Gemiddelde kosten van zonnescherm schoonmaken

Bijgewerkt op

Een zonnescherm echt goed schoonmaken. Dat is een klus voor de vakman. Via Werkspot vind je de deskundige die dit voor jou doet

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 150 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Meerwaarde van zonneschermen schoonmaken

Een schoon zonnescherm ziet er gewoon beter uit. Bovendien gaat het langer mee. Hangt het zonnescherm aan een winkelpui, horeca gelegenheid of ander bedrijf? Dan is het zonnescherm schoonmaken nog belangrijker. Want een vies zonnescherm kan klanten kosten.

Een zonnescherm aan een bedrijfspand is vaak al vanaf een afstand zichtbaar. Is het niet schoongemaakt? Dat ziet er niet uitnodigend uit. En is de kans groter dat klanten wegblijven. Daarnaast zal het zonnescherm sneller slijten. En moet je het eerder vervangen. Schoonhouden dus. Dat bespaart de nodige kosten en ergernis.

Gemiddelde kosten van zonnescherm schoonmaken en impregneren

ZonneschermKostenindicatie
1 of 2 schermen schoonmaken€ 70 - € 80
Meer schermen schoonmaken€ 50,- € 60
1 of 2 schermen impregneren€ 110 - € 120
Meer schermen impregneren€ 95 - € 105

Gemiddelde prijs per zonnescherm, exclusief btw.
zonnescherm schoonmaken

Soorten zonnescherm

We beperken het hier tot buiten zonwering. Binnen zonwering moet je ook schoonmaken. Maar dat is vooral onderdeel van gewone huishoudelijke werkzaamheden. Daarvoor is een vakman niet nodig.

De vakman maakt onderstaande vier soorten zonnescherm op dezelfde manier schoon. De kosten zijn vergelijkbaar. Buitenjaloezieën maakt de vakman op iets andere wijze schoon. De kosten zijn ongeveer hetzelfde.

Markies

Een bepaalde soort zonnescherm heet markies. Bij een markies zijn ook de zijkanten bekleed met doek. Daardoor houdt een markies nog meer zonlicht tegen. De markies is een van de eerste soorten zonwering in Europa.

Uitvalscherm

Een uitvalscherm heet ook wel venster zonwering. Dit bestaat meestal uit een kap met daarin een buis. Het doek wordt gerold om de buis. Met behulp van twee armen kan je het doek uitrollen.

Knikarmscherm

Knikarmaschermen hebben ook een buis aan de bovenkant. Daar omheen is het doek gerold. De knikarm klapt uit. Daardoor rolt het doek uit.

Screens

Een screen is verticale zonwering. Ook nu weer zit bovenaan een buis. Daar omheen is het doek gerold. Het doek trek je verticaal naar beneden. Te vergelijken met een rolgordijn.

Buitenjaloezieën

Buitenjaloezieën zijn in wezen hetzelfde als jaloezieën voor binnen. Veeg regelmatig het ergste vuil van de buitenjaloezieën. Dan kan het vuil zich niet ophopen. Je maakt ze schoon met lauwwarm water. Wil je ze volledig schoonmaken? Verwijder de buitenjaloezieën en maak ze schoon in een bak met lauwwarm water. Of spoel ze schoon met lauwwarm water. Je kunt ze daarna nat ophangen. Buitenjaloezieën zijn bestand tegen water. Je kunt buitenjaloezieën zelf schoonmaken. Of het ook aan de vakman overlaten.

Zonnescherm schoonmaken

De vakman spuit de zonneschermen schoon met aangepaste hogedruk en warm water. Bij hardnekkig vuil kan hij ook een borstel gebruiken. Of een speciale shampoo. Schoonmaken omvat ook de constructie. Die wordt ook vuil.

Ramen wassen

Soms worden de ramen vies als gevolg van het schoonmaakwerk. Een goede vakman wast de ramen die hij heeft vervuild.

Wat bepaalt de kosten van schoonmaken?

 • Aantal zonweringen
 • Hoogte zonwering
 • Wel of niet impregneren

Aantal zonneschermen

1 of 2 zonschermen laten schoonmaken. Per stuk ben je meer kwijt dan bij meerdere zonneschermen. Zoals dat voor zoveel klussen geldt. Voor de vakman zijn meer zonneschermen tegelijk meer rendabel.

Hoogte zonnescherm

Hoe hoog hangt het zonnescherm? Dat speelt ook een rol bij de kosten van zonnescherm schoonmaken. Tot en met de eerste etage kan de vakman er meestal vrij makkelijk bij. Bijvoorbeeld met een ladder of een kamersteiger. Hangen de zonneschermen hoger? Dan moet de vakman eerst een steiger huren en neerzetten. Of een hoogwerker inschakelen. Dat kost gemiddeld € 150,-.

Zonnescherm impregneren

Impregneren beschermt het doek tegen verschillende zaken.

 • Algen
 • Groene aanslag
 • (Regen)water
 • Schimmel
 • Uv-straling (kleurvaster)
 • Vuil (zoals fijnstof)

Impregneren. Dat maakt het doek water afstotend. En vuil afstotend. En het voorkomt verkleuring door zonlicht. Impregneren is dus een goede voorzorgsmaatregel. De schermen blijven langer schoon en vrij van vocht. Meer zonneschermen tegelijk laten impregneren drukt de kosten.

Is het doek toch verweerd of beschadigt? Dan moet de vakman een nieuw doek aanbrengen. De kosten zijn gemiddeld € 50,- tot € 70,- per m². Is het zonnescherm te veel beschadigd? Of wil je nieuwe zonwering aanschaffen. Kijk hier voor prijsinformatie over kopen en laten plaatsen van zonwering.

Hoe vaak zonnescherm schoonmaken?

Advies van Hidde Gossevoort (Gespecialiseerde reiniging van gebouwen en industriële reiniging): “Zijn er bomen in de buurt? Laat de zonneschermen een keer per jaar schoonmaken. Anders worden ze vrij snel vies. Geen bomen in de buurt? Dan elke vier jaar zonnescherm schoonmaken.

De bomen spelen een rol vanwege gevallen bladeren. Blijven die liggen op het zonnescherm? Dan kunnen er vlekken ontstaan. Belangrijker nog zijn vogels in de bomen. Vanwege vogelpoep. Dat ziet er niet fraai uit. Bovendien veroorzaakt vogelpoep uitgebeten vlekken in het doek.

Gebruik daarnaast je gezonde verstand. Kijk af en toe even goed naar het zonnescherm. Dan zie je meteen of het tijd is voor zonnescherm schoonmaken. Hangt het zonnescherm langs een drukke straat of weg? Dan wordt het zonnescherm mogelijk sneller vies. Een gevolg van uitlaatgassen, roet en fijnstof. Hangt het zonnescherm aan de pui van je bedrijfspand? Kijk ook dan regelmatig of het zonnescherm nog schoon is. Het zonnescherm is soms het eerste wat klanten van de onderneming zien. Laat het daarom schoonmaken wanneer het vies is. En doe dat minstens één keer per jaar.

Vijf tips voor zonnescherm onderhouden

Goed onderhoud verlengt de levensduur van de zonwering. En kan leiden tot minder schoonmaak kosten.

 1. Sluit zonneschermen wanneer het hard waait. Het zonnescherm kan anders beschadigen. Of zelfs loskomen van de gevel.
 2. Sluit het zonnescherm bij regen. Het regenwater loopt naar het diepste punt van het zonnescherm. Daardoor ontstaat druk op dit punt. Dit kan te zwaar worden. En dat veroorzaakt schade.
 3. Rol het scherm niet op wanneer het nat is. Een nat doek dat te lang is opgerold gaat mogelijk schimmelen.
 4. Moest je het scherm toch nat oprollen vanwege harde regen of sneeuw? Rol het scherm zo snel mogelijk weer uit. Dat kan schimmelvorming voorkomen.
 5. Verwijder eventuele obstakels bij het oprollen.

Zonnescherm Werkspot laten schoonmaken

Laat het zonnescherm schoonmaken door de vakman. En laat dan meteen het scherm controleren en kleine reparaties uitvoeren. Zo voorkom je grotere schade. En blijft de zonwering mooi schoon. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de zonneschermen deskundig schoonmaakt en onderhoudt. Tegen een goede prijs. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En hoe jij je niet te ergeren aan een vuil zonnescherm.

Vind een kozijnspecialist dichtbij