Gemiddelde kosten van plafond isoleren

Bijgewerkt op

Bespaar op energieverbruik en kosten door het plafond te isoleren. Op deze pagina lees je alles over de kosten en de factoren die de prijs bepalen. Via Werkspot vind je de vakman die deze klus deskundig doet voor een goede prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 106 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Plafond isoleren

Door je plafond te isoleren voorkom je onnodig warmteverlies. Omdat warme lucht stijgt, hou je met plafondisolatie de warmte goed binnen. Het is een goedkope manier om de energieprestatie van je woning te verbeteren. Bovendien verhoog je het wooncomfort in huis. Daarnaast kun je het plafond akoestisch isoleren. Zodat je geen last meer hebt van het geluid van je bovenburen.  

Kostenoverzicht plafondisolatie

Soort plafondkosten per m²
kruipruimte€ 20,- tot € 35,-
Dak van binnen€ 30,- tot € 45,-
Zoldervloer€ 25,- tot € 35,-
Tussenvloer€ 25,- tot €35,-

De kruipruimte

De eerste ruimte met een plafond is de kruipruimte. De kruipruimte isoleren is een slim zet. Je bespaart op de energiekosten. Met een geïsoleerde kruipruimte blijft je huis langer warm. Schimmels krijgen geen kans meer. Je woonomgeving wordt gezonder. Kortom, isolatie van de kruipruimte is een goede investering. Er zijn twee isolatiemethodes: het isoleren van de vloer of het isoleren van de grond onder je huis. Een combinatie van beide methoden kan ook een goede oplossing bieden. De vakman van Werkspot kan je hierin goed adviseren.

Een houten of betonnen kruipruimte isoleren?

Een houten vloer kun je goed isoleren vanuit de kruipruimte. De vakman kiest dan voor een 'open' isolatiemateriaal. Bijvoorbeeld steenwol, glaswol of een andere minerale wol met daaronder een damp-open folie.  Zo krijgt de constructie de mogelijkheid te ademen. Ook een betonnen vloer kun je vanuit de kruipruimte isoleren. De vakman kiest meestal voor isolatieplaten van EPS of PIR. De kosten liggen tussen de € 20,- en 35,- per vierkante meter.

Advies van een vakman

Anne Brander – Brander Totaalafbouw: “Een overschot aan isolatie is niet goed. Een woning moet zeker niet te dicht worden gemaakt. Anders is ventilatie aanbrengen noodzakelijk.”

De zolder isoleren

Maar liefst 25% van de warmte in huis gaat verloren via het dak. Je kunt ervoor kiezen om het dak te isoleren. Een andere optie is het isoleren van de zoldervloer, ofwel het plafond. Dat is vooral een goed idee als de zolder dienstdoet als opslagruimte. Is de zolder ook een woonruimte, dan kun je beter ook het dak te isoleren.

Het dak isoleren van binnenuit

Een plat dak isoleren langs het plafond wordt ook wel een koud dak genoemd. Deze methode wordt vooral nog toegepast bij huidige daken die geen grote hoogte kunnen hebben. Voor een koud plat dak zijn isolatieplaten vaak de juiste keuze. Daarmee kan de vakman de binnenzijde van het dak isoleren. Goede isolatieplaten voor het dak zijn vormvast en duurzaam. En ze besparen ruimte. Veel gebruikt materialen voor deze platen zijn: EPS, XPS, PUR, PIR, Resol. Voor de methode van koud plat dak gebruikt de vakman soms ook andere materialen.

Glaswol

Bij een plat dak kan men glaswol tussen de spanten aanbrengen. Glaswol is relatief makkelijk aan te brengen. Het sluit goed aan. Het is relatief goedkoop ten opzichte van andere materialen. Toch is het niet het meest geschikt voor het isoleren van een plat dak. Glaswol gebruikt men vooral bij het isoleren van een hellend of schuin dak.

Steenwol

Steenwol kan men net als glaswol tussen de spanten van het platte dak aanbrengen. Dit materiaal heeft een paar extra voordelen. Het is sterk brandwerend. Steenwol dient tegelijkertijd als geluidsisolatie. Het is in het algemeen goed geschikt voor het isoleren van daken. Meestal gebruikt men steenwol voor het isoleren van hellende daken. Maar steenwol is ook verkrijgbaar als platen. Deze zijn niet samendrukbaar. Daardoor zijn ze goed geschikt om platte daken te isoleren.

Het juiste materiaal kiezen

Bespreek met de vakman welk materiaal het meest geschikt is. Naast de hier genoemde materialen zijn er nog meer mogelijkheden. De kosten hangen af van het gekozen materiaal. Maar ook van de oppervlakte van het dak of de zoldervloer. 

Isoleren plafond of vloer

Heb je een zolder die je niet gebruikt als leefruimte? Dan kan je warmteverlies eenvoudig bestrijden met isolatie van de zoldervloer. In veel woningen heeft de zoldervloer een houten constructie. Die kan je vaak makkelijk voorzien van isolatiemateriaal. Dat is meestal goedkoper dan isolatie van het dak. Voor het isoleren van de zoldervloer zijn allerlei vormen van isolatiemateriaal mogelijk. Belangrijk is wel dat de vakman kiest voor materiaal dat brandwerend en vochtwerend is. Zodat schimmels geen kans krijgen en het brandgevaar minimaal is.

Plafond van de tussenverdieping isoleren

Het isoleren van een plafond in de woonkamer, slaapkamer of keuken is ook verstandig. De afwerking van deze ruimtes krijgt vaak iets meer aandacht. Je kunt het plafond van een tussenverdieping isoleren vanwege thermische of akoestische doeleinden. Een houten vloer kan voor geluidsoverlast zorgen. Bovendien leidt een niet-geïsoleerde vloer tot warmteverlies. Een houten tussenvloer isoleer je het best etussen de balken. Kies hiervoor een minerale wol, zoals steenwol. Dit is open materiaal en dat is belangrijk bij een houten vloer. Het materiaal moet namelijk altijd kunnen ademen om vochtproblemen te voorkomen. Je kunt ook kiezen voor een alternatief materiaal. De vakman van Werkspot kan je hierin goed adviseren.

De kosten voor het isoleren van een plafond vallen erg mee. Bovendien zijn er subsidies mogelijk, waardoor de kosten nog lager worden. Lees daarvoor het stukje over subsidies hieronder. De terugverdientijd is tussen de vier en acht jaar.

Soorten isolatiemateriaal voor plafond isoleren

Er bestaan heel veel verschillende soorten isolatiemateriaal. We onderscheiden natuurlijke en synthetische materialen. Natuurlijke isolatiematerialen zijn vaak duurzamer. Ze hebben meestal wel eerst een behandeling nodig om brandwerend en schimmelwerend te worden. De keuze van het materiaal is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. De prijs speelt een rol. En de aard van de klus zelf. De vakman van Werkspot kan je van professioneel advies voorzien.  Hij helpt je bij het maken van de juiste keuze. Hieronder vast een overzicht van de beschikbare materialen.

Natuurlijke isolatiematerialen voor plafond isoleren

 • Kurk
 • Cellulose (papiervezels)
 • Houtwol
 • Strobalen
 • Schapenwol
 • Vlasvezel
 • Hennepvezel
 • Houtvezelplaat
 • Schelpen
 • Houtwolcementplaat
 • Katoenvezel
 • Gerecycled katoen

Synthetische isolatiematerialen

 • Aero gel

 • Schuimbeton

 • Glasgranulaat

 • Glaswol

 • Steenwol

 • Perliet

 • PIR (polyisocyanuraat)

 • PUR (polyurethaan)

 • XPS (polystyreen)

 • EPS (polystyreen)

 • PF (resolhardschuim)

 • UF-schuim (ureum formaldehyde)

Overheidsvoorschriften

Isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom wordt de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

Subsidie op isolatie

De overheid maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. Doe de aanvraag voordat het werk begint. Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn.

Plafondisolatie via Werkspot laten uitvoeren

Laat het plafond isoleren door een vakman. Dan kun je fors besparen op energie en kosten.  Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel in orde maakt. Tegen een goede prijs. Vergelijk op Werkspot snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En kan jij profiteren van alle voordelen van een goed geïsoleerd plafond.