Kattenluik plaatsen: de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil je een kattenluik laten plaatsen en wil je weten wat er bij komt kijken? Wij hebben de kosten en een aantal belangrijke aspecten op een rijtje gezet. Zoek je een iemand die het voor je kan uitvoeren? Voer dan je postcode in en klik op aan de slag.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen klusbedrijven

Onze klusbedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 54 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten kattenluik plaatsen of verwijderen

Wil je een kattenluik laten plaatsen en wil je weten wat er bij komt kijken? Wij hebben de kosten en een aantal belangrijke aspecten op een rijtje gezet. Zoek je een vakman die een kattenluik kan plaatsen? Voer dan je postcode in en klik op aan de slag.

Als je een kat hebt, ken je de volgende situatie waarschijnlijk maar al te goed. Je gaat een avondje weg en je wilt niet dat je kat verplicht is buiten te blijven. Dit is niet alleen zielig voor je kat; een miauwende kat is ook niet prettig voor je buren. Daarom moet je eerst je kat gaan zoeken voor je van huis kan en dat is vervelend als je haast hebt. Een kattenluik biedt dan uitkomst. Je kat kan zelf besluiten op welk moment hij naar binnen en naar buiten gaat.

Gemiddelde prijs kattenluik plaatsen

Soort klusGemiddelde prijs
Kattenluik plaatsen houten deur€ 80,- tot € 100,-
Kattenluik plaatsen kunststof deur€ 80,- tot € 100,-
Kattenluik plaatsen HR glas€ 125,- tot € 150,- per m²
Kattenluik plaatsen muur€ 285,- tot € 350,-
Verwijderen kattenluik kunststof deur€ 150,- tot € 200,-
Verwijderen kattenluik houten deur€ 175,- tot € 225,-
In bovenstaande tabel vind je de gemiddelde prijs voor het plaatsen of verwijderen van een kattenluik. De exacte prijs die je betaalt, is afhankelijk van het soort materiaal en de tijd die de vakman nodig heeft. Uiteraard speelt ook de prijs voor de aanschaf van het kattenluik een rol in de totaalprijs.

Kattenluik zelf plaatsen of uitbesteden? 

Wil je zelf een kattenluik plaatsen? Zorg dan dat je een kattenluik koopt dat past bij het formaat van jouw kat. Heb je verschillende katten? Neem dan de maatvoering van de grootste kat als uitgangspunt. Bij de meeste kattenluiken vind je een patroon om op eenvoudige wijze de juiste opening uit je deur te zagen. Veel consumenten kiezen ervoor om het kattenluik in het midden van de deur te plaatsen. Heb je geen patroon bij het kattenluik ontvangen? Gebruik dan de frame van het kattenluik als patroon. Plaats de onderkant van de opening op de buikhoogte van je kat. Zorg ervoor dat het alles waterpas staat en neem vervolgens de opening en schroefgaten over met een potlood.

Uit veiligheidsoverwegingen kan het slim zijn het kattenluik door een expert te laten plaatsen. De vakman kan bijvoorbeeld bekijken of de opening zich ver genoeg van de greep en het slot bevindt. Hij gebruikt hiervoor een waterpas en werkt de opening keurig af. Ook zorgt hij ervoor dat je geen last hebt van warmteverlies of tocht. Heb jij een kattenluik in de deur, maar wil je hem juist laten verwijderen? Ook deze klus kan je uitbesteden aan een vakman. De vakman bekijkt of hij het kattenluik naadloos kan wegwerken of dat je beter kan investeren in een nieuwe deur.

Wat bepaalt de prijs voor het plaatsen van een kattenluik? 

De prijs die de vakman rekent voor het plaatsen van een kattenluik heeft voor een groot deel te maken met het materiaal waarin jij het kattenluik wilt hebben. Ook moet je rekenen houden met een meerprijs wanneer je extra opties wilt.

Kattenluik plaatsen - materiaal

Je kan een kattenluik plaatsen in een houten deur, een kunststof kozijn, een stenen muur of in glas. Elk materiaal heeft zijn eigen prijskaartje.

 • Kattenluik plaatsen in houten deur
  De gemiddelde prijs voor plaatsen van een kattenluik in een hardhouten deur ligt tussen de € 80,- en € 100,-. Voor het plaatsen van een kattenluik moet de vakman eerst een deel van de deur uitzagen. Het is slim om dit stuk hout goed te bewaren. Bij het verwijderen van het kattenluik kan de vakman dat stuk hout weer eenvoudig terugplaatsen.
 • Kattenluik plaatsen in kunststof deur
  Heb jij een kunststof deur in je woning? Het plaatsen van een kattenluik kost in dat geval net zoveel als het plaatsen van een kattenluik in een houten deur. Reken gemiddeld op een bedrag tussen de € 80,- en € 100,-.
 • Kattenluik in glazen deur plaatsen
  Een kattenluik laten plaatsen is alleen mogelijk bij een deur van enkel glas. Echter, de kans dat dit niet lukt is vrij groot en het kost evenveel om nieuw enkel glas te laten plaatsen. Heb jij een deur met dubbelglas? Dan moet de vakman een stuk glas op maat bestellen waarin het kattenluik al zit. De gemiddelde prijs voor HR glas ligt tussen de € 125,- en € 150,- per vierkante meter, inclusief materiaal en manuren.
 • Kattenluik in muur
  Wil je liever een kattenluik in de muur laten plaatsen? Dan moet de vakman een gat boren. Het soort muur kan verschillen, denk hierbij aan spouw, baksteen of beton. Elk materiaal heeft zijn eigen prijskaartje, voor een prijsvoorstel op maat wil de vakman daarom ook precies weten in wat soort muur hij het kattenluik mag plaatsen. Ter indicatie: voor een bakstenen muur met spouw rekent hij gemiddeld een bedrag tussen de € 285,- en € 350,-.

Extra opties kattenluik plaatsen

De prijs die je betaalt voor het plaatsen van een kattenluik komt ook tot stand door de extra opties. De extra opties hebben niet direct invloed op de plaatsingskosten, maar zorgen er wel voor dat de totaalprijs van de klus hoger ligt.

 • Kattenluik met chip plaatsen
  Het risico van een kattenluik plaatsen, is dat de buurkat ook zomaar je woning in kan. Wanneer je kiest voor een elektronisch kattenluik met chip voorkom je dit. Je kat krijgt een chip die in verbinding staat met het kattenluik. Als je kat voor het kattenluik staat, opent het kattenluik. Een kattenluik met chip kan je in elk materiaal plaatsen, dus ook in dubbel glas.
 • Kattenluik met infrarood plaatsen
  Vind je het geen fijne gedachte om bij je kat een chip te plaatsen, dan kan je ook kiezen voor een kattenluik met infrarood. Je kat krijgt een bandje met daarop een infrarood sensor in een bepaalde kleur. Als je kat bij het kattenluik komt, scant de infrarood straling de kleur van het halsbandje voor hij open gaat. Realiseer je bij dit soort kattenluiken wel dat het luik opengaat voor alle katten met dezelfde infrarood kleur. Het is de moeite waard om te checken of de katten in de buurt ook zo'n bandje hebben.

*Tip!*Bestaat de deur uit panelen die je kan verwijderen? Dan is een goedkope oplossing de vervanging van het paneel. Ook bij glazen deuren is dit geen probleem: je vervangt gewoon het glazen paneel door middel van een houten paneel in dezelfde afmetingen. Hierin laat je dan het kattenluik plaatsen. Ga je verhuizen, dan kan je de deur eenvoudig in haar oorspronkelijke staat herstellen.

Wat bepaalt de prijs voor het verwijderen van een kattenluik? 

Wanneer je geen kat meer hebt of gaat verhuizen wil je vaak het kattenluik weer verwijderen. Zeker in een huurwoning is het vaak een harde eis dat je de woning weer terugbrengt in zijn oorspronkelijke staat. De totaalprijs die je betaalt voor het verwijderen van het kattenluik is vooral afhankelijk van het materiaal waarin het kattenluik al zit. Zo moet je altijd nieuw glas plaatsen om te voorkomen dat het kattenluik zichtbaar blijft.

 • Kattenluik verwijderen kunststof deur
  Bij een kunststof deur is het vaak niet mogelijk om het kattenluik netjes te verwijderen. In de meeste gevallen moet de vakman het totale paneel vervangen. Je betaalt hiervoor een bedrag tussen de  € 150,- en € 200,-.
 • Kattenluik verwijderen houten deur
  De goedkoopste oplossing is het terugplaatsen van het stuk hout dat de vakman eerder heeft verwijderd. Heb je dit stuk hout niet langer in je bezit? Dan zaagt de vakman een ander stuk hardhout op maat. Niet alleen de breedte en lengte is van belang, ook de dikte. Vervolgens schuurt en lijmt de vakman het stuk hout voor hij het in de deur plaatst. Gemiddeld betaal je hiervoor een bedrag tussen de € 175,- en € 225,-. Is je deur in slechte staat? Dan lukt het vaak niet meer om het kattenluik netjes te verwijderen. In dat geval moet je een nieuwe deur laten plaatsen. Je betaalt hiervoor een bedrag rond de € 600,-.

Kattenluik plaatsen door een vakman? 

Wil je zeker weten dat het kattenluik naadloos aansluit op het deurpaneel en dat je niet te maken krijgt met warmteverlies? Schakel dan een vakman in. De vakmannen van Werkspot geven je ook graag advies over het plaatsen van een kattenluik. Zo vertelt Matthijs Schaeffer: “In een deur die voor een groot gedeelte uit glas bestaat, moet minimaal 35 cm aan de onderkant beschikbaar zijn. De onderkant moet je intact laten, dat is het dragende deel van de deur.”

Je hebt nu flink wat informatie over de variabele kosten van het plaatsen of verwijderen van een kattenluik. Plaats gratis en vrijblijvend je opdracht op Werkspot en vind een vakman bij jou in de regio die je verder kan helpen. Weet je niet precies welke vakman het beste aansluit op jouw klus? Op het profiel van de vakman vind je informatie over eerdere klussen en kan je reviews leven van eerdere klanten. De reviews geven je een goed beeld van het werk dat de vakman levert en of de communicatie met de vakman vlekkeloos verloopt.

Prijsinformatie van andere diensten

Vind een klusbedrijf dichtbij