Gemiddelde kosten van glaswol

Bijgewerkt op

Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal. Op deze pagina lees je meer over de toepassingen en de kosten. Ook kun je jouw isolatie opdracht plaatsen zodat je in contact kan komen met een specialist die deze voor jou kan uitvoeren.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 96 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Toepassing en kosten van glaswol

Glaswol is een van de meest gebruikte soorten isolatiemateriaal. Het wordt gemaakt uit zand en gerecycled glas. Glaswol is niet brandbaar. Het is ook niet oplosbaar in water. Daarom is het goed geschikt als bouwmateriaal. Glaswol is verkrijgbaar als rollen en als platen. Glaswolrollen zijn goedkoper dan glaswolplaten. Nadeel van rollen is dat ze vaak wat lastiger zijn om te verwerken dan glaswolplaten.

Glaswol is verkrijgbaar in verschillende soorten dichtheid. De standaard dichtheid is het goedkoopste. Dit is aan te raden als er voldoende ruimte in de constructie is. Glaswol met een hogere dichtheid is stijf en compact. Het isoleert beter met dezelfde dikte. Glaswol met een zeer hoge dichtheid is zeer stijf. Het isoleert veel beter dan glaswol met een standaard dichtheid. Maar het is ook duurder. Gebruik dit soort glaswol als er beperkt ruimte is. Of wanneer je iets extra goed wilt isoleren. De prijs hangt niet alleen af van de dichtheid. De kosten hangen ook af van de dikte van rol of plaat. En van de breedte.

Gemiddelde prijs van glaswol

€ 5,- tot € 10,- per m2bij dikte van 8-10 cm

*Let op: dit is een gemiddelde prijs. *

Isolerende werking van glaswol

Het materiaal weegt weinig en het is makkelijk te gebruiken. Je kan het knippen met een schaar of snijden met een lang mes. Glaswol is bovendien een flexibel materiaal. Je kan het makkelijk vouwen en buigen. Daardoor is het geschikt voor het vullen van een ruimte met een onregelmatige vorm.
Bij het vullen van een ruimte moet er wel plek overblijven. Dan kan de glaswol uitzetten. Dat is belangrijk voor de isolerende werking. Lucht wordt namelijk ingesloten tussen de vezels. Deze lucht kan niet circuleren. Daardoor kan het ook geen warmte afvoeren. Dat zorgt voor de isolerende werking.

Glaswol wordt doorgaans geleverd in flexibele dekens (rollen). Je kan het materiaal eenvoudig vastzetten met nietjes of spijkertjes. Je kan het ook makkelijk inklemmen tussen muren of wanden.

Werken met glaswol

Glaswol kan bij directe aanraking jeuk veroorzaken. Daarom moet je bij het werken met glaswol beschermende kleding dragen. In ieder geval werkhandschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril. Bedek de huid zoveel mogelijk bij het werken met glaswol.
Als je het materiaal toch per ongelijk tegen de huid krijgt, kan er jeuk ontstaan. Spoel de huid af met koud water. Daarna wassen. Dat is meestal voldoende om de jeuk te stoppen.

Het gebruik van glaswol lever geen gevaar voor de gezondheid op. Het materiaal is niet kankerverwekkend. Toch is het beter om het niet in te ademen. Glaswoldeeltjes zorgen voor irritatie van de longen. Bovendien worden de vezels soms aan elkaar gebonden met andere stoffen. Vaak zijn dat kunstharsen. Die kunnen allergische reacties veroorzaken bij gevoelige personen. Draag daarom een stofmasker bij werken met glaswol.

Glaswol moet droog blijven

Het is heel belangrijk dat glaswol droog blijft. Is het eenmaal nat geweest, dan verdwijnt het isolerend vermogen. De glaswol drogen heeft geen zin.
Glaswol kan ook een laagje bekleding krijgen. Bijvoorbeeld aluminiumfolie. Dat gebeurt vaak bij het isoleren van de zolder. Door de bekleding ontstaan geen vochtproblemen. Zo behoudt het materiaal de isolerende werking.

Voordelen van glaswol

  • Glaswol valt niet zo snel uit elkaar als steenwol.
  • Glaswol wordt samengeperst bij het verpakken. Dat maakt het goedkoper om op te slaan of te vervoeren.
    • Daarom is het belangrijk bij gebruik ruimte over te laten. Dan kan de glaswol uitzetten. Dat is belangrijk voor de isolerende werking.
  • Glaswol is makkelijker te verwerken
    • Met een mes of schaar kan je het op maat maken
  • Glaswol is flexibel. Daardoor sluit het beter aan en heb je minder snel last van kieren.
  • Glaswol is goedkoper dan steenwol.
  • Glaswol isoleert bij dezelfde dikte beter dan steenwol.

Toepassingen van glaswol

Glaswolrollen worden gebruikt voor isolatie van daken, zolders, vloeren, kruipruimtes en spouwmuren. Je kunt het ook gebruiken voor isolatie van wanden of plafonds. Maar daarvoor kan je beter glaswolplaten gebruiken. De prijs van glaswolrollen is wel lager dan die van glaswolplaten. Dus wil je een goedkope oplossing? Dan is het wat meer werk. Maar het scheelt in de kosten.

Glaswolplaten zijn vooral handig bij isolatie van wanden en plafonds. Voor deze toepassing zijn ze makkelijk te verwerken en goedkoop.  Ze zijn zeer geschikt voor geluidsisolatie van wanden of plafonds. Vroeger werd daarvoor vooral steenwol gebruikt. Tegenwoordig werken glaswolplaten net zo goed voor geluidsisolatie. Bovendien zijn ze makkelijker dan steenwol om te verwerken en ze zijn goedkoper.

Glaswolplaten kan men ook gebruiken voor thermische isolatie. Maar ze hebben een relatief lage isolatiewaarde. Voor betere isolatie zijn glaswolrollen of bijvoorbeeld PIR een beter alternatief.

Is er sprake is van een vochtige omgeving? Kies dan bijvoorbeeld voor PIR-isolatie. Zowel glaswol als steenwol moet namelijk droog blijven. Wordt het nat, dan verdwijnen de isolerende eigenschappen. Opdrogen helpt niet. Eenmaal nat geworden is het in feite geen isolatiemateriaal meer.

Geluidsisolatie met glaswol

Gebruik je glaswol als geluidsisolatie? Bepaal dan eerst wat het geluidsprobleem is. Gaat het om luchtgeluid of contactgeluid?
Luchtgeluid, de naam zegt het eigenlijk al, is geluid dat door de lucht wordt overgebracht. Dit kan geluid zijn van een TV, luidsprekers, maar ook een gesprek. Dit soort geluid dringt door kieren en spleten, maar ook rechtstreeks door wanden. Isoleren kan dan met isolatieplaten, in combinatie met een laag gipsplaat. Dicht alle verbindingen goed af. Dan is er geen doorgang is voor het geluid.

Contactgeluid. Dat is geluid dat de constructie doorgeeft. Zoals een wasmachine of droger die trilt op de vloer of tegen de muur. Ook het geluid van (trap)lopen of waterleidingen valt onder contactgeluid. Contactgeluid zorgt vaak voor meer overlast dan luchtgeluid. De geluidshinder bestrijden kan het beste zo dicht mogelijk bij de bron gebeuren. Zogenaamde ontdreuningsplaten of trillingsisolatie is hiervoor geschikt. Gaat het om een houten vloer? Dan kan je die het beste aan de bovenkant voorzien van een zachte ondergrond. Aan de onderkant kan je het beste een hangend plafond aanbrengen. Dat kan je dan voorzien van isolatiemateriaal.
Kijk hier voor meer informatie over geluidsisolatie.

Kwaliteit isolatie in cijfers

Twee verschillende eigenschappen bepalen het isolerende effect van het materiaal.

  1. Hoe goed wordt de warmte binnen vastgehouden wanneer het buiten koud is?

  2. Hoe goed wordt de warmte buiten gehouden wanneer het buiten warm is?

De eerste eigenschap wordt weergeven met een getal, de zogenaamde Lambda-waarde. Hoe lager dit getal, hoe beter het materiaal isoleert. Hoe minder warmt er verloren gaat.

Glaswol heeft een lambda-waarde van ongeveer tussen 0,032 en 0,040. Dit betekent: het materiaal geeft redelijk goed warmte door. Ter vergelijking: steenwol heeft ongeveer dezelfde waarde. Een zeer lage waarde hebben onder meer vacuüm isolatiepanelen (VIP). Dit heeft een waarde van 0,0007 en isoleert dus op zich stukken beter. Al hangt dit laatste ook af andere eigenschappen.

De tweede eigenschap wordt faseverschuiving genoemd. Dit wordt weergegeven in aantal uren. De tijd die het duurt voordat warmte van buiten door de isolatie heen dringt. Dit hangt af van het soort materiaal en de dikte van het materiaal. Hoe lager het getal, hoe sneller de warmte door het materiaal dringt. Oftewel: bij een laag getal is de ruimte sneller warm.

Voorbeeld: isolatiemateriaal met een faseverschuiving van 4 uur. (of 4h in het Engels). Dit betekent: het duurt 4 uur voordat de warmte door het materiaal dringt. Dat is duidelijk niet voldoende om de zomerwarmte de hele dag buiten te houden. Ideaal is een faseverschuiving van 9 uur of hoger. Ook op een lange zomerse dag blijft de warmte de hele dag buiten de deur.

Glaswol met een dikte van 24 cm heeft een faseverschuiving van 4 uur. Het duurt dus 4 uur voordat de warmte door het materiaal heen dringt. Bij steenwol is dit ook 4 uur.

Harrie van Heulen - Isolatietotaal: "Met een optimale thermische isolatie kunnen we onze behoefte aan verwarmingsenergie tot 75% verminderen. Waardoor ook uitstoot van schadelijke stoffen, zoals CO2, evenredig afneemt."

Brandbaarheid

Brandbaarheid is ingedeeld in een Europese brandklasse. Dit gaat van A1 tot en met F. A1 betekent: het materiaal is onbrandbaar. Glaswol zit in categorie B. Glaswol kan branden. Maar dat gevaar is niet heel groot.

Glaswol kopen in de winkel

Glaswol kun je in iedere bouwmarkt kopen. Het is verkrijgbaar in platen en in rollen. Bekende merknamen zijn Isover en Knauf. Platen glaswol hebben meestal een dikte van 7,5 tot 14,5 centimeter. Rollen glaswol hebben meestal een dikte van 14 tot 22 cm. Hoe dikker de glaswol, hoe beter de isolatie.

Isolatie met glaswol via Werkspot laten uitvoeren

Isolatie heeft alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. Een deskundige die materiaal kiest dat past bij jouw situatie. Een vakman die de isolatie professioneel in orde maakt. Tegen een goede prijs. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij isolatie die echt helpt.

Prijzen andere diensten

  1. Zonneboiler installeren of vervangen
  2. Warmtepomp installeren of vervangen
  3. Spouwmuurisolatie
  4. Schuin dak isolatie
  5. Steenwol