Gemiddelde kosten van graffiti verwijderen

Bijgewerkt op

Last van graffiti? Laat de graffiti deskundig verwijderen zonder sporen. Via Werkspot vind je de vakman die dit keurig voor jou in orde maakt.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen schoonmaakbedrijven

Onze schoonmaakbedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 89 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten graffiti verwijderen verschillen per geval

Is een muur beklad met verf, dan noemt men dat graffiti. Sommige mensen vinden het kunst, maar staat het op je eigen huis of bedrijfspand, dan is graffiti voor de meeste mensen vandalisme. De vakman heeft de juiste kennis en middelen om graffiti te verwijderen. De kosten verschillen van geval tot geval.

Sommige vakmensen rekenen voor graffiti verwijderen een bedrag per dagdeel. Soms betaal je een bedrag per klus, of een bedrag per vierkante meter. Meet daarom eerst zelf hoe groot de graffiti ongeveer is, plaats de klus op Werkspot en vergelijk voorstellen van specialisten. Dan krijg je een goede indicatie over de specifieke kosten in jouw geval.

De vakman kan graffiti verwijderen met stoom, chemische middelen of zandstralen. Met stoom duurt graffiti verwijderen meestal langer, waardoor de kosten stijgen. De dikte van de verflaag en de ondergrond kunnen het moeilijker maken om de graffiti goed te verwijderen. Daarom kan een prijs per klus of per vierkante meter voordeliger zijn dan een prijs per dagdeel.

Gemiddelde kosten van graffiti verwijderen

Graffiti verwijderenKostenindicatie
Per dagdeel van 3 á 4 uur€ 200,- tot € 300,-
Hele dag€ 400,- tot € 600,-
Per m²€ 10,- tot € 15,-
Aanvullend gevel reinigen€ 7,- tot € 12,- per m²
Impregneren met anti-graffiti middel€ 200,- tot € 500,-

Deze gemiddelde prijzen zijn exclusief btw.

Wat bepaalt de kosten van graffiti verwijderen?

  • Voorrijkosten
  • Dikte verflaag
  • Verfsoort
  • Ondergrond
  • Afmeting
  • Plek van de graffiti

Voorrijkosten

De hoogte van de voorrijkosten is meestal afhankelijk van de afstand. Hoe verder de vakman moet rijden, hoe hoger de kosten. Sommige vakmensen rekenen een vast bedrag van gemiddeld € 40.-. Andere vakmensen rekenen een totaalprijs, die is dan inclusief voorrijkosten.

Dikte verflaag

Een dunne laag verf is makkelijker te verwijderen dan een dikke laag. Is de verflaag dik, dan kan het zijn dat de artiest veel verf heeft gebruikt. Een andere mogelijkheid is dat er meerdere lagen over elkaar zijn gespoten, en dat ook nog eens door verschillende personen die verschillende soorten verf gebruikt hebben. Dergelijke lagen zijn moeilijker te verwijderen. Dat geldt ook voor verf met een donkere kleur. Daardoor kost het meer om deze graffiti te verwijderen.

Verfsoort

Meestal maakt men graffiti met verf uit spuitbussen. Dat zegt helaas weinig over de verfsoort. Spuitbusverf is namelijk verf die is gemengd met drijfgas. Welke verfsoort voor de graffiti is gebruikt, valt vooraf niet te zeggen. Sommigen gebruiken zo goedkoop mogelijke verf en dat laat vaak makkelijker los. Anderen gaan voor kwaliteitsverf, wat vaak moeilijker te verwijderen is. Laat de vakman eerst de graffiti zien, het liefst ter plekke, anders desnoods met een foto. Spreek daarna een prijs af, dan weet je vooraf duidelijk wat het gaat kosten.

Ondergrond

Is de muur poreus, dan is de verf waarschijnlijk meer ingetrokken. Dat duurt langer om te verwijderen, met hogere kosten tot gevolg. De ondergrond heeft ook invloed op de verwijdertechniek. Zachte stenen moet je bijvoorbeeld niet zandstralen, daardoor kan de gevel anders ernstig beschadigen. Daarom inspecteert de specialist eerst de plek waar de graffiti staat en kiest daarna de meest geschikte reinigingstechniek.

Afmeting

Hoe groter de graffiti, hoe langer de vakman bezig is, met hogere kosten als gevolg.

Plek van de graffiti

Graffiti zit soms op moeilijke bereikbare plaatsen. Soms volstaat een ladder of een kamersteiger. Heeft de vakman een zandstraalmachine nodig, dan gaat dat niet vanaf een ladder. Er komen kosten bij voor de huur van een hoogwerker of de huur en bouw van een steiger. Dat kost gemiddeld € 150,- per dag.

Technieken voor graffiti verwijderen

Graffiti doet men meestal op muren. Soms is de verf op een houten wand gespoten, dan is de oplossing: overschilderen. Verwijderen kan ook, met het risico dat de onderliggende verflaag ook verdwijnt of beschadigt, waarna er dan toch een nieuwe verflaag nodig is. Via Werkspot vind je ook voor schilderwerk de juiste vakman.

Er zijn drie manieren om graffiti op een stenen muur te verwijderen. De beste methode hangt af van het soort verf, de dikte van de laag en de ondergrond.

  • Stoomreinigen
  • Reinigingsmiddel
  • Zandstralen

Stoomreinigen

Is de graffiti relatief makkelijk te verwijderen, dan kan de specialist de gevel met stoom reinigen. Daarbij spuit hij water met een temperatuur tot 150 graden tegen de gevel, waardoor de verf oplost. Met stoom reinigen duurt meestal langer dan met een chemisch middel. Het is wel vriendelijker voor het milieu. Als de muur hard is, kan stoomreinigen ook onder hoge druk. Bij een zachte muur kan deze techniek de gevel beschadigen. Stoomreinigen kost gemiddeld € 5,- tot € 15,- per vierkante meter. In veel gevallen kost een hele graffiti verwijderen tussen de € 125,- en € 200.

Chemisch reinigen

Hierbij brengt de vakman een chemisch of biologisch schoonmaakmiddel aan over de graffiti. Dat gebeurt met een borstel. Het middel reageert chemisch met de verf, waardoor de verf oplost. Daarna reinigt de vakman de muur, om zodoende loszittende verf, vuil en eventuele resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen. Dit gebeurt met stoom of met een hogedrukreiniger. Chemisch reinigen kost gemiddeld € 5,- tot € 15,- per vierkante meter. Vaak zal de uiteindelijke prijs meer naar beneden dan naar boven uitvallen. Dat komt doordat chemische reiniging meestal sneller werkt dan stoomreiniging.

Zandstralen

Hierbij gebruikt de vakman water met een straalmiddel. Dat straalmiddel bestaat vaak uit zogenaamde gritkorrels: kleine, harde steentjes. Deze gritkorrels spuit hij onder zeer hoge druk tegen de gevel. Andere soorten grit zijn zachter, deze bestaan bijvoorbeeld uit gemalen kokosnootschaal, droogijs of een bepaald soort soda. Zandstralen met deze zachtere stoffen beperkt de kans op gevelschade.

Het echte zandstralen met zand is al sinds de jaren vijftig verboden in Nederland, vanwege de risico's voor de gezondheid van het personeel. Ook met de moderne wijze van zandstralen zijn er risico's, daarom draagt de straler een speciaal pak, laarzen, handschoenen en een zogenaamde overdrukhelm. Daarmee ademt hij geen vrijgekomen schadelijk stoffen in.

De gevel zandstralen kost gemiddeld € 10,- tot € 20,- per vierkante meter. Kies je voor zandstralen en een anti-graffiti coating, dan zijn de kosten voor een gemiddeld stuk graffiti tussen € 250,- en € 450,-. Kies je voor alle zandstralen plus anti-graffiti coating plus voegwerk vervangen, dan zijn de kosten voor een gemiddeld stuk graffiti tussen € 450,- en € 750,-. Schakel indien mogelijk één vakman in die dit allemaal doet, dan kan je mogelijk besparen op de totale rekening.

De kosten van graffiti verwijderen zijn bijna altijd de moeite waard. De woning of schuur ziet er zonder graffiti beter uit, bovendien kan graffiti de waarde van een gebouw verlagen. Is het een bedrijfspand, dan maakt graffiti een slechte indruk op zakelijke relaties. Reden temeer dus graffiti deskundig te laten verwijderen.

Bijkomende kosten: gevelreiniging

Is de graffiti van de gevel verwijderd, dan heeft dat deel van de gevel waarschijnlijk een lichtere kleur gekregen doordat ook het vuil van de gevel verwijderd is. Wil je geen kleurverschil zien op de gevel, dan kan je de gevel laten reinigen. De gemiddelde kosten voor gevelreiniging zijn tussen € 7,- en € 12,- per vierkante meter. In het algemeen betaal je voor een opdracht tot 20 vierkante meter een dagprijs. Kosten zijn dan tussen € 350,- en € 500,-. Is het oppervlak groter, dan betaal je meestal een prijs per vierkante meter. Lees hier meer over de gemiddelde kosten van gevelreiniging.

Beschermlaag aanbrengen

Heb je graffiti laten verwijderen? Zorg dan ook voor een speciale beschermlaag. De vakman impregneert de muur met een anti-graffiti middel. Dat kost tussen de € 10,- en € 20,- per vierkante meter. De exacte kosten hangen af van het soort coating; een semi-permanente coating verdwijnt bij de volgende gevelreiniging. Een permanente coating is duurder maar is tot wel tien jaar bestendig tegen reiniging. Let op: een anti-graffiti coating voorkomt graffiti niet. Zo'n coating maakt verwijdering van nieuwe graffiti wel veel makkelijker en dat maakt het veel goedkoper.

Voegwerk vervangen

Bij het verwijderen van graffiti van de voegen is er risico op aantasting van de voegen. In het ergste geval is er nieuw voegwerk nodig. De kosten van voegwerk vervangen kunnen fors verschillen, deze hangen onder meer af van het soort voeg. De prijs gaat van € 10,- voor normaal voegwerk, tot € 100, per vierkante meter voor speciale voegen. Ook de juiste vakman voor vervanging voegwerk vind je op Werkspot,

Advies van Van Dalfsen Cleaning. "Voor graffiti verwijderen komen wij altijd eerst langs, om te kijken naar de ondergrond en de dikte van de verf. Dan proberen we een stukje uit en op basis daarvan bepalen we de prijs. Ga je zelf proberen om de graffiti te verwijderen, dan kan je daarmee de gevel beschadigen. Laat daarom voor verwijdering van graffiti altijd een vakman langskomen."

Bespaartip

Graffiti gebeurt vaak op meer plekken tegelijk. Is het huis van de buren ook beklad, bespreek het dan met de buren en probeer samen een vakman in te huren. Dan heeft hij meer opdrachten op dezelfde plek, waardoor je mogelijk een korting kan krijgen.

Graffiti verwijderen via Werkspot

Gebeurt het verwijderen van graffiti niet deskundig, dan kan daardoor de gevel beschadigen. Laat graffiti verwijderen daarom over aan de specialist. Je vindt de juiste vakman via Werkspot. Een deskundige die de graffiti grondig verwijdert en desgewenst een beschermlaag aanbrengt. Plaats een klus, ontvang voorstellen van specialisten en lees ervaringen van andere klanten. Zo vind je de deskundige die jouw gevel schoonmaakt zonder schade en hoef jij niet langer aan te kijken tegen ongewenste 'kunstwerken'.