Gemiddelde kosten opstijgend vocht bestrijden

Bijgewerkt op

Vochtige oppervlakken in huis geven schimmel en zijn daarom gevaarlijk voor je gezondheid. Door slecht voegwerk of poreuze steen kan er opstijgend of doorslaand vocht in de muren van je woning terechtkomen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.4

Top beoordelingen gevelspecialisten

Onze gevelspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.4 op 5 op basis van 59 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Optrekkend vocht bestrijden: dit zijn de gemiddelde kosten

Ben je benieuwd wat het gaat kosten om een professional in te zetten voor vochtbestrijding? Dan ben je bij Werkspot aan het juiste adres. Op Werkspot vind je eenvoudig een betrouwbare gevelspecialist voor vochtbestrijding in je woning. Iemand die goed werk kan afleveren, zodat je er weer met een gerust hart kan wonen. We lichten graag toe op welke kosten je kan rekenen en wat er allemaal bij deze klus komt kijken.

Gemiddelde kosten voor vochtbestrijding

Type vochtSoort vochtbestrijdingGemiddelde kosten
OptrekkendBuitenmuur injecteren (8 m)€ 800,-
OptrekkendBinnen- en buitenspouwmuur injecteren (8 m)€ 1.500,-
Optrekkend Repareren en injecteren van een muur (8 m)€ 2.200,-
DoorslaandBuitenmuur impregneren (100 m²)€ 900,-
DoorslaandReinigen en impregneren van een gevel (100 m²)€ 1.700,-
DoorslaandVoegen, reinigen en impregneren van een gevel (100 m2)€ 3.000,-
Vocht in de kelderKelderdichting€ 4.000,- tot € 10.000,-
Dit zijn gemiddelde indicatie prijzen die onze gevelspecialisten rekenen voor vochtbestrijding. Deze kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de vakman.

De gemiddelde kosten voor vochtbestrijding van een gevel liggen tussen de € 800,- en € 3.000,-. Dit is inclusief materiaal en manuren. Wat vooral meespeelt is of je doorslaand vocht of optrekkend vocht moet bestrijden. De totale kosten verschillen per klus en daarom is het goed om je in te lezen in de verschillende mogelijkheden en kosten voordat je een klus plaatst.

Vochtige oppervlakken in huis geven schimmel en zijn daarom gevaarlijk voor je gezondheid. Door slecht voegwerk of poreuze steen kan er opstijgend of doorslaand vocht in de muren van je woning terechtkomen. Wanneer je vocht in je woning wilt bestrijden, is het aan te raden om hiervoor een professional in te schakelen. Optrekkend vocht bestrijden is namelijk geen eenvoudige doe-het-zelf klus, maar een klus waar veel vakkennis voor nodig is.

Je gebruikt specialistische technieken en apparatuur om optrekkend of doorslaand vocht te bestrijden in je woning. Een vakman weet precies welke techniek hij voor welke situatie kan gebruiken en hoe hij deze het beste kan uitvoeren. Bovendien ben je met een professional met jarenlange ervaring verzekerd van een perfecte afwerking en een duurzaam resultaat, zodat je zeker weet dat de vocht en schimmel goed is bestreden. Ga je zelf aan de slag, dan bestaat de kans dat je het probleem alleen maar erger maakt en het herstellen daarvan kost een vakman vaak meer tijd dan wanneer je de klus in een keer goed laat uitvoeren.

Hoe bepaal je van welk type vocht je last hebt?

Wil je de vakman op voorhand een goed beeld geven van jouw situatie, dan is het handig als je weet van wat voor soort vocht je last hebt: doorslaand vocht of optrekkend vocht. Hieronder geven we aan hoe je de twee soorten kan herkennen.

Optrekkend vocht 
Bij optrekkend vocht trekt het vocht vanuit de grond omhoog in je muren. Als er geen waterkering onder je woning is aangebracht, kan het zijn dat de muren van je woning het vocht uit de grond absorberen. Dit is met name het geval als de voegen of bakstenen poreus zijn. Opstijgend vocht kan je zowel op de buiten- als de binnenmuren zien. Het trekt altijd vanuit de grond omhoog. Op de binnenmuur kan je vochtplekken zien, een muffe geur ruiken of het behang of pleisterwerk kan loslaten. Wacht je te lang met het bestrijden van optrekkend vocht, dan kan het vocht op den duur ook de constructie van je woning aantasten. Om dat te verhelpen kijk je tegen een heel ander prijskaartje aan. Het is daarom verstandig niet te lang te wachten met het inschakelen van professionele hulp.

Doorslaand vocht
De oorzaak van doorslaand vocht is bijna altijd poreuze gevelbekleding. De voegen, bakstenen of stucwerk laten het water uit een regenbui dan door de muur heen komen, met vochtige muren tot gevolg. Deze vochtplekken kunnen op iedere plek en iedere hoogte van de muur zichtbaar zijn. Ook hiervoor geldt dat je dit zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde van de muur kan zien. Vochtplekken, een muffe geur of loslatend behang of stucwerk zijn bekende signalen voor doorslaand vocht.

Vind je het lastig om te bepalen van welk type vocht je last hebt? Geen probleem. Een vakman weet vaak raad. Hij kan eerst een inspectie doen van jouw situatie om vervolgens te bepalen wat de beste oplossing is.

Hoe bepaal je de kosten voor muren injecteren?

De kosten die een gevelspecialist in rekening brengt voor muren injecteren om doorslaand of optrekkend vocht bestrijden, hangt vooral af van het type vochtbestrijding. De meest gebruikte methoden lichten we toe.

Optrekkend vocht bestrijden

Optrekkend vocht kan je op twee manieren bestrijden:

 • Optrekkend vocht bestrijden: muur injecteren
  In verreweg de meeste gevallen kiest de vakman ervoor de gevel te injecteren met een vochtbestrijdingsmiddel dat het optrekkende vocht tegengaat.
 • Muur onderkappen
  Een ontbrekende waterkering is zoals gezegd vaak de oorzaak van optrekkend vocht. Een ingrijpendere oplossing om optrekkend vocht te bestrijden is om een waterkering onder je gehele woning aan te brengen. De muur onderkappen noemt de vakman dat. Deze methode is zeer effectief, maar is eigenlijk alleen serieus te overwegen als je een grondige renovatie of verbouwing van je woning in de planning hebt staan.

Doorslaand vocht bestrijden

Om doorslaand vocht tegen te gaan, heeft de vakman eveneens twee mogelijkheden:

 • Gevel impregneren
  Door de gevel te impregneren, brengt de vakman een beschermende, waterafstotende laag aan over de muur die poreus is. De muur is op die manier weer beschermd tegen vocht, mos en schimmels.
 • Nieuwe gevelbekleding
  Als de gevel in zeer slechte staat is, kan het slimmer zijn om de gehele gevelbekleding te vervangen. Dit is uiteraard wel een ingrijpende klus. Maar mocht impregneren onvoldoende resultaat geven, dan is dit soms nog de enige mogelijkheid.

Vocht in de kelder

Heb je last van vocht in de kelder, dan is het raadzaam hier snel iets aan te laten doen. De kelder vormt samen met de fundering de basis waarop de rest van je woning gebouwd is. Het is daarom belangrijk dat deze goed stevig is en de woning kan dragen. Vochtige, poreuze muren kunnen dat op den duur niet meer. De meestvoorkomende methode om vocht in de kelder te verhelpen is kelderdichting of bekuiping. De vakman versterkt de muren van de kelder dan in verschillende fasen met een waterdichte cementlaag. Zo kan er geen vocht meer in de muur komen en hebben de muren weer voldoende draagkracht.

Aandachtspunten vochtbestrijding 

Naast het verhelpen van het vochtprobleem, kan het zijn dat je extra kosten moet maken voor bijkomende klussen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

 • Schimmel verwijderen
  Is de muur zodanig aangetast door het vocht dat je ook last hebt van schimmelvorming? Dan is het raden om eerst de schimmel te verwijderen. Schimmel is namelijk schadelijk voor je gezondheid. De prijs hiervoor ligt rond de € 50,- per m².
 • Voegwerk vervangen
  Om vocht goed te kunnen bestrijden, is het van belang dat het voegwerk van je muur in orde is. Anders heb je kans dat het vocht zo weer terugkomt. Moeten de vakman de voegen vervangen? Hou dan rekening met extra kosten van ongeveer € 20,- tot € 25,- per m².
 • Afwerking buitenzijde
  Wanneer de vakman een muur injecteert om optrekkend vocht te bestrijden, kan je deze pas afwerken nadat de muur volledig droog is. Afwerken is bijvoorbeeld nodig, wanneer de gevel is aangetast of je de voegen moet vervangen. Het drogen van de muur duurt gemiddeld zes tot twaalf maanden. Wil je niet zo lang wachten? Laat dan een zout- en vochtwerend membraan plaatsen tussen de muur en de afwerking. Je kan dan meteen aan de slag met de afwerking. Dit kost ongeveer € 20,- per m².
 • Afwerking binnenzijde muur
  Is het vocht zo erg in de muur getrokken dat je er aan de binnenzijde schade van hebt, dan is het waarschijnlijk ook nodig om de binnenmuren opnieuw af te werken. Hoe je dat doet bepaalt grotendeels de prijs. Behangen en schilderen is in de regel iets goedkoper dan het opnieuw laten stucen van de muur. Voor het mooiste resultaat laat je bij voorkeur de gehele muur opnieuw doen. Je kan voor gedetailleerde prijsinformatie over de verschillende soorten afwerkingen van de binnenmuur terecht op:
   

Vochtbestrijding via Werkspot laten uitvoeren?

Vocht in je woning is vervelend en kan zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Heb je last van vocht in de muur, dan is het aan te raden om snel te handelen, voordat de problemen verergeren. Ben je er op tijd bij, dan kan de vakman vaak met snelle, weinig ingrijpende oplossingen het probleem bestrijden. Nu je weet wat er allemaal komt kijken bij deze klus, snap je waarschijnlijk ook waarom het slim is deze klus aan een vakman over te laten. Zoek je een gevelspecialist om doorslaand of optrekkend vocht te bestrijden? Plaats je klus op Werkspot en je komt snel in contact met ervaren vakmannen. Op basis van reviews van andere klanten kom je meer te weten over hun werkwijze en de kwaliteit van het geleverde werk. Zo bepaal je snel en eenvoudig welke vakman jij geschikt vindt voor deze klus.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten buiten schilderen
 2. Kosten stucwerk binnen
 3. Kosten binnenschilderwerk
 4. Kosten wand- of vloertegels zetten