Kosten deur afhangen

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor het afhangen van een deur liggen tussen de €55 en €700. De prijs is afhankelijk van het aantal deuren dat je wilt laten afhangen, het soort deur dat de vakman moet afhangen, de aanschafprijs van de deur en eventuele extra werkzaamheden zoals het plaatsen van een slot. In dit artikel leggen we dit uit en krijg je handige tips hoe je kunt besparen op deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 476 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs deur afhangen

Zijn de binnendeuren in je woning aan vervanging toe? Of wil je juist een nieuwe voordeur, schuurdeur of achterdeur? In alle gevallen moet je de deur afhangen. Dit betekent dat je de deur netjes in het kozijn plaatst zodat je de deur goed open en dicht kunt doen. Het goed afhangen van de deur voorkomt dat je deur scheef hangt en er gaten en kieren zichtbaar zijn. Het afhangen van een deur is een klus die je secuur moet uitvoeren. Het kan ook een tijdrovende klus zijn. Zeker wanneer je alle binnendeuren wilt vervangen.

Gemiddelde kosten deur afhangen

Soort klusPrijs per deur afhangen
Binnendeur: een deur afhangen€ 100,- tot € 125,-
Twee / drie binnendeuren€ 75,- tot € 100,-
Vier binnendeuren afhangen€ 55,- tot € 80,-
Afhangen voordeur € 250,- tot € 300,-
Afhangen achterdeur, incl deur € 600,- tot € 700,-
Afhangen schuurdeur, incl deur € 600,- tot € 700,-
Plaatsen driepuntsslot€ 150,- tot € 175,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat de klus 'deur afhangen' kost. De prijs is inclusief arbeidsloon, materiaal en voorrijkosten. Je betaalt alleen nog kosten voor de aanschaf van een deur.
Deur afhangen

Deur afhangen: dit bepaalt de prijs

De prijs die jij betaalt voor het afhangen van de deur is van een aantal factoren afhankelijk. De totaalprijs komt tot stand door de volgende onderdelen van de klus:

 • Aantal deuren afhangen
 • Soort deuren afhangen
 • Aanschaf deur

Staffelkorting bij meerdere deuren afhangen
Wil je besparen op het afhangen van de deuren? Dan is het vaak aantrekkelijk om de vakman meerdere deuren tegelijkertijd te laten afhangen. Je betaalt per deur afstellen dan minder. Zo geldt voor twee tot drie deuren een staffelkorting van 25 euro per deur. Wanneer je meer dan vier deuren laat afhangen, geldt een korting van 20 euro per deur.

Prijsvoorbeeld deur afhangen
In een rijtjeswoning met drie verdiepingen zijn acht deuren. Er zijn vier slaapkamers, twee deuren voor het toilet en badkamer, een deur van de gang naar de woonkamer en een deur voor de trapkast. Wanneer je alle deuren op een ander moment laat afhangen, betaal je tussen de € 800,- en € 1.000,-. Wanneer je de vakman vraagt alle deuren op dezelfde dag af te hangen, betaal je tussen de € 440,- en € 640,-. Een flink prijsvoordeel dus.

Soort deur afhangen
Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar je hebt verschillende deuren in en om je woning. Het soort deur bepaalt de moeilijkheidsgraad van de klus. En hoeveel tijd de vakman dus bezig is met het afhangen van de deuren.

 1. Opdek binnendeur
  Een opdekdeur kun je herkennen aan de rand van de deur. De rand valt als het ware op het kozijn. Een voordeel van een opdekdeur is dat hij minder tocht doorlaat. De prijs voor het afhangen van deze deur is vaak het goedkoopst. In de deur zitten al de gaten voor de scharnieren. Ook hoeft de vakman de binnendeur niet af te schaven. De vakman is dus snel klaar met deze klus. Hij rekent voor een half uur werk een bedrag tussen de € 75,- en € 85,- euro. Dit is inclusief de voorrijkosten en het materiaal.

 2. Binnendeur: stompe deur afhangen
  Valt de binnendeur in jouw woning in zijn geheel in het kozijn? Dan heb je te maken met een stompe binnendeur. Het plaatsen van deze variant neemt vaak meer tijd in beslag dan het plaatsen van een opdekdeur. Dit komt vooral omdat de vakman de gaten voor de scharnieren en het deurbeslag vaak nog moet maken. Ook moet hij de deur vaak nog iets bijschaven. Deze extra tijd zorgt ervoor dat je zo'n twintig tot veertig euro extra per deur moet rekenen.

 3. Voordeur afhangen
  Een voordeur afhangen is een stuk duurder dan het plaatsen van een binnendeur. Dit heeft vooral te maken met de moeilijkheidsgraad van de klus. Een voordeur is zwaarder dan een binnendeur. De vakman is langer bezig met het plaatsen van deze deur. Naast het netjes afhangen van de deur, moet hij ook de scharnieren en het beslag nog monteren. Ook is er in veel gevallen nog een brievenbus en driepuntsslot nodig. Al deze werkzaamheden samen zorgen voor een totaalprijs tussen de € 400,- en € 475,- euro. Heb jij een voordeur gekozen met veel glas? Dan plaatst de vakman de deur zonder het glas. Na plaatsing zet hij het glas in de deur.

 4. Deur afhangen: achterdeur en/of schuurdeur
  Ben jij op zoek naar een nieuwe achterdeur of deur voor de schuur? Het maakt voor de prijs van de klus niet uit of je een achterdeur of schuurdeur nodig hebt. In veel gevallen levert de vakman de achter- en schuurdeur. Vervolgens hangt hij de deuren netjes af. De prijs voor het afhangen van deze deur is inclusief glas, beslag en montage. Houd er rekening mee dat de vakman de prijs voor het driepuntsslot nog los in rekening brengt. De totaalprijs voor een achterdeur met slot komt op een bedrag tussen de € 750,- en € 875,-.

Tip! Ga jij de voordeur afhangen en heb jij een nieuw slot nodig? Controleer dan of het slot voldoet aan inbraakwerende keurmerken. Een slot in de hoogste categorie vertraagt de inbreker met vijf minuten.

Aanschaf deur
De vakman levert vaak de achterdeur en schuurdeur zelf. In alle andere gevallen moet je de deur nog zelf aanschaffen. Deze prijs komt op de totaalprijs van de klus 'deur afhangen'.

 1. Soort binnendeur
  In de meeste woningen vind je meerdere binnendeuren. Een binnendeur is in de basis functioneel. Met een deur hou je de warmte in een bepaalde ruimte en voorkom je tocht. Wanneer je alleen geïnteresseerd bent in het functionele karakter kun je kiezen voor een goedkope opdekdeur. Wil je liever een strakke en moderne uitstraling? Dan loopt de prijs al snel op. Bij een gemiddelde bouwmarkt vind je binnendeuren vanaf 25 euro. De prijs kan oplopen tot zo'n 400 euro per deur.

  Welke factoren beïnvloeden de prijs van een binnendeur nog meer?

  • Materiaal van de binnendeur: je kunt kiezen voor een binnendeur van board of een binnendeur van glas, staal of hardhout. Per materiaal heb je te maken met een ander prijskaartje.
  • Standaard of op maat: je kunt kiezen voor een deur uit het standaardassortiment van een winkel. Maar je kunt ook kiezen voor een deur met print of een afwijkende maat. De prijs van een op maat gemaakte deur is in de regel een stuk duurder dan de standaardvariant.
  • Extra opties: vind je het belangrijk dat de deur in je woning extra brandvertragend werkt? Dan kies je voor een deur die 30 of 60 minuten brandvertragend werk. Deze deuren zijn in de regel een stuk duurder.
 2. Soort voordeur
  Online of in een winkel vind je vaak een groot assortiment aan voordeuren. Het is helemaal afhankelijk van jouw smaak en budget welke deur je kiest. Het is wel verstandig om een voordeur te kiezen die past bij de architectuur van jouw woning. Woon jij in een nieuwbouwwoning? Dan past een moderne deur waarschijnlijk beter bij het huis dan een houten, landelijke voordeur. Reken voor een voordeur op een aanschafprijs tussen de 500 en 2.000 euro. Heb je hele specifieke wensen voor je voordeur? Dan kun je er ook voor kiezen om een voordeur zelf te ontwerpen. Je kunt je voorstellen dat hier een flink prijskaartje aanhangt.

Nieuw deur afhangen of andere oplossing? 

Wanneer jouw deuren echt aan vervanging toe zijn, is het afhangen van een nieuwe deur de enige optie. Toch zijn er ook situaties denkbaar waar je andere oplossingen hebt dan het afhangen van een deur. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

 • De deur klemt
  Niet is zo vervelend als een deur die klemt. Je wilt immers makkelijk door je woning kunnen lopen zonder met brute kracht de deur te moeten opentrekken. Vaak is dit probleem eenvoudig te verhelpen door de deur iets bij te schuren op de plek waar hij klemt. In veel gevallen kun je de deur gewoon in de scharnieren laten hangen.

 • De deur piept of kraakt
  Een piepende deur heeft in een oud huis zijn charme, maar vaak wil je hier zo snel mogelijk vanaf. Vaak is een piepend scharnier de boosdoener. Je kunt dit verhelpen door de scharnieren goed schoon te maken en soepel te maken met wat spray of olie.

 • Houten deur sleept over de grond
  Heb je een houten deur die in de winter over de grond sleept? Dan is het slim om je deur bij goed weer in de verf te zetten. Dit voorkomt dat er teveel vocht in de deur komt waardoor de deur uitzet en dus over de grond sleept.

Deur afhangen: advies van een vakman

Laat jij een deur afhangen? Dan ben je vast benieuwd welk advies een vakman heeft voor de klus 'deur afhangen'. Werkspot vroeg het aan een van de vakmannen. Professional Matthijs Schaeffer vertelt: "Een deur afhangen doe ik altijd zonder glas. Dit zorgt ervoor dat de deur lichter is, makkelijker vast te houden en er is geen kans dat het glas kapot gaat. Ik adviseer klanten die een deur met glas willen, het glas apart te laten leveren en niet vooraf te laten installeren."

Prijzen andere diensten:

 1. Binnenschilderwerk
 2. Houten kozijnen
 3. Houten vloer isoleren
 4. Vloerverwarming isoleren of vervangen
 5. Verhuizing