Quooker installeren? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij een quooker installeren in je keuken? Een vakman weet precies waar je op moet letten. Ontdek hier de gemiddelde prijs voor deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen keukenmonteurs

Onze keukenmonteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 285 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs Quooker installeren

Kokend water: in elke keuken heb je het meerdere keren per dag nodig. Of het nu is om een eitje te koken, thee te zetten of voor je pasta-of rijstgerecht. Je kunt in deze gevallen natuurlijk een waterkoker gebruiken, maar voor iets meer comfort kiezen steeds meer huishoudens voor een Quooker. Wil jij ook een Quooker installeren? Dan ben je vast benieuwd welke kosten hierbij komen kijken en waar je aan moet denken.

Wanneer je een erg handig bent, kun je overwegen zelf de Quooker te installeren. Het is dan wel belangrijk dat je netjes werkt en precies weet hoe je de Quooker aansluit. Ben je niet zo handig of heb je geen tijd voor het installeren van een Quooker kraan? Vraag dan een vakman de Quooker kraan voor je te installeren.

Wat kost een Quooker?

Soort klusGemiddelde prijs
Aanschaf Quooker€ 700,- tot € 3.000,-
Quooker installeren € 150,- tot € 300,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat een Quooker installeren kost. De werkelijke prijs kan afwijken door de mogelijkheden in jouw keuken en jouw specifieke wensen.
Quooker kraan

Checklist uitbesteden klus Quooker installeren

Voor een prijsvoorstel op maat neem je contact op met meerdere vakmannen. Om een passend prijsvoorstel op maat te ontvangen, is het slim om onderstaande checklist te volgen bij de aanvraag.

 • Heb je al een Quooker aangeschaft? Vermeld dan in ieder geval het merk en het type in de aanvraag. Dit kan een vakman helpen om in te schatten hoeveel tijd hij kwijt is aan de klus. Mogelijke omschrijvingen zijn de Quooker Flex, Quooker Fusion of Nordic Twintaps.
 • Zit er op dit moment al een Quooker of een ander merk kokendwaterkraan in je keuken? Laat dit de vakman weten. Vermeld ook hierbij om welk merk en type het gaat. Misschien dat de vakman bepaalde werkzaamheden, zoals het aanpassen van het aanrechtblad, niet nogmaals hoeft uit te voeren.
 • Stuur altijd voldoende foto's mee. Maak niet alleen detailfoto's van de plek waar de vakman de Quooker moet installeren, maar ook van het aanrecht en de keukenkastjes. De vakman weet op deze manier hoeveel ruimte er is en welke aanpassingen hij eventueel moet uitvoeren.

Hoe duidelijker je aanvraag, hoe beter een vakman kan inschatten hoeveel uur hij met de klus bezig is. Dit geeft jou een goed idee hoeveel de klus ongeveer kost. Bespreek ook altijd met de vakman welke garantie hij geeft op zijn werk en hoe hij meerkosten rekent. Zo voorkom je dat de rekening veel hoger uitvalt dan je eigenlijk had begroot.

Quooker installeren: zo gaat de vakman te werk

Laat jij een vakman jouw Quooker installeren? De vakman doorloopt een aantal stappen om jouw kokendwaterkraan netjes en veilig te monteren.

 1. Quooker installeren: bepaal de positie
  Samen met de vakman bepaal je waar de Quooker precies moet komen te staan. Uiteraard moet de Quooker boven je spoelbak komen, maar het is aan jou of je de kokendwaterkraan naast de huidige kraan plaatst. Daarbij is ook het type Quooker van belang. Bij sommige kranen krijg je alle varianten water (koud, warm en kokend) uit één kraan. Deze variant plaats je het beste in het midden boven de spoelbak. Je hebt dan dus ook geen extra mengkraan meer nodig. De vakman houdt er rekening mee dat de uitloop ruim boven de spoelbak hangt.

 2. Quooker installeren: monteren kraan
  Wanneer je weet waar de Quooker moet komen, kan de vakman de Quooker installeren. Hiervoor maakt hij de juiste uitsparing in je aanrechtblad en zorgt hij dat de Quooker naadloos op je aanrecht komt. Heb jij een Quooker Flex gekocht? Dan verschilt de installatie net iets van de andere kranen. Zo moet de vakman op een ander moment de waterslangen aan de kokendwaterkraan bevestigen.

 3. Quooker installeren: afvoer en reservoir plaatsen
  Bij een Quooker-kraan krijg je ook een waterreservoir. Dit reservoir plaatst de vakman onder je aanrecht. In dit reservoir bewaart de Quooker het water en zorgt voor een constante temperatuur van 110 graden. Het reservoir is drie of zeven liter: je kunt je voorstellen dat dit dus aardig wat ruimte inneemt. Bij het plaatsen van een Quooker moet de vakman daarom ook vaak het keukenkastje aanpassen naar het waterreservoir. Je houdt hoe dan ook minder kastruimte over. Naast het reservoir moet er een afvoer komen en de Quooker moet water krijgen. Het kan voorkomen dat de vakman hiervoor een extra aansluitpunt moet maken op de waterleiding. Hiervoor brengt hij extra kosten in rekening.

 4. Quooker installeren: aparte groep of energieverdeler
  Een Quooker is een elektrisch apparaat dat voor het verwarmen van het water stroom verbruikt. Een Quooker kun je aansluiten op het stopcontact. Laat je door een vakman adviseren of het in jouw situatie handig is om een aparte groep te maken of dat je ook gebruik kunt maken van een energieverdeler. De vakman plaatst een energieverdeler in het stopcontact. Zo voorkom je dat de stoppen doorslaan wanneer je de Quooker intensief gebruikt en de vaatwasser tegelijkertijd draait.

Hoe werkt een Quooker? 

Na het installeren van de Quooker kun je de kokendwaterkraan snel gebruiken, maar hoe werkt een Quooker kraan precies? Een kokendwaterkraan bestaat uit twee delen. Je hebt de kraan op het aanrecht en het reservoir in de keukenkast. Het reservoir heeft een goede isolatie om het water op een temperatuur van 110 graden te houden. Het reservoir vult zichzelf bij door de aansluiting op de waterleiding. Na het tappen van een kopje thee, stroomt er dus direct nieuw water het reservoir in. Ook dit water bereikt een temperatuur van 110 graden. Hoe je precies kokend water krijgt, is afhankelijk van de Quooker kraan die je hebt gekocht. Een Quooker Flex werkt bijvoorbeeld net even anders dan een Quooker Fusion.

Naast het tappen van kokend water is bij de meeste kokendwaterkranen ook mogelijk om warm water uit de kraan te halen. In dit geval mengt Quooker het kokend water met het koude water. Hierdoor krijg je direct warm water.

Quooker installeren: voor- en nadelen

Overweeg je een Quooker te installeren? Voor je kosten maakt voor de aanschaf en installatie is het goed om je eerst te verdiepen in de voor- en nadelen van de Quooker kraan.

Voordelen
 • Met een Quooker kun je alle soorten water (koud, warm, kokend en bruisend) uit één kraan krijgen. Hiervoor heb je wel een speciale variant van de Quooker kraan nodig (de CUBE). Je kunt je voorstellen dat dit ook meteen de duurste variant is. Wil je wel kokend water, maar liever niet teveel kosten maken? Dan kun je ook een Quooker kraan naast je huidige mengkraan installeren.
 • Een Quooker kraan is een veilig alternatief voor de waterkoker. Uiteraard moet je met kokend water altijd blijven opletten, maar een ongeluk zit iets minder in een klein hoekje. Een waterkoker kan omvallen. Bij een Quooker moet je speciale handelingen verrichten voor je kokend water krijgt. De kindveilige bedieningsknop voorkomt dat kinderen per ongeluk kokend water pakken. Daarnaast kun je je door de goede isolatie niet branden aan de kraanuitloop van de Quooker.
 • Bij een Quooker kraan tap je alleen het water af dat je daadwerkelijk nodig hebt.
 • Tot slot claimen veel mensen dat het water uit een Quooker kraan lekkerder smaakt. Dit kan komen door het geïntegreerd filter in het reservoir dat het water direct zuivert. Chloor, bacteriën en andere verontreinigingen komen hierdoor niet in je drinkwater. Daarnaast is het water altijd goed doorgekookt, door de constante temperatuur van 110 graden.
Nadelen
 • Een Quooker kraan vraagt een flinke investering. Dit is ook de reden dat veel mensen in eerste instantie de waterkoker verkiezen boven een Quooker kraan.
 • Het reservoir van een Quooker kraan neemt aardig wat ruimte in. Dit gaat ten koste van de kastruimte. Zeker wanneer je een kleine keuken hebt, is dit een groot nadeel.

Energielabel Quooker kraan

Of een Quooker kraan een energiezuinige keuze is, daar zijn de meningen over verdeeld. Enerzijds tap je gepaste hoeveelheden water af en laat je niet onnodig je kraan lopen om warm water te krijgen. Aan de andere kant heeft een Quooker ongeveer een gelijke hoeveelheid elektriciteit nodig als een waterkoker om kokend water te leveren. Het verschil is dat een Quooker het water ook nog continu warm moet houden. Dit betekent dat je Quooker kraan de hele dag door energie gebruikt, al gaat het hier wel om lage hoeveelheden.

Of een Quooker kraan bij je past, is dus vooral een comfort en budget kwestie. Uiteraard kun je je wel goed laten adviseren over de duurzaamheid van een dergelijke oplossing. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je te verdiepen in het energielabel en navraag te doen in een speciaalzaak.

Advies van een vakman

Wil jij een Quooker installeren? Dan is het goed om je goed te laten voorlichten over de mogelijkheden. Werkspot heeft aan de vakmannen gevraagd welke informatie je zeker mee moet nemen in je besluit om een Quooker kraan te installeren. Piet Baak van Baak Kwaliteitsmontage: "Een Quooker neemt aardig wat ruimte in, de aanschaf van een Quooker gaat dus ten koste van wat kastruimte. Het is goed dat de consument dit weet."

Vind een keukenmonteur dichtbij