Kosten IKEA keuken laten plaatsen

Bijgewerkt op

Snel genieten van jouw nieuwe IKEA keuken, zonder gedoe? Laat hem plaatsen door een professional. Bekijk wat hier de kosten voor het laten plaatsen van een IKEA keuken.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen keukenmonteurs

Onze keukenmonteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 165 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Welke kosten rekent een vakman gemiddeld voor het plaatsen van een IKEA keuken?

Bij IKEA kun je voor relatief weinig geld een keuken kopen. De gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een IKEA keuken liggen tussen de € 1.100,- en € 2.500. Niet vreemd dus, dat veel mensen deze woonwinkel verkiezen boven de gespecialiseerde keukenwinkels. IKEA levert de keuken zoals ze dat bij alle meubels doen: als bouwpakket. Met behulp van de IKEA handleiding en een meegeleverde dvd, kun je vervolgens zelf aan de slag met het plaatsen van je keuken. Krijg jij het al benauwd bij het idee dat je een hele keuken in elkaar moet schroeven? En vervolgens de keuken ook netjes op zijn plek moet krijgen? Besteed de klus dan uit aan een vakman.

Kostenindactie voor het laten plaatsen van een IKEA keuken?

In onderstaande prijstabel vind je meer informatie over het laten plaatsen van een IKEA keuken door een vakman via Werkspot.

Soort klusPrijs
Gemiddelde kosten IKEA keuken plaatsen€ 1.100,- tot € 2.500,-
Meerprijs leidingen verleggen€ 100,- tot € 200,-
Meerprijs oude keuken demonteren€ 450,- tot € 550,-

Hoe is de prijs opgebouwd van de plaatsing?

Het aantal kasten, de grootte en de vorm van de keuken bepalen vooral de prijs. Hoe meer kasten en hoe lastiger de vorm (een rechte keuken is eenvoudiger dan een U-vorm), hoe hoger de kosten.

Een IKEA keuken laten plaatsen, is daarnaast vaak duurder dan het laten plaatsen van een ander merk keuken. Dat komt vooral door de tijd die de vakman kwijt is aan het in elkaar zetten van alle losse onderdelen. De kans dat de vakman bij een IKEA keuken ook leidingen moet verleggen, is vrij groot. Houd er dus rekening mee dat je hier extra kosten voor maakt. Wil je jouw huidige keuken netjes gedemonteerd hebben, zonder dat de keuken óf de muur beschadigd raakt? Dan kun je dit ook uitbesteden aan de vakman. Uiteraard rekent hij hier ook extra kosten voor.

Wat maakt een IKEA keuken anders dan andere keukens?

Je kunt bij IKEA terecht voor een complete keuken: je kunt hier de kasten, het werkblad en de apparatuur kopen. En dat ook nog voor een vrij gunstige prijs. IKEA kan de prijzen laag houden door bijvoorbeeld te werken met standaard afmetingen. Daarnaast moet je als klant vrij veel zelf doen in het hele proces. Wees je daarom bewust van de volgende zaken, voordat je een IKEA keuken aanschaft.

 • Vaak standaard afmetingen
  In de winkel of op de website ontwerp je zelf je keuken, zodat die precies past bij jouw wensen en de mogelijkheden van de ruimte. Je doet dit op basis van de standaard afmetingen waarin de keukenkasten, het werkblad en de apparatuur geleverd worden. De meeste mensen zijn natuurlijk gebonden aan de maten van de ruimte waarin de nieuwe keuken komt. Komt dit nu net niet lekker uit, dan kun je paneeltjes kopen in dezelfde stijl als de keuken. Zo kun je loze ruimten netjes wegwerken. Uiteraard moet je die panelen wel even op maat maken. 
 • Alles wordt los geleverd
  Zoals ieder ander meubel bij IKEA, komt er een hoop doe-het-zelven kijken bij de montage van jouw keuken. Alle keukenkasten moeten nog in elkaar gezet worden. En ondanks dat de ene persoon beter overweg kan met de IKEA handleidingen dan de ander, is dit voor iedereen wel een vrij tijdrovende klus. 
 • Een ruimte achter de keukenkasten Belangrijk bij het ontwerpen en monteren van de keuken is dat er achter de keukenkasten geen extra ruimte is. Bij de meeste keukens is dit wel zo en daar plaatst de vakman dan vaak de leidingen. IKEA keukenkasten monteer je op een rail die je op de muur bevestigt. Daardoor komt het kastje direct tegen de muur te staan en is er geen ruimte over. Bij deze keukens moeten de leidingen daarom onder de kasten gelegd worden achter de plint. Je kunt ze ook infrezen in de muur achter de kasten. De kans dat je leidingen moet verleggen ten opzichte van de huidige situatie is dus vrij groot. Als je dit door een vakman laat doen, betaal je daar extra kosten voor. Heb je zelf geen verstand van elektra en leidingen, dan is het zeer aan te raden om dit deel van de klus in ieder geval uit te besteden aan een professional. 

Hoe gaat de vakman te werk bij het plaatsen van een IKEA keuken?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker bij het monteren van een keuken. Hoe preciezer je alles hebt voorbereid, hoe kleiner de kans dat je tijdens het plaatsen van de keuken tegen verrassingen aanloopt. Besteed je de klus uit aan een professional, dan gaat hij als volgt te werk. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niet alles door de vakman te laten doen, maar ook een deel zelf voor je rekening te nemen. Dat scheelt in de kosten.

1. Demonteren van de oude keuken

Wil je jouw huidige keuken doorverkopen, hergebruiken of weggeven, dan is het handig als deze onbeschadigd blijft. Laat je de keuken door een vakman demonteren, dan gaat hij netjes te werk, zodat dit mogelijk blijft. Demonteren is dus niet hetzelfde als slopen. Niet alleen houdt hij de keuken netjes, hij zorgt er ook voor dat de muren en het plafond geen schade oplopen. Dat scheelt weer voor het plaatsen van de nieuwe keuken. Laat je de keuken demonteren door een professional, houd dan rekening met ongeveer € 450,- tot € 650,-.

2. Elektra, gas en water op de juiste plek

Als de oude keuken weg is, kan het opbouwen beginnen. Op basis van het ontwerp en dan met name de plaats van de apparatuur en de spoelbak bepaalt de vakman welke leidingen waar gebruikt worden. Hij kijkt of de bestaande leidingen verlegd moeten worden of dat ze zo aangesloten kunnen worden. Bij een IKEA keuken is de kans groot dat er leidingen verlegd moeten worden, omdat ze niet weggewerkt kunnen worden achter de kasten. Ze komen onder de kastjes of de vakman freest ze in de muur. Het verleggen van de leidingen kost je ongeveer € 100,- tot € 200,- extra. Als je de leidingen wilt laten infrezen, zijn de kosten nog wat hoger.

Naast het verleggen of aanleggen van de leidingen, houdt de vakman ook rekening met hoeveel stroom je in de keuken verbruikt. Plaats je een nieuwe vaatwasser, of ga je over op elektrisch koken? Dan moet je hier waarschijnlijk een extra groep voor aanmaken in de meterkast. Voor de vaatwasser geldt daarnaast ook dat het kraantje niet achter de vaatwasser komt, omdat daar geen ruimte is. Meestal plaatst de vakman dit dan in het kastje ernaast.

Tot slot kijkt de klusjesman ook naar de plaats van de afzuigkap of andere ventilatievormen. Wijkt dit af van jouw oude keuken, dan moet hij hier ook aanpassingen voor doen.

3. Muren egaliseren

Een ander deel van de voorbereiding zijn de muren waartegen de keuken komt te staan. Voor het mooiste resultaat moeten de muren recht en egaal zijn. Is dat niet het geval, dan moet de vakman dit eerst oplossen.

4. Monteren van de keukenkasten

Zijn alle voorbereidingen getroffen? Dan kan de montage van de keuken beginnen. Hij zet allereerst de kasten in elkaar. Zorg dus dat er voldoende ruimte is voor de vakman om de montage te doen.

5. Plaatsen van de keuken

IKEA keukens plaats je op een rails. De rails bevestig je aan de muur en daar monteer je de kasten op. Het is belangrijk dat je daarbij de juiste volgorde aanhoudt. Als alle kasten geplaatst zijn, maakt de vakman het aanrechtblad op maat en plaatst dit.

6. Aansluiten van de apparatuur

Zonder werkende apparatuur heb je maar weinig aan je nieuwe keuken, dus dat is een belangrijke volgende stap. De leidingen en stroomaansluitingen zijn al neergelegd. Het is nu dus vooral een kwestie van plaatsen en op de juiste manier aansluiten.

7. Afwerken van de keuken

Tot slot zorgt de vakman ervoor dat hij de deuren waterpas bevestigt. Ook lijnt hij de lades netjes uit. Komt het formaat van het keukenblok net niet lekker uit in de ruimte? Dan kun je de loze ruimten afdekken met panelen in dezelfde stijl als de keuken. De vakman maakt ze op maat en zorgt dat ze goed geplaatst worden. Zo zie je er niks meer van.

De prijs die je uiteindelijk betaalt aan de professional is afhankelijk van de tijd die hij kwijt is aan al deze onderdelen. Bij grote keukens, met veel kasten en veel apparatuur betaal je daarom meer dan bij een kleine, eenvoudige keuken. Voor een realistische offerte is het van belang dat je zoveel mogelijk informatie vooraf deelt met de vakman. Denk daarbij aan het ontwerp van de nieuwe keuken, de hoeveelheid apparatuur en het aantal keukenkasten. Maar ook aan gegevens over je huidige keuken. Komt er meer apparatuur bij? Komt het op een andere plek? Wordt de nieuwe keuken groter of juist kleiner? Met die gegevens kan de vakman op voorhand beter inschatten of er bijvoorbeeld leidingen verlegd moeten worden. Die informatie neemt hij mee in de offerte. Dat voorkomt verrassingen achteraf.

Advies van de vakman

Bij het plaatsen van een IKEA keuken komt meer kijken dan je misschien verwacht. Ben je zelf niet zo handig, dan is uitbesteden aan een vakman zeker een goed idee. Vooral ook vanwege de eigenaardigheden die een IKEA keuken met zich meebrengt.

AE keukenmontage heeft veel ervaring met het plaatsen van IKEA keukens. Zij zien dat men vaak geen rekening houdt met de afwijkende ligging van de leidingen. "Leidingen moeten voor een IKEA keuken op de grond worden gelegd. Ze kunnen niet achter de kasten, zoals meestal gedaan wordt. Een plint is 8 of 11 cm dus die ruimte heb je om al je leidingen en elektra weg te werken."

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten keuken renovatie
 2. Kosten keuken schilderen
 3. Kosten keuken achterwand
 4. Kosten keukenblad op maat
 5. Kosten keuken plaatsen

Vind een keukenmonteur dichtbij