Achterwand keuken: wat betaal je hier gemiddeld voor?

Bijgewerkt op

Ga jij voor een glazen achterwand of een kunststof achterwand in jouw keuken? Of kies jij voor tegels? Ontdek hier de gemiddelde prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen keukenmonteurs

Onze keukenmonteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 120 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Achterwand keuken: ontdek jouw opties en de prijs

Wanneer je aan het koken bent, gebeurt het wel eens dat er eten op de achterwand van de keuken spat. Het is dan natuurlijk ideaal wanneer je de achterwand makkelijk schoon kunt maken. Over een achterwand van tegels, aluminium, RVS of een glazen achterwand haal je eenvoudig een doekje.

Welke achterwand de beste keuze is, hangt van een aantal factoren af. Het is afhankelijk van de stijl van jouw keuken, jouw smaak en het budget dat je beschikbaar hebt. Heb je een keuze kunnen maken? Dan kun je besluiten de achterwand zelf te monteren of de klus uit te besteden aan een vakman. In het laatste geval kun je erop vertrouwen dat je een mooie geplaatste achterwand in de keuken krijgt. En loop je niet het risico dat er kieren ontstaan tussen de losse panelen of dat de achterwand net niet mooi uitgelijnd is.

Gemiddelde prijs achterwand keuken plaatsen

Gemiddelde prijs
Monteren achterwand keuken € 75,- tot € 400,-
Bovenstaande prijs geeft een indicatie wat het monteren van een keuken kost. Deze prijs is exclusief het materiaal. 

Kies de achterwand die bij jouw keuken past

Wanneer je je gaat verdiepen in de materialen voor de achterwand in jouw keuken, kom je er al snel achter dat je veel verschillende keuzes kunt maken. Prettig, want zo vind je altijd de achterwand die bij jouw smaak past. Je kunt uit de volgende opties kiezen:

  • Tegels
  • Glas
  • Kunststof
  • Aluminium 
  • RVS

Tegels als achterwand in jouw keuken

Nog steeds vind je in veel keukens tegels tegen de muur. De populariteit van tegels als achterwand lijkt de jaren wel iets af te nemen. Zonde, want je kunt kiezen uit veel verschillende designs die jouw keuken een eigen look geven. Een groot voordeel van tegels is dat je hier meerdere jaren plezier van hebt. Ook kun je de tegels eenvoudig schoonmaken. Wel zo prettig wanneer de tomatensoep aan het spetteren is. Hou er wel rekening mee dat je de voegen regelmatig schoon moet maken. Vet en vuil gaan eenvoudig in de voegen zitten.

Tegels kosten vaak meer dan de andere materialen voor jouw keuken. Je kunt tegels zelf ook niet eenvoudig plaatsen. Je moet echt weten wat je aan het doen bent. Anders loop je het risico dat de tegels schots en scheef tegen de muur zitten. Daarom kiezen veel mensen voor een vakman om de tegels te plaatsen. Een vakman plaatst de tegels recht en zorgt altijd voor een mooi eindresultaat.

Glazen achterwand

Glas staat erom bekend dat je het makkelijk schoon kunt maken. Daarnaast geeft het je keuken al snel een luxe uitstraling. Niet voor niets kiezen steeds meer mensen voor een glazen achterwand bij het kookgedeelte en de gootsteen. Na het koken en wassen reinig je de glazen achterwand snel met een doekje. Vet, vuil en water hebben zo geen kans om schimmel te veroorzaken in de keuken. En het is wel zo prettig dat je niet elk jaar in de keuken je muur opnieuw hoeft te witten.

Een glazen achterwand past goed in een moderne, strakke keuken. Wel is het verstandig om goed uit te zoeken wat de ideale hoogte is van een glazen achterwand. Een vakman kan je hierover adviseren. Een te hoge achterwand zorgt ervoor dat je keuken massief lijkt.

Welk glas past het beste bij jouw stijl? 

Je hebt meerdere keuzes voor het plaatsen van een glazen achterwand. Je kunt gaan voor standaardglas, maar ook melkglas of fotoglas behoort tot de mogelijkheden. Hou er wel rekening mee dat standaardglas in de regel veel goedkoper is dan bijvoorbeeld een glazen achterwand met een persoonlijke foto als print.

Maatwerk

Heb je gekozen en past glas het beste in jouw keuken? Het plaatsen van een glazen achterwand is maatwerk. De leverancier levert deze achterwand op maat. Hou er rekening mee dat er rond het glas 3 millimeter ruimte moet blijven om het glas te monteren. Je begrijpt dat dit een specialistische klus is waar je eenvoudig een verkeerde keuze maakt. Een vakman weet precies waar hij op moet letten en bevestigt de glazen achterwand snel en vakkundig. In sommige gevallen is de glasplaat te zwaar voor een vakman. Dan neemt hij een extra professional mee. Je betaalt dan een extra tarief voor deze vakman. In de regel liggen deze bedragen rond de € 50,- per uur.

Ben je na een aantal jaar uitgekeken op de glasplaat? Ook dan is het slim om een vakman in te schakelen. Zo voorkom je dat je muur beschadigt of dat je zelf het risico loopt op snijwonden.

Kunststof achterwand

Mensen denken vaak eerst aan glas of tegels wanneer ze een materiaal gaan uitkiezen voor de nieuwe achterwand in de keuken. De kunststof achterwand ligt minder voor de hand. Toch is dit materiaal erg geschikt voor de keuken. Allereerst is de prijs van een kunststof achterwand aantrekkelijk. En je kunt de kunststof achterwand helemaal aan laten sluiten op jouw smaak. Je kunt kiezen voor verschillende kleuren, kiezen voor een half doorzichtige wand of de kunststof achterwand personaliseren met een tekst of foto. Kortom, voor elk soort keuken is er een oplossing.

Een kunststof achterwand krijg je in grote platen en is in de regel eenvoudig te monteren op de muur. Je kunt hiervoor een vakman vragen, maar wanneer je een beetje handig bent, kun je dit ook zelf. Laat je wel vooraf goed informeren door de vakman. Kunststof komt in verschillende vormen en de kwaliteit verschilt nogal. Wanneer je de verkeerde keuze maakt, verkleurt of beschadigt de kunststof achterwand veel sneller dan je zou willen.

Aluminium achterwand

Ga je voor een moderne of industriële look? Dan kan een aluminium achterwand in de keuken uitkomst bieden. Een aluminium achterwand is bestendig tegen krassen en kan goed tegen hitte. Ideaal dus om achter de kookplaat te bevestigen.

Aluminium is vaak het alternatief voor een RVS achterwand. De prijzen van een aluminium achterwand liggen vaak hoger dan die van een RVS variant. Wel is aluminium eenvoudiger schoon te maken. De leverancier levert de aluminium achterwand op maat. Je hebt zelf de keuze welke kleurstelling het beste bij jouw keuken past.

RVS achterwand

Past een aluminium achterwand niet in het budget en ga je wel voor de moderne uitstraling? Dan kun je ook overwegen een RVS achterwand te plaatsen. Het is verstandig om deze keuze goed door te spreken met de vakman. De RVS van de afzuigkap is vaak net even anders dan die van de achterwand. Wanneer je de RVS plaat helemaal laat doorlopen tot de afzuigkap krijg je daarom niet het mooiste resultaat. Een goed overleg met de vakman zorgt ervoor dat je achteraf geen spijt krijgt van je keuze.

Achterwand keuken IKEA

Je kunt er ook voor kiezen om de achterwand van de keuken te bekleden met IKEA panelen. Deze wandpanelen voorkomen dat er vuil, vet of nattigheid op de muur komt. IKEA heeft een breed assortiment aan wandpanelen. Zo kies je altijd de kleur en het patroon dat het beste bij jouw keuze past. IKEA levert de panelen in een standaardmaat. Je kunt de panelen wel eenvoudig in de breedte op maat maken en met geschikt bevestigingsmateriaal op de muur plaatsen.

Door de eenvoudige plaatsing en de aantrekkelijke prijs kun je na een aantal maanden weer kiezen voor een nieuw wandpaneel. Zo krijg je elke keer een totaal andere uitstraling.

Hoe monteert de vakman de keuken? 

Heb je alle eigenschappen van de achterwanden doorgenomen en heb je een stijl gekozen die bij je past? Dan ben je toe aan de volgende stap: het daadwerkelijk plaatsen van de achterwand.

Je kunt ervoor kiezen om de achterwand zelf te monteren, maar het beste resultaat krijg je wanneer je kiest voor een vakman. Voor een vakman is dit een relatief eenvoudige klus. Dit betekent dat hij vaak niet al te lang bezig is om een perfect resultaat op te leveren. Gemiddeld betaal je voor deze klus € 75,- tot € 400,-. Deze prijs betaal je overigens alleen aan de vakman. Je moet hierbij zelf nog de kosten voor het materiaal optellen. Het is dus ook zeker afhankelijk van de materiaalkeuze hoeveel geld jij in totaal kwijt bent.

Gemiddelde prijs
Monteren achterwand keuken € 75,- tot € 400,-

Lijmen of schroeven

Alle achterwanden, met uitzondering van tegels, krijg je als panelen geleverd. In sommige gevallen kun je de panelen op maat laten maken, maar je kunt ook een standaardmaat ontvangen. In dit laatste geval moet de vakman eerst de panelen op maat snijden. Vervolgens bevestigt hij de panelen aan de muur. De vakman kan ervoor kiezen om de panelen vast te lijmen. Een andere optie is het vastmaken van het wandpaneel met schroeven. Welke optie het beste past in jouw keuken bepaalt de vakman op basis van het materiaal van het wandpaneel en het soort muur.

Wanneer het wandpaneel bevestigd is, gaat de vakman aan de slag met de afwerking. Het is belangrijk dat hij de ruimte tussen het aanrechtblad en de achterwand dichtkit. Alleen zo voorkom je dat er vocht en vuil tussen de kieren komt. Wanneer je deze belangrijke stap overslaat, heb je heel wat minder lang plezier van je keuken.