Kosten rolluik repareren

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor een rolluik repareren, liggen tussen de €20 en €600 per rolluik. De kosten die je betaalt, zijn afhankelijk van wat er precies stuk is en gerepareerd of vervangen moet worden. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten reparaties die je aan je rolluik kunt laten doen en wat de kosten hiervoor zijn. Ook beantwoorden we veelgestelde vragen over een rolluikreparatie en geven we tips hoe je kosten kunt besparen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 158 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Factoren die reparatiekosten rolluiken bepalen

Kapotte rolluiken repareren. Niet een klus die je even zelf doet. Rolluiken repareren is echt iets voor de vakman. Zodat de rolluiken het doen wanneer je ze nodig hebt. In de volle zon. Als extra isolatie. Tegen geluidsoverlast. Of tegen inbraak.

Zijn één of meer rolluiken kapot? De kosten hangen onder meer af van het onderdeel dat stuk is. Gaat de vakman het kapotte onderdeel vervangen? Of gaat hij het repareren? In de meeste gevallen kiest de vakman voor vervanging. De hoogte speelt ook een rol. Tot en met de eerste etage kan de vakman er makkelijk bij. Met een ladder of een kamersteiger. Hangen de rolluiken hoger? Dan komen er kosten bij. Voor een steiger. Of voor een hoogwerker.

Soms vraagt de vakman een starttarief voor rolluiken repareren. Met name wanneer het gaat om een kleine reparatie of vervanging. Zodat het ook bij een kleine reparatie rendabel is om langs te komen. Het gemiddelde starttarief voor rolluiken repareren is rond de € 100,-. Dat is inclusief arbeidskosten en voorrijkosten. Gemiddelde voorrijkosten zijn € 20 tot € 40,- per rolluik, inclusief btw. Het startbedrag lijkt misschien hoog voor een kleine reparatie. Maar zonder starttarief draait de monteur verlies op een kleine reparatie.

Gemiddelde kosten van rolluiken repareren

Rolluik onderdeelKostenindicatie
Rolluikband vervangen€ 50
Veren vervangen€ 50 - € 100
Bediening vervangen€ 25 - € 150
Rolluikblad vervangen€ 100 - € 250
Motor met knopbediening vervangen€ 200 - € 400
Motor met afstandsbediening vervangen€ 500 - € 600
Overige reparaties€ 20 - € 50,-
Dit zijn gemiddelde kosten incl. btw.

Gemiddelde kosten nieuwe rolluiken aanschaffen

Rolluikenkostenindicatie
Rolluik aanschaffen€ 200 - € 1.000
Oude rolluiken verwijderen€ 40 - € 80
Montage nieuwe rolluiken€ 100 - € 200

*Kosten per rolluik, inclusief btw.

rolluik repareren

Kosten rolluiken repareren per onderdeel

Banden of veren vervangen

Rolluikbanden vervangen kost gemiddeld € 50,-. Veren vormen de verbinding tussen lamellen en as. Hier is meestal sprake van bij elektrische rolluiken. Vervangen kost tussen € 50,- en € 100,-.

Bediening vervangen

Rolluiken zijn verkrijgbaar met verschillende bedieningswijzen.

  • Bediening met de hand
  • Elektrische bediening met een schakelaar
  • Elektrische bediening met een afstandsbediening
  • Automatisch door programmering
  • Op afstand met een smartphone of tablet

De kosten van rolluiken repareren hangen van het soort bediening. Afhankelijk van het soort bediening zijn de kosten tussen de € 25,- en € 150,-.

Opwindkast vervangen

Is de opwindkast stuk? De vakman zal deze meestal niet repareren. Want repareren gebeurt doorgaans met vervangen van kapotte onderdelen. Dan zou de vakman in dit geval oude met nieuwe onderdelen combineren. En dat is niet goed voor de betrouwbaarheid. De vakman vervangt de opwindkast meestal tegelijk met de banden of veren. Vervangen van de opwindkast kost € 10,-. Moet de vakman enkel hiervoor langskomen? Dan zal hij meestal ook een starttarief rekenen. Want langskomen voor een onderdeel van € 10,- is niet rendabel. Daarop zou de vakman verlies maken.

Rolluikblad vervangen

Is het rolluikblad beschadigd? Dat kan de vakman in zijn geheel vervangen. Kosten hangen af van het soort materiaal. Gemiddelde prijs voor rolluikblad vervangen is € 100,- tot € 200,- per rolluik.

Motor vervangen

Is de motor van het rolluik kapot? Dan kan de vakman die beter vervangen. Een nieuwe motor is betrouwbaarder dan een gerepareerde motor. De prijs hangt onder meer af van de bedieningswijze. Bedien je de motor met een knop? Dan kost vervanging al snel rond de € 300,-. Gaat het om een motor met afstandsbediening? Dan kost vervanging tussen € 500,- en € 600,-. Is de motor automatisch? En moet je deze programmeren? Dan kunnen de kosten nog hoger zijn. Dat geldt ook voor bediening van de motor op afstand. Met je smartphone of met een tablet. Dat is handig in gebruik. Maar vaak duurder dan een rolluikmotor met ‘ouderwetse’ bediening.

Overige reparaties

Moet de vakman andere kleine dingen herstellen bij het rolluiken repareren? Dan geldt in het algemeen een uurtarief. Dat hangt af van de betreffende vakman. Uurtarief voor rolluiken repareren is gemiddeld € 25,-tot € 50,-.

Hoogte van de rolluiken

Hoe hoog hangt het rolluik? Dat speelt ook een rol bij de kosten van rolluiken repareren. Tot en met de eerste etage kan de vakman er vrij makkelijk bij. Bijvoorbeeld met een ladder of een kamersteiger. Hangen de rolluiken hoger? Dan moet de vakman eerst een steiger neerzetten. Of een hoogwerker inschakelen. Dan komt er al snel zestig euro of meer bij. Voor de kosten van een hoogwerker huren. Of een steiger bouwen.

Advies van RLK Deursystemen en zonwering.

“Rolluiken repareren? Voor onderdelen zijn veel goedkope alternatieven op de markt. Maar let op de garantie die je krijgt. Wij werken voornamelijk met het merk Somfy. Daar zit heel goede garantie op.”

Besparen op voorrijkosten

Vakmensen rekenen soms voorrijkosten. Dat is vaak een bedrag per kilometer. Huur indien mogelijk een lokale vakman in. Dan betaal je meestal geen voorrijkosten. Woon je binnen een straal van 25 kilometer? Ook dan betaal je vaak geen voorrijkosten.

Schade aan rolluik voorkomen

Schade voorkomen is natuurlijk goedkoper dan rolluiken repareren. Komt de winter eraan? Smeer de geleiders en rubbers van het rolluik in met zuurvrije vaseline. Zo voorkom je dat deze onderdelen vast vriezen. En daardoor schade kunnen veroorzaken. Een rolluik met elektrische bediening in de felle zomerzon? Laat het rolluik eerst afkoelen voordat je het bedient. Dat is beter voor de prestaties van het rolluik. Smeer bewegende delen met olie. En houdt het rolluik schoon. Dan kan vuil zich niet ophopen. Wat de kans op schade kleiner maakt.

Een rolluik van een betrouwbaar merk verkleint de kans op schade. Er zijn diverse bekende merken met goede kwaliteit rolluiken. Onder meer Heroal, Verano en Smit. In de meeste gevallen krijg je vijf jaar garantie. Dat verkleint het risico op extra kosten bij beschadiging van het rolluik.

Reparatie of nieuw rolluik

De gemiddelde levensduur van een rolluik is vijftien jaar. Is je rolluik ouder dan vijftien jaar? Dan is de kans op meer schade steeds groter. Met de bijbehorende kosten. Dan kan investeren in nieuwe rolluiken de beste oplossing zijn. Voor de onderdelen is geen gemiddelde levensduur te geven. Die hangt af van allerlei zaken. Hoe vaak je de rolluiken gebruikt. De mate van onderhoud. Het gewicht van het rolluik.

Is je rolluik kapot? Rolluiken repareren is niet altijd de goedkoopste oplossing. De kosten van een rolluik lopen uiteen van € 200,- tot € 1.000,-. Zijn meerdere onderdelen stuk? Tel dan eerst de totale kosten voor reparatie op. Inclusief voorrijkosten en/of starttarief. En overweeg hoe oud de rolluiken zijn. Zo bepaal je of rolluiken repareren de moeite en het geld waard is.

Energie besparen met rolluiken

Rolluiken houden fel zonlicht en warmte in de zomer buiten. Zo blijft de temperatuur binnen aangenaam. Maar rolluiken kunnen ook energie besparen. Laat ze ’s nachts neer. Dan verdwijnt er aanzienlijk minder warmte door de ramen naar buiten. Dat kan leiden tot forse besparing op het energieverbruik. Tot wel 40%. Elke nacht de rolluiken neerdoen heeft een klein nadeel. Door het vele gebruik kunnen ze eerder stuk gaan. Dat risico weegt echter niet op tegen de forse besparing op energieverbruik.

Rolluiken tegen inbraak

Rolluiken kunnen bestaan uit diverse materialen. Meestal is dat kunststof of aluminium. Dit laatste is vaak een goede keus. Het is duurzaam materiaal. Aluminium rolluiken houden zonlicht en kou tegen. Bovendien vormen ze een optimale inbraakbeveiliging.

Tip: rolluiken als garagedeuren
Neem een extra breed rolluik als garagedeur. Daarmee sluit je een carport ook aan de zijkanten af. Een rolluik is ook een goed alternatief voor een traditionele garagedeur. Kies dan wel voor rolluiken met een elektrische motor. En een afstandsbediening. Of bediening via smartphone of tablet. Dan kan je vanuit de auto of het huis de garagedeur bedienen.

Rolluik en zonwering combineren

Een rolluik houdt de zomerse warmte buiten. Een zonnescherm doet dat ook. En geeft schaduw op het terras. Veel leveranciers van rolluiken verkopen ook zonneschermen. Schaf je beide aan? Let er dan op dat rolluik en zonnescherm bij elkaar passen. Het zijn functionele voorwerpen. En werken waarschijnlijk goed in elke kleur of stijl. Maar met bijpassende rolluiken en zonneschermen ziet je huis er toch veel beter uit. Waardoor de waarde van je huis toeneemt.

Rolluiken repareren via Werkspot

Kapotte rolluiken zijn een bron van ergernis. Laat het rolluiken repareren over aan de vakman. Dan kun je rekenen op deskundig reparatie. En doen de rolluiken het wanneer je ze nodig hebt. Als zonwering in de volle zon. Als extra isolatie. Of als extra middel tegen inbraak. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de rolluiken professioneel en tegen een redelijke prijs repareert. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En zijn de rolluiken geen bron van ergernis. Maar een bron van plezier.