Serre aanbouw: kosten

Bijgewerkt op

De aanbouw van een serre is een complexe klus. Er zit een groot verschil in prijs tussen de verschillende soorten serre's. De kosten voor een serre aanbouw kunnen uiteindelijk hoog oplopen. Op deze pagina lees je alles over de prijsbepalende factoren.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.4

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.4 op 5 op basis van 14 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Serre aanbouw: kosten waarmee je rekening moet houden

Wanneer je je serre bouwt, kan de prijs flink uiteen lopen. De grootte van je serre, of je een serre aanbouwt of uitbouwt, de fundering en de afwerking; het zijn stuk voor stuk beslissingen die een rol spelen in de prijs. Reken voor de aanbouw van een serre op een bedrag tussen de € 7.000,- en € 25.000,-, inclusief BTW, manuren en voorrijkosten. We adviseren je om eerst een budget te bepalen en vervolgens te bekijken wat binnen je budget de daadwerkelijke mogelijkheden zijn. Dat kun je doen door de informatie hieronder goed te lezen, maar spreek alles ook vooral goed door met de vakman van je keuze.

Soort serreKosten
Aanbouw serre€ 7.000,- tot € 25.000,-
Uitbouw serre€ 25.000,- tot € 60.000,-
de prijzen zijn gebaseerd op het laten aanbouwen van een basic serre

Hoe wordt de prijs voor het aanbouwen van een serre bepaald?

De bouw van een serre wordt bepaald op basis van verschillende factoren:

Serre aanbouw of serre uitbouw?

Je kunt een serre aanbouwen of een serre uitbouwen. Als je de serre aanbouwt, creëer je in feite een tuinkamer. Je blijft je oude deuren gewoon gebruiken zoals je dat altijd al deed en aan de gevel hoeft eigenlijk niks te gebeuren. In het geval van een aangebouwde serre hoeft er ook niet gekeken te worden naar isolatie. De isolatie van je woning zelf is namelijk al voldoende. Een serre aanbouwen is voordeliger dan een serre uitbouwen. Reken voor de aanbouw van een serre op een bedrag tussen de € 7.000,- en € 25.000,-.

Bouw je een serre uit, dan creëer je een verlengstuk van je woning; je maakt je woning groter. De gevel moet uitgebroken worden en dit vraagt om een constructieberekening. Ook moet er goed gekeken worden naar de isolatie en uiteraard moet de gevel mooi worden afgewerkt. Reken bij de uitbouw van een serre op een bedrag tussen de € 25000,- en € 60000,-.

Afmeting

Hoe groot je je serre wil hebben, bepaalt voor een groot deel de prijs van je serre. Hoe groter de serre, hoe meer werk, hoe meer materiaal, hoe hoger de prijs. De prijs van glas bijvoorbeeld, wordt per vierkante meter berekend.

Materiaal

Er zijn verschillende materialen waarmee je een serre kunt bouwen. We zetten ze hieronder uiteen:

  • Hout: Qua aanschaf is hout de voordeligste optie. Al heeft hout wel veel onderhoud nodig, dus is het op de lange termijn wellicht niet de goedkoopste keuze. Maar als je op zoek bent naar een sfeervol materiaal dat makkelijk in een andere kleur te schilderen is, is hout een goede keuze.

  • Kunststof: Kunststof is in de aanschaf prijziger dan hout. Daar staat tegenover dat kunststof weinig onderhoud nodig heeft, goed isoleert, niet onderhevig is aan weersomstandigheden en bovendien in een flink aantal kleuren verkrijgbaar is.

  • Aluminium: Aluminium is de meest solide, maar ook meest prijzige optie. Tegenwoordig is de isolatiewaarde van aluminium vrij hoog, aangezien er gebruik gemaakt wordt van thermische onderbreking. Die thermische onderbreking is van groot belang. Wanneer het namelijk binnen warm is en buiten koud, of andersom, zou warm en koud elkaar normaal gesproken in het materiaal ontmoeten en veranderen in condens. Door de thermische onderbreking wordt het binnenste profiel niet koud, is er dus van condensatie geen sprake meer en is je serre bovendien beter geïsoleerd. Aluminium is onderhoudsarm en gaat heel lang mee. Wanneer je besluit een aluminium serre aan te schaffen, raden we je aan om een vakman te kiezen die in het bezit is van het VMRG keurmerk. Lees hier meer over dit keurmerk.

  • Glas: Vaak is een serre bedoeld om naast meer ruimte, ook meer licht te creëren. Daarom bestaat een groot gedeelte van de serre doorgaans uit glas; een serre is als het ware een glazen aanbouw. Op het gebied van glas kun je kiezen uit verschillende soorten. Het soort glas dat je kiest, bepaalt de prijs. De prijs van HR glas en HR++ glas verschilt bijna niks van elkaar. Reken op een bedrag tussen de € 120,- en € 150,-. HR++ glas isoleert beter, dus gezien het minimale prijsverschil is het, zeker met het oog op de energierekening, verstandiger om voor HR++ glas te kiezen. Ook kun je voor HR+++ glas gaan. Dit glas heeft een nog betere isolatiewaarde. Het bestaat namelijk uit maar liefst drie lagen glas. Voor HR+++ glas betaal je per vierkante meter zo’n € 160,- tot € 190,-.

  • Combinatie van bovenstaande met gemetselde muren: Wanneer je in een tussenwoning woont, is het misschien een goed idee om voor gemetselde muren te kiezen. Op die manier kijken de buren minder gemakkelijk bij je binnen. Ondertussen zorgt het glazen dak en de glazen voorpui sowieso voor extra licht in je woning.

Productie

Er zijn twee manieren om je serre te laten produceren. Je kunt je serre, op basis van bovenstaande materialen, op maat laten maken of je kunt gaan voor een prefab serre. Een prefab serre wordt van te voren bereid in de fabriek. Hierbij heb je wat minder keuze in materialen en vormen, maar het is wel de meest voordelige oplossing. In een maatwerk serre zit namelijk aanzienlijk meer werk voor de vakman.

Fundering

Bij veel serres is het heel belangrijk om van tevoren een een fundering aan te leggen. Zo’n fundering voorkomt dat de serre verzakt of juist beweegt door druk vanuit de ondergrond. Over het algemeen zijn serre funderingen lichter dan reguliere funderingen. Laat je op het gebied van je fundering goed adviseren door de vakman van je keuze en kijk samen naar diverse factoren die bepalen of je al dan geen fundering nodig hebt.

De prijs voor de fundering verschilt enorm per soort. Het kan tussen de € 6000 en € 30000 liggen. Op onze pagina over fundering kun je hierover meer lezen.

Wanneer je samen met je vakman concludeert dat een fundering een slimme keus is, is het belangrijk om te weten uit wat voor grondsoort de ondergrond van je serre bestaat. Voor een ondergrond bestaande uit zand is een fundering van staal nodig. Maar wanneer je bijvoorbeeld een ondergrond bestaande uit veen hebt, is een fundering met heipalen aan te bevelen. Daarnaast spelen de omvang, het gewicht en het soort serre een rol in het soort fundering dat je uiteindelijk nodig hebt. Zowel de gemeente als je aannemer kunnen je helpen bij het maken van een juiste keuze met betrekking tot de fundering van je serre.

Afwerking

Wat afwerking betreft kun je denken aan meerdere elementen, van deuren tot verlichting. Wanneer de serre geplaatst wordt als tuinkamer, kun je de kosten voor afwerking wat lager houden. Het huis zelf is dan namelijk al goed beveiligd, voorzien van elektra, verlichting etcetera. Maar als de serre gebruikt wordt als verlengstuk van het huis, kunnen de kosten voor afwerking oplopen. Je bouwt je woning in dat geval uit en dat betekent dat elementen als vloer, elektra, verwarming en verlichting moeten worden doorgetrokken. We geven hieronder enkele elementen aan waarmee je in de afwerking rekening kunt houden:

  • Deuren: Bepaal of een schuifpui, openslaande deuren of misschien juist een harmonicadeur het beste bij je serre past.

  • Sloten: Ook sloten wegen mee in de uiteindelijke kosten van je serre. Voor beslag en sloten met de hoogste beveiligingsklasse betaal je meer dan voor beslag en sloten met een minder hoge klasse. Zie http://www.sloteninfo.com/skg.html voor uitleg over de verschillende klassen.

  • Elektra, leidingen en verwarming: Wil je deze vanuit de reguliere woning doortrekken of niet?

  • Vloer: Moet deze aansluiten op je huidige woning?

  • Verlichting: Ga je voor een doorlopend lichtnet of voor losse lampen?

Vergunning

Afhankelijk van de afmetingen van de serre en de grootte van het bebouwingsgebied, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt voor het bouwen van een serre. Bekijk deze animatie om te zien hoe je de grootte van je bebouwingsgebied berekent. Je leest hier overigens ook direct wanneer je al dan niet een vergunning nodig hebt voor het bouwen van een serre

Een serre aanbouw laten plaatsen door een Werkspot vakman

Hopelijk geeft de informatie hierboven je een goed beeld van dat wat allemaal bij het plaatsen van een serre komt kijken. Op basis van bovenstaande kun je wellicht een eerste inschatting maken van het budget dat je nodig hebt om je wensen in vervulling te laten gaan. De volgende stap: Een vakman inschakelen die dit voor je kan uitvoeren. Werkspot werkt met verschillende vakkundige professionals die allen bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan. Ook beschikken deze vakmannen vaak over één of meerdere certificaten. Het bouwen van je serre is zeker geen eenvoudige klus en dus doe je er goed aan om deze aan een professional uit te besteden. Die ondervangt onverwachte wendingen en werkt bovendien efficiënt en nauwkeurig. Bovendien zijn Werkspot professionals stuk voor stuk aan onze huisregels gebonden. Plaats dus gerust een klus op Werkspot.nl. Daar kun je het werk van verschillende experts vergelijken en een weloverwogen keuze maken voor een vakman die bij je past.