Gemiddelde kosten van XPS isolatie

Bijgewerkt op

XPS isolatiemateriaal. Via Werkspot leer je meer over de voordelen van XPS isolatie, het gebruik door de vakman en de kosten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 97 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat is XPS isolatie?

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. Bij extruderen perst men het materiaal door een mal. Een andere naam voor XPS is: polystyreen hardschuim. Deze kunststof dient als isolatiemateriaal. Het is verkrijgbaar in plaatvorm. Het materiaal heeft een zogenoemde gesloten cellenstructuur. Dat maakt de platen goed vochtwerend. Daardoor zijn ze goed geschikt in vochtige omstandigheden. Het materiaal is drukvast. Daardoor is het goed beloopbaar. De structuur zorgt ook voor goede isolatie.
XPS platen hebben vaak een tand- en groefverbinding. Daardoor sluiten de isolatieplaten goed op elkaar aan.

Gemiddelde kosten van XPS isolatie

XPS
€ 12 tot € 20,- per m2
Afhankelijk van dikte. Bedragen zijn exclusief plaatsing en inclusief btw.

Tip
Je kunt vaak subsidie krijgen voor XPS isolatie. Vraag ernaar bij de vakman. Hij weet welke subsidies voor jou gelden.

Subsidie op XPS isolatie

De overheid maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft dit niet aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan deze subsidie wel aanvragen. Zo krijg soms tot 20 procent van de kosten terug. Belangrijk: doe de aanvraag voor subsidie moet je doen voordat het werk begint.

Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per gemeente. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl. Daar zie je de mogelijkheden in jouw woonplaats.

Voordelen van XPS isolatie

 • Goede isolatiewaarde, vergelijkbaar met glaswol en steenwol

 • Goede vochtbestendigheid

 • Bestand tegen schimmels en micro-organismen

 • Makkelijk te zagen of snijden

 • Makkelijk te verwerken

 • Zorgt niet voor irritatie van de huid

 • Licht van gewicht

 • Bestand tegen druk, daardoor goed beloopbaar

 • Goed bestand tegen door laten dampen

 • Veelzijdig materiaal

  Nadelen van XPS isolatie
 • Brandbaar

 • Niet goedkoop

Toepassing van XPS isolatie

XPS isolatieplaten gebruikt men voor verschillende toepassingen. De vakman gebruikt ze vaak voor het isoleren van kelders. Maar ook voor spouwmuren, binnenmuren, buitenmuren en daken. De platen zijn drukvast. Daardoor zijn ze ook goed geschikt voor isolatie van vloeren.

Isolatiewaarde

De mate waarin een materiaal warmte geleidt. Dit heet ook wel isolatiewaarde of lambda-waarde. XPS heeft een isolatiewaarde van 0,032 tot 0,035 W/Mk. Hoe lager dit getal, hoe slechter de geleiding van warmte. Hoe beter het geschikt is als isolatiemateriaal.
Ter vergelijking: voor staal is dit getal 50. Warmte gaat er snel doorheen. Voor lucht is dit getal 0,024. Lucht is daarom zeer geschikt voor isolatie. Warmte gaat er vrijwel niet doorheen. Daarom is bijvoorbeeld glaswol goed voor isolatie. Er zitten luchtbellen in de stof. Daardoor dringt warmte niet makkelijk door het materiaal. Dit werkt hetzelfde met een wollen trui. Daar zitten veel minuscule gaatjes in. De gaatjes bevatten lucht. Daardoor zit een wollen trui warm. De lichaamswarmte kan niet via de luchtbellen naar buiten. Zodoende isoleert de wollen trui je lichaam.

Glaswol en steenwol hebben een lambda-waarde tussen 0,032 en 0,040. XPS heeft een waarde van 0,032-0,035. Het houdt de warmte binnen dus even goed vast als glaswol of steenwol.

De lambda-waarde is niet de enige factor die telt bij de materiaalkeuze. Die hangt af van meer factoren. Bijvoorbeeld de kosten. En de plek waarvoor het bedoeld is. Bespreek het met de vakman. Hij weet welk materiaal voor jouw situatie de beste keus is.

Harrie van Heulen - Isolatietotaal: "Met een optimale thermische isolatie kunnen we onze behoefte aan verwarmingsenergie tot 75% verminderen. Waardoor ook uitstoot van schadelijke stoffen, zoals CO2, evenredig afneemt."

XPS of EPS?

EPS is de afkorting van eëxpandeerd polystyreen. Bij expanderen breidt men het materiaal als het ware uit. Bijvoorbeeld door het toevoegen van lucht. XPS en EPS zijn gemaakt van de kunststof polystyreen. EPS heet ook piepschuim of tempex. Het bestaat voor het grootste deel uit lucht. Daardoor is het licht. En isoleert het goed.
EPS is een veelzijdig isolatiemateriaal. Het heeft een aantrekkelijke prijs. EPS isolatieplaten zijn daarnaast makkelijk te verwerken. En veilig in gebruik. De platen zijn geschikt voor isolatie van vloeren. Maar ook voor muren en daken. Het materiaal is ook verkrijgbaar als korrels. Zogenaamde EPS parels. Deze korrels gebruikt men als isolatiemateriaal in spouwmuren.

Voordelen van EPS isolatieplaten
 • Licht van gewicht

 • Eenvoudig te snijden of zagen

 • Goede isolatiewaarde

 • Goedkoop

 • Goed bestand tegen vocht

 • Brandveilig

 • Bestand tegen schimmel en rot

 • Drukvast

 • Volledig te recyclen

  Nadelen van EPS
 • De productie is niet milieuvriendelijk

 • Materiaal laat zich niet samendrukken. Daardoor is het niet voor elke plek geschikt.

  EPS is een goed isolatiemateriaal. Toch kiest de vakman vaak voor XPS. XPS is nog beter bestand tegen vocht. Het isoleert iets beter. En het is nog drukvaster.

Het belang van druksterkte

Drukvastheid van isolatiemateriaal is belangrijk op veel plaatsen in gebouwen. Vooral voor platte daken en vloeren. Kortom, plekken waarover men loopt. Is er EPS gebruikt? Dan heb je een dikkere laag nodig om dezelfde druksterkte als XPS te krijgen. Dat kan zorgen voor hogere kosten. Daarnaast is een dikkere laag niet altijd handig. Soms is een dikkere laag zelfs niet mogelijk.

Dampdoorlatendheid

De mate waarin isolatiemateriaal (water)damp doorlaat heet diffusieweerstand. Hoe hoger dit getal, hoe minder damp er door komt. XPS laat minder (water)damp door dan EPS. Daarom is XPS vaak de betere keus voor vochtige plaatsen. Die moeten meer bestendig zijn tegen tegen waterdamp.


De belangrijkste verschillen tussen XPS en EPS
XPSEPS
Lambda: 0,032 - 0,035 W/mKLambda: 0,029 – 0,038 W/mK
€ 12,- tot € 20,- per m2€ 10,- tot € 15,- per m²
Diffusieweerstand: 150-300Diffusieweerstand: 20-100
Gesloten schuimstructuurBolletjesstructuur
Goed bestand tegen vochtMinder goed bestand tegen vocht
Zeer drukvastMinder goed drukvast

Synthetische isolatiematerialen

XPS is een van de vele soorten synthetische isolatiematerialen. Er is een belangrijk verschil met natuurlijke isolatiematerialen. Die hebben vaak eerst een behandeling nodig. Dat is nodig om het materiaal brandwerend en schimmelwerend te maken. Bij synthetische isolatiematerialen is dat vaak niet nodig. Die zijn van zichzelf al schimmelwerend. Soms moet men ze nog wel behandelen om ze brandwerend te maken.

Hieronder een overzicht van de meest gebruikte isolatiematerialen. Het overzicht is niet volledig. Dat komt doordat de ontwikkelingen niet stilstaan. Regelmatig ontwikkelt men nieuwe isolatiematerialen.

Aero gel
Schuimbeton
Glasgranulaat
Glaswol
Steenwol
Foamglas
Perliet
PIR
PUR
XPS
EPS
PF (resolhardschuim)
Dubbelglas
Reflecterende glasfolie
Meerlagige folie
UF-schuim

Alternatief: glaswol

Voor isoleren heeft de vakman dus een ruime keus uit materialen. De beste keus hangt af van de specifieke omstandigheden. Uiteraard speelt ook het budget een grote rol.
De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol en steenwol. Glaswol is licht en makkelijk te gebruiken. Het is niet brandbaar en isoleert goed. Meestal wordt het geleverd als flexibele dekens. Een nadeel is dat het droog moet blijven. Vochtige glaswol verliest zijn isolerende werking. Daarnaast kan het bij directe aanraking jeuk veroorzaken.
Werkspot heeft een apart artikel over prijsinformatie glaswol. Ga onderaan de homepage naar Prijzen per dienst en klik op Glaswol.

Alternatief: steenwol

Het andere meest gebruikte isolatiemateriaal is steenwol. De prestaties zijn vergelijkbaar met die van glaswol. Steenwol wordt meestal aangeboden in de vorm van platen. Daardoor is het geschikt voor andere plekken dan glaswol.
Het is volledig te recyclen. Steenwol heeft daarnaast een zeer lange levensduur. Gemiddeld gaat het 75 jaar mee. De prestaties van het materiaal blijven al die tijd hetzelfde. Daarom is het een goede lange-termijn investering voor isolatie.
Werkspot heeft een apart artikel over prijsinformatie steenwol. Ga onderaan de homepage naar Prijzen per dienst en klik op Steenwol.


Overheidsvoorschriften

Isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom wordt de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Er wordt wel gezegd:

“De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt.”

Daarom is een goede isolatie een uitstekende investering. Laat dit door een vakman uitvoeren. Dan verhoog je niet alleen je wooncomfort. Maar ook de waarde van je huis. De overheid stimuleert dit door informatie en in bepaalde gevallen subsidies.
Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

XPS isolatie via Werkspot laten uitvoeren

Ben je van plan om je woning te isoleren? Of je nou voor XPS platen of een ander materiaal kiest. In alle gevallen is het verstandig XPS isolatie aan een vakman over te laten. Want isolatie heeft eigenlijk alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel en tegen een goede prijs in orde maakt. Vergelijk op Werkspot snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij isolatie die echt helpt.

Prijzen andere diensten

 1. Houten vloer leggen
 2. Nieuwbouw volledig huis
 3. Schuin dak isolatie
 4. Vloerverwarming installeren of vervangen
 5. Zonnepanelen installeren of vervangen