Keukenblad op maat plaatsen: ontdek de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Keukenblad op maat laten plaatsen door een vakman? Ontdek hier de gemiddelde prijs en waar je op moet letten bij het uitbesteden van de klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen keukenmonteurs

Onze keukenmonteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 53 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten keukenblad op maat plaatsen

In je keuken is het werkblad vaak één van de belangrijkste blikvangers. En dat niet alleen: je werkblad moet ook tegen een stootje kunnen. Grote bouwmarkten en bekende ketens verkopen vaak standaardmaten werkbladen. Passen deze werkbladen niet bij je smaak? Of heb je een afwijkende maatvoering in de keuken? Dan biedt een keukenblad op maat uitkomst.

Je kunt het keukenblad op maat laten maken in de keukenwinkel, maar je kunt dit ook aan een vakman vragen. De vakman zorgt dan dat het keukenblad naadloos aansluit op de muur en dat er voldoende ruimte is voor bijvoorbeeld de kookplaat en de gootsteen. Het maken van een keukenblad op maat is een specialistische klus die je het beste door een vakman kunt laten uitvoeren. Wanneer je zelf aan de slag gaat, is de kans groot dat je werkblad niet netjes aansluit en dat een vakman het door jou uitgevoerde werk moet herstellen. Uiteindelijk betaal je dan meer voor de klus.

Gemiddelde prijs keukenblad op maat

Soort klusGemiddelde prijs
Keukenblad op maat plaatsen€ 150,- tot € 600,-
Extra gat aanrechtblad op maat € 50,- tot € 100,-
 Uurtarief vakman € 45,- tot € 50,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee welke kosten komen kijken bij de klus keukenblad op maat. De tarieven zijn inclusief btw. In de prijs is geen rekening gehouden met de aanschafprijs van een werkblad.

De vakman berekent zijn tarief voor het plaatsen van een keukenblad op maat op basis van de volgende onderdelen:

 • Wat is de afmeting van het keukenblad?
 • Is het keukenblad op maat gemaakt of moet de vakman dit verzorgen?
 • Van welk materiaal is het keukenblad?

Checklist om te bespreken met de vakman

Wanneer je een keukenblad op maat laat plaatsen, wil je graag vooraf weten met welke prijs je rekening moet houden. Voor een prijsvoorstel op maat is het belangrijk dat je de vakman goede informatie geeft. Zo kan hij goed inschatten hoeveel tijd hij bezig is met de klus en welk bedrag jij uiteindelijk moet bepalen.

 1. Soort keukenwerkblad
  Bespreek met de vakman wat voor soort werkblad je hebt uitgekozen. Niet alleen de afmetingen zijn hierbij van belang, maar ook het materiaal waarvan het keukenwerkblad is gemaakt. Dit laatste is ook belangrijk om te bepalen of de vakman een klus kan aannemen. Niet elke vakman maakt bijvoorbeeld marmeren keukenbladen op maat. Dit komt vooral door de hoeveelheid stof en herrie die vrijkomt bij deze klus. Wil jij een marmeren keukenblad op maat? Neem dit dan zeker mee in je aanvraag.

 2. Nieuwe keuken of bestaande keuken
  Voor de vakman is het ook belangrijk om te weten waar hij het keukenblad op maat moet plaatsen. Laat je een keukenblad vervangen of is het een klus in een volledig nieuwe keuken? Voor een passend prijsvoorstel laat je dit weten aan de vakman. Geef hierbij ook aan of de huidige gootsteen en kookplaat blijven of dat je hiervoor nieuwe onderdelen aanschaft. Wil je een keukenblad vervangen? Bespreek dan ook met de vakman wie het oude keukenblad afvoert.

 3. Keukenblad op maat maken
  Je kunt een keukenblad op maat laten maken in de winkel of de vakman vragen dit voor je te doen. Dit heeft effect op de prijs. Een vakman die het volledige keukenblad op maat moet maken, is meer tijd kwijt dan een vakman die alleen een keukenblad hoeft te plaatsen. Hou er wel rekening mee dat de vakman bijna altijd nog kleine correcties moet uitvoeren aan een keukenblad op maat. Zo heb je de zekerheid dat het keukenblad mooi aansluit op bijvoorbeeld de muur.

 4. Soort garantie
  Vraag bij de vakman ook na welke garantie hij biedt voor de klus. Bij het plaatsen van een keukenblad op maat is er een kans dat je muur beschadigt. Maar het kan ook voorkomen dat er scheuren optreden bij het op maat zagen van het keukenblad. Spreek daarom goed af of en hoe je de vergoeding krijgt wanneer er zaken beschadigen tijdens deze klus. En dat niet alleen: bespreek ook de garantie na het opleveren van de klus. Na hoeveel jaar kun je nog aanspraak maken op de garantie?

Keukenblad op maat: materiaal

Het materiaal van je keukenblad op maat is een belangrijke factor voor de prijs. En dat niet alleen: het materiaal is ook bepalend voor de uitstraling van jouw keuken. Voor elk budget en elke smaak is er tegenwoordig wel een keukenblad op maat te vinden.

Kunststof aanrechtblad op maat
Wil je niet al teveel geld uitgeven aan een aanrechtblad op maat? Dan kun je voor een kunststof keukenblad gaan. Dit keukenwerkblad is een stuk goedkoper dan de andere materialen. Of een kunststof keukenblad in jouw keuken past, is afhankelijk van een paar zaken. Weet je nu al dat je altijd per ongeluk warme pannen op het aanrechtblad plaatst? Dan kun je beter voor een ander materiaal kiezen. Kunststof kan niet zo goed tegen warmte en verkleurt of smelt vrij snel bij hitte.

Houten keukenblad op maat
Heb jij voor een houten keukenblad gekozen? Dan kan de vakman eenvoudig het keukenblad op maat maken. Een houten keukenblad zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Wanneer je kiest voor dit natuurproduct kan je werkblad nog gaan uitzetten. De vakman houdt hier rekening mee met het op maat maken van het keukenblad. Laat je ook goed voorlichten over de manier waarop je het beste het werkblad kunt behandelen. Voor het beste resultaat moet je namelijk één à twee keer per jaar het werkblad met olie behandelen. Krijg je na verloop van tijd toch beschadigingen? Met een brandschuurmachine schuur je de toplaag van het keukenblad en je werkblad ziet er weer als nieuw uit.

Composiet keukenwerkblad
Heb je iets meer te besteden en wil je een sterk en hygiënisch keukenblad? Kies dan voor een composiet keukenwerkblad. Dit type werkblad kun je makkelijk schoonmaken en beschadigt niet direct wanneer je er per ongeluk een hete ovenschaal op plaatst. Laat je bij het uitkiezen van dit type keukenwerkblad goed informeren over het schoonhouden van het blad. Dit werkblad is namelijk wel gevoelig voor vlekken. Vlekken die je niet meteen schoonmaakt, krijg je later niet meer uit het blad.

Het materiaal composiet is vrij hard en kun je daarom niet zomaar op maat zagen. Een vakman heeft het juiste gereedschap en weet wat er nodig is om te voorkomen dat het blad beschadigt.

Graniet keukenblad op maat
Graniet is qua prijs vergelijkbaar met composiet. Graniet is een natuurlijk en duurzaam materiaal dat je eenvoudig kunt schoonmaken. Voor het op maat maken van het keukenblad brengt de vakman speciaal gereedschap mee. Zo weet je zeker dat dit harde materiaal netjes op maat in je keuken past. Graniet is dus net als composiet een hard materiaal, maar kan toch eenvoudig krassen. Voor het snijden van je eten heb je dus nog altijd een snijplank nodig.

Net als een houten werkblad moet je een granieten aanrechtblad behandelen voor een mooie uitstraling. Een lichte variant graniet impregneer je minimaal één keer per jaar, een donkere variant eens in de twee jaar.

Keukenblad vervangen

In de checklist gaven we het al aan: het is belangrijk dat je aangeeft bij de vakman of hij alleen een nieuw keukenblad op maat moet maken of dat hij ook het oude keukenblad moet vervangen. Een keukenblad vervangen, brengt extra werk met zich mee. Dit betekent dat de klus duurder is.

De vakman moet het oude keukenblad secuur vervangen. Hij snijdt de kitranden zorgvuldig los en verwijdert de gootsteen, kookplaat en eventuele andere zaken netjes. Daarna kan hij het blad uit de keuken halen. Hierbij moet hij netjes werken en zo veel mogelijk voorkomen dat hij de muren in de keuken beschadigt. Dit laatste is helaas niet altijd te voorkomen. In een keuken waar het keukenblad tegen de tegels aan gemonteerd is, is de kans groot dat er enkele tegels beschadigen. Deze moet de vakman vervangen. Kijk bij deze klus dus alvast of je nog enkele tegels hebt liggen die de vakman kan gebruiken. Heb je geen tegels meer liggen en is jouw soort tegel ook niet meer verkrijgbaar in de winkel? Dan kan het voorkomen dat je een volledig nieuwe achterwand moet laten zetten. De totaalprijs van jouw klus komt dan een stuk hoger uit.  Ontdek hier de gemiddelde prijs voor het plaatsen van een nieuwe achterwand in de keuken

Is je oude keukenblad nog in een nette staat? Dan kun je ervoor kiezen om het keukenblad tweedehands te koop aan te bieden. Je kunt het keukenblad natuurlijk ook laten afvoeren. De vakman brengt hiervoor extra kosten in rekening. Wil je kosten besparen? Dan kun je het keukenblad ook zelf naar de milieustraat in jouw gemeente brengen.

Advies van een vakman

Wanneer je overweegt een keukenblad op maat te laten plaatsen, kan het prettig zijn om te weten wat anderen hebben gedaan. Benieuwd wat vakmannen in de praktijk tegenkomen? Werkspot vroeg het aan Hairich Vrutaal van Handyman 24/7: "Om kosten te besparen, kopen veel mensen het keukenblad niet op maat. Ik maak het keukenblad dan op maat. Als het in de winkel op maat is gemaakt, hoef ik vaak nog maar een klein stukje weg te halen voor de kookplaat."