Gemiddelde kosten gevel reparatie

Bijgewerkt op

Welke soorten gevelschade zijn er en wat zijn de gemiddelde kosten van gevel reparatie? Werkspot helpt jou bij het vinden van de vakman met de beste offerte.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen gevelspecialisten

Onze gevelspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 223 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Krijg inzicht in de kosten voor gevel reparatie

De kosten om je gevel te laten repareren verschillen enorm. Dat komt doordat elke klus anders is. Elke vakman rekent zijn eigen prijs. Onder gevel reparatie vallen diverse soorten werkzaamheden. Daarbij verschilt de manier om de kosten te berekenen.

Gemiddelde kosten gevel reparatie

Gemiddelde kosten gevelreparatie
Soort reparatieKostenindicatie
VoegwerkVanaf € 8,- per m2
Stenen vervangenVanaf € 9,- per steen
Scheur in gevelLigt aan soort reparatie
Gat in gevel€ 175 tot € 250,-
Nieuwe raamdorpelsVanaf € 25,- per uur
Gevel impregnerenVanaf € 7,- per m2

Hoe berekenen vakmannen de kosten om je gevel te repareren?

Voegwerk vervangen gaat meestal per m2. Stenen vervangen kost vaak een bedrag per steen. Een enkele steen kost doorgaans meer dan een aantal stenen tegelijk. Sommige aanbieders rekenen deze kosten per m2. Andere werkzaamheden, zoals raamdorpels vervangen, gaan meestal per uur.

Kosten zijn vooral arbeidskosten

Gemiddelde prijzen zeggen niks over reparatiekosten voor jouw gevel. Het ligt er helemaal aan om wat voor schade het gaat. Daarnaast is belangrijk is op welke manier de reparateur de schade herstelt en hoe deze de kosten berekent. De beste indicatie van de kosten krijg je via voorstellen van professionele gevelreparateurs. Werkspot helpt jou bij het vinden van vakmensen met de beste voorstellen.

Vergelijk verschillende voorstellen. Zo krijg je een goed beeld van de kosten. Die bestaan naast de gebruikte materialen voor het grootste deel uit arbeidskosten. Hierop kan je dus het meeste besparen.

Welke soorten gevelschade zijn er?

Weersinvloed, ouderdom, achterstallig onderhoud, constructiefouten. Maar ook aardbevingen, boomwortels, zonneschermen of klimplanten. Een gevel kan op allerlei manieren beschadigen. Zijn er gaten, kieren of scheuren ontstaan? Zijn stenen of voegen beschadigd of versleten? Of moeten er raamdorpels vervangen worden? Tijd voor gevel reparatie door een deskundige gevelreparateur.

Deze vier soorten gevelschade komen het meeste voor. Die komen regelmatig ook in combinatie voor.

  • Loszittend voegwerk
  • Kapotte stenen
  • Scheur in buitenmuur
  • Gat in gevel

Loszittend voegwerk

Weer en wind maken veel voegwerk uiteindelijk poreus. Als gevolg raakt het los. Voor herstel rekent de reparateur meestal een vaste prijs. De kosten van gevel reparatie hangen af van de tijd en de soort en hoeveelheid materiaal. Gaat het om veel vierkante meters? Daarvoor kunnen vakmensen een prijs per m2 rekenen. Er zijn goedkopere en duurdere voegsoorten. De meest gebruikte soort voeg vervangen kost vanaf € 8,- per m2. Bijzondere voegsoorten kunnen oplopen tot € 100,- per m2.

Is het voegwerk voor een deel losgekomen? Het advies kan zijn om een groter deel of alle voegen van de gevel te vervangen. Dat voorkomt dat andere delen gaan loskomen. Die hebben per slot van rekening te lijden onder dezelfde weersinvloeden. Een andere reden voor gevel reparatie kan zijn om kleurverschil te voorkomen.

Kapotte stenen

De stenen in de gevel kunnen op diverse manieren beschadigen. Weersinvloed is een belangrijke oorzaak voor het verzwakken van bakstenen. Ze kunnen ook scheuren doordat je een gat hebt geboord. De reparateur kan een beschadigde steen uithakken, vervangen en opnieuw voegen. Vaak blijkt tijdens het werk dat er schade is aan omliggende stenen. Of het blijkt dat ze poreus zijn en stuk gaan. Daarbij is het noodzakelijk om meer stenen te vervangen. Dat maakt de klus groter en duurder.

Ook hierbij lopen de prijzen fors uiteen. Een enkele steen kost relatief meer dan een aantal stenen vervangen. Veel aanbieders vragen vanaf € 9,- per steen. Andere aanbieders rekenen brengen een bedrag per m2. Het loont dus de moeite om voorstellen te vergelijken. Kijk daarbij goed hoe een bedrijf de kosten voor gevel reparatie berekent.

Scheur(en) in de buitenmuur

Scheuren hebben verschillende mogelijke oorzaken. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak van de scheur is. Dan kan de reparateur dat meenemen in de aanpak. Zo voorkom je meer schade met nog meer kosten als gevolg. Kosten van gevel reparatie kunnen fors verschillen. Dat komt doordat verschillende aanbieders verschillende prijzen rekenen. De prijsverschillen hangen ook af van het soort schade en de oorzaak.

De meest voorkomende oorzaken van scheuren zijn:

  • Verzakking in de grond. Eerst moet er een oplossing komen voor de oorzaak van de verzakking. Zo niet, dan is de kans groot dat de scheur na de gevel reparatie terugkomt of dat er meer scheuren ontstaan.
  • Vorstschade. Voegen en stenen die poreus zijn geworden nemen water op. Door bevriezing ontstaan vervolgens scheuren. De oplossing op korte termijn is repareren van de scheur. Gaat het om een klein oppervlakte? Dan rekent men vaak een prijs op grond van de tijd die het kost. Bij een groot oppervlakte gaat het vaak om een prijs per m2. Scheuren door vorstschade op langere termijn voorkomen? De oplossing is het impregneren van de gevel. Daarbij krijgt de gevel een beschermlaag. Die laag is waterafstotend, brandwerend en schimmelwerend. Impregneren kost ongeveer € 8,- per vierkante meter. Zie de prijsinformatie over gevelrenovatie voor meer informatie.
  • Bouwkundige fout. Ontstaat de scheur in de buitenmuur van een nieuwbouwwoning? Dan is misschien een bouwkundige fout gemaakt. Neem contact op met de woningbouworganisatie of een specialist voor de mogelijke oplossing.
  • Sloopwerkzaamheden. Door grote sloopwerkzaamheden in de woning kan soms een scheur ontstaan in de buitenmuur. Rond eerst de sloopwerkzaamheden af voor het geval dat meer scheuren veroorzaakt. Zo kan alle gevel reparatie tegelijkertijd gebeuren.
  • Zonnescherm. Door een slecht opgehangen zonnescherm kan de gevel scheuren. Vaak is de oplossing om een stuk muur waar het scherm aan hangt te verstevigen. Een uitgeklapt zonnescherm kan bij hevige wind loskomen van de gevel. Zo kan het scherm de gevel beschadigen. Zie het artikel over zonneschermen voor meer informatie. (Pagina is nog niet online).
  • Een gevel kan beschadigen wanneer je bijvoorbeeld een gevelkachel weghaalt. Dan blijft een gat in de gevel achter. Dat kan je natuurlijk beter laten dichtmaken. Dit kost gemiddeld tussen de € 175,- en € 250,-. De prijs hangt af van het soort steen en de afwerking aan de binnenkant. Soms gaat het daarnaast om het aanbrengen van isolatie. Daardoor stijgt de prijs.

Raamdorpels onderdeel van de gevel

De raamdorpels beschermen de gevel onder het kozijn. Lekkage kan ontstaan door diverse oorzaken. Zoals beschadiging of veroudering van de raamdorpels, of slijtage van het voegwerk van de dorpels. Zijn de raamdorpels zelf nog goed? Dan volstaat het om de alleen de voegen te vervangen. Gaat het enkel om de dorpels? Dan kan je een enkele beschadigde raamdorpelsteen laten vervangen.

Je kan ook alle raamdorpelstenen laten vervangen. Dat kan op twee manieren. Door nieuwe, afzonderlijke stenen in te metselen, of door kant-en-klare raamdorpels te plaatsen. Deze zijn iets duurder dan losse raamdorpelstenen. De voordelen: het kost minder werk om te ze plaatsen, en ze slijten veel minder snel.

Gaat het om het aanbrengen van losse stenen of kant-en-klare dorpels? Dan betaal je naast de materiaalkosten veelal een prijs per uur. Het is in ieder geval een klus voor een vakman. Het vereist ervaring met metselen, evenals technisch inzicht. De dorpel moet precies passen, zodat geen lekkages ontstaan.

Steenankers voor versteviging constructie

Een steenanker heet ook wel gevelanker of muuranker. Het is een ijzeren klauw die steen aan metselwerk bevestigt. Steenankers dienen om de gevelconstructie te verstevigen. Zo kunnen ze helpen om scheurvorming te voorkomen. Maar soms kunnen slecht geplaatste steenankers juist scheuren veroorzaken. Moderne bouwtechnieken zijn anders dan vroeger. Daardoor komt reparatie met steenankers tegenwoordig nog maar weinig voor. Ze zijn vooral terug te vinden bij oudere woningen.

Scheuren repareren met wokkels

Scheuren repareren gebeurt tegenwoordig vaak met wokkels. Een andere naam ervoor is spiraalanker. Het is een roestvrijstalen staaf met de vorm van een wokkel. De gevelreparateur plaatst deze wokkels tussen de bakstenen in. Na het uitfrezen van de voeg komt de wokkel in de uitsparing. De wokkel vastzetten gaat met speciale mortel. De afwerking gebeurt met nomale voegspecie. Deze reparatiewijze is snel en eenvoudig. Bovendien zie je na afloop nauwelijks dat er schade was. De kosten hangen af van hoe groot de scheuren zijn. Ook telt de tijd die het kost om de wokkels te plaatsen. Gemiddeld bedragen de kosten voor wokkels plaatsen rond de € 1000,-

Gevelreparatie bij monumenten

Woon je in een monumentaal pand? In dat geval gelden er strenge regels voor gevel reparatie en renovatie. Die gaan vooral om de eis dat het visuele karakter van de gevel niet mag veranderen. Uitzonderingen mogen alleen na schriftelijk toestemming door stad of gemeente. Maar toestemming voor gevel reparatie krijg je bijna nooit als dat visuele karakter verandert. Meer weten over de wetten en regels bij onderhoud en restauratie als je in een monument woont of werkt? Kijk op de website monumenten.nl.

Btw-tarief bij gevelreparatie

Gevel reparatie valt onder het algemene btw-tarief van 21 procent. Sommige andere werkzaamheden aan woningen vallen onder het lage btw-tarief van zes procent. Dit geldt voor woningen isoleren, schilderen, stukadoren, behangen en schoonmaken. Maar dus niet bij reparatie.

Meer informatie over btw op werkzaamheden aan woningen vind je op de website van de Belastingdienst.

Gevel reparatie via Werkspot laten uitvoeren

Bij schade aan de gevel is het absoluut aan te raden voor de reparatie een deskundige reparateur in te huren. Vakkundig herstel is heel belangrijk. Want gevelschade vermindert niet alleen je woongenot maar ook de waarde van je huis.

Via Werkspot ontvang je snel en eenvoudig voorstellen door deskundige gevelreparateurs. Ervaringen van andere klanten helpen je om de juiste vakmensen te kiezen voor de best mogelijke prijs.