Draagmuur verwijderen? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Draagmuur verwijderen en / of een draagbalk plaatsen? Via Werkspot vind je de kosten en de juiste vakman die dit deskundig voor jou in orde maakt.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen sloopbedrijven

Onze sloopbedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 272 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Eerst rekenen, dan draagmuur verwijderen

Een draagmuur kan je niet zomaar verwijderen. Als het niet deskundig wordt aangepakt kan dat leiden tot gevaarlijke situaties. Laat deze klus daarom aan de echte vakman over. Dat voorkomt ongelukken en veel hogere kosten.

Een draagmuur verwijderen gebeurt meestal vanwege een verbouwing. De bedoeling is bijvoorbeeld om een kamer groter te maken of de doorkijk naar een kamer te verruimen. Veel mensen verwijderen een draagmuur om van hun keuken een open keuken te maken. Meestal heb je een vergunning nodig voor het verwijderen van een draagmuur. Hierbij gaat het om een omgevingsvergunning. De vergunning is noodzakelijk omdat je met het verwijderen van een draagmuur de draagconstructie van de woning verandert. Gaat het daarbij fout, dan heeft dat mogelijk heel grote gevolgen. Een draagmuur zonder gedegen onderzoek kan zelfs leiden tot instortingsgevaar. Voor het aanvragen van een vergunning is daarom een constructieberekening verplicht. Daaruit blijkt onder meer of men de draagmuur inderdaad veilig kan verwijderen en de nieuwe situatie voldoet aan de bouwnormen.

Draagmuur verwijderen: kosten

DocumentKostenindicatie
Constructieberekening€ 400,- tot € 800,-
Bouwtekening€ 800,- tot € 1.500,-
Stempelplan€ 250,- tot € 450,-
Legeskosten omgevingsvergunning€ 300,- tot € 600,-

Materiaalkosten (gemiddeld tussen € 60,- en € 90,- per m2)Kostenindicatie
Stalen balk€ 300,- tot €500,-

Dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw.
Arbeidskosten (2 vakspecialisten voor één dag)Kostenindicatie
Het slopen van een draagmuur€ 800,- tot € 1.200,-
Het plaatsen van een stalen bak€800,- tot € 1.200,-
Afval vervoeren€ 250,- tot € 500,-
Dit zijn gemiddelde kosten exclusief btw.

Draagmuur verwijderen
Foto: Steinhoff Constructions B.V

Wat bepaalt de kosten van een draagmuur verwijderen?

 

Constructieberekening

Voordat je een draagmuur veilig kan verwijderen moet er eerst een dragende constructie komen. De vakman maakt eerst een constructieberekening. Daaruit blijkt wat voor dragende constructie het moet zijn. Vaak is hiervoor ook een bouwtekening nodig. Op grond van de berekeningen plaatst de vakman een geschikte dragende constructie. Die bestaat uit één of meer balken en soms een aantal staanders. Pas hierna kan men de draagmuur veilig verwijderen.

Voordat de deskundige een constructieberekening maakt, kijkt hij eerst naar onderstaande zaken:

 • Is de muur een draagmuur of een steunmuur?
 • Loopt de muur door in de volgende verdieping?
 • Lopen er elektriciteitsdraden of leidingen door de draagmuur?

Deze eerste stap is zeer belangrijk, want is het geen draagmuur, dan is er geen vergunning nodig om de muur te verwijderen. Een dragende constructie en de bijbehorende constructieberekening kunnen dan ook achterwege blijven. Dat scheelt fors in de tijd en de kosten. Weet je niet zeker of het een draagmuur is, raadpleeg dan altijd een deskundige. Daarmee voorkom je mogelijke heel nare gevolgen.

Tip Heb je inderdaad een omgevingsvergunning nodig en wil je deze meteen aanvragen?Kijk op de website omgevingsloket.nl  wat de regels en mogelijkheden in jouw geval zijn.

De exacte prijs van de constructieberekening hangt af van de volgende onderdelen:

 • Hoe complex is de constructie?
 • Hoeveel berekeningen zijn er nodig?

Ingewikkelde constructies kosten meer tijd om uit te rekenen, waardoor de kosten stijgen. Het aantal berekeningen hangt af van de situatie en van de eisen in het bouwbesluit. Dit kan gaan om allerlei eisen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid daglicht, de ventilatie van de ruimte, milieu-aspecten en zaken die te maken hebben met de energieprestatie. Daarvoor zijn allemaal aparte berekeningen nodig, die meer tijd en dus meer geld kosten. Maar daardoor weet je wel vooraf of het verwijderen van de draagmuur inderdaad voldoet aan alle wetgeving en regelgeving.

Een constructieberekening en een bouwtekening zijn natuurlijk ook bij nieuwe constructies zeer nuttig. Zo voorkom je veel gedoe en kan de bouw in een keer goed gebeuren. Ga je bouwen zonder bouwtekening en zonder constructieberekening, dan is het risico op bouwfouten veel groter. Klik hier voor uitgebreide prijsinformatie over de kosten van bouwtekeningen en constructieberekeningen.

 

Kosten draagbalk

De vakman rekent in de constructieberekening uit hoeveel balken nodig zijn, hoe groot de balken moeten zijn en welk soort balk je het beste kan gebruiken. Met die informatie maakt hij een geschikte dragende constructie, zodat de boel niet instort bij het verwijderen van de draagmuur.

Soms volstaat een enkele horizontale balk om het verwijderen van een draagmuur veilig op te vangen. Vaak moet de vakman ook een verticale steunstructuur plaatsen in de vorm van één of meer staanders of kolommen. Uit de constructieberekening blijkt of dat ook nodig is en welke afmetingen de staanders moeten hebben. Zijn er staanders nodig, dan kunnen de kosten twee keer zo hoog uitvallen.

In het algemeen geldt het volgende.

 • Lengte korter dan 2,5 meter: in 75 procent van de gevallen voldoet een stalen steunbalk.
 • Lengte tussen 2,5 en 3,5 meter: in 75 procent van de gevallen zijn een stalen balk en steunbalken nodig.
 • Lengte groter dan 3,5 meter: in 50 procent van de gevallen zijn speciale voorzieningen nodig.

Soms blijkt dat een draagmuur helemaal niet weg kan. Of misschien zijn er meer steunbalken nodig om de draagmuur veilig te verwijderen. Een ding is in ieder geval duidelijk: begin nooit met een draagmuur verwijderen zonder deugdelijke constructieberekening. (Bron: Constructieshop)

Soorten draagbalken

Voor een draagconstructie zijn verschillende soorten draagbalken mogelijk. Uit de constructieberekening blijkt hoeveel draagbalken nodig zijn, de lengte en de soort. Daardoor zijn de kosten vooraf meteen duidelijk en en kan de vakman de draagmuur veilig verwijderen.

Draagbalken zijn vrijwel altijd van staal. Ze zijn er in allerlei lengtes, van 1 meter tot meer dan 4 meter. De vorm kan verschillen. Draagbalken zijn meestal HEA-balken of IPE-balken.

Een HEA-balk is een vierkante balk met een H-vorm. De H van HEA staat voor de vorm van het profiel, die heeft de vorm van de hoofdletter H. De E staat voor Europa, de A staat voor een bepaalde profielhoogte. Deze letter is dus niet de eerste letter van een woord. HEA-balken gebruikt men voornamelijk als horizontale draagbalken binnen constructies.

Een IPE-balk is hoger dan breed. Het profiel heeft de vorm van de hoofdletter I. De I van IPE staat voor de hoofdletter I, de P staat voor parallel en de E staat voor Europa. Ook IPE-balken gebruikt men voornamelijk als draagbalken.

Een stalen balk kan roesten, daarom krijgt de balk vaak een beschermende laag. Dat kan bijvoorbeeld een dun laagje zink zijn, of een roestwerende laag verf.

Arbeidsloon

Een sloopbedrijf is gemiddeld twee dagen bezig met het verwijderen van een draagmuur. Dit betreft het maken van een dragende constructie en het verwijderen van de draagmuur. De kosten hangen onder meer af van het aantal vakmensen. Help je zelf mee, dan is vaak maar één vakman nodig. Help je zelf niet mee, dan stuurt het sloopbedrijf meestal twee mensen om de draagmuur te verwijderen. Daardoor verdubbelen de arbeidskosten.

Afvoer puin

Een draagmuur verwijderen levert in het algemeen 10 kubieke meter of minder puin op. Meestal huurt men voor de afvoer van het puin van de draagmuur een container. De kosten daarvoor zijn tussen € 250,- en € 400,- . De plek van de container kan ook een rol spelen in de kosten. Staat de container bijvoorbeeld ver van de woning, dan kost afvoer van het puin meer tijd en dus meer geld. Gaat het om een etagewoning, dan is het ook lastiger om het puin van de afgebroken draagmuur af te voeren, waardoor de kosten stijgen.

Advies van Bert Huls, van Bouwservice Huls: "Wil je een draagmuur verwijderen, zorg dan dat de muur goed bereikbaar is en dat de weg naar de container vrij is. Hoe moeilijker het afvoeren, hoe langer het duurt. Daardoor stijgen de kosten."

Draagmuur herkennen

Is een muur wel of geen draagmuur? De beste manier om daarachter te komen is aan de hand van een bouwkundige tekening. Wil je voor jezelf een indicatie, let dan op de volgende punten. Zijn ze van toepassing, dan is het waarschijnlijk een draagmuur. Raadpleeg altijd een deskundige om zeker te weten of een muur wel of geen draagmuur is.

 • De muur loopt door naar de bovenliggende verdieping.
 • De muur is minstens 20 cm dik.
 • De muur is een buitengevel.
 • De muur klinkt massief als je erop klopt.
 • De balken van een (houten) vloer eindigen in de muur.
 • De muur is gemaakt van kalkzand, baksteen of beton. (Bron: Constructieshop)

Mogelijke bijkomende kosten

De kosten van een draagmuur verwijderen kunnen hoger uitvallen door onderstaande zaken.

 • Invloed op de fundering. Vereist het verwijderen van de draagmuur werk aan de fundering, houd dan rekening met hoge extra kosten. Werk aan de fundering is in het algemeen een kostbaar proces.
 • Aantal verdiepingen boven de draagmuur. Hoe meer gewicht, hoe duurder de aanpassingen om de draagmuur te verwijderen.
 • Leeftijd van de woning. Hoe ouder de woning, hoe zwakker misschien de constructie, terwijl je toch moet voldoen aan de regelgeving bij het verwijderen van een draagmuur.
 • Gewicht van de balken. Zwaardere balken zijn simpelweg moeilijker te plaatsen.
 • Soort draagmuur. Hoe stugger het materiaal, hoe lastiger om de draagmuur te verwijderen.
 • Bestaande leidingen en/of elektriciteitsdraden. Hoe meer leidingen of elektriciteitsdraden in de draagmuur, hoe meer tijd het kost. De vakman moet eerst de leidingen en bedrading omleggen, waardoor de kosten van het verwijderen van de draagmuur stijgen.

Draagmuur verwijderen via Werkspot

Een draagmuur veilig verwijderen is typisch iets voor een deskundige. Dan gebeurt alles volgens de regels en is er geen risico op instortingsgevaar. Via Werkspot vind je de vakman die dit werk met verstand van zaken uitvoert. Plaats een klus en ontvang reacties van specialisten. Lees reviews om te weten wat andere klanten van het geleverde werk vinden. Zo kan jij de juiste vakman inschakelen en loop je geen onnodige risico's bij het verwijderen van de draagmuur.

Prijzen andere diensten:

 1. Aanbouw of opbouw plaatsen
 2. Stucwerk binnen
 3. Muren schilderen
 4. Houten kozijnen
 5. Houten vloer leggen

Vind een sloopbedrijf dichtbij