De kosten van een zolder isoleren

Bijgewerkt op

Wil je de warmte in je huis beter vasthouden en tegelijkertijd je energierekening verlagen? Overweeg dan het isoleren van je zolder. Een goed geïsoleerde zolder kan je tot wel 30% op energiekosten besparen. Gemiddeld liggen de kosten voor het isoleren van een zolder tussen de €3.000 en €6.000. Afhankelijk van de grootte van de zolder en de gekozen methode, kunnen deze kosten variëren. Lees verder om meer te weten te komen over de exacte kosten, factoren die de prijs beïnvloeden en slimme manieren om te besparen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 107 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

In dit artikel bespreken we:

 1. Welke factoren beïnvloeden de kosten van zolderisolatie?
 2. Gemiddelde kosten zolder isoleren
 3. Kostendrijvers bij het isoleren van een zolder
 4. Voor- en nadelen van zoldervloerisolatie versus dakisolatie
 5. De keuze van isolatiematerialen op basis van woningtype
 6. Langetermijneffecten van zolderisolatie op woningwaarde
 7. Eventuele subsidies of premies voor zolderisolatie
 8. Slimme tips om te besparen bij het isoleren van de zolder
 9. Vergelijking tussen DIY zolder isoleren en professionele isolatiebedrijven
 10. Vind betrouwbare vakmensen voor het isoleren van je zolder via Werkspot
 11. Veelgestelde vragen over kosten zolder isoleren
 12. Dus, wat kost een zolder isoleren?

Welke factoren beïnvloeden de kosten van zolderisolatie?

Het isoleren van je zolder hangt af van verschillende factoren die de totale kosten kunnen beïnvloeden. Voordat je aan de slag gaat, is het goed om te weten welke aspecten een rol spelen. Dit zijn de belangrijkste factoren die de kosten van zolderisolatie bepalen:

 • Type isolatiemateriaal: Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswol, steenwol, PUR-schuim en cellulose. Glaswol en steenwol zijn vaak goedkoper, terwijl PUR-schuim duurder kan zijn maar betere isolatiewaarden biedt. De keuze van het materiaal heeft een grote invloed op de totale kosten.

 • Dikte van de isolatielaag: Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter de isolatie. Dit betekent echter ook hogere materiaalkosten. Voor optimale isolatie wordt meestal een dikte van minimaal 20 centimeter aanbevolen.

 • Oppervlakte van de zolder: De grootte van de te isoleren oppervlakte speelt een cruciale rol in de totale kosten. Grotere oppervlakten vereisen meer materiaal en meer arbeidsuren, wat de kosten opdrijft.

 • Bereikbaarheid en staat van de zolder: Als de zolder moeilijk bereikbaar is of als er structurele problemen zijn, kan dit de arbeidskosten verhogen. Soms is extra werk nodig om de zolder klaar te maken voor isolatie, zoals het repareren van daklekkages of het versterken van de zoldervloer.

 • Arbeidskosten: De kosten voor het inhuren van een professional kunnen variëren afhankelijk van de regio en de complexiteit van het werk. Het is raadzaam om meerdere offertes aan te vragen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

 • Eventuele subsidies of premies: In sommige regio's zijn er subsidies of premies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen, zoals zolderisolatie. Deze kunnen de uiteindelijke kosten aanzienlijk verlagen. Controleer bij je lokale overheid of je in aanmerking komt voor dergelijke regelingen.

Deze factoren kunnen verschillen afhankelijk van het specifieke project. Het is daarom aan te raden om een offerte op te vragen bij een isolatiespecialist.

Gemiddelde kosten zolder isoleren

Je kunt verschillende soorten isolatie aanbrengen op zolder. Daarom bespreken we hieronder de kosten per soort.

Zoldervloerisolatie kosten

Zoldervloerisolatie is een effectieve methode om energieverlies in huis te verminderen. Hierbij wordt isolatiemateriaal op de vloer van de zolder aangebracht. Dit houdt de warmte in de bewoonde ruimtes eronder, waardoor de zolder zelf ongeïsoleerd kan blijven. Het is een snelle en relatief goedkope manier om je huis beter te isoleren en op energiekosten te besparen. De gemiddelde kosten zien er als volgt uit:

Zoldervloer isolatieGemiddelde kostenGemiddelde energiebesparing per jaarTerugverdientijd
Kleine zolder (30 m²)€600 - €1.200€200 - €3002 - 4 jaar
Gemiddelde zolder (50 m²)€1.000 - €2.000€300 - €5002 - 4 jaar
Grote zolder (70 m²)€1.400 - €2.800€400 - €7002 - 5 jaar

Dakisolatie binnenkant kosten

Bij dakisolatie aan de binnenkant wordt isolatiemateriaal aan de binnenzijde van het dak aangebracht. Dit kan tussen de dakbalken of direct onder het dakbeschot worden geplaatst. Deze methode is ideaal als u de zolderruimte wil gebruiken voor opslag of als extra leefruimte. Het helpt om de warmte binnen te houden en het comfort in uw woning te verhogen. De gemiddelde kosten zien er als volgt uit:

Dak isoleren (binnenkant)Gemiddelde kostenGemiddelde energiebesparing per jaarTerugverdientijd
Kleine zolder (30 m²)€1.000 - €2.000€200 - €3002 - 5 jaar
Gemiddelde zolder (50 m²)€3.000 - €3.500€300 - €5002 - 5 jaar
Grote zolder (70 m²)€4.000 - €5.500€400 - €7002 - 5 jaar

Dakisolatie buitenkant kosten

Dakisolatie aan de buitenkant, ook wel sarking genoemd, houdt in dat isolatiemateriaal aan de buitenzijde van het dak wordt aangebracht, meestal onder de dakbedekking. Deze methode biedt uitstekende thermische prestaties en minimaliseert warmteverlies. Het is bijzonder effectief bij dakrenovaties, omdat het isolatiemateriaal kan worden aangebracht zonder de binnenkant van het huis te verstoren. De gemiddelde kosten zien er als volgt uit:

Dak isoleren (buitenkant)Gemiddelde kostenGemiddelde energiebesparing per jaarTerugverdientijd
Kleine zolder (30 m²)€2.500 - €3.000€200 - €4003 - 6 jaar
Gemiddelde zolder (50 m²)€3.500 - €4.200€300 - €6003 - 6 jaar
Grote zolder (70 m²)€5.000 - €6.500€400 - €8003 - 6 jaar

Houd er rekening mee dat de bovenstaande tabellen slechts gemiddelden zijn. Dat betekent dus dat de kosten van jouw isolatieproject hiervan kunnen verschillen. Daarom is het altijd raadzaam om meerdere offertes bij vakmensen aan te vragen.

Kostendrijvers bij het isoleren van een zolder

Bij het isoleren van een zolder zijn de totale kosten afhankelijk van verschillende invloeden zoals materialen, arbeidskracht en extra diensten. De materiaalkosten omvatten bijvoorbeeld de keuze voor isolatiemateriaal. Arbeidskosten omvatten de kosten voor vakmensen die de installatie uitvoeren. Extra diensten kunnen bijkomende uitgaven zijn zoals voorrijkosten of afwerkingskosten. Elk van deze factoren heeft invloed op de totale kosten en is belangrijk om in overweging te nemen bij het plannen van een isolatieproject op zolder.

Materiaalkosten bij zolderisolatie

Er zijn diverse materialen beschikbaar voor het isoleren van een zolder, elk met zijn eigen prijs en eigenschappen. De keuze van het isolatiemateriaal kan een grote invloed hebben op de kosten en het rendement van de isolatie.

Glaswol

Glaswol is een populaire keuze vanwege zijn goede isolatiewaarde en relatief lage kosten. Glaswol kost gemiddeld tussen de €5 en €10 per m². Het is een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden voor zowel dak- als vloerisolatie. Dit maakt het een betaalbare en efficiënte optie voor veel huishoudens.

Steenwol

Steenwol is ook een goed isolatiemateriaal en biedt extra voordelen zoals brandwerendheid en geluidsisolatie. De kosten voor steenwol liggen meestal tussen de €7 en €12 per m². Daarnaast is steenwol duurzaam en bestand tegen vocht, wat het geschikt maakt voor diverse toepassingen in huis.

PUR-schuim

PUR-schuim (polyurethaanschuim) is een isolatiemateriaal dat bekend staat om zijn uitstekende isolatiewaarde en luchtdichtheid. Dit materiaal kost gemiddeld tussen de €25 en €40 per m² en is een goede keuze voor complexe oppervlakken, maar is prijziger dan traditionele materialen. Het biedt echter langdurige energiebesparingen door zijn hoge efficiëntie.

PIR-platen

PIR-platen (polyisocyanuraat) bieden een hoge isolatiewaarde en zijn relatief dun, wat ze geschikt maakt voor ruimtes waar hoogtebeperkingen een rol spelen. De prijs ligt tussen de €20 en €30 per m². PIR-platen zijn licht van gewicht en gemakkelijk te hanteren, wat de installatie vereenvoudigt en versnelt.

Ecologische materialen

Voor wie milieuvriendelijk wil isoleren, zijn er ecologische materialen zoals vlas en hennep beschikbaar. Deze materialen kosten tussen de €15 en €25 per m² en bieden een goede isolatiewaarde en duurzaamheid. Ze zijn bovendien biologisch afbreekbaar en dragen bij aan een gezond binnenklimaat door hun natuurlijke ademende eigenschappen.

Arbeidskosten voor zolderisolatie

De kosten voor het inhuren van vakmensen om een zolder te isoleren kunnen aanzienlijk uiteenlopen afhankelijk van de complexiteit van het project en de regio waarin wordt gewerkt.

Vakmensen rekenen meestal een uurtarief tussen de €30 en €50. Voor een gemiddelde zolder zullen de totale arbeidskosten vaak liggen tussen €1.000 en €2.000. Dit omvat zowel de voorbereiding, installatie en eventuele afwerkingen.

Mogelijke bijkomende kosten

Bij het isoleren van een zolder kunnen er onverwachte kosten opduiken die van invloed zijn op het budget. Enkele veelvoorkomende van extra kosten zijn:

Voorrijkosten

Voor het transport van de vakmensen en de materialen kunnen voorrijkosten in rekening worden gebracht. Deze variëren meestal tussen de €50 en €100, afhankelijk van de afstand.

Afwerkingskosten

Na het isoleren willen veel huiseigenaren hun zolder netjes afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. Deze afwerkingen kosten meestal tussen de €10 en €20 per m².

Eventuele voorbereidende werken

Als de zolder in slechte staat verkeert, kan er extra werk nodig zijn om de ruimte klaar te maken voor isolatie. Deze voorbereidende werkzaamheden zijn variabel in kosten, afhankelijk van de noodzakelijke herstellingen.

Onderhoudskosten

Na de isolatie kunnen onderhoudskosten ontstaan, zoals het controleren van de isolatie en het eventueel aanvullen van materiaal. Deze kosten zijn meestal niet significant, maar moeten wel in overweging worden genomen.

Voor- en nadelen van zoldervloerisolatie versus dakisolatie

Het isoleren van je zolder kan op twee manieren: met zoldervloerisolatie of dakisolatie. Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van jouw specifieke situatie en behoeften.

Zoldervloerisolatie

Voordelen

Kostenbesparend: Zoldervloerisolatie is meestal goedkoper dan dakisolatie omdat het te isoleren oppervlak kleiner is.

Snelle installatie: Het aanbrengen van isolatie op de zoldervloer is relatief eenvoudig en kan vaak in een dag worden uitgevoerd.

Energie-efficiëntie: Door de vloer te isoleren, blijft de warmte in de woonruimtes beneden, wat de energie-efficiëntie verbetert en stookkosten verlaagt.

Gebruik van de zolder: Als de zolder voornamelijk wordt gebruikt voor opslag, is vloerisolatie een praktische oplossing omdat het niet noodzakelijk is om de gehele zolderruimte te verwarmen.

Nadelen

Beperkte isolatie: Zoldervloerisolatie is minder effectief als de zolder zelf als leefruimte wordt gebruikt, omdat de ruimte boven de isolatie koud blijft.

Toegankelijkheid: Als er leidingen of andere installaties over de vloer lopen, kan het moeilijker zijn om de vloer te isoleren.

Dakisolatie

Voordelen

Volledige isolatie: Dakisolatie zorgt ervoor dat de gehele zolderruimte, inclusief de nok, wordt geïsoleerd. Dit is ideaal als de zolder als leefruimte wordt gebruikt.

Bescherming tegen weersinvloeden: Dakisolatie biedt een betere bescherming tegen zowel koude als warmte, waardoor de temperatuur in de gehele woning stabieler blijft.

Waardevermeerdering: Een goed geïsoleerd dak kan de waarde van je woning verhogen, vooral als de zolder als extra leefruimte kan worden gepresenteerd.

Nadelen

Hogere kosten: Dakisolatie is meestal duurder vanwege het grotere oppervlak en de complexiteit van de installatie.

Ingewikkelde installatie: De installatie van dakisolatie kan ingrijpender zijn, vooral als er al afwerkingen zoals gipsplaten of dakramen aanwezig zijn.

Mogelijke ventilatieproblemen: Onjuiste installatie van dakisolatie kan leiden tot ventilatieproblemen, wat vocht en schimmelproblemen kan veroorzaken.

De keuze van isolatiematerialen op basis van woningtype

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal hangt sterk af van het type woning dat je hebt. Elk woningtype heeft specifieke kenmerken en eisen die bepalen welk isolatiemateriaal het meest geschikt is.

Vrijstaande woning

Voor vrijstaande woningen, die vaak een groter dakoppervlak en gevels hebben, zijn materialen met een hoge isolatiewaarde belangrijk. Glaswol en steenwol zijn uitstekende keuzes vanwege hun goede thermische en akoestische eigenschappen. Bovendien zijn deze materialen relatief eenvoudig te installeren en kostenbesparend. PUR-schuim kan ook een optie zijn voor moeilijk bereikbare plekken, omdat het in elke vorm gespoten kan worden.

Twee-onder-een-kapwoning

Bij twee-onder-een-kapwoningen is de isolatie van gedeelde muren van groot belang. EPS (geëxpandeerd polystyreen) platen zijn een goede keuze voor spouwmuurisolatie. Ze bieden een hoge isolatiewaarde en zijn vochtbestendig. Voor het dak en de vloeren kun je gebruikmaken van glaswol of schapenwol, die goede thermische prestaties leveren en ecologisch verantwoord zijn.

Rijtjeswoning

Rijtjeswoningen hebben meestal minder buitenmuren, maar goed geïsoleerde daken en vloeren zijn cruciaal. Glaswol is hier een populaire keuze vanwege de kosteneffectiviteit en isolatiewaarde. Voor vloerisolatie kun je PIR-platen overwegen, die dunner zijn maar een hoge isolatiewaarde bieden, waardoor ze ideaal zijn voor woningen met beperkte ruimte onder de vloer.

Appartement

Voor appartementen, vooral die in oudere gebouwen, is geluidsisolatie vaak net zo belangrijk als thermische isolatie. Steenwol is hier een uitstekende keuze, omdat het zowel geluid als warmte goed isoleert. Voor de buitenmuren kan XPS (geëxtrudeerd polystyreen) gebruikt worden, dat zeer duurzaam is en uitstekende isolerende eigenschappen heeft.

Historische woning

Bij historische woningen is het behoud van het karakter van het gebouw essentieel. Hier zijn natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezelplaten, schapenwol en kurk geschikt. Deze materialen zijn ademend en helpen vochtproblemen te voorkomen, wat belangrijk is voor oudere gebouwen.

Langetermijneffecten van zolderisolatie op woningwaarde

Zolderisolatie kan aanzienlijke voordelen hebben voor de woningwaarde op de lange termijn. Een goed geïsoleerde zolder draagt bij aan een lagere energierekening, omdat het de warmte in de winter binnenhoudt en in de zomer buiten houdt. Dit verhoogt het energie-efficiëntieniveau van je huis, wat een belangrijk verkoopargument is voor potentiële kopers.

Daarnaast zorgt zolderisolatie voor een verbeterd wooncomfort. De temperatuur in huis blijft stabieler, wat de leefbaarheid van de ruimte vergroot. Kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een woning die energiezuinig en comfortabel is.

Ook kan zolderisolatie bijdragen aan een beter energielabel voor je woning. Huizen met een gunstiger energielabel zijn doorgaans meer waard en worden sneller verkocht.

Eventuele subsidies of premies voor zolderisolatie

In Nederland zijn er verschillende subsidies en premies beschikbaar voor zolderisolatie. Dit kan de investering in isolatie aantrekkelijker maken. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) biedt bijvoorbeeld financiële ondersteuning voor energiebesparende maatregelen, waaronder zolderisolatie.

Daarnaast bieden veel gemeenten en provincies aanvullende subsidies aan voor woningisolatie. Het is aan te raden om bij je lokale overheid te informeren naar de specifieke mogelijkheden en voorwaarden.

Tot slot kun je mogelijk gebruikmaken van de Energiebespaarlening. Dit is een lening met een lage rente speciaal voor energiebesparende investeringen. Hierdoor kun je de kosten van zolderisolatie spreiden over een langere periode.

Door gebruik te maken van deze subsidies en premies kun je de kosten van zolderisolatie aanzienlijk verlagen, terwijl je toch profiteert van de lange termijn voordelen voor je woningwaarde en energie-efficiëntie.

Slimme tips om te besparen bij het isoleren van de zolder

Het isoleren van je zolder kan een flinke investering lijken, maar het biedt talloze voordelen, zoals lagere energiekosten en een verbeterd wooncomfort. Hier zijn enkele tips om de kosten zolder isoleren laag te houden:

Kies het juiste materiaal: Materialen zoals glaswol en steenwol zijn vaak goedkoper dan alternatieven zoals PIR-platen of PUR-schuim. Maak een weloverwogen keuze op basis van prijs en isolatiewaarde.

Voer werk zelf uit waar mogelijk: Door enkele voorbereidende werkzaamheden zelf te doen, zoals het leegmaken van de zolder, kun je op arbeidskosten besparen.

Vergelijk offertes: Vraag offertes aan bij meerdere vakmensen. Zo krijg je een goed beeld van de prijsverschillen en kun je de meest gunstige optie kiezen.

Let op subsidies: Check of je in aanmerking komt voor subsidies. Deze kunnen een deel van de kosten dekken en de terugverdientijd van je investering verkorten.

Plan in de lente of zomer: In deze periode is het vaak goedkoper om isolatiewerkzaamheden uit te laten voeren. Dit komt doordat de vraag naar isolatie lager is in de warmere maanden.

Vergelijking tussen DIY zolder isoleren en professionele isolatiebedrijven

Het isoleren van je zolder kan een aanzienlijke impact hebben op de energie-efficiëntie van je woning. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen (DIY) of een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen. Beide opties hebben hun eigen voordelen.

DIY zolder isoleren

Voordelen:

 1. Kostenbesparing: Het grootste voordeel van DIY isoleren is de lagere kosten. Je betaalt alleen voor de materialen en bespaart op arbeidskosten.
 2. Flexibiliteit en controle: Je kunt het werk uitvoeren op je eigen tempo en hebt volledige controle over het project. Dit kan handig zijn als je specifieke wensen hebt voor de isolatie.
 3. Leren en ervaring opdoen: Zelf isoleren kan een leerzame ervaring zijn en je meer vertrouwd maken met je woning.

Professionele isolatiebedrijven

Voordelen:

 1. Expertise en ervaring: Professionele isolatiebedrijven hebben de kennis en ervaring om de isolatie correct te installeren, wat resulteert in optimale prestaties.
 2. Tijdsefficiëntie: Een professioneel team kan de klus vaak veel sneller klaren dan wanneer je het zelf zou doen, waardoor je woning sneller profiteert van de verbeterde isolatie.
 3. Garantie en verzekering: Veel isolatiebedrijven bieden garanties op hun werk, wat je gemoedsrust geeft. Bovendien zijn zij verzekerd voor eventuele schade die tijdens het werk kan ontstaan.

Vind betrouwbare vakmensen voor het isoleren van je zolder via Werkspot

Het isoleren van je zolder is een slimme investering die je wooncomfort verhoogt en je energierekening verlaagt. Het inhuren van een professionele vakman is hierbij essentieel voor een kwalitatief hoogstaand resultaat. Via Werkspot vind je eenvoudig en snel gekwalificeerde vakmensen die gespecialiseerd zijn in zolderisolatie. Maak vandaag nog gratis je opdracht aan op ons platform. Binnen 24 uur ontvang je offertes van gespecialiseerde bedrijven in jouw regio. Vergelijk de offertes, kies je favoriet en start je isolatieproject met een betrouwbare vakman via Werkspot. Meer informatie over de isolatiebedrijven die we aanbevelen vind je hier.

Ben je toevallig ook op zoek naar vakmensen voor andere klussen? Bekijk dan ons volledige overzicht van diensten en vind de juiste partij voor jouw project.

Veelgestelde vragen over kosten zolder isoleren

Wat zijn de voordelen van zolderisolatie?

Zolderisolatie biedt verschillende voordelen:

 • Lagere energiekosten: Je bespaart op je energierekening doordat je minder hoeft te stoken.
 • Comfort: Een geïsoleerde zolder houdt je huis warmer in de winter en koeler in de zomer.
 • Milieuvriendelijk: Minder energieverbruik betekent een lagere CO2-uitstoot.
 • Waardevermeerdering van je huis: Een goed geïsoleerd huis is aantrekkelijker voor kopers.

Hoe lang duurt het om een zolder te isoleren?

De tijd die nodig is om een zolder te isoleren, hangt af van de grootte van de zolder en het gekozen isolatiemateriaal. Over het algemeen duurt het 1 tot 3 dagen om een zolder volledig te isoleren.

Kan ik mijn zolder zelf isoleren of moet ik een professional inhuren?

Hoewel het mogelijk is om zelf je zolder te isoleren, wordt het aanbevolen om een professional in te huren. Een professional zorgt ervoor dat de isolatie correct wordt aangebracht, wat essentieel is voor optimale prestaties en het voorkomen van warmteverlies. Bovendien bespaar je tijd en vermijd je mogelijke fouten.

Hoeveel kan ik besparen met zolderisolatie?

De besparingen op je energierekening door zolderisolatie hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis en het type isolatiemateriaal. Gemiddeld kun je rekenen op een besparing van €200 tot €500 per jaar op je energiekosten.

Wat is de terugverdientijd van zolderisolatie?

De terugverdientijd van zolderisolatie varieert, maar ligt meestal tussen de 2 en 6 jaar. Dit betekent dat je binnen deze periode de investering in isolatie terugverdient door de lagere energiekosten.

Dus, wat kost een zolder isoleren?

Het isoleren van je zolder is een slimme investering in wooncomfort en energiebesparing. De gemiddelde kosten voor zolderisolatie variëren van €3.000 tot €6.000, afhankelijk van onder andere de grootte van de zolder en het gekozen isolatiemateriaal. Zoldervloerisolatie is bijvoorbeeld goedkoper dan dakisolatie. En door te kiezen voor materialen zoals glaswol of steenwol, kun je de kosten ook binnen de perken houden. Vergeet niet om gebruik te maken van eventuele subsidies en premies om de investering nog aantrekkelijker te maken. Overweeg om offertes van meerdere vakmensen te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Begin vandaag nog met je isolatieproject en verhoog de waarde en efficiëntie van je woning samen met Werkspot!