Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Elektriciteit overzicht

Een smarthome creëren: zo doe je dat!

18-06-2019

Vanaf je werk de lamp in je slaapkamer uitzetten omdat je dat ’s morgens was vergeten. Of in de trein naar huis alvast de verwarming aanzetten, zodat je huis lekker warm is als je thuiskomt. En dat allemaal via één app op je smartphone. Handig toch? Een smart home, of slimme woning, maakt je leven een stuk gemakkelijker en bespaart tijd en energie. Maar hoe maak je je huis smart? Kun je dat zelf of schakel je beter een professional in?

Wat is een smart home precies

Je huis slim maken betekent dat je allerlei apparaten via je smartphone of ander device bestuurt. Met één device bedien je apparatuur als de televisie, verwarming, lampen, airconditioning en elektrische zonwering. Aan dit centrale systeem kun je allerlei apparaten koppelen, waardoor je niet meer talloze afstandsbedieningen nodig hebt. Een ander voordeel is dat je altijd in een warm of juist koel huis komt, omdat de verwarming of airconditioning aangaat wanneer jij wilt. In een smart home verlicht, verwarm en koel je alleen de kamers waar je bent. Ook onnodig brandende lampen zijn verleden tijd. Daardoor bespaar je kosten omdat je minder energie verbruikt. Wil je een nog lagere energierekening? Vergelijk dan eens de kosten van energie met elkaar via een online energievergelijker. Behalve praktisch en kostenbesparend is wonen in een smart home ook gewoon leuk. Tijdens een feestje of etentje met vrienden bijvoorbeeld regel je heel eenvoudig via je smartphone of tablet de verlichting en muziek die past bij de sfeer. En in de toekomst staat er misschien wel een slimme koelkast in je keuken. Of een koffiezetapparaat dat weet hoe sterk jij je koffie wilt en op welk tijdstip.

Nog meer mogelijkheden

In een smart home kun je meer doen dan het op afstand en automatisch aan- en uitzetten van elektrische apparaten. Via de app op je smartphone of laptop kunnen verschillende apparaten contact met elkaar maken. Een goed voorbeeld hiervan is een warmtepomp die communiceert met de zonnepanelen op je dak. Ook is het mogelijk om een slimme rookmelder of slim inbraakalarm te koppelen aan het systeem op je device. Gaat de rookmelder of het alarm af? Of is het tijd om de batterijen te vervangen? Je krijgt er meteen een melding van op je device! Dat is natuurlijk een veilig idee. En ook door apparaten te koppelen, kun je geld besparen. Een weerstation in de tuin dat communiceert met de sproei-installatie zorgt voor een lager energie- en waterverbruik.

Een smart home: hoe pak je dat aan?

Klinkt goed, zo’n smart home! Maar die slimme lamp, rookmelder, thermostaat en andere apparatuur moeten natuurlijk wel geïnstalleerd worden. En verbonden worden met het centrale systeem en eventueel met elkaar. Als je heel handig en technisch bent, kun je dat zelf. Anders kun je maar beter iemand daarvoor inhuren. Je wilt geen risico’s nemen met elektriciteit. Op werkspot vind je snel de juiste vakmensen die dat allemaal goed en veilig voor je kunnen installeren.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een domotica specialist dichtbij