Gemiddelde kosten voor schoorsteenveger

Bijgewerkt op

Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over schoorsteen vegen. Waar moet je op letten en wat kost een schoorsteenveger? Als je daarna een klus plaatst, kunnen onze schoorsteenvegers een voorstel aan jou sturen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.9

Top beoordelingen schoonmaakbedrijven

Onze schoonmaakbedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.9 op 5 op basis van 70 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Welke prijzen rekenen schoorsteenvegers?

De kosten van schoorsteen vegen gaan meestal per rookkanaal. Zijn er verschillende rookkanalen om te vegen? Dan is dat vaak per kanaal goedkoper. Bespaar op de kosten. Stel de buren voor om tegelijk hun schoorsteen of kanaal te laten vegen.

In onderstaande tabel zie je gemiddelde prijzen voor het laten vegen van je schoorsteen.

Type schoonmaakPrijsindicatie
Schoorsteen vegen€ 35 - € 60
Creosoot of teer verwijderen€ 150 - €200
Dit zijn gemiddelde indicatie prijzen die onze schoorsteenvegers rekenen. Deze prijzen kunnen afwijken van de prijzen in de offerte.

Veiliger wonen met schone schoorsteen

Sommige verzekeringen verplichten je om de schoorsteen minstens één keer per jaar te laten vegen. Andere verzekeringen zijn hier wat makkelijker in. Het beste is om de schoorsteen toch elk jaar door een vakkundige schoorsteenveger te laten schoonmaken. Een schone schoorsteen voorkomt het risico op schoorsteenbrand met alle nare gevolgen van dien. Een ander mogelijk gevaar is de vorming van koolmonoxide. Dat is levensgevaarlijk bij inademing.

Elk jaar zijn er in Nederland maar liefst 2000 schoorsteenbranden. Tegelijk blijkt uit onderzoek dat 40 procent van de schoorstenen niet regelmatig onderhoud krijgt. Terwijl de kosten van vegen relatief laag zijn. Een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging kan zelfs levens kosten.

Hoe ontstaat roetaanslag in de schoorsteen?

Bij het stoken van brandhout komen vaak deeltjes bij die niet verbranden. Dat gebeurt ook bij het stoken van kolen of olie. Dat komt in de praktijk nog maar weinig voor in Nederland. De onverbrande deeltjes komen in het rookkanaal van de schoorsteen terecht. Een deel gaat via de schoorsteen naar buiten. Maar een ander deel hecht zich vast aan de wand van het rookkanaal. Zo ontstaat roetaanslag.

De schoorsteen op tijd laten vegen voorkomt de vorming van creosoot of teer. Dat vormt een vettige, zeer brandbare laag. Die laag kan je niet met een normale veegborstel verwijderen. Bij hoge temperatuur (vanaf ongeveer 500 graden) kan deze laag met aanslag in brand vliegen. Dit lijkt misschien een zeer hoge temperatuur. Toch is deze temperatuur als snel bereikt wanneer je de kachel stookt. Laat de schoorsteen elk jaar vegen. Dat voorkomt dat er creosoot of teer ontstaat, en zo voorkom je brandgevaar.

Vliegt de schoorsteen in brand, dan kan de temperatuur oplopen tot boven 1000 graden Celsius. Dan is het mogelijk dat de stenen van de schoorsteen beschadigen. Het is zelfs heet genoeg om een metalen schoorsteen te beschadigen. Nog los van het gevaar dat de brand zich uitbreidt. De kosten van de schoorsteen schoonmaken zijn relatief laag. Die hoeven dan ook geen reden te zijn om het minder vaak dan één keer per jaar te laten doen. Het gaat per slot van rekening om de veiligheid van je medebewoners en van jezelf.

Hoe ontstaat creosoot of teer?

Het brandbare creosoot of teer kan op verschillende manieren ontstaan.

 • Nat hout stoken
 • Verbranding bij te lage temperatuur
 • Dennenhout (wat hars bevat) stoken
 • Afkoeling van het rookkanaal door binnenkomende regen of sneeuw
 • Afkoeling door slechte isolatie
 • Slecht trekkende schoorsteen

Creosoot of teer kan ook ontstaan door afkoeling van de rookgassen. De rookgassen gaan dan condenseren. Dat betekent dat de gassen veranderen in vloeistof of een vaste vorm. Dit mengt zich met het roet. Het gevolg is afzetting van een brandbare laag aan de binnenkant van de schoorsteen.

Creosoot of teer in de schoorsteen heeft nog een nadeel. Er kan een kleverige en penetrant geurende stof ontstaan in de kachelpijp. Simpel gezegd: de kachel gaat stinken. Dat voorkom je makkelijk door de schoorsteen op tijd te laten vegen.

Hoe werkt een schoorsteenveger?

Het vegen kan van binnenuit of van buitenaf gebeuren. Gebeurt het van binnenuit? Dan gaat er een (flexibele) veegstok met borstel van onderaf in het rookkanaal tot de bovenkant is bereikt. Met deze techniek is het niet nodig om het dak op te gaan. Daardoor kan het werk iets sneller gebeuren.

Er is in wezen geen verschil tussen vegen van binnenuit of van buitenaf. Voor de kosten maakt het niet uit. Schoorsteenvegers rekenen doorgaans niet extra wanneer ze voor het vegen het dak op moeten. Het dak bereiken ze met een ladder. Is dat niet mogelijk, dan is het dak vaak bereikbaar via een raam of dakkapel.

In beide gevallen wordt voor het schoorsteen vegen de kachel losgekoppeld. De vakkundige schoorsteenveger zal ervoor zorgen dat alles schoon blijft. Het is dan ook niet nodig om vooraf meubels af te dekken.

Creosoot of teer verwijderen

Creosoot of teer verwijderen gebeurt op een andere manier dan vegen. Het is namelijk een hardnekkige aanslag. Die veeg je niet weg. Daarom gebruikt de schoorsteenveger in dit geval een soort frees. _De gemiddelde kosten hiervoor bedragen tussen de € 150,- en € 200,-._Ook om die reden is het dus verstandig de schoorsteen elk jaar te laten vegen. In dat geval zal er geen creosoot of teer ontstaan. Dan volstaat het om de schoorsteen tegen lagere kosten ‘gewoon’ te vegen.

Waar moet je op letten als je hout stookt?

De schoorsteen schoon houden begint met op een verstandige manier stoken. Let bij het stoken van hout op deze zaken:

 • Gebruik schoon en gekloofd hout. 
 • Stook geen behandeld hout (geverfd, geteerd, gebeitst, geïmpregneerd, spaanplaat, multiplex). Dat is slecht voor je gezondheid en slecht voor het milieu.
 • Gebruik bij voorkeur loofhout. Dat is beter dan naaldhout, dat hars bevat.
 • Gebruik alleen droog hout. Dat herken je aan scheuren en loszittende schors.
 • De beste dikte is 15 centimeter. Dat is ongeveer de omvang van een pols. De beste lengte is twee derde van de lengte of diepte van de vuurhaard. Meestal komt dit neer op 25 à 30 centimeter. 
 • Dosering: vul de vuurhaard tot ongeveer dertig procent en voeg regelmatig kleine beetjes hout toe.
 • Kloof het hout en bewaar het buiten onder een afdak. Zorg ervoor dat het beschut is tegen regen. De wind moet er wel goed bij kunnen.
 • Dek het hout niet af met plastic. Stapel het losjes in etages. Zo kan je hout van onderaf de stapel pakken. Stapel niet vanaf de grond, want dat is te vochtig. 
 • Is het hout beschimmeld? Laat het eerst drogen voordat je het stookt. 
 • Bewaar het brandhout nooit binnen. Dat is te vochtig. Bovendien haal je er insecten mee in huis.

Meer tips over brandveilig stoken? Je vindt ze op brandveilig.comen op de website van Brandweer Nederland.

Rookkanalen van gaskachels

Gebruik je een gaskachel? Dan is het in principe niet nodig om de schoorsteen te laten vegen. Dat komt doordat het rookkanaal door het verbranden van gas niet vervuilt. Het is wel belangrijk dat je de schoorsteen laat vegen voorafgaand aan installatie van een gaskachel. Is de schoorsteen lange tijd niet gebruikt? Dan is het zeer aan te raden deze eerst te laten vegen door een vakkundige schoorsteenveger.

Controleren op verstoppingen

Gaskachels moet je wel jaarlijks laten onderhouden en opnieuw afstellen. Daarbij is het verstandig om meteen ook even te laten kijken naar het rookkanaal. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat in de lente een vogel een nestje in de schoorsteen heeft gemaakt. Gaat de kachel branden, dan heeft dat duidelijk vervelende gevolgen voor de vogel. Maar een nest kan ook zorgen voor verstopping van de schoorsteen. Dat kan jou veel ellende bezorgen. Dit probleem is overigens eenvoudig op te lossen. Er bestaan speciale roosters om vogels uit de schoorsteen te houden.

Behalve vogelnesten zijn ook andere oorzaken van verstopping mogelijk. Ook daarom is het aan te raden de schoorsteen periodiek te laten controleren. Dan kijkt de deskundige of er verstoppingen zijn en of de schoorsteen nog voldoende trekt. Vegen zal niet nodig zijn. Eventuele verstoppingen verwijderen uiteraard wel.

Schoorsteen niet meer in gebruik?

Is er nog wel een schoorsteen aanwezig, maar is deze niet meer in gebruik? Dan kan vegen achterwege blijven. Er is per slot van rekening geen sprake meer van verbranding. Daardoor is er ook geen gevaar voor vervuiling van het rookkanaal.

Schoorsteenkappen

Wel of geen schoorsteenkap laten plaatsen? Daarover bestaan verschillende meningen. Het is in ieder geval verstandig om je daarover goed te laten informeren door een professionele schoorsteenveger. Die kan je vertellen wat in jouw situatie het beste is en welke kap het beste is voor jouw schoorsteen. Heb je een rieten dak, dan is er duidelijk extra brandgevaar. Een kap met vonkengaas voorkomt dat vonken uit de schoorsteen het dak kunnen bereiken.

De kosten van een kap hangen af van het soort kap. Een eenvoudige regenkap is verkrijgbaar vanaf € 25,-. Een draaiende regenkap zorgt voor een betere trek. Dat kan ongeveer € 300,- kosten. De prijs hangt ook af van de diameter van de kap en andere kenmerken. Sommige schoorsteenkappen hebben bijvoorbeeld een ingebouwd veegluik. Dat maakt het mogelijk om de schoorsteen te vegen zonder de kap eerst te moeten verwijderen.

Veegcertificaat

Een goede schoorsteenveger geeft na het vegen een veegcertificaat af. Daarmee kan je aantonen wanneer de schoorsteen voor het laatst geveegd is. Zo'n certificaat is onmisbaar voor de verzekering.

Praktisch advies van een professional.

Als je jouw schoorsteen wilt laten vegen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over schoorsteen vegen.

Johan van Beynen, eigenaar van Algemeen Onderhoud Nederland, heeft een duidelijk advies over schoorsteenvegen.

“Voorkomen is beter dan genezen. Ongeacht wat de verzekering zegt, laat minimaal één keer per jaar je schoorsteen vegen!”

schoorsteen vegen

18-09-2018 - Hilde Amsing: Stipt, vriendelijk, eerlijk en betrouwbaar. Volgend jaar weer.

Schoorsteenvegen via Werkspot laten uitvoeren

Elk jaar de schoorsteen vegen is geen luxe, maar noodzaak. Daarmee voorkom je kans op schoorsteenbrand of koolmonoxide. Werkspot helpt je om snel en eenvoudig een professionele schoorsteenveger te vinden tegen redelijke kosten. Je krijgt daarvoor verschillende voorstellen van vakmensen. Ook ervaringen van anderen maken snel duidelijk welke vakman voor jou de beste keuze is.

Elk jaar de schoorsteen vegen voorkomt het risico van schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging. Voor de kosten hoef je het zeker niet te laten. Werkspot helpt je om snel een eenvoudig een vakkundige schoorsteenveger te vinden.