Kosten kattenluik plaatsen of verwijderen

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een kattenluik liggen tussen de €80 en €350. Het materiaal waarin het kattenluik moet worden geplaatst en eventuele extra opties bepalen de werkelijke prijs die jij betaalt. In dit artikel lees je hier meer over en vind je bovendien informatie over de kosten voor het verwijderen van een kattenluik.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.9

Top beoordelingen klusbedrijven

Onze klusbedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.9 op 5 op basis van 122 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

In dit artikel bespreken we:

  1. Totale gemiddelde kosten plaatsen kattenluik
  2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor het plaatsen van een kattenluik?
  3. Stappenplan kattenluik plaatsen
  4. Hoe kun je kosten besparen op het plaatsen van een kattenluik?
  5. Veelgestelde vragen over kattenluik plaatsen
  6. Checklist kattenluik plaatsen
  7. Advies van een vakman
  8. Offerte kattenluik plaatsen ontvangen via Werkspot

Totale gemiddelde kosten plaatsen kattenluik

Soort materiaalGemiddelde kosten
Houten deur€80 - €100
Kunststof deur€80 - €100
HR-glas€125 - €150 per m2
Muur€285 - €350
Verwijderen kattenluik€150 - €225

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw. De gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen van onze klusbedrijven. De werkelijke kosten voor het plaatsen van een kattenluik kunnen hiervan afwijken.

Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor het plaatsen van een kattenluik?

De prijs die de vakman berekent voor het plaatsen van een kattenluik heeft voor een groot deel te maken met het materiaal waarin jij het kattenluik geplaatst wilt hebben. Ook moet je rekening houden met een meerprijs wanneer je extra opties wilt. Hieronder lees je er meer over.

Materiaal

Je kunt een kattenluik plaatsen in een houten deur, een kunststof kozijn, een stenen muur of in glas. Elk materiaal heeft zijn eigen prijskaartje.

Houten deur

De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een kattenluik in een hardhouten deur ligt tussen de €80 en € 100. Voor het plaatsen van een kattenluik moet de vakman eerst een deel van de deur uitzagen. Het is slim om dit stuk hout goed te bewaren. Bij het verwijderen van het kattenluik kan het klusbedrijf dat stuk hout dan weer eenvoudig terugplaatsen.

Kunststof deur

Heb jij een kunststof deur in je woning? Het plaatsen van een kattenluik kost in dat geval net zoveel als het plaatsen van een kattenluik in een houten deur. Reken gemiddeld op een bedrag tussen de €80 en €100.

Glazen deur

Een kattenluik laten plaatsen is alleen mogelijk bij een deur van enkel glas. De kans dat er toch een barst in het glas komt, is alleen vrij groot. Vaak kost het net zoveel om nieuw enkel glas te bestellen inclusief een kattenluik. Heb jij een deur met dubbel of zelfs triple glas? Dan moet de vakman wel een stuk glas op maat bestellen waar het kattenluik al inzit. De gemiddelde prijs hiervoor ligt tussen de €125 en €150 per m2. Dit is inclusief materiaal en arbeidsloon.

Muur

Voor het plaatsen van een kattenluik in de muur moet de klusjesman een gat in de muur boren. Elk soort muur, zoals spouw, baksteen of beton, heeft een eigen prijskaartje. Ter indicatie: voor een bakstenen muur met spouw liggen de kosten voor het plaatsen van een kattenluik tussen de €285 en €350.

Extra opties

De kosten voor het plaatsen van een kattenluik komen ook tot stand door de extra opties. De extra opties hebben niet direct invloed op de plaatsingskosten, maar zorgen er wel voor dat de totaalprijs van de aanschaf hoger ligt.

Kattenluik met chip plaatsen

Het risico van een kattenluik plaatsen, is dat de buurkat ook zomaar je woning in kan. Wanneer je kiest voor een elektronisch kattenluik met chip voorkom je dit. Je kat krijgt een chip die in verbinding staat met het kattenluik. Als je kat voor het kattenluik staat, opent het kattenluik. Een kattenluik met chip kan je in elk materiaal plaatsen, dus ook in glas.

Kattenluik met infrarood plaatsen

Vind je het geen fijne gedachte om bij je kat een chip te plaatsen, dan kan je ook kiezen voor een kattenluik met infrarood. Je kat krijgt een bandje met daarop een infrarood sensor in een bepaalde kleur. Als je kat bij het kattenluik komt, wordt de kleur van het halsbandje gescand voor het kattenluik open gaat. Realiseer je bij dit soort kattenluiken wel dat het luik opengaat voor alle katten met dezelfde infrarood kleur. Het is dus de moeite waard om te checken of de buurtkatten ook zo'n bandje hebben. Anders vind je straks alsnog de buurtkat op je bank.

Stappenplan kattenluik plaatsen

Als je een kat hebt, ken je de volgende situatie waarschijnlijk maar al te goed. Je gaat een avondje weg en je wilt niet dat je kat verplicht is buiten te blijven. Dit is niet alleen zielig voor je kat; een miauwende kat is ook niet prettig voor je buren. Daarom moet je eerst je kat gaan zoeken voor je van huis kan en dat is vervelend als je haast hebt. Een kattenluik biedt dan uitkomst. Je kat kan dan zelf beslissen op welk moment hij naar binnen en naar buiten gaat. Wil jij een kattenluik laten plaatsen? Onderstaand stappenplan helpt je op weg.

1. Zorg voor de juiste maatvoering

Kattenluiken heb je in veel verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen voor diverse kleuren en opties, maar ook de maatvoering van een kattenluik verschilt. Logisch,want niet alle katten zijn even groot. Ga jij een kattenluik plaatsen? Zorg dan dat het kattenluik past bij het formaat van jouw kat. Heb je verschillende katten? Neem dan de lengte van de grootste kat als uitgangspunt.

2. Bepaal de locatie

Een kattenluik kun je op verschillende locaties plaatsen. De meest logische plek is om het kattenluik in je deur te plaatsen, maar je kunt de kat natuurlijk ook via de muur naar binnen laten. Welke optie je kiest, bepaalt de prijs. Zo liggen de kosten voor het plaatsen van een kattenluik in een deur tussen de €80 en €100 en ligt de prijs voor het plaatsen van een kattenluik in een muur tussen de €285 en €350. Naast de beste locatie voor je kat, checkt de vakman ook of het kattenluik voldoende ver van sloten is verwijderd. Je wilt natuurlijk voorkomen dat het kattenluik ervoor zorgt dat inbrekers sneller binnen zijn.

3. Zaag het gat op maat

Bij de meeste kattenluiken zit een patroon om een op maat gemaakt gat te maken in de deur of muur. Vaak wordt ervoor gekozen om het kattenluik in het midden van de deur te plaatsen. Zit er bij jouw kattenluik geen patroon? Dan gebruikt de klusjesman het frame van het kattenluik als patroon. Om te zorgen dat de kat makkelijk naar binnen en buiten kan, plaatst de vakman het kattenluik op de buikhoogte van de kat. Uiteraard zorgt de vakman ervoor dat het gat netjes en waterpas in de deur of muur komt.

4. Installeer het kattenluik

Als het gat is gemaakt, plaatst de vakman het kattenluik in de uitgesneden opening. Hij zorgt dat het kattenluik stevig wordt bevestigd en dat het luikje soepel open en dicht kan. Ook controleert de klusjesman of het kattenluik zo is bevestigd dat je geen last hebt van tocht of warmteverlies.

Hoe kun je kosten besparen op het plaatsen van een kattenluik?

Wil je jouw kat de vrijheid geven om in en uit te gaan wanneer hij maar wil, maar wil je tegelijkertijd niet de hoofdprijs betalen voor het laten plaatsen van een kattenluik? Wij geven je een paar handige tips om te besparen op de kosten voor het plaatsen van een kattenluik.

1. Doe de klus zelf

De makkelijkste manier om te besparen is door zelf het kattenluik te plaatsen. Zeker in een houten of kunststof deur is dit vaak goed te doen. Wil je het kattenluik plaatsen in glas of in de muur? Dan is er vaak al meer specialistische kennis nodig van een klusbedrijf. Ook als je zeker wilt weten dat je niets beschadigt en geen kieren en gaten wilt, is het verstandig om een vakman in te schakelen.

2. Vervang het paneel

Bestaat de deur uit panelen die je kunt verwijderen? Dan is een goedkope oplossing de vervanging van het paneel. Ook bij glazen deuren is dat geen probleem: je vervangt gewoon het glazen paneel door middel van een houten paneel in dezelfde afmetingen. Hierin laat je dan het kattenluik plaatsen. Ga je verhuizen, dan kan je de deur eenvoudig in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Ideaal dus als je een huurhuis hebt.

3. Koop een voordelig kattenluik

Naast de kosten voor het plaatsen van een kattenluik betaal je natuurlijk ook voor de aanschaf van een kattenluik. Als je niet de volle mep wilt betalen, kun je ervoor kiezen om een goedkoper model kattenluik aan te schaffen. Uiteraard kun je ook aanbiedingen in de gaten houden of kiezen voor een tweedehands model.

Veelgestelde vragen over kattenluik plaatsen

Als je overweegt een kattenluik te plaatsen, heb je waarschijnlijk een aantal vragen over de kosten en andere aspecten. Wij hebben de antwoorden voor je verzameld.

1. Wat zijn de gemiddelde kosten voor het plaatsen van een kattenluik?

Als je een kattenluik laat plaatsen moet je rekening houden met een bedrag tussen de €80 en €350. De kosten voor het laten plaatsen van een kattenluik in een houten of kunststof deur liggen een stuk lager dan de kosten voor het installeren van een kattenluik in de muur. De kosten worden dan ook vooral bepaald door het soort materiaal waarin het kattenluik wordt geplaatst.

2. Wat zijn de gemiddelde kosten voor het verwijderen van een kattenluik?

Wanneer je geen kat meer hebt of gaat verhuizen wil je vaak het kattenluik weer verwijderen. Zeker in een huurwoning is het vaak een harde eis dat je de woning weer terugbrengt in zijn oorspronkelijke staat. De totaalprijs die je betaalt voor het verwijderen van het kattenluik is vooral afhankelijk van het materiaal waarin het kattenluik al zit. Zo moet je altijd nieuw glas plaatsen om te voorkomen dat het kattenluik zichtbaar blijft.

Kunststof deur

Bij een kunststof deur is het vaak niet mogelijk om het kattenluik netjes te verwijderen. In de meeste gevallen moet de vakman het paneel vervangen. Je betaalt hiervoor een bedrag tussen de €150 en €200.

Houten deur

De goedkoopste oplossing is het terugplaatsen van het stuk hout dat de vakman eerder heeft verwijderd. Heb je dit stuk hout niet langer in je bezit? Dan zaagt de vakman een ander stuk hardhout op maat. Niet alleen de breedte en lengte is van belang, ook de dikte. Vervolgens schuurt en lijmt de vakman het stuk hout voor hij het in de deur plaatst. Gemiddeld betaal je hiervoor een bedrag tussen de €175 en €225. Is je deur in slechte staat? Dan lukt het vaak niet meer om het kattenluik netjes te verwijderen. In dat geval moet je een nieuwe deur laten plaatsen. Je betaalt hiervoor een bedrag rond de €600.

3. Moet je het plaatsen van een kattenluik uitbesteden aan een vakman?

Het plaatsen van een kattenluik is over het algemeen een klus die door de meeste handige huiseigenaren kan worden uitgevoerd. Veel kattenluiken worden geleverd met gedetailleerde installatie-instructies en vereisen gereedschap zoals een boor, zaag en schroevendraaier. Heb je geen technisch inzicht? Dan kan het de moeite waard zijn om een klusbedrijf te vragen het kattenluik te plaatsen. Bijkomend voordeel is dat de vakman er ook voor zorgt dat er geen warmteverlies is.

Checklist kattenluik plaatsen

De totale kosten die jij betaalt voor het plaatsen van een kattenluik worden deels bepaald door de aanschafkosten van een nieuw kattenluik. Maar waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf van een kattenluik? Onderstaande checklist helpt je op weg.

1. Afmetingen en type installatie

Allereerst is het belangrijk om te weten of je kat door het kattenluik past. Meet daarom je kat en kies een bijpassend formaat kattenluik. Daarnaast is het verstandig om te controleren of het kattenluik geschikt is voor installatie in een deur, muur of raam, afhankelijk van de plek waar jij het kattenluik wilt laten plaatsen.

2. Specifieke opties

Er zijn heel wat kattenluiken op de markt met geavanceerde opties. Zo zijn er kattenluiken die ervoor zorgen dat alleen jouw kat naar binnen kan en er zijn ook kattenluikjes met zogeheten toegangscontrole. Bij deze variant kun je instellen of de kat alleen naar buiten mag, alleen naar binnen mag of zich vrij heen en weer mag bewegen. Dit soort kattenluikjes is bijvoorbeeld ideaal als je ‘s avonds weggaat en je kat nog buiten is. Je hebt dan de zekerheid dat de kat binnen blijft als hij eenmaal binnen is. Vind je dit niet zo belangrijk, maar heb je geen zin om elke keer een geluid te horen als je kat het huis betreedt? Kies dan voor een kattenluik met geluidsdemping.

3. Garantie

Een kattenluik krijgt aardig wat te verduren en daarom is het slim om te checken of de kwaliteit dusdanig is dat je kat meerdere jaren naar binnen en buiten kan. Extra zekerheid krijg je door te controleren hoeveel jaar fabrieksgarantie je krijgt bij normaal gebruik van het kattenluik.

Advies van een vakman

Wil je zeker weten dat het kattenluik naadloos aansluit op het deurpaneel en dat je niet te maken krijgt met warmteverlies? Schakel dan een vakman in. De klusjesmannen die zijn aangesloten bij Werkspot kunnen je ook advies geven over het plaatsen van een kattenluik. Hieronder vind je het advies van een van onze vakmannen.

Advies van Matthijs Schaeffer: “In een deur die voor een groot gedeelte uit glas bestaat, moet minimaal 35 cm aan de onderkant beschikbaar zijn. De onderkant moet je intact laten, dat is het dragende deel van de deur.”

Offerte kattenluik plaatsen ontvangen via Werkspot

Je hebt nu flink wat informatie over de kosten van het plaatsen of verwijderen van een kattenluik. Plaats gratis en vrijblijvend je opdracht op Werkspot en vind een vakman uit de regio die je verder kan helpen. Weet je niet precies welke vakman het beste aansluit op jouw klus? Op het profiel van de vakman vind je informatie over eerdere klussen en kun je reviews leven van eerdere klanten. De reviews geven je een goed beeld van het werk dat de vakman levert en of de communicatie met het klusbedrijf vlekkeloos verloopt.