glas. Deze optie is overigens ook prijziger dan de HR++ variant. Zie meer uitleg over de prijzen van glas via deze link.

Onderhoud

Wanneer de vakman de houten kozijnen geplaatst heeft, ben je nog niet helemaal klaar. Houten kozijnen hebben namelijk onderhoud nodig, zo voorkom je rotting. Het onderhouden van je kozijnen brengt kosten met zich mee. Vraag of een schilder een passend onderhoudsplan voor je kozijnen maakt. Dan hoef je hier meer over na te denken. Uiteraard kun je ook zelf in de gaten houden of je kozijnen weer toe zijn aan een onderhoudsbeurt van de schilder en deze eens in de zoveel tijd op eigen initiatief inhuren. Wil je meer weten over de gemiddelde kosten die een schilder rekent? We vertellen je er hier alles over.

Praktisch advies van een professional.

Als je houten kozijnen wil, is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over houten kozijnen.

Ronny Scheer, eigenaar van Timmer & Montagebedrijf Scheer

De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor kunststof kozijnen omdat dit goedkoper is en het kunststof tegenwoordig bijna niet meer van hout te onderscheiden is. Tevens hoef je niet meer om de 5 jaar een schilder in te huren om jouw kozijnen te schilderen. Soms is het echter zo dat je wel voor houten kozijnen moet kiezen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij monumentale panden. Zoek dus van tevoren goed uit of je voor kunststof kan kiezen of dat je hout moet nemen.

13-08-2018 - Gijs van Hengstum: Uitstekende ervaring mee bij vervangen kozijnen. Goede voorlichting over mogelijkheden, goed uitgevoerd.

Een duurzame keuze

Je kunt in het geval van je nieuwe kozijnen kiezen voor FSC-gecertificeerd hout. Dat is overigens wat kostbaarder dan gewoon hout, maar wanneer je voor FSC-gecertificeerd hout kiest, maak je wel een bewuste keuze. Het FSC-systeem, waarmee FSC-gecertificeerd hout wordt geproduceerd, zorgt er namelijk voor dat onze bossen goed behouden blijven door middel van verantwoord bosbeheer. Het leefgebied van planten en dieren wordt beschermd en de rechten van de lokale inwoners en bosarbeiders worden nageleefd en met respect behandeld.

Prijsinformatie andere diensten