Wat zijn de gemiddelde kosten voor kozijnen?

Bijgewerkt op

Wil je kozijnen laten plaatsen of vervangen? Op deze pagina lees je wat de gemiddelde prijs is en welke factoren de uiteindelijke prijs bepalen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 197 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost het plaatsen van kozijnen?

 Wanneer je wil weten wat het kost om nieuwe kozijnen te laten plaatsen, is het goed om op de hoogte te zijn van alle losse elementen die een rol spelen in het kostenplaatje. We geven daarom hieronder alle elementen weer die de uiteindelijk prijs van het plaatsen van kozijn bepalen. De kosten voor het plaatsen van nieuwe kozijnen verschillen per project. Diverse factoren spelen een rol en diverse elementen bepalen de prijs. Maar kijken we naar de gemiddelde kosten voor een vakman en materiaalkosten (inclusief voorrijkosten, inclusief BTW).

Kozijnen plaatsen: Dit zijn de kosten.

Hieronder geven we weer wat het plaatsen van kozijnen voor kosten met zich meebrengt:

Afmetingen in cmPrijsindicatie
160 x 130€ 2000 - € 4000
300 x 150€ 2500 - € 5000
340 x 130€ 3500 - € 5500

 We geven in deze tabel de gemiddelde kosten weer die onze vakmannen rekenen voor het plaatsen van kozijnen. De daadwerkelijke kosten kunnen afwijken hiervan.

Hoe worden de kosten voor het plaatsen van nieuwe kozijnen bepaald?

De kosten voor plaatsing van nieuwe kozijnen zijn opgebouwd uit de volgende factoren:


Materiaalkeuze

Je kunt in het geval van nieuwe kozijnen kiezen voor houten, aluminium en kunststof kozijnen. Elk hebben hun eigen voor- en nadelen. Ook hebben ze elk een eigen prijskaartje. We zetten de voor- en nadelen van elke materiaalsoort voor je op een rij:

 • Hout: Wanneer je graag een authentiek gevoel meegeeft aan je woning, is de keuze voor hout logisch. Hout oogt natuurlijk en warm en dat kan een goede reden zijn om voor houten kozijnen te kiezen. Ze zijn wel iets duurder dan bijvoorbeeld kunststof kozijnen en daarnaast vereisen ze iets meer onderhoud. Daar staat dan weer tegenover dat je houten kozijnen heel makkelijk kunt schilderen in de kleur van je keuze en bovendien beschermen houten kozijnen beter tegen warmteverlies. Een duurzame keuze dus. Wil je alles lezen over de kosten voor houten kozijnen? Klik dan op de link.

 • Aluminium: Aluminium is al snel een passende keuze wanneer je je woning graag een strakke en moderne uitstraling geeft. Aluminium kozijnen zijn licht en toch ook heel erg sterk én duurzaam. Aluminium kozijnen vragen weinig onderhoud, ze kunnen namelijk niet rotten of roesten. De isolatiewaarde van aluminium kozijnen is echter wel wat minder en bovendien zijn aluminium kozijnen de meest kostbare keuze. Wil je alles lezen over de kosten voor aluminium kozijnen? Klik dan op de link.

 • Kunststof: Kunststof kozijnen zijn in veel verschillende soorten kleuren verkrijgbaar waardoor ze makkelijk aansluiten op je interieur. Daarnaast zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm en gaan ze lang mee, gemiddeld zo’n 50 jaar. De isolerende werking van kunststof ligt wel stukken lager dan bijvoorbeeld in het geval van hout en heb je eenmaal een kleur gekozen voor je kunststof kozijnen, dan is deze niet heel eenvoudig meer aan te passen. Wil je alles lezen over de kosten voor kunststof kozijnen? Klik dan op de link.

Afmetingen

De hoeveelheid materiaal die je nodig hebt, bepaalt de prijs van je raamkozijnen. Heb je dus meer strekkende meters nodig, dan stijgt de prijs.

Fabricage

De meeste kozijnen worden in de fabriek gemaakt. Maar kies je voor houten kozijnen en heb je specifieke wensen (zoals bijzondere maten of een sierlijke afwerking), dan kun je er ook voor kiezen om je kozijnen met de hand te laten vervaardigen. Hoewel je misschien zou verwachten dat de prijs in het geval van handwerk direct omhoog gaat, is dat niet altijd het geval. In de fabriek moeten de machines namelijk zeer nauwkeurig afgesteld worden. Hierbij is sprake van overheadkosten.

Uiterlijk

Het uiterlijk van je kozijn bepaalt gedeeltelijk de prijs ervan.

 • Soort profiel:
  Het profiel van het kozijn, betreft de manier waarop een kozijn in elkaar is gezet. We kunnen verschillende soorten profielen onderscheiden op het gebied van kozijnen:

 • Blokprofiel:
  Wanneer een kozijn een blokprofiel heeft, lijkt dit doorgaans op een klassiek houten kozijn. Het ziet eruit alsof er twee blokken op elkaar gelijmd zijn: een rechte, haakse verbinding.

 • Schuin profiel:
  Een schuin profiel loopt, de naam zegt het al, schuin af. De twee balken die elkaar ontmoeten, zijn schuin afgezaagd en passen op die manier weer in elkaar. Een schuin profiel oogt minder hoekig dan een blokprofiel.

 • Vlak profiel:
  Een vlak profiel wordt vooral getekend door simpele en strakke vormen. Een vlak profiel is doorgaans even breed als een raamkozijn met blokprofiel. Wel is een vlak profiel meestal minder diep.

 • Slank profiel:
  In moderne woningen zien we ze veel; raam- en deurkozijnen met een slank profiel. Kozijnen met een slank profiel zijn vaak even diep als een vlak profiel en daarnaast minder breed. Kozijnen met een slank profiel zorgen voor extra veel daglicht in huis.

 • Houtnerfstructuur: Wanneer je de voordelen van een kunststof kozijn erg prettig vind, maar ondertussen de uiterlijkheden van een houten kozijn je meer trekken, is er de mogelijkheid om een houtnerfstructuur aan te brengen op kunstof kozijnen. Het volgende gebeurt in dit geval: Er wordt een filmlaag aangebracht op het kunststof. Dit maakt de kozijnen krasbestendig. Bovendien zijn de kozijnen door het aanbrengen van de filmlaag niet langer gevoelig voor verkleuring. Zo verkrijg je een authentieke houten uitstraling. Houd, wanneer je houtnerf wilt toepassen op kunststof kozijnen, rekening met een kostenplaatje van gemiddeld € 10,- per strekkende meter.

 • Kleur:
  Houten raamkozijnen kunnen geschilderd worden. Aluminium en kunststof kozijnen zijn standaard in een aantal kleuren leverbaar: Crème, wit, donkergroen en diverse grijstinten. Wanneer je in het geval van een aluminium of kunststof kozijn een andere kleur in je hoofd hebt, is dit vaak ook mogelijk. Hetzij voor een meerprijs. Wanneer je een andere kleur toepast op een kunststof kozijn, wordt de kleur als het ware met het profiel versmolten. Kunststof kozijnen zijn ook in houtnerfstructuur in diverse kleuren verkrijgbaar.

Glas

Het type glas dat je kiest, speelt een rol in de prijs. In de meeste woningen zien we tegenwoordig HR++ glas. Dit is een goed isolerende variant die uit twee lagen glas bestaat. Een variant die nog beter isoleert, is de HR+++ variant. Dit soort glas bestaat uit drie lagen. Hoe beter het glas isoleert, hoe hoger de aanschafprijs. Uiteindelijk bespaar je wel kosten op de energierekening.


Raamsoort

Er zijn diverse soorten ramen te onderscheiden. En ook deze ramen bepalen de prijs van het kozijn dat je laat plaatsen. Hieronder lees je meer over de drie meest gebruikte varianten:

 • Vast-raam:
  Een vast-raam is de meest eenvoudige en meest voordelige variant. Deze raamsoort kan niet open en wordt daarom vaak in inbraakgevoelige ruimtes of panden geplaatst.

 • Val-raam:
  Wanneer je op hoge plekken in ruimtes een raam ziet, is dit negen van de tien keer een val-raam. Deze raamsoort valt naar binnen open en wordt meestal met haak of ketting opgevangen. Dit soort ramen zie je vaak in badkamers of op het toilet.

 • Draaikiep-raam:
  Een draaikiep-raam kan op twee manieren open: Horizontaal en verticaal. Dit betekent dat het raam een ingewikkelde constructie heeft en daar betaal je voor.

Extra opties

Wanneer je gloednieuwe kozijnen laat plaatsen, is het goed om na te denken over de verschillende extra’s die je hierbij kunt kiezen. Hoe meer extra’s je kiest, hoe hoger de prijs uiteraard. Hieronder lees je meer over enkele van de opties:

 • Ventilatie
  Het is prettig om ventilatie aan te brengen in je kozijnen. Wanneer je kozijnen namelijk van ventilatie voorzien zijn, wordt vervuilde en vochtige lucht naar buiten geleid en komt er ondertussen schone lucht naar binnen. Op deze manier voelt je woning fris en voorkom je gezondheidsklachten als keelpijn en luchtwegproblemen. Ook een goede reden om voor ventilatie te kiezen: Met ventilatie blijft de lucht binnen droger. Vochtige lucht in je huis is op de lange termijn schadelijk. Het kan schimmels en huisstofmijt veroorzaken en als je niet op tijd ingrijpt, tast het ook de fundering van je woning aan. De prijzen voor het aanbrengen van ventilatie in je raamkozijnen ligt gemiddeld tussen de € 40,- tot € 60,- per meter, inclusief materiaalkosten, inclusief btw.

 • Hang en sluitwerk Wanneer je je woning goed wil beveiligen, doe je er goed aan om deze te voorzien van sloten die aan het politie keurmerk ‘veilig wonen’ voldoen. Je kunt ook voor een eenvoudigere sluiting gaan. Dit scheelt in de kosten. Een eenvoudige sluiting kost over het algemeen namelijk zo’n € 10,-, terwijl een sluiting met politiekeurmerk over het algemeen zo’n € 60,- kost.

 • Horren
  Bij het plaatsen van een nieuw kozijn, is het aan te raden om ook direct met de vakman van je keuze te overleggen om al dan niet een hor te plaatsen. Tegenwoordig zijn voorzethorren in allerlei kleuren te verkrijgen. Een hor past op die manier goed binnen je interieur. Goed om op te letten: Horren verschillen in kwaliteit en prijs. Een weerbestendige hor is bijvoorbeeld prijziger dan een hor zonder weerbestendig gaas. Wel gaat deze langer mee. Kijk goed wat je nodig hebt, wat je budget is en maak op basis van deze combinatie een keuze die bij je past.

Montage

Bij de montage van een raamkozijn bepalen verschillende factoren de prijs. De prijsbepalende variabelen zetten we hieronder op een rij:

 • Hoogte: Een raamkozijn plaatsen op de begane grond is eenvoudiger dan een raamkozijn vervangen op de derde verdieping. De kosten stijgen vaak dan ook naarmate de etage waarop gewerkt wordt hoger wordt. Tot aan verdieping twee kan een vakman met een steiger werken. Doorgaans heeft een vakman deze zelf in bezit, maar zo nu en dan moet deze worden ingehuurd. Houd dan rekening met een huurprijs van € 60,- per uur. Het opbouwen van een steiger kost over het algemeen zo’n 1,5u en hiervoor zijn twee vakmannen nodig die per persoon doorgaans zo’n € 30,- tot € 40,- per uur vragen. Wanneer je op een hogere etage dan de derde moet zijn, kun je ervan uitgaan dat je een kraan moet huren. Zo’n kraan huur je over het algemeen voor minimaal drie uur en de uurprijs is gemiddeld zo’n € 100,-.

 • Het oude kozijn: Voordat er een nieuw kozijn geplaatst wordt, wordt het oude verwijderd. Daarbij is het ene raamkozijn makkelijker te verwijderen dan het andere. Over het algemeen geldt dat kozijnen in oude woningen minder goed vastzitten dan kozijnen in moderne woningen. Hoe moeilijker een kozijn te verwijderen is, hoe meer tijd dit kost en hoe hoger de kosten dus zijn.

 • Situatie en omgeving: Wanneer een compleet huis verbouwd wordt, hoeft voor het vervangen van de kozijnen niks te worden afgedekt. Een vakman kan in zo’n geval snel en ruig te werk gaan. Dat brengt de prijs van het werk over het algemeen omlaag. Wanneer er alleen een kozijn vervangen moet worden, dient de vakman het kozijn met meer zorg te vervangen. Het wordt dan een secuurdere klus die meer tijd en dus meer geld kost.

Praktisch advies van een professional.

Als je nieuwe kozijnen wil laten installeren, is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over kozijnen.

Ronny Scheer, eigenaar van Timmer & Montagebedrijf Scheer

Als je de kozijnen in een bepaalde kleur wil dan is het verstandig om te kiezen voor een houtnerf folie. Kunststof in kleur verkleurt in de zon en folie niet. Kies voor een vakman die kozijnen levert met het Komt keur. De producten moeten dan voldoen aan eisen van klanten en aan wettelijke regelgeving.

Vervangen kozijnen/raam

13-08-2018 - Gijs van Hengstum: Uitstekende ervaring mee bij vervangen kozijnen. Goede voorlichting over mogelijkheden, goed uitgevoerd.

Vergunning

Voor het plaatsen van een kozijn heb je over het algemeen geen vergunning nodig. In het geval van een monumentaal pand is een vergunning doorgaans overigens wel verplicht. Bij twijfel adviseren we je om een vergunningscheck te doen op de website van de overheid.