Kosten draagmuur verwijderen

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor het verwijderen van een draagmuur liggen bij een woning van één verdieping tussen de €1.200 en €4.000. Heeft je woning meerdere verdiepingen? Dan loopt de prijs al snel op van €4.000 tot €10.000. Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het verwijderen van een draagmuur en wat de kosten bepaalt? We lichten het toe in dit artikel.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen sloopbedrijven

Onze sloopbedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 360 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 10 minutenIn dit artikel bespreken we
 1. Totale gemiddelde kosten draagmuur verwijderen
 2. Kosten draagmuur verwijderen: wat bepaalt de prijs?
 3. Stappenplan draagmuur verwijderen
 4. Hoe kun je kosten besparen bij het verwijderen van een draagmuur?
 5. Veelgestelde vragen over het verwijderen van een draagmuur
 6. Checklist: hoe herken je een draagmuur?
 7. Advies van een vakman
 8. Ontvang offertes voor het verwijderen van een draagmuur

Totale gemiddelde kosten draagmuur verwijderen

DocumentenGemiddelde kosten
Constructieberekening€600 - €800
Stempelplan€250 - €450
Nieuwe bouwtekeningen€1.500
Omgevingsvergunning€300 - €600
MateriaalGemiddelde kosten
----
Stalen balk€300 - €450
Container huren€300 - €500
ArbeidGemiddelde kosten
----
Slopen van de draagmuur€1.000 - €1.550
Plaatsen stalen balk€1.200 - €1.600

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw. De gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen van onze vakmensen. De werkelijke kosten kunnen hiervan afwijken.

Kosten draagmuur verwijderen

Kosten draagmuur verwijderen: wat bepaalt de prijs?

Grofweg kun je de totale kosten voor het verwijderen van een draagmuur verdelen in drie categorieën: documenten die je nodig hebt, materiaalkosten en arbeidskosten. Daarnaast kunnen er ook andere bijzonderheden zijn die invloed hebben op de prijs. Op al deze aspecten gaan we dieper in.

Benodigde documenten

DocumentenGemiddelde kosten
Constructieberekening€600 - €800
Stempelplan€250 - €450
Nieuwe bouwtekeningen€1.500
Omgevingsvergunning€300 - €600

Originele bouwtekeningen

Voor het slopen van een draagmuur heb je de originele bouwtekeningen nodig. Deze kun je opvragen bij het gemeentearchief. Vaak zijn hier geen kosten aan verbonden. Wel kunnen er kosten gevraagd worden wanneer je de tekeningen wilt kopiëren of scannen. Het is echter vaak voldoende om er goede kwaliteit foto’s van te maken.

Constructieberekening

Voordat je een draagmuur veilig kan verwijderen moet er eerst een dragende constructie komen. De constructeur maakt eerst een constructieberekening. Daaruit blijkt wat voor dragende constructie het moet zijn. Vaak is hiervoor ook een bouwtekening nodig. Op grond van de berekeningen plaatst de vakman een geschikte dragende constructie. Die bestaat uit één of meer balken en soms een aantal staanders. Pas hierna kan men de draagmuur veilig verwijderen.

Voordat de vakman een constructieberekening maakt, kijkt hij eerst naar onderstaande zaken:

 • Is de muur een draagmuur of een steunmuur?
 • Loopt de muur door in de volgende verdieping?
 • Lopen er elektriciteitsdraden of leidingen door de draagmuur?

Deze eerste stap is zeer belangrijk, want is het geen draagmuur, dan is er geen vergunning nodig om de muur te verwijderen. Een dragende constructie en de bijbehorende constructieberekening kunnen dan ook achterwege blijven. Dat scheelt fors in de tijd en de kosten.

Heb je inderdaad een omgevingsvergunning nodig en wil je deze meteen aanvragen?Kijk op de website omgevingsloket.nl wat de regels en mogelijkheden in jouw geval zijn.

De exacte prijs van de constructieberekening hangt af van de volgende onderdelen:

 • Hoe complex is de constructie?
 • Hoeveel berekeningen zijn er nodig?

Ingewikkelde constructies kosten meer tijd om uit te rekenen, waardoor de kosten stijgen. Het aantal berekeningen hangt af van de situatie en van de eisen in het bouwbesluit. Dit kan gaan om allerlei eisen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid daglicht, de ventilatie van de ruimte, milieuaspecten en zaken die te maken hebben met de energieprestatie. Daarvoor zijn allemaal aparte berekeningen nodig, die meer tijd en dus meer geld kosten. Maar daardoor weet je wel vooraf of het verwijderen van de draagmuur inderdaad voldoet aan alle wet- en regelgeving.

Een constructieberekening en een bouwtekening zijn natuurlijk ook bij nieuwe constructies zeer nuttig. Zo voorkom je veel gedoe en kan de bouw in een keer goed gebeuren. Ga je bouwen zonder bouwtekening en zonder constructieberekening, dan is het risico op bouwfouten veel groter. Klik hier voor uitgebreide prijsinformatie over de kosten van bouwtekeningen en constructieberekeningen. Voor een constructieberekening betaal je gemiddeld tussen de €600 en €800.

Stempelplan

De constructeur kan ook een stempelplan voor je maken. Hierin beschrijft hij hoe de tijdelijke ondersteuning van je woning eruit moet zien. Je gebruikt hiervoor stalen palen, stempels genoemd. In het stempelplan staat waar die palen moeten komen en hoeveel je er nodig hebt. Het maken van een stempelplan kost je gemiddeld tussen de €250 en €450.

Nieuwe bouwtekeningen

Soms is het voor een vergunningsaanvraag noodzakelijk ook bouwtekeningen van de nieuwe situatie aan te leveren. Deze kun je laten maken door een architect. Hij gebruikt hiervoor de constructieberekening van de constructeur. Gemiddeld betaal je hier rond de €1.500 voor.

Omgevingsvergunning

Voor het verwijderen van een draagmuur moet je een vergunning aanvragen. Dit is noodzakelijk omdat je de structuur van je woning aanpast. Je doet dit via het omgevingsloket. De kosten voor een vergunning variëren van €300 - €600. Vaak is dit een percentage van de totale bouwkosten van het project.

Materiaalkosten

MateriaalGemiddelde kosten
Stalen balk€300 - €450
Container huren€300 - €500

Kosten draagbalk

De vakman rekent in de constructieberekening uit hoeveel balken nodig zijn, hoe groot de balken moeten zijn en welk soort balk je het beste kan gebruiken. Met die informatie maakt hij een geschikte dragende constructie, zodat de boel niet instort bij het verwijderen van de draagmuur. Soms volstaat een enkele horizontale balk om het verwijderen van een draagmuur veilig op te vangen. Vaak moet de vakman ook een verticale steunstructuur plaatsen in de vorm van één of meer staanders of kolommen. Uit de constructieberekening blijkt of dat ook nodig is en welke afmetingen de staanders moeten hebben. Zijn er staanders nodig, dan kunnen de kosten twee keer zo hoog uitvallen.

In het algemeen geldt het volgende:

 • Lengte korter dan 2,5 meter: in 75 procent van de gevallen voldoet een stalen steunbalk.
 • Lengte tussen 2,5 en 3,5 meter: in 75 procent van de gevallen zijn een stalen balk en steunbalken nodig.
 • Lengte groter dan 3,5 meter: in 50 procent van de gevallen zijn speciale voorzieningen nodig.

Soorten draagbalken

Draagbalken zijn vrijwel altijd van staal. Ze zijn er in allerlei lengtes, van 1 meter tot meer dan 4 meter. De vorm kan verschillen. Draagbalken zijn meestal HEA-balken of IPE-balken.

Een HEA-balk is een vierkante balk met een H-vorm. De H van HEA staat voor de vorm van het profiel, die heeft de vorm van de hoofdletter H. De E staat voor Europa, de A staat voor een bepaalde profielhoogte. Deze letter is dus niet de eerste letter van een woord. HEA-balken gebruikt men voornamelijk als horizontale draagbalken binnen constructies.

Een IPE-balk is hoger dan breed. Het profiel heeft de vorm van de hoofdletter I. De I van IPE staat voor de hoofdletter I, de P staat voor parallel en de E staat voor Europa. Ook IPE-balken gebruikt men voornamelijk als draagbalken.

Een stalen balk kan roesten, daarom krijgt de balk vaak een beschermende laag. Dat kan bijvoorbeeld een dun laagje zink zijn, of een roestwerende laag verf.

Voor een stalen balk betaal je gemiddeld tussen de €300 en €450.

Container huren

Een draagmuur verwijderen levert in het algemeen 10 kubieke meter of minder puin op. Meestal huurt men voor de afvoer van het puin van de draagmuur een container. De plek van de container kan ook een rol spelen in de kosten. Staat de container bijvoorbeeld ver van de woning, dan kost afvoer van het puin meer tijd en dus meer geld. Gaat het om een etagewoning, dan is het ook lastiger om het puin van de afgebroken draagmuur af te voeren, waardoor de kosten stijgen.

Voor het huren van een container betaal je gemiddeld tussen de €300 en €500.

Arbeidskosten

Arbeid (2 vakmensen)Gemiddelde kosten
Slopen van de draagmuur€1.000 - €1.550
Plaatsen stalen balk€1.200 - €1.600

Een sloopbedrijf is gemiddeld twee dagen bezig met het verwijderen van een draagmuur. Dit betreft het maken van een dragende constructie en het verwijderen van de draagmuur. Voor het plaatsen van een stalen constructie kun je ook een aannemer inzetten. De kosten hangen onder meer af van het aantal vakmensen. Help je zelf mee, dan is vaak maar één vakman nodig. Help je zelf niet mee, dan stuurt het sloopbedrijf meestal twee mensen om de draagmuur te verwijderen. Daardoor verdubbelen de arbeidskosten.

Mogelijke bijkomende kosten

De kosten van een draagmuur verwijderen kunnen hoger uitvallen door onderstaande zaken.

Invloed op de fundering

Vereist het verwijderen van de draagmuur werk aan de fundering, houd dan rekening met hoge extra kosten. Werk aan de fundering is in het algemeen een kostbaar proces.

Aantal verdiepingen boven de draagmuur

Hoe meer gewicht, hoe duurder de aanpassingen om de draagmuur te verwijderen.

Leeftijd van de woning

Hoe ouder de woning, hoe zwakker de constructie kan zijn, terwijl je toch moet voldoen aan de regelgeving bij het verwijderen van een draagmuur.

Gewicht van de balken

Zwaardere balken zijn simpelweg moeilijker te plaatsen.

Soort draagmuur

Hoe stugger het materiaal, hoe lastiger om de draagmuur te verwijderen.

Bestaande leidingen en/of elektriciteitsdraden.

Hoe meer leidingen of elektriciteitsdraden in de draagmuur, hoe meer tijd het kost. De vakman moet eerst de leidingen en bedrading omleggen, waardoor de kosten van het verwijderen van de draagmuur stijgen.

Stappenplan draagmuur verwijderen

Een draagmuur verwijderen is geen klus die je zelf op een namiddagje kunt doen. Er komt een hoop voorbereidend werk bij kijken en ook het daadwerkelijk verwijderen van de muur en de balk plaatsen, is een behoorlijke onderneming. In onderstaand stappenplan gaan we in op de verschillende zaken die je moet (laten) doen wanneer je een dragende muur wilt verwijderen.

1. Maak een begroting van de verbouwing

Het is aan te raden om vooraf een inschatting van de totale kosten te maken, zodat je weet wat je kwijt bent voor deze klus. Vergeet hier niet ook alle kosten voor het opstellen van de diverse documenten mee te rekenen.

2. Vraag de originele bouwtekeningen van je woning op bij de gemeente

Om een goed beeld te krijgen van de constructie van je woning, vraag je de originele bouwtekeningen op bij het gemeentearchief. Je hebt deze ook nodig voor de volgende stap. Het opvragen is vaak gratis. Wil je er kopieën of scans van maken, dan zijn daar vaak wel kosten aan verbonden. Deze verschillen per gemeente.

3. Laat een constructieberekening maken door een constructeur

De vakman maakt eerst een constructieberekening. Daaruit blijkt wat voor dragende constructie het moet zijn. Een constructieberekening kost gemiddeld tussen de €600 en €800.

4. Laat een stempelplan maken

Je kunt de constructeur ook vragen een stempelplan te maken. Dit plan laat zien waar de tijdelijke ondersteuning (stempels) geplaatst moet worden tijdens de sloop van de dragende muur. De kosten voor een stempelplan liggen gemiddeld tussen de €250 en €450.

5. Laat eventueel bouwtekeningen van jouw woning maken

Voor de vergunningsaanvraag kan het nodig zijn ook nieuwe bouwtekeningen aan te leveren met de nieuwe constructie. Je kunt deze laten maken door een architect. Houd rekening met ongeveer €1.500 voor het maken van nieuwe tekeningen.

6. Vraag een omgevingsvergunning aan

Voor het verwijderen van een dragende muur heb je een vergunning nodig. Deze vraag je aan via het omgevingsloket. Je hebt hiervoor de verschillende documenten nodig die je in de vorige stappen hebt verzameld. Het aanvragen van een vergunning kost gemiddeld tussen de €300 en €600.

7. Plaats de stempels

Als alles administratief geregeld is, kan de vakman starten met het daadwerkelijk verwijderen van de dragende muur. Dat start met het plaatsen van stempels om ervoor te zorgen dat de woning goed ondersteunt blijft als de dragende constructie gesloopt wordt.

8. Sloop de draagmuur

Staat de tijdelijke constructie klaar? Dan kan de sloop beginnen. Voor deze klus zijn vaak twee mensen nodig. Je kunt dit samen met de vakman doen, of je laat dit doen door twee vakmensen. Het slopen van de draagmuur kost je gemiddeld tussen de €1.000 en €1.550.

9. Plaats de (stalen) constructie

Als de draagmuur is verwijderd, plaatst de vakman de nieuwe dragende constructie, in de vorm van stalen balken. Hoeveel balken je nodig hebt, blijkt uit de constructieberekening. De kosten voor de stalen balk liggen tussen de €300 en €450 per balk. Voor het plaatsen betaal je daarnaast ook nog tussen de €1.200 en €1.600 arbeidsloon.

10. Voer het afval af

Bij het slopen van een draagmuur komt veel afval vrij. Voor het afvoeren hiervan kun je het best een container huren. Dit kost je gemiddeld tussen de €300 en €500.

Hoe kun je kosten besparen bij het verwijderen van een draagmuur?

De kosten van een draagmuur verwijderen en balk plaatsen kunnen flink oplopen. Het is een klus die je niet zelf kunt uitvoeren en waar je ook verplicht bepaalde documenten en vergunningen voor nodig hebt. Die kosten staan vast en het is lastig om hierop te besparen. Toch zijn er ook bij deze klus wel mogelijkheden om de kosten te drukken.

1. Help zelf mee

Voor het verwijderen van een draagmuur kun je het beste een vakman inschakelen. Je kunt echter wel zelf meehelpen met de klus. Het verwijderen van een draagmuur is namelijk niet iets wat je alleen kunt doen, dus de vakman komt altijd minimaal met twee personen. Help je zelf mee, dan hoeft de vakman niet nog een extra persoon mee te brengen. Dat scheelt jou op het arbeidsloon.

2. Zorg voor een vrije doorgang

Bij het verwijderen van een draagmuur komt een hoop afval vrij. Afval dat afgevoerd moet worden naar een container. Door ervoor te zorgen dat de weg naar de container makkelijk bereikbaar is voor de vakmannen, houd je de kosten voor het afvoeren van afval zo laag mogelijk.

3. Kies voor een vakman uit de buurt

Door een aannemer of sloopbedrijf uit jouw regio in te schakelen, kun je flink besparen op de voorijkosten van deze vakmensen. Via Werkspot kom je snel en eenvoudig in contact met ervaren vakmensen uit jouw regio.

Veelgestelde vragen over het verwijderen van een draagmuur

Overweeg je een draagmuur te verwijderen? Dan zit je waarschijnlijk met een hoop vragen. We hebben een aantal veelgestelde vragen voor je op een rij gezet.

1. Kan ik zelf een draagmuur verwijderen?

Een draagmuur kan je niet zomaar verwijderen. Als het niet deskundig wordt aangepakt kan dat leiden tot gevaarlijke situaties. Laat deze klus daarom aan de echte vakman over. Dat voorkomt ongelukken en veel hogere kosten.

2. Wanneer is het nodig om een draagmuur te verwijderen?

Een draagmuur verwijderen gebeurt meestal vanwege een verbouwing. De bedoeling is bijvoorbeeld om een kamer groter te maken of de doorkijk naar een kamer te verruimen. Veel mensen verwijderen een draagmuur om van hun keuken een open keuken te maken.

3. Heb je een vergunning nodig voor het verwijderen van een draagmuur?

Ja, voor het verwijderen van een draagmuur heb je een vergunning nodig. Hierbij gaat het om een omgevingsvergunning. De vergunning is noodzakelijk omdat je met het verwijderen van een draagmuur de draagconstructie van de woning verandert. Gaat het daarbij fout, dan heeft dat mogelijk heel grote gevolgen. Een draagmuur zonder gedegen onderzoek kan zelfs leiden tot instortingsgevaar. Voor het aanvragen van een vergunning is daarom een constructieberekening verplicht. Daaruit blijkt onder meer of men de draagmuur inderdaad veilig kan verwijderen en de nieuwe situatie voldoet aan de bouwnormen. Sommige gemeenten vragen ook om nieuwe bouwtekeningen bij het aanvragen van een vergunning. Hiervoor schakel je een architect in. De kosten hiervoor liggen rond de €1.500. Het aanvragen van een omgevingsvergunning kost tussen de €300 en €600. Voor het maken van een constructieberekening houd je rekening met kosten tussen de €600 en €800.

Checklist: hoe herken je een draagmuur?

Is een muur wel of geen draagmuur? De beste manier om daarachter te komen is aan de hand van een bouwkundige tekening of door een deskundige te raadplegen. Wil je voor jezelf een indicatie, let dan op de volgende punten. Is het antwoord ja, dan is het waarschijnlijk een draagmuur.

1. Loopt de muur door naar de bovenliggende verdieping?

2. Is de muur minstens 20 cm dik?

3. Is de muur een buitengevel?

4. Klinkt de muur massief als je erop klopt?

5. Eindigen de balken van een (houten) vloer in de muur?

6. Is de muur gemaakt van kalkzand, baksteen of beton?

Advies van een vakman

Het verwijderen van een draagmuur is een flinke klus. En natuurlijk wil je dat deze klus zo soepel mogelijk verloopt. Wat je daar zelf aan kunt doen, vroegen wij aan een van onze vakmannen.

Bert Huls, van Bouwservice Hulsgeeft als tip: "Wil je een draagmuur verwijderen, zorg dan dat de muur goed bereikbaar is en dat de weg naar de container vrij is. Hoe moeilijker het afvoeren, hoe langer het duurt. Daardoor stijgen de kosten."

Ontvang offertes voor het verwijderen van een draagmuur

Een draagmuur veilig verwijderen is een klus voor een ervaren vakman. Dan gebeurt alles volgens de regels en is er geen risico op instortingsgevaar. Wil je een offerte ontvangen voor het verwijderen van een draagmuur? Via Werkspot vind je de vakman die dit werk met verstand van zaken uitvoert. Plaats een klus en ontvang snel reacties van aannemers uit jouw regio. Lees reviews om te weten wat andere klanten van het geleverde werk vinden. Zo kan jij de juiste vakman inschakelen en loop je geen onnodige risico's bij het verwijderen van de draagmuur.