Gemiddelde kosten van zolder isoleren

Bijgewerkt op

Met zolder isoleren bespaar je energie en kosten. Op deze pagina lees je wat de gemiddelde kosten zijn voor het isoleren van de zolder. Via Werkspot vind je de vakman die de zolder deskundig isoleert voor een goede prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 73 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten zolder isoleren

Je zolder isoleren is een goeie investering. Je bespaart energie. Je woning is een fijnere plek. Je voegt waarde toe aan je bezit. Maar liefst 25% van de energie gaat via het dak verloren. Als je niet goed isoleert, natuurlijk.

Isoleer je het dak of de zoldervloer?

Gebruik je de zolder alleen als opslagruimte? Dan is het niet nodig om de zolderruimte te isoleren. Het isoleren van de zoldervloer volstaat. Ga je de zolder gebruiken als woon- of werkruimte? Dan isoleer je bij voorkeur ook het dak. Het dak isoleren kan dan weer van binnen of van buiten.

De kosten van je zolder isoleren ------------------------------------ Hieronder vind je vast een kostenoverzicht van je zolder isoleren. Wat we verstaan onder een koud plat dak. Een warm plat dak. Of een omgekeerd plat dak.

SoortPrijs per m²
Koud plat dak€ 30,- tot € 40,-
Warm plat dak€ 70,- tot € 115,-
Omgekeerd plat dak€ 50,-
Zoldervloer€ 25,- tot € 35,-

De vloer van de zolder isoleren

Het isoleren van de zolder is een goed idee. De warmte blijft in je de woning. Je hoeft minder te stoken en je bespaart flink op de stookkosten. is de meest aangewezen optie om te besparen op stookkosten. Het aanbrengen van de isolatie hangt af van de constructie. Een houten vloerconstructie heeft holle ruimtes. Zo’n vloer kun je gemakkelijk isoleren.

Vul de holle ruimtes in de vloer op met isolatiemateriaal. Denk hierbij aan glas- of steenwol. Een dampscherm houdt condens buiten. Er zijn ook isolatieplaten verkrijgbaar waarop al een dampwerende folie is aangebracht. Je kunt de vloer afwerken met plywood of OSB. Dat is relatief goedkoop. Prima voor een zoldervloer die niet vaak gebruikt wordt.

Een betonnen vloer wordt geïsoleerd door er isolatiemateriaal op te bevestigen. Ook hier moet je een folie toepassen. De vakman sluit de randen goed af met tape. Op de folie komt een vervolgens een isolatieplaat.

Je kunt ook het dak isoleren. De zolderruimte krijgt zo een aangenaam klimaat. Geschikt om te gebruiken als logeer- of werkkamer. De eenvoudigste manier is om gebruik te maken van minerale wol. Bij een schuin dak wordt de ruimte tussen de balken opgevuld met isolatiemateriaal. Houd rekening met een minimale dikte van 20 cm. Snijd de dekens van glas- of steenwol met een overmaat van 1 cm af. Dan klemmen zich goed vast en ontstaan er geen kieren. Dek het af met een dampscherm van folie.

 

Dak isoleren langs de binnenzijde

Door het dak te isoleren krijg je een aangenaam leefklimaat. De zolderruimte is minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. De eenvoudigste manier om een hellend dak te isoleren is d.m.v. een minerale wol. Bij dakisolatie worden de ruimtes tussen de kepers volledig opgevuld met isolatiemateriaal.Belangrijk hierbij is dat het materiaal voldoende dik wordt aangebracht. Het beste is om een laag van 15 tot 20 cm. aan te houden.

De minerale wol moet je iets te groot snijden. Een centimeter extra is prima. Glas- en steenwol laat zich namelijk goed samendrukken. Dan blijft het netjes zitten als je deze tussen de kepers aanbrengt. Bovenop het materiaal moet een dampscherm komen van folie.

 

Een plat dak isoleren

Een plat dak isoleren vereist een heel andere aanpak dan een schuin dak. Er zijn drie verschillende manieren om een plat dak te isoleren. Wat de beste manier is, hangt af van de constructie van het dak. Daarbij is ook de hoeveelheid beschikbare ruimte van belang. De drie manieren staan ook wel bekend als:

  • Koud plat dak

  • Warm plat dak

  • Omgekeerd dak

Koud plat dak

Hierbij krijgt het dak een isolerende laag aan de binnenkant. Daardoor wordt de draagconstructie van het dak niet verwarmd door de warmte van de woning. Men gebruikt deze manier vooral bij bestaande platte daken en aanbouwen met een beperkte hoogte.

Deze methode kan zorgen voor grotere temperatuurschommelingen. Daardoor kan de dakafwerking uitzetten. En krimpen. Dat kan leiden tot scheuren. Daarnaast kan de isolatie het vocht uit de onderliggende ruimte absorberen. Daardoor neemt de isolatiewaarde af. En er komt meer vocht bij. Op lange termijn kan dit de dakconstructie aantasten. Een en ander kan de vakman voorkomen door het aanbrengen van een dampscherm.

Warm plat dak

De naam zegt het eigenlijk al. Bij deze methode krijgt de draagconstructie wel isolatie. Het isolatiemateriaal komt aan de buitenkant van de dakconstructie. Bovenop de isolatie komt een afdekkende laag. Die is doorgaans ook waterbestendig. Deze laag is vaak gemaakt van epdm folie. Of van rubber of bitumen (ook wel bekend als roofing).

Vakmensen raden aan deze vorm van isolatie te gebruiken bij een plat dak. De dakconstructie zet minder uit en krimpt minder. Daardoor is er minder kans op barsten en scheuren. Bovendien dient de dakconstructie nu ook als warmtebuffer. Overdag houdt het warmte vast. Wanneer het ’s avonds afkoelt, geeft het de warmte geleidelijk af.

Omgekeerd plat dak

Bij deze methode komt de isolatie bovenop de waterbestendige laag. Zo krijgt ook deze laag bescherming door het isolatiemateriaal. Bovenop het isolatiemateriaal komt een laag van grint, hout of tegels. Deze laag beschermt de isolatie. De methode van omgekeerd plat dak. Die is vooral geschikt voor een dakterras. Of voor een balkon of plat dak waarover men vaak loopt. Het isolatiemateriaal moet dan weerbestending en drukvast zijn. Voor deze klus kiest de vakman daarom vaak voor XPS-platen. Maar andere stevige isolatieplaten zijn ook mogelijk.


Zolderdak aan de buitenkant isoleren

Is de dakbedekking aan vervanging toe? Dan is isolatie aan de buitenzijde een optie. Hiervoor zijn verschillende isolatiepanelen te koop. Sommige panelen zijn al voorzien zijn van tengels en latten.


Overheidsvoorschriften

Isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom wordt de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

Subsidie op isolatie

De overheid maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. Doe de aanvraag voordat het werk begint. Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn.

Rob Schaddelee - Isospouw: "Met woningisolatie kun je geld besparen! Bovendien wil de overheid dit stimuleren door subsidie te geven."

Zolderisolatie via Werkspot laten uitvoeren

Laat het isoleren van de zolder door een vakman doen. Dan kun je fors besparen op energie en kosten. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel in orde maakt. Tegen een goede prijs. Vergelijk op Werkspot snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En kan jij profiteren van alle voordelen van een goed geïsoleerde zolder.

Vind een isolatiebedrijf dichtbij