Beveiligen huis: de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Jaarlijks worden in totaal 100.000 inbraken gepleegd in Nederland. Je huis is je dierbaar en wat je dierbaar is, wil je beschermen. Een manier is om extra beveiliging in te zetten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen domotica specialisten

Onze domotica specialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 29 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Beveiligen huis: de gemiddelde kosten

Jaarlijks zijn er in Nederland gemiddeld zo'n 50.000 inbraken. De meeste inbraken gebeuren door zogeheten gelegenheidsdieven: inbrekers die signaleren dat ze eenvoudig in je woning kunnen komen. Het is daarom verstandig om je woning goed op slot te draaien en geen ramen open te laten. Zeker weten dat de dieven niet in je woning komen? Dan biedt het beveiligen van je huis uitkomst.

Er zijn meerdere opties om je woning te beveiligen, maar de meeste hebben een technische component. Denk bijvoorbeeld aan de alarminstallatie of de beveiligingscamera. Ben je handig, dan kan je de apparaten zelf installeren. Maken de apparaten verbinding met het internet? Zorg dan dat je de apparaten extra beveiligt, je wilt immers niet dat hackers alsnog toegang tot je huis krijgen. Zie je het niet zitten om zelf de apparaten te installeren? Vraag dan een vakman om hulp.

Wat kost het beveiligen van je woning? 

Beveiligen huisGemiddelde prijs
Installatie en aanschaf goedkope camera€ 200,- tot € 400,-
Installatie en aanschaf dure camera€ 900,- tot € 1.500,-
Bekabeld alarmsysteem
Eenvoudig€ 30,- tot € 80,-
Telefoonverbinding€ 80,- tot € 150,-
Alarmcentrale€ 80,- tot € 150,-
Draadloos alarmsysteem
Eenvoudig€ 125,- tot € 175,-
Telefoonverbinding€ 200,- tot € 350,-
Alarmcentrale€ 200,- tot € 350,-
Installatie alarmsysteem
Eenvoudig€ 50,- tot € 80,-
Telefoonverbinding€ 80,- tot € 110,-
Alarmcentrale€ 120,- tot € 180,-
In bovenstaande tabel vind je een overzicht van de kosten waar je aan kan denken bij het beveiligen van je huis. De prijs die je betaalt, is afhankelijk van het soort apparaat en de manuren. Ook de situatie en omgeving bepalen de tijdsduur voor de vakman. Kan hij in de kruipruimte of moet hij gaten in de muur boren? Is de wifi sterkte voldoende of moet hij het signaal versterken? Vind je dit lastig in te schatten? De installateur kan je na een bezichtiging advies op maat geven, zodat je precies weet wat er allemaal komt kijken bij het beveiligen van de woning.

Hoe kan je je huis beveiligen? 

Voor het beveiligen van je huis heb je de keuze uit verschillende opties. Je kan kiezen voor een beveiligingscamera, het installeren van een beveiligingssysteem, toegangscontrole of magneetcontacten.

 • Wat kost een beveiligingscamera?
  Een belangrijke methode voor het beveiligen van je huis is het installeren van een camera. Maar wat kost het? De kwaliteit van de camera bepaalt de uiteindelijke prijs. Je hebt al een camera vanaf € 150,- waarbij prijzen kunnen oplopen tot € 1.100,-. Het verschil zit in de kwaliteit; duurdere camera’s geven beter beeld in het donker. Het monteren van een beveiligingscamera kost gemiddeld een dag werk. Het uurloon voor een beveiligingsinstallateur ligt tussen de € 45,- en € 55,-. De kosten voor de installatie liggen tussen de € 360,- en € 440,-. Gemiddeld zitten er zo’n drie tot vier camera’s op één systeem.
 • Wat kost een alarmsysteem?
  Er zijn verschillende type alarmsystemen. De prijzen van een alarmsysteem variëren sterk en hangen af van het merk en het aantal geplaatste camera’s en overige apparatuur. De installatie van een alarmsysteem kost de installateur gemiddeld een dag werk. Voor het installeren van een alarmsysteem kan je rekening houden met een bedrag tussen de  € 360,- en € 440,-.
 • Wat kosten magneetcontacten?
  Een magneetcontact zorgt voor een optimale draadloze beveiliging van de ramen en deuren in je huis. Het magneetcontact is verbonden met je alarmsysteem waardoor het alarm afgaat bij een (poging tot) inbraak. Je kan een magneetcontact op elk gewenst raam of deur monteren. Het magneetcontact heeft standaard een sabotagemelder, die direct alarm slaat bij het forceren van het contact. De aanschaf bedraagt gemiddeld € 35,-. Een magneetcontact is geen feilloze oplossing voor het beveiligen van de woning. Bij het breken van een raam, werkt de magneetsensor niet. Om dit probleem te verhelpen, kan je een extra infraroodmelder aan je alarmsysteem toevoegen. De prijs bedraagt gemiddeld € 45,- tot € 65,- per melder.
 • Wat kost een toegangscontrole systeem?
  Toegangscontrole systemen zijn er in vele vormen en soorten. Van eenvoudige systemen zoals een deurbeslag of een codeslot, tot hightech toegangscontrole systemen zoals biometrische beveiligingssystemen, waarmee je deuren opent door gezichtsherkenning of een vingerafdruk. De aanschaf hiervan is tussen de € 400,- en € 1.000,-. De montage kost gemiddeld een halve dag werk.
 • Wat kost een rolluik?
  Woon jij in een buurt waar regelmatig inbrekers actief zijn? Dan kan je overwegen om ook rolluiken te plaatsen. Naast een extra beveiliging, zorgt een rolluik ook nog eens voor een koele en donkere kamer. De prijs van een rolluik varieert tussen de € 400,- en € 800,- per stuk. De prijs komt tot stand door de afmeting en de prijs voor de montage. Voor een elektrisch rolluik geldt een meerprijs.
 • Wat kost tuinverlichting?
  Alleen tuinverlichting is natuurlijk niet voldoende, maar het plaatsen van tuinverlichting kan potentiële inbrekers afschrikken. Ze staan namelijk volledig in het zicht. Wil je niet continu je tuinverlichting aanhebben? Dan kan je ook kiezen voor verlichting met een sensor. De lamp kan je ophangen bij je schuur, achter- en voordeur. De kosten voor verlichting met een sensor liggen tussen de € 10,- en € 50,-.

Tip! Laat je bij de aanschaf van een beveiligingssysteem goed voorlichten door de vakman op welke strategische plekken het alarmsysteem het beste tot zijn recht komt. Je wilt niet alsnog een slachtoffer van diefstal zijn, omdat je het alarmsysteem niet juist afstelt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een alarmsysteem? 

Voor het beveiligen van je huis kan je een beveiligingssysteem aanschaffen. Maar waar kan je precies op letten bij de aanschaf van een beveiligingssysteem? Onze checklist helpt je op weg.

 • Soort bewaking
  In de bewakingswereld maakt men onderscheid tussen bewaking van het gebied rondom het huis, valbewaking en gerichte bewaking. Voor het goed beveiligen van je huis zet je het beste een alarmsysteem in die het gebied rond je huis bewaakt. Dan signaleer je een inbreker voor hij bij de deur is. In het geval van valbewaking, krijg je pas een melding binnen op het moment dat de inbreker al binnen is.
 • Soort alarm
  Iedereen kent de harde geluidssignalen die afgaan als het alarmsysteem iets vreemds heeft ontdekt. Dit is niet het enige soort alarm dat bestaat. Zo kan je ook kiezen voor een alarmsysteem dat optische signalen of een stil alarm geeft. In dit laatste geval krijgen alleen jij en de meldkamer een seintje. De inbreker weet zelf niet dat hij is ontdekt. De duurste variant is het alarmsysteem dat ook een opname maakt van de inbraak. Het meest effectief is een combinatie van verschillende soorten alarmen.
 • Kabels of draadloos systeem?
  Bij de aanschaf van een alarm heb je verder nog de keuze tussen kabels, een draadloos of hybride systeem. Een systeem met kabels is geschikt voor een nieuwbouwwoning. Om een nieuw systeem eenvoudig in een bestaande woning te installeren kiest de vakman vaak voor een draadloos systeem. Wil je je beveiliging nog in de toekomst kunnen uitbreiden? Dan is het aan te raden te kiezen voor een hybride systeem. Dit laatste is overigens wel een stuk duurder dan een draadloos systeem of een alarm met kabels.
 • Soort camera
  Alarminstallaties hebben een dome of bullet camera. Bij een dome camera kan de inbreker lastiger zien welk deel van de woning de camera in de gaten houdt. Ook is dit type camera minder gevoelig voor vandalisme of schade door rondvliegende takken. Een bullet camera heeft een voet en een beugel, vaak heeft dit soort camera's ook een afdakje. Hierdoor kan je de camera ook prima buiten gebruiken. Welke camera je kiest, is afhankelijk van het soort beveiliging dat je kiest. Het budget speelt hierin een minder grote rol: de prijs per soort camera verschilt amper.

Verzekering

Het beveiligen van je huis kan extra voordelen bieden. Laat je jij woning beveiligen met een alarm en goede sloten, dan kan je in sommige gevallen korting krijgen op de inboedelverzekering. De verzekeraar stelt vaak wel bepaalde eisen aan het alarm en de sloten. Voor je een duur alarmsysteem aanschaft, is het daarom verstandig om eerst contact te zoeken met je verzekeraar. Het kan overigens verplicht zijn om een alarm aan te schaffen, bijvoorbeeld wanneer je veel dure spullen wilt verzekeren.

Laat je huis beveiligen door een expert 

Je hebt nu flink wat informatie gekregen over de vaste en variabele kosten van het beveiligen van je woning. De één kiest voor een alarmsysteem, de ander voor een beveiligingscamera en dan zijn er ook nog de liefhebbers van toegangscontrole systeem. Er zijn veel mogelijkheden voor het beveiligen van je huis tegen inbraak en/of vandalisme. Plaats je opdracht op Werkspot en vind een beveiligingsinstallateur bij jou in de buurt die je verder kan helpen en ontvang direct waardevolle tips.

Mike Caminada van Caminada Techniek: “Er zijn uitgebreide speciale melders die huisdeuren niet registreren. Hier zit geen garantie op. Je kan beter per kamer beveiliging nemen. Als je weet dat jouw huisdier in de keuken is, dan plaats je de melder alleen in de woonkamer.”

Plaats jij een klus op Werkspot, dan kom je in contact met diverse specialisten bij jou in de buurt. Om te bepalen welke vakman het beste bij je past, kan je reviews lezen van eerdere klanten. Zo krijg je een goed beeld van de manier waarop de vakman werkt.

Andere prijzen per dienst