Gemiddelde kosten van schuur isoleren

Bijgewerkt op

Schuur voor opslag, hobby of leefruimte? Schuur isoleren houdt de ruimte vocht- en en vorstvrij. Op deze pagina lees je over de gemiddelde kosten en waar je aan moet denken. Via Werkspot vind je ook de juiste vakman voor deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 86 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten van schuur isoleren

Een schuur isoleren gebeurt om verschillende redenen. Dient de schuur als opslagruimte? Dan is het verstandig deze vorstvrij en/of vochtvrij te maken. Is de schuur in gebruik als werkruimte of speelkamer? Dan is warmte-isolatie wel zo aangenaam. Een andere naam ervoor is thermische isolatie.
Gebruik je de schuur om luide muziek te maken? Of is deze zelfs in gebruik als muziekstudio. Dan ligt geluidsisolatie voor de hand. Dat heet ook wel akoestische isolatie. Dat heeft ook het voordeel dat geluiden van buiten minder vlug doordringen in de schuur. Zo kan je van de schuur een rustig plekje maken.

Gemiddelde kosten isolatie schuur

IsolatieGemiddelde prijs
Wanden€ 15,- tot € 100,- per m²
Vloer€ 25,- tot € 35,- per m²
Dak€ 15,- tot € 75,- per m²
Deze prijzen inclusief arbeid en btw. Let op, dit zijn gemiddelde prijzen. De prijs voor jouw klus kan hiervan afwijken.

Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen per vierkante meter. Denk er wel aan dat prijzen flink kunnen variëren.

  • Kosten hangen onder meer af van de dikte van het materiaal.
  • Vaak zijn er daarnaast aanbiedingen.
  • Vergelijk daarom prijzen van verschillende aanbieders.
  • Zo kan je makkeljk besparen.
Soort materiaalPrijs
EPS isolatieplaten€ 10,- tot € 15,- per m²
Isolatiefolie€ 11,- tot € 16,- per m²
Glaswol€ 5,- tot € 10,- per m²
Steenwol€ 5,- tot € 10,- per m²
Schapenwol€ 16,- tot € 19,- per m²
PIR-plaat€7,- tot €18,- per m²

Welk soort isolatie je kiest, hangt af van het doel. Ook het bouwmateriaal is belangrijk. Is het een houten schuur? Of is de schuur van steen?
Voor akoestische isolatie gebruikt de vakman vooral matten van glaswol of steenwol. Maar ook schuimplaten en kurk. Precies werken is altijd belangrijk bij isolatie. Maar bij akoestische isolatie nog wat belangrijker. Het gaat immers niet alleen om het afdichten van naden en openingen. Isolatie is ook nodig voor elementen die geluid kunnen geleiden. Onder andere muurankers en leidingen.

Vaak zal het niet alleen om akoestische isolatie gaan. Het is dikwijls ook de bedoeling om schuur te beschermen tegen kou en vocht.
Werkspot heeft een apart artikel over Prijsinformatie akoestische isolatie. Ga onderaan de homepage naar Prijzen per dienst en klik op Akoestische isolatie.

Niet verwarmde schuur

Met de schuur isoleren merk je relatief weinig van energiebesparing. De simpele reden is dat schuren vaak niet verwarmd zijn. Daardoor valt er ook geen energie te besparen, dus ook geen kostenbesparing. Dat is natuurlijk anders wanneer je de schuur verbouwt tot een leefruimte. Of wanneer je er in ieder geval verwarming aanbrengt.

Toch kan ook het isoleren van een niet verwarmde schuur (indirect) financieel voordeel geven. Is de schuur voor opslag bedoeld? Spullen kunnen dan droog en vorstvrij bewaard blijven. Wat ook telt is de waarde van de schuur. Een goed geïsoleerde schuur is meer waard dan een niet-geïsoleerde schuur.

Harrie van Heulen - Isolatietotaal: "Met een optimale thermische isolatie kunnen we onze behoefte aan verwarmingsenergie tot 75% verminderen. Waardoor ook uitstoot van schadelijke stoffen, zoals CO2, evenredig afneemt."

Schuur isoleren

Aanpak isolatie houten schuur

Een houten schuur isoleren betreft meestal drie onderdelen.

  • Isolatie van de wanden.
  • Isolatie van de vloer.
  • Isolatie van het dak.

Isolatie van de vloer of het dak is niet altijd nodig. Het belangrijkste is isolatie van de wanden. Is dat goed gedaan? Dan kan dat al voldoende zijn. Zo bespaar je de kosten van dakisolatie en vloerisolatie. Het hangt natuurlijk wel af van de staat van dak en vloer. En waar je schuur voor gaat gebruiken.

Isolatie van de wanden

De vakman plaats latjes aan de binnenkant van de schuur. Daarop komt een dampwerende folie. Daar overheen plaatst de vakman regels. Ertussen komt het isolatiemateriaal. Daarover komt nog een laag dampwerende folie. Zo ontstaat een vochtdichte isolatielaag. Daarbovenop komen als afwerking wandplaten.

Isolatie van de vloer

Voor vloerisolatie van een houten schuur gebruikt de vakman vaak EPS. Een bekende naam hiervoor is piepschuim. Een laag van 5 tot 10 cm dik is het beste. Aan beide kanten van deze laag komt dampwerende folie. Bovenop de laag piepschuim en folie komt een toplaag: de definitieve vloer.

Isolatie van het dak

Isolatie van het dak van een houten schuur gebeurt meestal aan de binnenkant. Daarbij gebruikt men vaak een laag isolatiemateriaal van drie tot vijf centimeter dik. Aan beide kanten komt dampremmende folie, net als bij de vloer. Daarbovenop komt de afwerking, met een materiaal naar keuze.

Isolatie van stenen schuur

Heb je een stenen schuur? Dan is het belangrijk om eerst te kijken wat voor muren het zijn. Dit betreft met name de dikte van de stenen. Gaat het om een steensmuur of een halfsteensmuur? Steensmuur betekent: de muur is net zo dik is als de lengte van een baksteen. Meestal is dit zo’n 210 millimeter. Een halfsteensmuur is net zo dik als de kop van de steen. Meestal is dat zo’n 110 millimeter dik.

De dikte van de muur is belangrijk voor de hoeveelheid isolatiemateriaal. Een dikke muur heeft vanzelfsprekend minder isolatiemateriaal nodig dan een dunne muur. Dat scheelt in de kosten.

Voor isolatie van de wanden is een frame van houten latten nodig. Net als bij een houten schuur. De vakman bevestigt het frame aan de muur. Daarna brengt hij eerst een laag dampremmende folie aan. Vervolgens komt het isolatiemateriaal zelf. Dat klemt de vakman vast in het houten frame. Daarna volgt een laag afdekfolie. Daarboven komt de afwerking. Bijvoorbeeld gipsplaten.

Een andere manier is:  kant- en klare schuimplaten van PIR of PUR direct tegen de wanden plaatsen. Deze platen hebben al een dampremmende laag. Heeft de schuur een plat dak? Dan zijn PIR isolatieplaten daar ook zeer geschikt voor.

Materiaalkeuze

Net als bij huizen zijn er voor schuren ontzettend veel materialen waarmee je kunt isoleren. De keuze hangt af van wat je precies met de schuur wilt doen. Ga je er een echte kamer van maken? Dan heb je materiaal nodig dat goed isoleert. Ook belangrijk: de ruimte moet bestand zijn tegen vocht en schimmel.

Wil je de schuur isoleren? Let dan goed op mogelijk brandgevaar. Ga je bijvoorbeeld klussen in de schuur? Werk je daarbij met een soldeerbout? Of een lasapparaat? Kies dan een materiaal dat minder of helemaal niet brandbaar is. Gaat het ook om akoestische isolatie? Kies dan materiaal met goede thermische én akoestische eigenschappen.

Houten schuur of stenen schuur? In beide gevallen heb je houten latten nodig om het materiaal tussen te klemmen. De latten bevestig je met schroeven aan de wanden.

Vocht- of dampremmende folie is vrijwel altijd noodzakelijk. Dat houdt de ruimte droog. Daardoor krijgt ook schimmel geen kans.

Isolatiematerialen voor de schuur

Voor de thermische isolatie zijn er enorm veel mogelijkheden. De meest voorkomend zijn EPS (piepschuim), isolatiefolie, glaswol, steenwol en schapenwol. De vakman kweetwelk materiaal het beste geschikt is voor jouw schuur.

EPS
Een naar verhouding goedkoop materiaal. Het is licht en heeft ook bij geringe dikte een aanzienlijke isolatiewaarde.  Nadeel: het materiaal is niet bestand tegen damp. Tussen de muur en het piepschuim moet daarom een dampremmende laag folie komen. EPS bevat een brandvertragende stof. Toch is EPS brandbaar. Daarom is het belangrijk om EPS goed af te dekken met een brandwerende laag. Bijvoorbeeld gipsplaten. Helemaal wanneer je de schuur gebruikt om te klussen.

Kijk voor meer informatie over EPS naar het artikel over XPS isolatie. Daarin staat een onderdeel over EPS. Ga onderaan de homepage naar Prijzen per dienst en klik op XPS isolatie.

Isolatiefolie
Een van de voordelen van isolatiefolie: het is zeer dun. Slechts 3 cm. Het neemt dus veel minder ruimte in dan andere isolatiematerialen. Er is een nadeel. Het is erg kwetsbaar. Het is makkelijk te snijden, maar ook makkelijk te beschadigen. Het is echt aan te raden om dit aan een vakman over te laten. Beschadigde isolatiefolie verliest een deel van de isolerende werking.

Glaswol of steenwol
Glaswol en steenwol zijn beide geschikt voor thermische én akoestische isolatie. De materialen zijn gemakkelijk om te verwerken. Ze zijn niet brandbaar en daardoor extra aantrekkelijk als isolatiemateriaal. Denk er wel aan dat deze materialen huid en luchtwegen kunnen irriteren bij direct contact. Beschermende kleding en mondkapjes zijn daarom noodzakelijk.

We hebben aparte artikelen over prijsinformatie glaswol en steenwol.

Schapenwol Schapenwol isoleert net zo goed als veel andere isolatiematerialen. Bovendien gaat het zeer lang mee. Tot maar liefst 75 jaar. Extra voordeel is dat de wol al die tijd geen onderhoud nodig heeft.

Schapenwol kan tot 30 procent van het eigen gewicht aan vocht opnemen. Daardoor verliest het zijn isolerende werking niet. Vochtige wol isoleert dus net zo goed als droge wol. Ook is het brandwerend.

Schapenwol is op rollen verkrijgbaar. Nadeel: het materiaal is erg duur.

Er zijn nog veel meer soorten isolatiemateriaal die je voor de schuur kunt gebruiken. Laat je adviseren door de vakman. Hij weet welk materiaal past bij jouw situatie.

Schuur isoleren via Werkspot laten uitvoeren

De schuur isoleren. Dat gebeurt om de boel vochtvrij en vorstvrij te houden. Maar ook om er een leefruimte van te maken. Of een rustige ruimte. Of juist een ruimte om lawaai te maken. In alle gevallen is het verstandig de schuur isoleren aan een vakman over te laten. Want de schuur isoleren heeft alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel en tegen een goede prijs in orde kan maken. Vergelijk op Werkspot snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs.

Prijzen andere diensten

  1. Gipsplaten schilderen
  2. Deur afhangen
  3. Metselen