Gemiddelde kosten van tuinhuis isoleren

Bijgewerkt op

Tuinhuis beschermen tegen vocht en schimmel? Dat doe je met tuinhuisje isoleren. Op deze pagina lees je meer over de kosten en de mogelijkheden. Via Werkspot vind je de juiste vakman tegen de beste prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 101 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten tuinhuisje isoleren

Een tuinhuisje isoleren hoeft niet veel te kosten. Met name ook omdat een tuinhuisje gewoonlijk niet zo groot is. Je kunt een tuinhuisje zien als een kleine schuur. In die zin kun je de kosten daarmee vergelijken

Gemiddelde kosten isolatie tuinhuis

Wanden€ 15,- tot € 100,- per m²
Vloer€ 25,- tot € 35,- per m²
Dak€ 15,- tot € 75,- per m²
Bovenstaande prijzen zijn inclusief arbeid en btw. Het zijn idicatieve prijzen, de exacte prijs zal per situatie verschillen.

Je tuinhuisje isoleren heeft nog een voordeel. Een tuinhuis geeft meer waarde aan je woning. Je tuinhuisje isoleren geeft nog meer waarde.

Harrie van Heulen - Isolatietotaal: "Met een optimale thermische isolatie kunnen we onze behoefte aan verwarmingsenergie tot 75% verminderen."

Gemiddelde kosten isolatiematerialen tuinhuis

Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen per vierkante meter. Denk er wel aan dat prijzen sterk kunnen variëren. Ze zijn onder meer afhankelijk van de dikte van het materiaal. Vaak zijn er daarnaast aanbiedingen. Het loont daarom de moeite prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken.

MateriaalPrijs per m²
EPS isolatieplaten€ 10,- tot € 15,-
Isolatiefolie€ 11,- tot € 16,-
Glaswol€ 5,- tot € 10,-
Steenwol€ 5,- tot € 10,-
PIR€ 25,- tot € 30,-
PUR€ 20,- tot € 25,-
Resol€ 12,- tot € 55,-
Dubbelglas€ 20,- tot € 65,-

Laat je dubbelglas plaatsen? De kosten bedragen gemiddeld tussen € 50,- en € 100,- per m2.

Tuinhuisje isoleren tegen vocht

Een tuinhuisje isoleren gebeurt om verschillende redenen. De een wil bijvoorbeeld het tuinhuisje ook gebruiken wanneer het buiten koud is. De ander wil er een werkplek van maken. Of misschien een plek om muziek te maken zonder anderen te storen. Of een rustige plek om je even af te sluiten van de buitenwereld. Wat de reden ook is, je tuinhuisje isoleren tegen vocht is altijd verstandig.

Bedenk wel: isolatie houdt alleen warmte vast. Isolatie creëert geen warmte. Is je doel uitsluitend om energiekosten te besparen? Dan heeft isolatie alleen zin als het tuinhuisje verwarming heeft.

Je tuinhuisje isoleren kan zowel achteraf als tijdens de bouw van je tuinhuis. Tijdens de bouw isoleren is beter. Dit geeft meer mogelijkheden. Ook kost het in het algemeen minder dan achteraf het tuinhuis isoleren.

Tuinhuisje isoleren?

Bij het isoleren van je tuinhuis zijn de volgende onderdelen van belang.

  • Vloer
  • Wanden
  • Dak

Vloer

De vloer isoleren kan het beste gebeuren voordat je het tuinhuisje plaatst. Een betonplaat als fundering is ideaal. De vakman begint met een laag waterwerende folie. Daarbovenop komen isolatieplaten. Zoals platen van PUR of piepschuim. Daarbovenop komt het beton.

Is de vloer van hout? Daaronder zitten bij een tuinhuis vaak tegels of zand. Isoleren kan met allerlei materialen. Veel in gebruik: isolatieplaten van PIR, PUR of resolschuim. Belangrijk is dat de vakman hierbij ook een laag waterwerende folie toepast. Dat houdt optrekkend vocht tegen.

Wanden

Bij het isoleren van de wanden is de dikte van het hout van belang. Die heeft invloed op de isolatiewaarde. De ideale dikte is vanaf 44 millimeter. De wanden isoleren kan met verschillende materialen. Veel in gebruik: steenwol, glaswol, isolatieplaten van PIR of PUR, of platen van EPS (ook bekend als piepschuim of tempex).

In het beste geval is er ook een laag waterwerende folie. Nog beter is een laag waterwerende folie aan beide kanten van het isolatiemateriaal. Dat houdt vocht optimaal tegen. De laag direct tegen de wand houdt vocht buiten. De laag aan de binnenkant houdt vochtige lucht uit het tuinhuisje tegen. Zo dringt het niet door in de isolatielaag. Bovenop deze lagen komt de afwerking. Zoals houten platen. Of een wand van gipsplaten.

Houd wel rekening met voldoende luchtruimtes. Door luchtruimtes tussen het hout en de isolatie kan het hout blijven ademen. Zonder luchtruimtes kan het hout gaan rotten. Schakel een vakman in. Hij kan de isolatie op de juiste manier plaatsen.

Dak

Warmte stijgt vanzelf op. Zonder isolatie verdwijnt de warmte dan ook via het dak. Voor dakisolatie kun je verschillende materialen gebruiken. Zoals steenwol, glaswol, PIR of tempex platen. Heeft het tuinhuisje een plat dak? Dan kan isolatie net als bij een plat dak van een huis gebeuren.

Isolatie aan de binnenkant

Dit heet ook wel de koud dak methode. Het is de meest gebruikte manier om het dak van een tuinhuis te isoleren. De vakman brengt een laag waterwerende folie aan. Daarop komt het isolatiemateriaal. Aansluitend volgt de afwerking. Dat kan met hout. Maar ook onder andere met gipsplaten. De isolatiewaarde is lager dan van de andere methode. Daartegenover staat dat de kosten minder zijn.

Isolatie aan de buitenkant

Dit staat bekend als de warm dak methode. Isolatie aan de buitenkant geeft de hoogste isolatiewaarde. Hiermee beschermt de isolatie het hele dak tegen kou en vocht. Bovenop de isolatie komt een afdekkende, waterbestendige laag. Deze laag bestaat vaak uit epdm folie, rubber of bitumen (ook wel bekend als roofing).

Met deze methode dient de dakconstructie nu ook als warmtebuffer. Overdag houdt het warmte vast. Wanneer het ’s avonds afkoelt, geeft het de warmte langzaam af.

Ook mogelijk is de methode die bekend staat als omgekeerd plat dak. Bij deze methode komt de isolatie bovenop de waterbestendige laag. Zo krijgt ook deze laag bescherming door het isolatiemateriaal. Bovenop het isolatiemateriaal komt een laag van grint, hout of tegels. Deze laag beschermt de isolatie. Voor tuinhuisjes komt deze methode overigens weinig voor.  Vooral geschikt voor een dakterras, balkon of plat dak. Oppervlaktes waarover men (vaak) loopt.

Schuin dak

Heeft het tuinhuisje een schuin dak? Een schuin dak is vrij eenvoudig te isoleren. De vakman plaatst aan de binnenzijde een raamwerk van hout of metaal. Daartussen kan hij het isolatiemateriaal klemmen.

Het is belangrijk om een dampscherm te plaatsen. Deze komt aan de warme zijde, onder de afwerking. Sommige isolatiematerialen hebben al een dampremmende laag. Dan is een apart dampscherm niet nodig.

Voor de afwerking zijn er meerdere mogelijkheden. Sommige isolatiematerialen hebben al een decoratieve laag. Dan hoeft er verder dus niks te gebeuren. Andere soorten kan je afwerken met gipsplaat. Houten of kunststof panelen zijn ook mogelijk. In feite kan je elk soort plaatmateriaal gebruiken voor de afwerking. Want het gaat er uitsluitend om dat het er mooier uitziet.

Ramen

Tuinhuisjes hebben standaard vaak enkelglas. Dubbelglas isoleert natuurlijk veel beter. Dit kan een nadeel hebben. Soms moet je daarvoor het kozijn aanpassen. Of zelfs vervangen. Driedubbel glas is ook mogelijk. Maar dat is in de meeste gevallen niet nodig.

Wil je enkelglas vervangen door dubbelglas? Dan is het verstandig om een vakman in te huren. De kosten gaan hierdoor wel omhoog. Maar je kunt dan rekenen op goede montage. Een goede vakman geeft bovendien garantie. Laat je dubbelglas plaatsen? Dan zijn de kosten ongeveer tussen de € 50,- en € 100,- per m².

Isolatiemateriaal warm dak

Voor de methode van warm dak zijn isolatieplaten de beste keuze. De vakman gebruikt daarvoor vaak XPS-platen of PIR-platen. XPS isoleert goed. De platen zijn vochtwerend. PIR-platen isoleren ook goed. Het materiaal is brandwerend. Bovendien heeft het een zeer lange levensduur.

Isolatiemateriaal koud dak

Voor de methode van koud dak zijn isolatieplaten vaak ook de juiste keuze. Daarmee kan de vakman de binnenzijde van het dak isoleren. Goede isolatieplaten voor het dak zijn vormvast, duurzaam en ruimte besparend. Veel gebruikt materialen voor deze platen zijn: EPS, XPS, PUR, PIR, Resol.

Voor de methode van koud dak gebruikt de vakman soms ook andere materialen.Glaswol

Glaswol is relatief makkelijk aan te brengen. Het sluit goed aan. Het is relatief goedkoop ten opzichte van andere materialen. Toch is het niet het meest geschikt voor het isoleren van een plat dak. Glaswol gebruikt men vooral bij het isoleren van een hellend of schuin dak. Dat zal bij tuinhuisjes zelden het geval zijn.

Steenwol

Steenwol heeft een paar extra voordelen. Het is sterk brandwerend. Steenwol dient tegelijkertijd als geluidsisolatie. Het is in het algemeen goed geschikt voor het isoleren van daken. Meestal gebruikt men steenwol voor het isoleren van hellende daken. Maar steenwol is ook verkrijgbaar als platen. Deze zijn niet samendrukbaar. Daardoor zijn ze goed geschikt om platte daken te isoleren.

Het juiste materiaal

Bespreek met de vakman welk materiaal het beste is voor jouw tuinhuis. Naast de hier genoemde materialen zijn er nog meer mogelijkheden. De kosten hangen af van het gekozen materiaal. Maar ook van de oppervlakte van het dak of de zoldervloer. En de tarieven van de betreffende vakman.

Niet alleen isolatie van je tuinhuisje is van belang. Goed onderhoud is ook belangrijk. Kijk voor meer informatie over het onderhouden van een tuinhuisje op tuinhuis-site.nl.

Tuinhuis isoleren via Werkspot laten uitvoeren

Je tuinhuisje isoleren. Dat gebeurt om de boel vochtvrij en vorstvrij te houden. Maar ook om er een leefruimte van te maken. Of een rustige ruimte. Of juist een ruimte om lawaai te maken. In alle gevallen is het verstandig het tuinhuisje isoleren aan een vakman over te laten. Want isolatie heef alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel en tegen een goede prijs in orde kan maken. Vergelijk op Werkspot snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs.

Prijzen andere diensten

  1. Tuinverlichting installeren
  2. Sierbestrating
  3. Buitenkeuken maken
  4. Groendak
  5. Hekwerk, tuinhek of schutting plaatsen