BIK lichtkoepel plaatsen? Ontdek de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Is jouw aanbouw , schuur of garage te donker? Een BIK lichtkoepel zorgt voor meer licht. Vind hier tips en de gemiddelde prijs voor deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 305 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs BIK lichtkoepel

Heb jij een donkere garage, aanbouw of schuur? Dan kan je voor meer licht zorgen door een BIK lichtkoepel op een plat dak te plaatsen. Groot voordeel is dat je overdag minder vaak het licht hoeft aan te doen. Dit merk je direct in de energiekosten. Kies je voor een BIK lichtkoepel die open kan? Dan heb je ook nog extra frisse lucht in de ruimte.

Wat kost een BIK lichtkoepel?

Soort klusGemiddelde prijs
Aanschaf BIK lichtkoepel€ 300,- tot € 1.500,-
Plaatsen BIK lichtkoepel€ 350 ,- tot € 1.500,-

Bovenstaande tabel geeft je een indruk hoeveel de aanschaf en het plaatsen van een BIK lichtkoepel kost. De prijzen zijn exclusief btw. Voor het plaatsen van een lichtkoepel, inclusief de aanschaf, kan je rekenen op een bedrag tussen de € 650,- tot € 3.000,- .

Wat bepaalt de prijs van een BIK lichtkoepel?

De aanschafprijs van een lichtkoepel komt tot stand door:

 • Afmeting
 • Merk
 • Materiaal
 • Wanddikte
 • Soort uitvoering

Afmeting lichtkoepel

Het totaalbedrag van de BIK lichtkoepel is afhankelijk van de grootte. Hierbij geldt dat de prijs van de lichtkoepel stijgt, naarmate de afmeting groter is. De grootte baseer je op de hoeveelheid licht die je nodig hebt en het formaat van het dak. Heb jij een garage zonder natuurlijk licht? Dan heb je een grotere BIK lichtkoepel nodig dan wanneer je natuurlijk licht krijgt door verschillende ramen. Ook de afmeting van het dak is van belang. De lichtkoepel moet minimaal dertig centimeter van de dakrand komen. Dit beperkt je in de grootte van de koepel.

Merk lichtkoepel

Naast de afmeting bepaalt het merk de totaalprijs van de BIK lichtkoepel. Sommige merken zijn nou eenmaal iets duurder dan andere. In Nederland kan je kiezen voor een Velux lichtkoepel, een Fakro, Dakoplast of Jet BIK lichtkoepel. Je kan je door een vakman of in een speciaalzaak laten voorlichten over de voor- en nadelen van de verschillende merken.

Materiaal BIK lichtkoepel

De meeste mensen kiezen voor een kunststof lichtkoepel. Toch zijn er ook redenen om te kiezen voor een glazen vlakke lichtkoepel. Wij zetten hieronder de verschillen in materiaal uiteen.

 • Kunststof
  Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, is een kunststof BIK lichtkoepel tot wel 250 keer sterker dan glas. Je kan kiezen voor een transparante variant of een melkwitte lichtkoepel. Melkwit is fijn wanneer je niet al teveel inkijk wil van bovenburen en de warmte van de zon iets wil tegenhouden. De prijzen van een transparante of melkwitte BIK lichtkoepel ontlopen elkaar niet al te veel. De prijs stijgt wel flink wanneer je kiest voor sterker kunststof.
 • Glas
  Een kunststof koepel is altijd iets bolvormig of in piramidevorm. Wil je een vlakke BIK lichtkoepel? Dan kies je voor een lichtkoepel van glas. Dit materiaal is duurder dan kunststof en is minder sterk. Een voordeel van glas is dat het geluid en warmte beter isoleert. Glas is zwaarder dan kunststof en dit maakt dat de totale constructie meer gewicht moet aankunnen en daarom ook duurder is. Dit geldt bijvoorbeeld voor de dakopstand, de verbinding tussen het dak en de BIK lichtkoepel, maar ook voor de mogelijkheden om de koepel te kunnen openen. Een vlakke lichtkoepel is niet zomaar voor elke maat beschikbaar. Iets om rekening mee te houden wanneer je het liefste een vlakke lichtkoepel op het dak wilt.

Wanddikte lichtkoepel

De prijs van een lichtkoepel is afhankelijk van de wanddikte van de BIK lichtkoepel. Je betaalt meer naarmate de wand dikker is. De wanddikte is vooral van belang voor de mate van isolatie.

 1. Enkelwandige BIK lichtkoepel
  Ben jij op zoek naar een koepel voor een ruimte die niet continu warm hoeft te blijven? Bijvoorbeeld voor de schuur of garage? Dan kan je in de meeste gevallen prima uit de voeten met een enkelwandige lichtkoepel. Is de garage ook een werkplek? Dan kan je beter kiezen voor een iets betere isolatie.
 2. Dubbelwandige BIK lichtkoepel
  Een dubbelwandige lichtkoepel isoleert goed. In de winter voorkomt dit type lichtkoepel dat je onnodig veel warmte verliest door de koepel. Een prima koepel voor een werkkamer.
 3. Driewandige BIK lichtkoepel
  Ben jij op zoek naar een BIK lichtkoepel voor in de woonkamer? Laat je dan eens informeren over de mogelijkheden van een driewandige lichtkoepel. Dit type koepel houdt in de winter je woning lekker warm en zorgt er in de zomer voor dat je woonkamer niet teveel opwarmt.

Soort uitvoering

Wanneer je het materiaal, merk, wanddikte en afmeting hebt gekozen, heb je al een aardig idee van de totaalprijs. Je kan de koepel verder nog uitbreiden met speciale opties.

 • Handmatige of elektrische bediening
  Standaard zijn koepels dicht, maar je kan ook kiezen voor een variant die je handmatig of elektrisch opent. Dit is bijvoorbeeld een fijne toevoeging voor ruimtes waar weinig ventilatiemogelijkheden zijn. Je betaalt in dit geval een meerprijs voor de BIK lichtkoepel. De duurste optie is een lichtkoepel die je elektrisch opent en waarbij je inplant wanneer er frisse lucht in de ruimte komt.

*Tip!*Sommige mensen zijn bij een BIK lichtkoepel bang dat ze een makkelijk doelwit voor inbrekers zijn. Je kan dit voorkomen door te kiezen voor een lichtkoepel die zeer inbraakwerend is. Je kan dit vinden in de specificaties bij de leverancier. Ook kan je onderzoeken of de lichtkoepel past bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Wat betaal je voor het plaatsen van een BIK lichtkoepel? 

Heb jij besloten om een vakman in te schakelen voor deze klus? Een vakman bepaalt de totaalprijs van deze klus op de volgende onderdelen:

 • Nieuw plaatsen of vervangen
 • Soort dak
 • Dakopstand
 • Afwerking

Nieuw plaatsen of vervangen

De vakman is het langst met de klus bezig wanneer je nu nog geen lichtkoepel hebt. De vakman is dan extra tijd kwijt aan het maken van een gat in het dak en het omleggen van de steunbalken. Bij een bestaande lichtkoepel is de vakman vaak sneller klaar. Helemaal wanneer de BIK lichtkoepel dezelfde afmetingen heeft als de oude variant. Wanneer de grootte afwijkt, moet de vakman herstelwerkzaamheden uitvoeren of juist een groter gat maken. In beide gevallen merk je dit in de prijs.

Soort dak

Het ene dak is het andere niet en daarom is dit ook bepalend voor de totaalprijs voor het plaatsen van een BIK lichtkoepel. Bij een betonnen dak is de vakman over het algemeen het langst bezig. Wanneer het dak dikker is dan 25 centimeter, moet hij speciaal gereedschap gebruiken. Hij heeft dan een diamantboor of -zaag nodig voor de klus en dit merk je in de kosten. Voor het maken van een gat in een houten dak is dit gereedschap niet nodig. Ook is de vakman bij dit soort daken eerder klaar.

Dakopstand BIK lichtkoepel

Een lichtkoepel monteer je op het dak met een zogeheten dakopstand. Een opstand is belangrijk, omdat deze ervoor zorgt dat water niet op het dak blijft liggen en voorkomt dat jij lekkages krijgt. Je kan kiezen voor een houten, PVC of polyester opstand. Elke variant heeft zijn eigen prijs.

 • Houten dakopstand
  De goedkoopste optie is een houten dakopstand. Je kiest hiermee ook voor de optie die het minst lang meegaat en het snelst scheurt. De kans op lekkage is dan een stuk groter.
 • PVC dakopstand
  Voor een PVC dakopstand betaal je meer dan voor hout. PVC gaat daarentegen ook langer mee. Bij PVC moet je er rekening mee houden dat dit materiaal over het algemeen minder goed isoleert dan polyester. PVC heeft een goede hechting met elk soort dakbedekking. Alleen moet de vakman met het branden van de dakbedekking voorzichtiger zijn.
 • Polyester dakopstand
  De duurste variant is een polyester dakopstand. Je hebt dan een variant die goed isoleert, lang meegaat en prima hecht met verschillende soorten dakbedekking.

Soort afwerking

Na de aanschaf en het plaatsen van de BIK lichtkoepel heb je nog niet alle kosten gemaakt. Je moet ook rekening houden met de kosten voor de afwerking binnen en buiten.

 • Afwerking binnen
  Bij het plaatsen van een nieuwe BIK lichtkoepel moet je voldoende budget reserveren om de ruimte ook van binnen mooi af te werken. Zo wil je misschien het plafond opnieuw laten stucen of het plafond schilderen. En ga je in de ruimte slapen? Dan kan je extra budget reserveren voor het verduisteren van de koepel met gordijnen. 
   
 • Afwerking buiten
  Als de BIK lichtkoepel op het dak zit, werkt de vakman het dak verder af. Hij gebruikt hiervoor waterdichte kit, bitumen of EPDM. Deze werkzaamheden zitten in de prijs inbegrepen om de BIK lichtkoepel waterdicht te maken. Wanneer de kwaliteit van de dakbedekking slecht is, kan de vakman de volledige dakbedekking vervangen. Hiervoor betaal je dan een meerprijs. 
   

Advies van een vakman

Het plaatsen van een BIK lichtkoepel doe je niet dagelijks. Bereid je daarom goed voor en kom in contact met verschillende vakmannen. Via Werkspot vind je eenvoudig professionele vakmannen en lees je reviews van eerdere klussen. Wij vroegen een van hen alvast om advies. Intra Dakwerken heeft veel ervaring met het plaatsen van lichtkoepels: "Bij nieuwe koepels is het verstandig om te kiezen voor een schuinstaande koepel. Dan krijg je meer licht dan bij een vlakke lichtkoepel. Verder moet de koepel dertig centimeter van de rand komen."

Het plaatsen van een lichtkoepel uitbesteden

Bij het plaatsen van een BIK lichtkoepel komen verschillende werkzaamheden kijken. Je moet een op maat gemaakt gat maken en zorgen voor een waterdichte afsluiting. Wanneer dit verkeerd gaat, krijg je te maken met lekkages. Durf je het zelf niet aan om een BIK lichtkoepel te plaatsen of heb je hier geen tijd voor? Dan kan je de werkzaamheden uitbesteden aan een vakman. Een vakman weet precies hoe hij de BIK lichtkoepel netjes en waterdicht op de woning of schuur monteert.