Werkblad keuken: met welke kosten kun je rekening houden?

Bijgewerkt op

Wil je een nieuw werkblad in de keuken? Kies voor een composiet of houten werkblad: vindt hier de kosten wat het inschakelen van een vakman kost.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen keukenmonteurs

Onze keukenmonteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 121 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Werkblad keuken: ontdek hier de gemiddelde kosten

Ga jij een nieuwe keuken kopen? De keuze van het werkblad heeft veel effect op de uitstraling van je keuken. Maar niet alleen daarom moet je goed nadenken over de keuze voor een werkblad. Het aanrecht is namelijk ook de plek in de keuken die het meest te verduren krijgt. Het is dus belangrijk dat het aanrechtblad lang meegaat. Tot slot drukt de prijs van het aanrechtblad vaak flink op het totaalbudget van de keuken. Nog een reden om goed na te denken welk werkblad het beste in jouw keuken past.

Schaf je een complete keuken aan, dan kun je vaak voordelige prijsafspraken maken voor het monteren van de totale keuken. Het werkblad is hier een onderdeel van. Dit is vaak niet de goedkoopste optie. Wanneer je de keukenkastjes, apparaten en het werkblad los bestelt, kun je vaak veel besparen. Je kunt vervolgens een vakman vragen om de volledige keuken, inclusief het werkblad te monteren.

De prijs van het monteren van een werkblad in de keuken bepaalt de vakman op basis van de volgende onderdelen:

  • Soort werkblad
  • Of het werkblad al op maat is gemaakt
  • Of de juiste gaten aanwezig zijn
  • Demontage van het oude werkblad

Werkblad keuken: gemiddelde prijs monteren

SoortGemiddelde prijs
Monteren werkblad€ 150,- tot € 600,-
Uurtarief vakman€ 45,- tot € 50,-
Extra gat in werkblad€ 50,- tot € 100,-
Bovenstaande prijzen geven een indicatie van het monteren van het aanrechtblad. Deze prijs is exclusief de kosten die je betaalt voor een werkblad in de keuken.

Werkblad keuken: welk aanrechtblad past in jouw keuken? 

Wanneer je een nieuwe keuken uit gaat zoeken, sta je vaak ook goed stil bij het soort werkblad dat je wilt. Je kunt veel verschillende keuzes maken. Het is afhankelijk van je smaak en je budget welk werkblad het beste in jouw keuken past. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de volgende werkbladen:

  • Kunststof 
  • Hout
  • Composiet
  • Graniet

Kunststof aanrechtblad

Een kunststof werkblad past vaak binnen elk budget. Je betaalt voor een dergelijke oplossing namelijk een stuk minder dan voor de andere varianten. Ook heb je kunststof in veel kleuren en is het aanrecht eenvoudig schoon te maken. Toch is een kunststof aanrechtblad niet altijd de beste keuze.

Het belangrijkste nadeel van een kunststoffen werkblad is het feit dat het blad niet tegen hitte kan. Wanneer je per ongeluk de warme ovenschaal op het aanrecht plaatst, loop je meteen het risico op vlekken, verkleuringen, een gesmolten bovenlaag of andere beschadigingen. Ook kan de uitstraling van het kunststoffen werkblad een reden zijn om voor een andere variant te kiezen. Het werkblad heeft namelijk een minder luxe uitstraling dan bijvoorbeeld een composiet werkblad.

Houten werkblad

Ga jij voor een natuurlijke uitstraling in jouw keuken? Dan kan een massief houten werkblad goed passen. Een houten werkblad vraagt vaak meer onderhoud dan de meeste andere werkbladen. Je moet het werkblad één à twee keer per jaar met olie behandelen om er meerdere jaren plezier van te hebben. Hou er rekening mee dat je een natuurlijk product in je keuken plaatst. Dit betekent dat het hout nog kan gaan uitzetten en dat het werkblad na verloop van tijd donkerder wordt.

Een groot voordeel van een houten werkblad is dat je krassen en beschadigingen eenvoudig zelf kunt oplossen. Je schuurt het blad met een brandschuurmachine en je werkblad ziet er weer uit als nieuw.

Composiet werkblad

Een composiet werkblad is erg sterk en ook nog eens erg hygiënisch. Dit werkblad is zo gemaakt dat er niet zomaar vocht in het werkblad kan gaan zitten. Een ander groot voordeel is dat je het aanrechtblad makkelijk kunt schoonmaken en dat het blad niet spontaan barst als je er per ongeluk een hete pan op zet.

Je kunt het composiet werkblad uitzoeken in verschillende kleuren. Hou er wel rekening mee dat het werkblad gevoelig is voor vlekken. Wanneer je een vochtplek niet meteen schoonmaakt of wanneer het werkblad veel hitte te verduren krijgt, is de kans aanwezig dat er een vlek ontstaat. Deze vlek krijg je niet meer uit het blad.

Een composiet werkblad is vaak duurder dan een kunststoffen of houten oplossing.

Graniet aanrechtblad

Graniet is een natuurlijk en duurzaam natuurlijk materiaal. Een granieten aanrechtblad wordt ook wel aangeduid als een natuurstenen werkblad. Je merkt in de prijs dat graniet een 100 procent duurzaam product is. Deze variant is qua prijs vergelijkbaar met een composiet werkblad, maar kost bijna twee keer zo veel als een kunststoffen werkblad.

Wanneer je kiest voor graniet weet je zeker dat je een uniek werkblad hebt. Het is een natuurlijk product, dus niemand heeft exact dezelfde patronen op het werkblad. Daarnaast geeft een granieten werkblad jouw keuken een luxe uitstraling. Een ander groot voordeel is dat je het aanrecht eenvoudig schoonmaakt. Gebruik op een granieten aanrechtblad wel altijd een snijplank. Het materiaal is hard, maar kan toch eenvoudig beschadigen wanneer je groente of vlees op het aanrecht snijdt.

Om lang plezier te hebben van je werkblad moet je graniet impregneren. Heb je een lichte variant graniet, dan moet je minimaal één keer per jaar aan de slag. Bij een donker werkblad kun je er ook voor kiezen om het blad eens per twee jaar te behandelen.

Werkblad keuken: checklist om te bespreken met de vakman

Zoals gezegd is het plaatsen van een werkblad een specialistische klus die je het beste kunt uitbesteden aan een vakman. Wanneer je weet welk werkblad je in de keuken wilt laten plaatsen, is het tijd om een vakman in te schakelen. Om een goed overzicht van de prijs te krijgen, is het belangrijk dat je de vakman de juiste informatie geeft. Hiervoor kun je de volgende checklist gebruiken.

1. Werkblad keuken: vertel welke soort je hebt gekozen

Het soort werkblad is op twee manieren van belang voor je budget. Natuurlijk moet je rekening houden met de kosten. Daarnaast kan het ook zijn dat je met extra kosten te maken krijgt omdat je een zwaar blad hebt gekozen. Zo is een blad van natuursteen, zoals graniet, veel zwaarder dan een kunststoffen of composiet werkblad. Wanneer jij een granieten werkblad in je keuken wilt, kan de vakman dit niet alleen plaatsen.

Voor het beste resultaat neemt de vakman daarom een tweede professional mee. Je betaalt voor deze professional tussen de € 45,- en € 50,- per uur. Zeker wanneer de vakman meerdere uren met de klus bezig is, kan de prijs dus flink oplopen. Bespreek dus altijd goed met de vakman welk soort werkblad je hebt gekocht. Dan kan hij je een duidelijk prijsvoorstel geven.

2. Op maat gemaakt of niet?

Als tweede is het verstandig om goed met de vakman te bespreken, hoe jouw werkblad is aangeleverd. Heb jij jouw werkblad bijvoorbeeld in laten meten? Dan is de kans groot dat de vakman snel klaar is met het monteren van jouw nieuwe werkblad. Aan de andere kant kan het ook voorkomen dat je muur scheef is en dat de vakman daarom het werkblad moet aanpassen. Hiervoor brengt hij extra kosten in rekening.

Ook is het goed om aan te geven bij de vakman of jouw werkblad in een hoekopstelling komt. In dit geval moet de vakman de hoeken zo zagen dat ze goed op elkaar aansluiten, ook wel in verstek zagen. Je begrijpt dat dit ook meer kost dan het eenvoudig plaatsen van het keukenblad.

3. Zijn de juiste gaten aanwezig? 

In veel gevallen wil jij de gootsteen of bijvoorbeeld de kookplaat mooi verwerken in het werkblad. Het is dan natuurlijk erg belangrijk dat de gaten in het werkblad op de juiste plaats zitten. Ook is het belangrijk om te bepalen of je kiest voor een opbouwvariant of dat je de kookplaat en gootsteen in wil laten frezen. In dit laatste geval valt de gootsteen helemaal gelijk met het werkblad. Dit is een populaire keuze omdat dit net een wat chiquere uitstraling geeft.

Afhankelijk van jouw keuze betaal je vakman tussen de € 50,- en € 100,- per gat. Bespreek daarom vooraf goed je wensen. Zo weet je precies met welke kosten jij rekening moet houden.

4. Moet het oude werkblad gedemonteerd worden? 

Vaak is het plaatsen van een nieuw werkblad onderdeel van het plaatsen van een nieuwe keuken. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je oude werkblad erg is beschadigd en dat je daarom een nieuw werkblad wilt. De rest van de keuken hoef je dan nog niet te vervangen. Wanneer je alleen het werkblad vervangt, moet je dit wel aan de vakman laten weten. Verwacht je bijvoorbeeld ook van hem dat hij het oude werkblad verwijdert?

Wanneer dit het geval is, rekent hij hiervoor extra kosten. Ook wil hij weten hoe het oude blad is gemonteerd. Zit jouw oude werkblad bijvoorbeeld onder de tegelwand gemonteerd of zit het werkblad precies tegen de tegels aan? In dit laatste geval is de kans groot dat de vakman de tegels beschadigt bij het verwijderen van het oude werkblad. In dat geval moet je dan ook rekening houden met de kosten die het vervangen van de tegels kost. Je kunt natuurlijk alleen de onderste rij laten vervangen, maar het is ook mogelijk om direct de volledige achterwand te laten vervangen.