Inbouw oven plaatsen? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij een nieuw inbouw oven kopen? Ontdek op Werkspot de gemiddelde kosten voor deze klus en handige tips voor het plaatsen van een oven.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen keukenmonteurs

Onze keukenmonteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 274 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten inbouw oven

Is de oven in jouw keuken aan vervanging toe? Of heb je nu alleen een magnetron en wil je graag ook een oven? Wat je reden ook is, je hebt veel keuze in het soort oven dat je kiest. Zo heb je een oven onder een fornuis, een combi oven en een inbouw oven. Wanneer je voor het laatste kiest, betaal je niet alleen voor de aanschaf van de nieuwe inbouw oven. Je betaalt ook een bedrag voor de installatie van de oven.

Wanneer je geld wilt besparen, kun je zelf de oven inbouwen. Op internet vind je veel tutorials hoe je dit kunt doen. Maar zeker wanneer je nu nog geen aparte inbouw oven hebt, komt er vaak veel kijken bij de klus. Weet je bijvoorbeeld hoe je ervoor zorgt dat de oven precies in je keukenkastje past? Een vakman weet dit wel. Ook kan de vakman je adviseren over de benodigde elektriciteit en een elektricien inschakelen wanneer dit nodig is. Kortom, voor een veilig en net resultaat besteed je deze klus uit aan een vakman.

Gemiddelde prijs inbouw oven

Soort klusGemiddelde prijs
Aanschaf inbouw oven€ 250,- tot € 3.000,-
 Plaatsen inbouw oven € 75,- tot € 200,-
Extra groep plaatsen€ 200,-  tot € 500,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee aan welke kosten je kunt denken bij deze klus. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan de uiteindelijke prijs hoger of lager uitvallen. Voor een prijsvoorstel op maat vraag je een vakman een offerte uit te brengen. Geef bij de aanvraag de volgende zaken in ieder geval door.
Inbouw oven plaatsen
 • Merk en type inbouw oven
  Voor een vakman is het belangrijk om te weten welk merk en type inbouw oven je koopt. Op basis hiervan weet hij of er bijzonderheden zijn voor het aansluiten van de inbouw oven.

 • Situatie in de keuken
  Het helpt de vakman wanneer je duidelijk omschrijft waar de inbouw oven komt. Is dit een keukenkastje waar nu ook al een inbouw oven staat? Laat de vakman dan ook weten welk merk en type je nu hebt en of de vakman de oude inbouw oven ook moet verwijderen. Naast een duidelijke omschrijving, helpt het wanneer je foto's toevoegt aan je aanvraag.

 • Situatie in de meterkast
  Om te voorkomen dat je stoppen doorslaan, is het in veel gevallen aan te raden de inbouw oven op een aparte groep aan te sluiten. Het is afhankelijk van jouw meterkast of dit ook kan. Met een foto van de meterkast kan de vakman dit snel beoordelen.

Prijsopbouw inbouw oven plaatsen

Wanneer jij een vakman vraagt een inbouw oven te installeren, doorloopt de vakman standaard een aantal stappen. Afhankelijk van de elektriciteit in jouw keuken, kan de vakman besluiten een elektricien in te schakelen. De elektricien zorgt voor een extra groep in de stoppenkast. Uiteraard brengt de elektricien hiervoor kosten in rekening.

 1. Opmeten nis / keukenkast
  Zoals bij zoveel klussen is meten een belangrijk onderdeel van de klus. De vakman controleert of de inbouw oven past in de door jou aangewezen nis of keuken. Wanneer de ruimte te klein is, moet de vakman de ruimte op maat maken. Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat je nieuwe inbouw oven op de plaats van de oude past. De maten van de ovens verschillen en dit merk je bij de installatie. Daarnaast kijkt de vakman of er voldoende ventilatie voor de inbouw oven aanwezig is.

  Ga je nog een inbouw oven kopen? Dan is het verstandig om de maten op te nemen van de nis of het keukenkastje waar je de inbouw oven gaat plaatsen. Zo voorkom je dat de vakman extra werk heeft en bespaar je dus kosten.

 2. Aparte groep inbouw oven
  Afhankelijk van het vermogen van de inbouw oven en het aantal andere elektrische apparaten in de keuken, kan het nodig zijn om een aparte groep te gebruiken voor de oven. Heb je deze groep niet beschikbaar? Dan kun je er eentje aan laten leggen door een elektricien. Wanneer er ruimte is in de meterkast plaatst de elektricien hier een groep bij. Is er geen ruimte in de meterkast? Dan plaatst de elektricien een extra kastje.

  Om kosten te besparen, kun je ervoor kiezen om geen aparte groep te plaatsen. Zorg er dan wel voor dat je niet teveel elektrische apparaten tegelijk gebruikt. Dan is er een grote kans dat de stoppen doorslaan. Bespreek ook met de vakman of een energieverdeler voor jou een oplossing is. Die plaatst de vakman dan in het stopcontact om te voorkomen dat de stoppen doorslaan.

  Zit er in de buurt van de oven geen stopcontact? Dan kan het verstandig zijn om de elektricien te vragen een stopcontact te (ver)plaatsen. Ontdek op deze pagina de kosten voor deze klus.

 3. Installeren inbouw oven
  Wanneer de ruimte van de nis en de elektriciteit op orde zijn, kan de vakman de inbouw oven plaatsen. Om te voorkomen dat de inbouw oven gaat schuiven, schroeft hij het apparaat vast. Hij zorgt ook dat de inbouw oven stroom krijgt. Daarna kun jij gebruik maken van de oven.

De meeste vakmannen rekenen voor deze klus een halve of een hele dag. Dit betekent dat jij de vakman niet per uur betaalt. Bespreek vooraf met de vakman op welke manier hij de kosten berekent. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan na het afronden van de klus.

Soorten inbouw ovens

Naast de kosten voor een vakman, betaal je ook voor de aanschaf van de inbouw oven. Dit bedrag vormt een groot deel van het totaalbedrag. De prijs van de inbouw oven is afhankelijk van jouw wensen, het vermogen en de grootte van de inbouw oven. Je hebt verschillende soorten ovens.

Multi-functionele inbouw oven
Wil jij je oven ook gebruiken om gerechten te stomen of te grillen? Dan is een multi-functionele oven iets voor jou. Deze oven heeft een onder- en bovenelement om jouw ovenschotels te verwarmen. Daarnaast kun je een van de vele andere bereidingswijzen selecteren, zoals de hetelucht- of stoomfunctie.

Conventionele inbouw oven
De naam geeft het al een beetje aan, met een conventionele oven kun je alleen gerechten bereiden in de oven. Net als bij de multi-functionele oven bereid je je gerechten met een onder- en bovenelement. Wil je een gerecht alleen via de onderkant verwarmen? Dan zet je alleen de onderverwarming aan.

Combi oven
In veel Nederlandse huishoudens staat een magnetron oven, ofwel de combi oven. Dit betekent dat je oven en magnetron functionaliteiten hebt. Het plaatsen van een combi oven kan een uitkomst bieden wanneer je beide functionaliteiten nodig hebt, maar geen ruimte hebt of wilt vrijmaken voor twee apparaten.

Stoomoven
Wil jij graag je gerechten met stoom verwarmen? Dan kun je ook een speciale stoomoven kopen. Een voordeel van deze oven is dat het vrijwel onmogelijk is dat je maaltijd verbrandt of overkookt. Een ander voordeel is dat je over het algemeen de bereiding niet ruikt. Een stoomoven moet wel bij je budget passen, doorgaans is dit soort ovens vaak net iets duurder dan de meer reguliere varianten.

Energielabel inbouw oven

Bij de aanschaf van de oven is het verstandig om naar het energielabel te kijken. Het energielabel geeft je een indicatie hoeveel stroom het apparaat verbruikt. Zo weet jij hoe vriendelijk de oven voor het milieu en jouw portemonnee is. Een oven met de aanduiding A+++ is een zuinige keuze, een oven met klasse C is een stuk minder energiezuinig.

Reparatie inbouw oven

Moet je nog een inbouw oven kopen? Dan wil je er liever niet aan denken dat je apparaat op termijn ook stuk kan gaan. Toch is dit niet uit te sluiten. Een oven blijft een elektrisch apparaat dat na verloop van tijd mankementen gaat vertonen. Bij het maken van elektrische apparaten is het goed om eerst te onderzoeken of de werkzaamheden binnen de garantie vallen. Neem daarvoor contact op met de winkel waar je het apparaat hebt gekocht. Is de garantie verlopen en wil je nog niet investeren in een nieuwe inbouw oven? Dan kun je een vakman inschakelen.

Voor je een vakman inschakelt, is het goed om de klacht zo duidelijk mogelijk te omschrijven. Geeft de oven een foutcode en werkt het klokje nog? Samen met het merk en type inbouw oven geef je de vakman hiermee een schat aan informatie. Vervolgens komt de vakman bij jou op locatie om het mankement te verhelpen. Hiervoor volgt hij een stappenplan waarbij hij veelvoorkomende problemen eerst uitsluit. Komt de vakman tot de conclusie dat het duurder is om de oven te maken dan een nieuwe te kopen? Dan geeft hij dit aan. Je betaalt wel het arbeidsloon voor de tijd dat hij bezig is geweest met het ontdekken van oorzaak van de storing.

Advies van een vakman

Heb jij een extra groep laten plaatsen door een elektricien? Dan ben je vast benieuwd hoe het precies zit met de garantie. Werkspot vroeg het aan een van onze vakmannen. Morris Nazary van M. Technical Maintenance: "Wanneer wij een extra groep hebben geplaatst in de meterkast, laten we de installatie in een goede toestand achter. De klant heeft dan tien jaar garantie. Deze garantie geldt alleen op het moment dat ze zelf niet gaan klussen aan de elektra."

Vind een keukenmonteur dichtbij