Kosten voor een keuken demonteren

Bijgewerkt op

Ga je renoveren of verhuizen? Dan moet je ongetwijfeld ook de keuken demonteren. De gemiddelde kosten zijn nooit hetzelfde en hangen af van de omvang en complexiteit van de keuken. Denk hierbij aan €250 tot wel €1.500. De voordelen van professionele demontage? Je bespaart tijd en weet zeker dat de professional deskundig met je keuken omgaat. Daardoor minimaliseer je schade. Gemiddeld neemt een demontage 1 tot 2 dagen in beslag.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen keukenmonteurs

Onze keukenmonteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 209 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

In dit artikel bespreken we
 1. Gemiddelde kosten voor een keuken demonteren
 2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten van een keuken demonteren?
 3. Stappenplan voor een keuken demonteren
 4. Veelgestelde vragen over de kosten van een keuken demonteren
 5. Hoe kun je kosten besparen op een keuken demonteren?
 6. Jouw keuken demonteren checklist
 7. Een keuken demonteren via Werkspot

Gemiddelde kosten voor een keuken demonteren

Als je overweegt je keuken te renoveren of te verhuizen, dan is het waarschijnlijk dat je als eerste stap kijkt naar het uit elkaar halen van je huidige keuken. De kosten hiervoor kunnen nogal uiteenlopen (€250 tot wel €1.500), afhankelijk van hoe groot je keuken is en hoe ingewikkeld het demonteren wordt. De werkelijke kosten zullen voor iedereen verschillen.

De kosten bestaan uit arbeid, het afvoeren van oude materialen en de voorbereiding voor het hergebruiken of verkopen van onderdelen. Daarom is het een goed idee om offertes aan te vragen, zodat je een nauwkeurige schatting krijgt die rekening houdt met de unieke aspecten van jouw project. Een offerte aanvragen helpt niet alleen om duidelijkheid te krijgen over de kosten, maar geeft je ook inzicht in hoe lang het project zal duren en hoe de vakman van plan is jouw keuken te demonteren.

De gemiddelde kosten voor het demonteren van een keuken zijn:

KeukenomvangDemontagetijdKosten
Kleine keuken4-6 uur€250-€500
Middelgrote keuken1-2 dagen€450-€650
Grote keuken2-3 dagen€650-€1.500

Het is goed om te benadrukken dat deze prijzen gemiddelden zijn. Dingen als hoe makkelijk je keuken te bereiken is, de staat van de onderdelen (moeten ze bijvoorbeeld voorzichtig gedemonteerd worden voor hergebruik) en lokale afvoerkosten kunnen allemaal invloed hebben op de uiteindelijke kosten.

Keuken demonteren

Kleine keuken

Heb je een kleine keuken? Dan betaal je naar schatting €250 tot €500, met een tijdsduur van ongeveer 4 tot 6 uur. Je keuken bestaat meestal uit basiscomponenten waaronder een enkele rij onder- en bovenkasten, een werkblad, een spoelbak en wat elektrische apparaten. Dankzij de beperkte omvang en het lagere aantal installaties is de demontage relatief eenvoudig. Dit heeft als voordeel dat zowel de kosten als de tijdsduur aan de lage kant blijven. Je planning en uitvoering zijn daarmee vrij eenvoudig. Een nadeel is wel dat de beperkte ruimte het moeilijk kan maken om je keuken zonder schade te demonteren. Het is vooral belangrijk om op te letten als je bepaalde onderdelen nog wil doorverkopen of hergebruiken.

Middelgrote keuken

Bij een middelgrote keuken kan je qua kosten denken aan een bedrag tussen de €500 en €1.000, met een tijdsduur van 1 tot 2 dagen. Middelgrote keukens hebben vaak een complexere opstelling met meerdere werkbladen, ingebouwde apparatuur en soms een eiland of bar. De diversiteit aan materialen en installaties vereist meer precisie en tijd voor een zorgvuldige demontage. Een voordeel hiervan is dat je meer mogelijkheden hebt voor het hergebruiken en verkopen van onderdelen. Dat helpt je om de kosten te verlagen. Maar de hogere kosten en langere tijdsduur zijn wel weer nadelen. Daarnaast kan het een uitdaging zijn om de materialen intact te houden tijdens de demontage.

Grote keuken

Bij een grote keuken kunnen de kosten oplopen tot €1.000 tot €1.500, met een tijdsduur van 2 tot 3 dagen. Grote keukens zijn vaak uitgerust met hoogwaardige materialen, aangepaste inbouwapparatuur en unieke ontwerpelementen zoals op maat gemaakte kasten en speciale werkbladen. Dit type demontage vereist gespecialiseerde kennis en zorg om schade te voorkomen en de waarde van de onderdelen te behouden. Is dit alleen maar nadelig voor je? Nee hoor! Misschien kan je onderdelen en materialen wel hergebruiken: dat scheelt weer geld. Let wel goed op, want dure onderdelen wil je tijdens de demontage natuurlijk niet beschadigen.

Welke factoren zijn van invloed op de kosten van een keuken demonteren?

Bij het plannen van de demontage van je keuken komen diverse factoren kijken die een aanzienlijke invloed hebben op je totale kosten. Niet alleen de omvang en complexiteit van de keuken zelf spelen een rol, maar ook de soorten materialen, hoe makkelijk je bij de keuken komt en de kosten voor het afvoeren van oude onderdelen. We raden je aan om al die kosten zorgvuldig op een rijtje te zetten en zo een nauwkeurige schatting te maken van de verwachte kosten.

Wij hebben vast op een rij gezet hoe de kosten voor het demonteren van een keuken worden beïnvloed:

 • Grootte en complexiteit: Grotere keukens kosten meer door de toegenomen arbeid.
 • Materiaalsoort: Zware of delicate materialen vereisen meer zorg en tijd.
 • Toegankelijkheid: Moeilijk bereikbare keukens kunnen extra kosten met zich meebrengen.
 • Afvoerkosten: Kosten voor het verwijderen en afvoeren van oude keukenonderdelen.

Stappenplan voor een keuken demonteren

Een keuken demonteren is meer dan alleen het uit elkaar halen van kastjes en werkbladen; het vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Hieronder volgt een stap-voor-stap handleiding die je door dit proces leidt, van voorbereiding tot de uiteindelijke afwerking, om ervoor te zorgen dat alles soepel en efficiënt verloopt.

 1. Voorbereiding: Ruim de keuken leeg en maak duidelijke afspraken met de vakman.
 2. Demontage: De vakman demonteert de keuken zorgvuldig, rekening houdend met herbruikbare onderdelen.
 3. Afvoer: Afgevoerde onderdelen worden correct gescheiden en afgevoerd.
 4. Afwerking: Eventuele laatste aanpassingen worden gedaan om de ruimte klaar te maken voor de nieuwe keuken.

Hoe kun je kosten besparen bij een keuken demonteren?

Als je jouw keuken gaat ontmantelen, zijn er slimme manieren om de uitgaven laag te houden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of veiligheid. De handigste tips om dit voor elkaar te krijgen zijn:

 • Doe het zelf: Door zelf de handen uit de mouwen te steken en je keuken te demonteren, kun je flink besparen op de kosten voor arbeid. Let er wel op dat je weet wat je aan het doen bent om beschadigingen te voorkomen. Dit is perfect voor de doe-het-zelvers onder ons die zich op hun gemak voelen met een gereedschapskist en weten hoe ze dingen uit elkaar moeten halen.
 • Hergebruik onderdelen: Neem een goed kijkje welke delen van je keuken nog prima een tweede ronde mee kunnen of zelfs verkocht kunnen worden. Dit kan de kosten drukken en is bovendien beter voor het milieu. Online platforms en lokale groepen zijn fantastische plekken om deze spullen aan te bieden.
 • Plan vooruit: Een goede voorbereiding kan je behoeden voor haastwerk, wat vaak duurder uitvalt. Door vooruit te plannen, heb je de tijd om prijzen te vergelijken en de beste aanbiedingen te vinden. Spoedklussen leiden vaak tot hogere kosten omdat professionals extra rekenen voor werk dat snel moet gebeuren.
 • Vergelijk offertes: Ga niet zomaar akkoord met de eerste de beste offerte. Door verschillende offertes naast elkaar te leggen, krijg je een beter beeld van wat een eerlijke prijs is voor het werk dat gedaan moet worden. Dit helpt je bij het kiezen van een professional die een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt.
 • Beperk afval: Als je tijdens de demontage zorgvuldig te werk gaat en materialen scheidt, kun je besparen op de kosten voor het afvoeren van afval. Veel materialen kunnen worden gerecycled of hergebruikt, wat goed is voor zowel je portemonnee als het milieu. Dit vraagt misschien wat extra inspanning, maar de besparing op de afvalverwerking kan aanzienlijk zijn.

Veelgestelde vragen over (de kosten van) een keuken demonteren

Zit je nog met vragen over een keuken demonteren? Wij zetten de meestgestelde voor je op een rijtje.

Kan ik onderdelen van mijn oude keuken hergebruiken?

Ja, je kunt zeker veel onderdelen van je oude keuken hergebruiken of verkopen. Kastjes, werkbladen, apparatuur en zelfs handgrepen kunnen vaak een tweede leven krijgen in een andere ruimte of bij iemand anders thuis. Dit hergebruik verlaagt niet alleen de totale kosten van je renovatieproject, maar draagt ook bij aan duurzaamheid door afval te verminderen. Voordat je besluit onderdelen weg te doen, check dan hun staat en potentieel voor hergebruik. Online platforms en lokale marktplaatsen bieden je goede mogelijkheden om herbruikbare onderdelen te verkopen.

Hoe lang duurt het om een keuken te demonteren?

De tijd die nodig is om een keuken te demonteren varieert en is sterk afhankelijk van de grootte en complexiteit van de keuken. Heb je een kleine keuken, dan kan het proces binnen 4 uur voltooid zijn, terwijl een grote keuken met veel aangepaste onderdelen en apparatuur 2 tot 3 dagen in beslag kan nemen. De tijdsduur hangt ook af van de ervaring en efficiëntie van de persoon die de demontage uitvoert. Het zorgvuldig plannen en organiseren van het demontageproces kan je helpen om de tijd te optimaliseren. Vergeet niet om extra tijd in te calculeren voor het sorteren en afvoeren van afval.

Wat moet ik doen met het keukenafval?

Voor het afhandelen van keukenafval raden we je aan te overleggen met de vakman die de demontage uitvoert. Veel materialen zoals hout, metaal en bepaalde soorten kunststof, kunnen worden gerecycled. Dat is beter voor het milieu en scheelt in de afvoerkosten. Zorg ervoor dat je een duidelijk plan hebt voor het scheiden van materialen en informeer bij je lokale afvalverwerkingsfaciliteit naar recyclingopties. Sommige bedrijven zijn gespecialiseerd in het afvoeren van bouw- en sloopafval en vereenvoudigen dit proces voor je.

Jouw keuken demonteren checklist

Voordat je begint met het demonteren van je keuken, is het handig om met een aantal punten rekening te houden om het proces vlot en volgens de regels te laten verlopen. Hieronder bespreken we de aspecten van vergunningen, veiligheid en de mogelijkheid tot hergebruik van keukenonderdelen.

 • Check de regelgeving: Bij het plannen van de demontage van je keuken, is het van belang om niet alleen rekening te houden met de praktische aspecten van je project, maar ook met de regelgeving en veiligheidsmaatregelen. Om te beginnen, hoewel voor de demontage van een keuken meestal geen vergunningen nodig zijn, raden we je toch aan om de lokale regelgeving te checken. Er kunnen specifieke voorschriften zijn die van toepassing zijn op jouw situatie, afhankelijk van waar je woont.
 • Zorg voor veilige werkomstandigheden: Veiligheid staat voorop bij elk demontageproces. Voordat er ook maar iets wordt ontmanteld, is het belangrijk om te zorgen dat gas, water, en elektriciteit veilig zijn afgesloten. Dit voorkomt niet alleen potentieel gevaarlijke situaties, maar zorgt er ook voor dat je demontage soepel verloopt zonder onverwachte onderbrekingen.
 • Kan je onderdelen hergebruiken? Daarnaast is het verstandig om na te denken over de herbruikbaarheid van keukenonderdelen. Veel materialen en elementen van je oude keuken kunnen wellicht hergebruikt of verkocht worden, wat aanzienlijk kan schelen in de kosten. Door vooraf te inventariseren welke onderdelen nog in goede staat zijn en potentieel een tweede leven kunnen krijgen, draag je niet alleen bij aan duurzaamheid, maar kun je ook economisch voordeel behalen uit je demontageproject.

Kosten keuken demonteren

De kosten voor het demonteren van je keuken kunnen per situatie verschillen. De uiteindelijke prijs hangt namelijk af van verschillende factoren, waaronder de grootte van je keuken. Wel kun je ongeveer rekening houden met een prijs tussen de €250 en €1.500.

Een keuken demonteren via Werkspot

Ben je klaar om de eerste stap te zetten in het transformeren van je keuken? Of je nu kiest voor een doe-het-zelf aanpak of de expertise van een professional nodig hebt, elk project start met een goed plan. Bezoek Werkspot om de beste vakmensen in jouw omgeving te vinden, vergelijk offertes en kies de expert die bij jouw project past. Wist je dat je op Werkspot gratis je klus post? Zo ben je binnen no-time in contact met ervaren professionals die klaarstaan om jou te helpen.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten keuken renovatie
 2. Kosten keuken schilderen
 3. Kosten keuken achterwand
 4. Kosten keukenblad op maat
 5. Kosten keuken plaatsen