Vaatwasser aansluiten? Ontdek de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Ga jij een vaatwasser aansluiten? Dan ben je vast benieuwd naar slimme tips en de kosten. Je vindt hier de gemiddelde prijs voor deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.9

Top beoordelingen keukenmonteurs

Onze keukenmonteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.9 op 5 op basis van 397 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs vaatwasser aansluiten

Ben je het zat om elke avond je borden met de hand af te wassen? Of had je altijd al een vaatwasser en heeft die het net begeven? Wat je reden ook is, veel mensen kiezen voor comfort en kiezen ervoor een vaatwasser aan te sluiten. Ga jij een nieuwe vaatwasser aansluiten? Ontdek hier de gemiddelde kosten voor deze klus.

Wanneer je zorgt voor een goede voorbereiding kun je vaak zelf de vaatwasser aansluiten. Zeker wanneer je ervoor kiest om de vaatwasser los in je keuken te plaatsen. Wil je liever een inbouw vaatwasser aansluiten? Dan kun je een vakman inschakelen. De vakman weet precies waar hij op moet letten. Zo krijg je niet alleen comfort, maar ook een mooi resultaat.

Gemiddelde kosten vaatwasser aansluiten

Soort klusGemiddelde prijs
 (Inbouw) vaatwasser kopen € 200,- tot € 2.000,-
Vaatwasser aansluiten€ 100,- tot € 300,-
Extra groep plaatsen€ 200,-  tot € 500,-

Wil je een vaatwasser laten aansluiten? Bovenstaande tabel geeft je een idee hoeveel dit kost. Afhankelijk van jouw keuken en vaatwasser kunnen de kosten van de klus hoger of lager uitvallen. Vraag voor een prijsvoorstel op maat verschillende vakmannen om een schatting te geven van de kosten voor een vaatwasser aansluiten. Vraag hen ook hoe ze omgaan met het berekenen van eventueel meerwerk. Zo kom je na het uitbesteden van een klus niet voor onaangename verrassingen te staan.
Vaatwasser aansluiten

Prijsvoorstel ontvangen van vakmannen

Wil jij een prijsvoorstel op maat voor de klus vaatwasser aansluiten? Zorg dan dat je de volgende zaken bespreekt met de vakman.

 • Voor het inschatten van een klus is het van belang dat een vakman weet in welke situatie hij de vaatwasser moet aansluiten. Moet hij een inbouw vaatwasser aansluiten of plaatst hij een losse vaatwasser in de keuken? Benoem dit dus duidelijk in je aanvraag.
 • Geef verder aan of je nu al een vaatwasser hebt en wat er met die vaatwasser moet gebeuren. Heb jij deze zelf al verwijderd of verwacht je dat de vakman dit doet? Moet hij de nieuwe vaatwasser aansluiten op de plek van de oude? Geef dan beide merken en typenummers door. De vakman kan dan inschatten of hij veel aanpassingen moet verrichten aan de huidige ombouw om je nieuwe vaatwasser aan te sluiten.
 • Wanneer je wilt weten welke werkzaamheden de vakman precies moet uitvoeren, is het slim om voldoende foto's mee te sturen. Maak niet alleen foto's van de vaatwasser en je keuken. Het helpt wanneer je ook foto's maakt van je meterkast en van het stopcontact en de wateraanvoer wanneer die nu al aanwezig zijn in je keuken.

Stappenplan vaatwasser aansluiten

Voor het aansluiten van een nieuwe vaatwasser, zijn de kosten voor een (inbouw) vaatwasser kopen vaak het hoogst. Een deel van de kosten ben je kwijt aan het werk van de vakman. Maar welke werkzaamheden voert een vakman precies uit voor het bedrag dat jij hem betaalt. Je vindt hieronder een stappenplan voor de klus 'vaatwasser aansluiten'.

 1. Weghalen oude vaatwasser
  Heb je nu nog een oude vaatwasser in de keuken staan? Dan moet de vakman deze eerst weghalen. In sommige gevallen duurt het weghalen van de oude vaatwasser langer dan een nieuwe vaatwasser aansluiten. Bij een inbouw vaatwasser moet de vakman het deurpaneel en de plint verwijderen. Hierna kan hij pas de oude vaatwasser uit de keuken halen. Zit er nog water in de vaatwasser? Dan heeft de vakman meer werk om dit te verwijderen. Hij brengt hiervoor extra kosten in rekening.

 2. Vaatwasser aansluiten: inmeten
  Ga jij een inbouw vaatwasser kopen? Zorg dat je goed weet welke maat de vaatwasser maximaal mag hebben. Zeker wanneer je nu ook al een inbouw vaatwasser hebt. De vakman kan in dit geval de vaatwasser aansluiten zonder dat hij aanpassingen aan de nis in jouw keuken moet maken. Wanneer je een kleine vaatwasser had en nu overschakelt op een groot formaat kan dit verstrekkende gevolgen hebben. De vakman moet dan de nis helemaal op maat maken. Dit heeft niet alleen effect op de overige kastruimte, maar ook op de kosten.

 3. Vaatwasser aansluiten: water en stroom
  De vaatwasser heeft water en stroom nodig. De vakman controleert bij het monteren van de vaatwasser of er een aansluiting is op de waterkraan en of er een stopcontact in de buurt zit. Wanneer dit niet het geval is, maakt de vakman dit voor jou in orde. Hij brengt hiervoor extra kosten in rekening. Over het algemeen kan de vakman gebruik maken van bestaande aansluitingen, wanneer hij een nieuwe vaatwasser kan aansluiten op de plaats van de oude.

 4. Vaatwasser aansluiten: waterpas op zijn plaats
  Wanneer de vakman zeker weet dat de aansluitingen in orde zijn, kan hij de vaatwasser aansluiten. Hij plaatst de vaatwasser op zijn plaats in de nis.  Vervolgens controleert hij of de vaatwasser strak tegen het keukenblad aanzit. Wanneer dit niet het geval is, stelt hij de pootjes van de vaatwasser anders in. Tot slot controleert hij of de vaatwasser waterpas staat.

 5. Vaatwasser aansluiten: deurpaneel bevestigen
  Ga jij een inbouw vaatwasser kopen? Dan wil je natuurlijk dat de vaatwasser niet zichtbaar is in jouw keuken. Om dit voor elkaar te krijgen, schroeft de vakman een deurpaneel op de deur van de vaatwasser. De vakman gaat bij dit onderdeel van de klus extra secuur te werk. Hij wil voorkomen dat de schroeven zichtbaar zijn in de keuken. Op dit moment komt de kennis van een vakman extra goed van pas omdat hij precies weet waar de schroeven in het paneel moeten komen.

 6. Vaatwasser aansluiten: vastzetten
  Als een van de laatste stappen, zet de vakman de vaatwasser stevig vast. Zo weet je zeker dat de vaatwasser netjes op zijn plaats blijft staan en niet gedurende de vaatwasprogramma's van zijn plek gaat.

 7. Afwerken plint
  Nadat de vaatwasser netjes op zijn plek staat, is het tijd voor de laatste stap bij de klus 'vaatwasser aansluiten'. De vakman plaatst de plint van jouw keuken weer netjes terug op zijn oude plaats. In sommige gevallen moet de vakman de plint op maat zagen om extra ruimte voor de deur te maken.  Daarna is de vaatwasser klaar voor gebruik.

Vaatwasser aansluiten: is een extra groep nodig? 

Ga jij een vaatwasser laten aansluiten? Bespreek met de vakman dan ook de elektrische voorzieningen in jouw woning. In veel gevallen heb je voor een vaatwasser een extra groep nodig. Zo kun je de vaatwasser tegelijk aanzetten met andere apparaten in je keuken zonder dat de stoppen doorslaan. Een vakman kan op basis van jouw informatie en foto's van de meterkast advies geven of een extra groep nodig is.

In Nederland gelden voor elektrische apparaten de zogeheten NEN 1010 norm. Dit betekent dat apparaten met meer dan 2.000 watt een aparte groep krijgen. Alleen voor apparaten die je minder dan tien minuten per keer gebruikt, geldt een uitzondering. Voor een vaatwasser geldt dit dus niet.

Bij het aansluiten van een vaatwasser is het belangrijk om ook naar de meterkast te laten kijken. Voor het plaatsen van een extra groep kun je het beste een elektricien inschakelen. Deze vakman weet precies waar hij op moet letten en voorkomt dat er onveilige situaties ontstaan bij het aanleggen van de elektriciteit. Wanneer er voldoende ruimte in de meterkast is, plaatst de vakman een extra groep naast de andere groepen. Wanneer hier onvoldoende ruimte voor is, plaatst hij een extra kastje. Over het algemeen betaal je een bedrag tussen de € 200,-  tot € 500,- voor deze klus. Wil je een prijsvoorstel op maat? Nodig dan altijd een vakman uit om de situatie te bekijken.

Vaatwasser aansluiten: inbouw vaatwasser kopen versus vrijstaand model

Voor je de vaatwasser kunt aansluiten, is het belangrijk dat je een vaatwasser kiest die bij jouw wensen en budget past. Zo kun je gaan voor een extra groot model of juist een kleiner model wanneer je een kleine keuken hebt. Daarnaast kun je een inbouw vaatwasser, een vrijstaand model en een onderbouw vaatwasser aansluiten.

 • Inbouw vaatwasser kopen
  Een inbouw vaatwasser is in de regel wat duurder dan andere modellen. Zoals de naam al zegt, zit een inbouw vaatwasser in een keukenkast.
 • Vrijstaand model vaatwasser aansluiten
  Een vrijstaand model kost vaak iets minder en plaats je los in de keuken. Over het algemeen is deze installatie een stuk eenvoudiger dan een inbouw vaatwasser aansluiten. Je kunt hierbij dus ook besparen op het arbeidsloon van een vakman.
 • Onderbouw vaatwasser aansluiten
  Een onderbouw vaatwasser is een kruising tussen de inbouw vaatwasser en het vrijstaand model. Voor het aansluiten van de vaatwasser kun je de bovenkant van de vaatwasser afhalen. Zo past hij onder het keukenblad. In principe zijn de meeste vrijstaande modellen hiervoor geschikt.

Advies van een vakman

Bij een nieuwe vaatwasser aansluiten moet je er niet aan denken, maar na verloop van tijd kan de vaatwasser stuk gaan. Je kunt dan natuurlijk direct een nieuwe vaatwasser aansluiten, maar vaak is het goedkoper om eerst naar de mogelijkheden voor een reparatie te kijken. Welke informatie moet je in zo'n geval zeker aan een vakman geven? Werkspot vroeg het aan een van onze vakmannen. Marko Kleijn van Kleijn Montage Dienst: "Wanneer de vaatwasser het niet meer doet, nemen klanten contact met ons op. Het is dan handig om in ieder geval het merk en het type te weten en wat de vaatwasser wel en niet doet. Ik kan dan een bepaald stappenplan volgen om te ontdekken wat er precies kapot is."