Buitenkeuken maken? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij ook lekker buiten kunnen koken en eten? Dan kun je een buitenkeuken maken. Werkspot heeft de kosten op een rijtje gezet. Ontdek ze hier.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen timmermannen

Onze timmermannen, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 277 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs buitenkeuken maken

Zit jij in de zomer graag zo lang mogelijk in de tuin? En vind je het elke keer weer zonde dat je naar binnen moet om te koken? Als oplossing hiervoor kun je een buitenkeuken maken. Met een buitenkeuken heb je alles bij de hand wat je nodig hebt voor het maken van een heerlijke maaltijd. Welke keuken je kiest en wat de totaalprijs is voor het maken van een buitenkeuken is afhankelijk van jouw wensen.

Je kunt een buitenkeuken kant-en-klaar kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om een buitenkeuken van steigerhout te maken. Het installeren van de buitenkeuken doe je vervolgens zelf of je vraagt een vakman dit voor je te doen. Zeker wanneer je nog water of elektriciteit moet aanleggen in je tuin is de hulp van een vakman aan te raden.

Buitenkeuken maken: dit zijn de gemiddelde kosten

Soort klusGemiddelde prijs buitenkeuken maken
Aanschaf kant-en-klare buitenkeuken€ 250,- tot € 2.500,-
Aanleggen kabels en afvoer etc.€ 500,- tot € 750,-
Installeren buitenkeuken€ 300,- tot € 400,-
Uurtarief vakman€ 30,- tot € 60,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat de klus buitenkeuken maken kost. Op basis van jouw specifieke wensen kan de totaalprijs van het maken van een buitenkeuken hoger of lager uitvallen. Voor een prijsvoorstel op maat kun je het beste contact opnemen met een vakman.

Buitenkeuken maken: wat bepaalt de prijs? 

Wanneer je een buitenkeuken gaat maken, ben je natuurlijk benieuwd naar de totaalkosten van deze klus. De kosten die je voor deze klus betaalt, zijn afhankelijk van een aantal factoren.

 • Kant-en-klaar versus zelf maken buitenkeuken
 • Plaats van de buitenkeuken
 • Soort overkapping
 • Apparatuur in de buitenkeuken maken

Kant-en-klaar versus zelf maken buitenkeuken

Wanneer je een buitenkeuken gaat maken, kun je kiezen uit ontzettend veel modellen en opties. Het zelf ontwerpen en maken van een buitenkeuken is mogelijk, maar is vaak een tijdrovende klus. Wanneer je niet heel handig bent, maar wel een originele keuken wil, kun je deze klus uitbesteden aan een vakman. Je betaalt dan voor het materiaal, het buitenkeuken ontwerp en het arbeidsloon van de vakman.

De aanschaf van een kant-en-klare buitenkeuken is vaak goedkoper. Je bestelt een bouwpakket dat je thuis alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten. Het is overigens niet altijd nodig om een speciale buitenkeuken te kopen. In veel gevallen kun je ook een standaard keukenblok kiezen zolang je hem maar onder een overkapping zet. Ga jij een kant-en-klare buitenkeuken maken? Onderzoek of de winkel de installatie voor zijn rekening neemt of dat je zelf aan de slag moet. Het installeren van de buitenkeuken kun je ook uitbesteden aan een vakman. De vakman sluit de buitenkeuken veilig aan op het elektriciteits- en waternet. Zo kun jij veilig koken.

Ga jij zelf aan de slag met het maken van de buitenkeuken? Dan is het goed om te weten dat je verschillende materialen kunt gebruiken. De uiteindelijke materiaalsoort bepaalt de prijs. Houd bij de keuze van het materiaal ook rekening met de weersinvloeden. In Nederland kennen we nu eenmaal een wisselvallig klimaat en dit heeft effect op de tijd dat het materiaal mooi blijft. Ook als je een buitenkeuken met overkapping gaat maken.

 • Houten buitenkeuken maken
  Er zijn verschillende soorten hout die je kunt gebruiken voor het maken van de buitenkeuken. Je kunt een buitenkeuken maken van steigerhout, vurenhout, hardhout en Douglas hout.

 • Betonnen buitenkeuken maken
  Beton is een slijtvast materiaal dat je goed kunt gebruiken voor het maken van een buitenkeuken. Je kunt beton als basis gebruiken voor het maken van de buitenkeuken, maar je kunt ook alleen het werkblad van beton maken.

 • Buitenkeuken maken: stenen / granieten werkblad
  Voor je werkblad kun je ook kiezen voor graniet of een hardstenen werkblad. Graniet is een kostbaar materiaal en geeft je buitenkeuken een luxe uitstraling. Wil je iets minder geld uitgeven? Dan kun je ook gaan voor een hardstenen werkblad.

Tip! Laat jij de vakman een buitenkeuken maken en wil je besparen op je materiaal? Bespreek dan met de vakman of er goedkopere alternatieven zijn. Ook kun je kijken of je voordelig een restpartij steigerhout op de kop kunt tikken. Je bespaart dan eenvoudig tientallen euro's op de totaalklus.

Plaats van de buitenkeuken

Wanneer je een buitenkeuken plaatst, wil je gemakkelijk je eten kunnen bereiden. Maar niet alleen het gemak bepaalt op welke plaats je de buitenkeuken zet. De plaats van de buitenkeuken is ook bepalend voor de totaalprijs van deze klus.

Wanneer je een buitenkeuken gaat maken, hou je rekening met de volgende onderdelen:

 • Is er elektriciteit in de buurt? - buitenkeuken maken
  Ga jij voor een buitenkeuken met bbq? Dan kun je een buitenkeuken maken zonder stroom. Maar wanneer je een buitenkeuken met elektrische bbq kiest of elektrisch wilt koken, is het essentieel dat de buitenkeuken stroom krijgt. Heb je op dit moment geen stroom in je tuin? Dan moet de vakman een stroompunt maken voor je buitenkeuken. Hoe verder de keuken van de bestaande elektriciteitsvoorziening afstaat, bijvoorbeeld in de schuur, hoe langer de vakman bezig is met deze klus. Dit merk je dan ook direct aan de totaalprijs van de klus 'buitenkeuken maken'.

 • Is er water in de buurt? - buitenkeuken maken
  In de meeste gevallen laat je een buitenkeuken maken met een spoelmogelijkheid. Zo voorkom je dat je alsnog naar binnen moet om je groenten te wassen of water te pakken. Voor water geldt hetzelfde als voor het aanleggen van elektriciteit. Wanneer er geen water in de buurt van de buitenkeuken zit, moet de vakman dit aanleggen. Dit is duurder dan wanneer de vakman de keuken direct kan aansluiten op een bestaand waterpunt.

 • Is er een stabiele ondergrond? - buitenkeuken maken
  In je buitenkeuken werk je met producten die soms wel meer dan 100 graden zijn. Dan wil je veilig kunnen werken op een stabiele ondergrond. Is het in jouw tuin even geleden dat je je tegels hebt laten leggen? Bespreek dan met de vakman of het verstandig is om de tegels onder de buitenkeuken te vervangen of opnieuw te leggen.

Soort overkapping maken voor buitenkeuken

In Nederland kennen we mooie, warme weken waarbij een buitenkeuken uitstekend past. Aan de andere kant kennen we ook regenachtige periodes waarin we liever niet al teveel buiten zijn. Wanneer je je buitenkeuken lang mooi wilt houden, kies je voor een overkapping. Je kunt een overkapping aan de woning bouwen of een vrijstaande overkapping bouwen. Als je ook nog een beetje beschut wil staan, plaats je twee tot drie wanden.

Welk soort waterdichte overkapping je kiest voor het maken van de buitenkeuken is afhankelijk van wat je mooi vindt en het beschikbare budget. Zo betaal je voor een EPDM of bitumen dakbedekking een stuk minder dan voor dakpannen. Ook de constructie van de overkapping bepaalt voor een deel de totale prijs. Het plaatsen van een overkapping aan de woning of schuur is vaak goedkoper dan het plaatsen van een vrijstaande overkapping. Dit komt vooral door het aantal wanden dat je nog moet plaatsen.

Buitenkeuken maken: keuze apparatuur

Net als in de keuken binnen, heb je verschillende opties voor de apparatuur in de buitenkeuken. Het soort apparatuur en het merk bepalen voor een groot deel de prijs. Laat je de apparatuur plaatsen door een vakman? Dan speelt de afmeting ook nog een rol bij de totaalprijs. Afwijkende apparatuur past vaak niet in een kant-en-klaar buitenkeuken. De vakman moet dan nog aanpassingen doen.

 1. Buitenkeuken met bbq maken
  Voor veel mensen is de bbq de basis voor de buitenkeuken. Welke bbq je het beste kunt kiezen, is persoonlijk. De een wil graag koken in eivormige barbecue, terwijl de volgende zweert bij een elektrische bbq in de buitenkeuken. Er zijn verschillende soorten inbouw barbecues op de markt; ieder in een eigen prijsklasse.

 2. Buitenkeuken met gasfornuis of inductieplaat
  Niet iedereen wil een buitenkeuken met bbq. Er is ook een grote categorie mensen die een kookplaat als basis voor de buitenkeuken gebruikt. De aanschaf van deze apparatuur is vaak goedkoper dan de aanschaf van een goede inbouw barbecue. Voor een gasfornuis of inductiekookplaat moet de vakman vaak wel nog leidingen en elektra aanleggen. Het is een beetje afhankelijk van de afstand en de hoeveelheid kabel of je onderaan de streep goedkoper uit bent dan bij een barbecue.

 3. Koelkast
  Wil jij je buitenkeuken zo maken dat je alle gemakken van binnen hebt? Dan is de aanschaf van een koelkast aan te raden. Je kunt de koelkast inbouwen in de koelkast. Ook voor het plaatsen van een koelkast is elektriciteit nodig die de vakman kan aanleggen.

Advies van een vakman

Wil jij een buitenkeuken maken? Dan is het fijn om advies te krijgen van een vakman. Werkspot vroeg aan een vakman waar je aan kunt denken bij deze klus. De hoveniers van LAC Dienstverlening bv vertellen: "Bij het monteren van een buitenkeuken komt vaak meer kijken dan je denkt. Je moet denken aan het aanleggen van stroom en het maken van een afvoer. Wanneer dit nog niet in je tuin aanwezig is, is dit een flinke kostenpost."