Gemiddelde kosten garage isoleren

Bijgewerkt op

De garage isoleren doe je om energie en kosten te besparen. Op deze pagina lees je wat de mogelijkheden en de kosten zijn. Plaats een opdracht om in contact te komen met een vakman die voor jou de garage kan isoleren.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 73 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Is je garage isoleren verstandig?

Een geïsoleerd huis is een fijn huis. Bovendien bespaar je met een goede isolatie op de stookkosten. Je huis wordt duurzamer. Je houdt het klimaat in huis gezond. Kortom, alleen maar voordelen. Maar is het ook verstandig om je garage te isoleren? Wat kost dat eigenlijk en wat levert het op? Hieronder alle voor- en nadelen van het isoleren van je garage. En een overzicht van de kosten.

Een overzicht van de kosten van je garage isoleren

Wat isoleren we?Prijs per m²
Spouwmuur€ 15,- tot € 30,-
Buitenmuur€ 100,- tot € 160,-
Binnenmuur€ 45,- tot € 55,-
Vloer€ 20,- tot € 25,-
Dak van buiten€ 40,- tot € 110,-
Dak van binnen€ 20,- tot € 40,-

Garagemuren isoleren

Garagemuren zijn net als gewone muren. Er zijn drie manieren om muren te isoleren:

 • Spouwmuur isoleren
 • Buitenmuur isoleren
 • Binnenmuur isoleren

Spouwmuurisolatie

De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. In de voegen van de buitenmuur worden kleine gaatjes geboord. Hierdoor wordt het isolatiemateriaal naar binnen gespoten. Spouwmuurisolatie is zonder sloopwerk of hinder. Je hoeft geen nieuw gevelbekleding te plaatsen. Binnen verlies je geen ruimte. Het is de eerste optie om te onderzoeken.

Buitenmuurisolatie

Dit wordt ook gevelisolatie genoemd. Dit is een vrij ingrijpende klus omdat je daarbij ook nieuwe gevelbekleding moet plaatsen. Om die reden is het ook duurder in vergelijking met de andere isolatiemethodes.

Binnenmuurisolatie

Bij binnenmuurisolatie worden meestal voorzetwanden of isolatieplaten aan de binnenmuren bevestigd. Je verliest hierdoor wat ruimte.

Garagevloer isoleren

Je kunt ook de vloer isoleren. Dat kan langs boven als langs onder, bijvoorbeeld via de kelder of kruipruimte. De vloer langs onder isoleren krijgt de voorkeur maar is niet altijd mogelijk.

Isolatie langs boven vraagt meer breekwerk omdat je de bestaande vloer moet uitbreken. Eventuele leidingen kunnen de klus daarbij bemoeilijken. Je kunt ook een isolatielaag op de bestaande vloer leggen. Inclusief nieuwe vloerbedekking. Zorg dat de vloer niet te hoog wordt.

Garage dak isoleren

Een dak isoleren kan langs binnen of langs buiten. De vakman isoleert bij voorkeur aan de buitenkant. De dakconstructie wordt dan ook geïsoleerd. Deze isolatiemethode is ook afhankelijk van het type dak. Een hellend dak isoleren is anders dan het isoleren van een plat dak.

Het isoleren van het dak van binnen is minder moeilijk. Welke isolatiemethode en -materialen daarvoor het meest geschikt zijn is afhankelijk van het garagedak.

Waarom zou je de garage isoleren?

Je garage isoleren kan om verschillende redenen erg handig zijn. Je voorkomt bijvoorbeeld een koudebrug. Want een niet-geïsoleerde garage is een hele grote koudebrug tussen buiten en binnen. Door de garage te isoleren blijft de warmte binnen. En gaat er minder warmte uit de rest van het huis verloren via de garage. Dat betekent meer comfort en een lagere energierekening.

Harry van Heulen - Isolatietotaal: "Met een optimale thermische isolatie kunnen we onze behoefte aan verwarmingsenergie tot 75% verminderen. Waardoor ook uitstoot van schadelijke stoffen, zoals CO2, evenredig afneemt."

Je gebruikt de garage om er iets anders te doen dan de auto parkeren. Dan is het erg fijn dat het er een fijn binnenklimaat is. Zonder tocht- en vochtproblemen. Ook dan is het verstandig je garage te isoleren. Je spullen worden niet beschadigd door eventuele koude en vocht. Je kunt de garage gebruiken als extra kamer. Om te klussen of zelfs om te verhuren als b&b. Je voegt sowieso waarde toe aan je onroerend goed. Een investering in isolatie verdient zich snel terug, ook als het de garage betreft.

Moet je ook de garagedeur isoleren?

Als je de garage dan isoleert, kan je beter grondig te werk gaan. Het is dan een kleine moeite om ook de garagedeur te isoleren. Bij een metalen garagedeur kun je de kieren isoleren met rubberen strips. De poort zelf kan je isoleren met XPS-platen, PUR-platen of platen van piepschuim. Hetzelfde materiaal kan je gebruiken om een houten garagedeur te isoleren. Je kan bijvoorbeeld ook glaswol of steenwol gebruiken. Een afwerking met bijvoorbeeld betonplex zorgt voor een robuuste stijl.

Een nieuwe garagedeur

Je kunt ook de garagedeur vervangen. Kies dan voor een sectionaaldeur. Deze is van zichzelf al goed geïsoleerd. De panelen in de poort zijn namelijk voorzien van dubbele wanden, gevuld met isolatiemateriaal.

Samenvattend zijn er twee dingen belangrijk zijn bij het isoleren van de garage.

1. De functie van de garage

Gebruik je de garage alleen als opslagplaats? Dan is het niet nodig om ze te isoleren. Je brengt er dan toch niet veel tijd in door. Toch kan het verstandig zijn je garage te isoleren. Gebruik je de garage als logeerkamer of als plek om te klussen? Dan heb je behoefte aan warmte en comfort.

2. Locatie van de garage

Staat jouw garage los van je woning, dan is het minder relevant om te isoleren. Er gaat dan geen warmte vanuit huis verloren. Ben je van plan veel tijd door te brengen in de garage, dan moet je isoleren. Bij een garage die aan de woning is aangebouwd ook.

Welke materialen kun je gebruiken?

Er zijn heel veel verschillende materialen om je muren en wanden mee te isoleren. Sommige natuurlijke materialen zijn zeer geschikt voor duurzaam bouwen. Ze moeten wel een behandeling krijgen vanwege de brandveiligheid en mogelijke schimmelvorming. Synthetische materialen zijn vaak minder duurzaam. Hieronder vind je een overzicht. De vakman van Werkspot kan je adviseren.

Natuurlijke materialen
 • Kurk
 • Cellulose (papiervezels)
 • Houtwol
 • Strobalen
 • Schapenwol
 • Vlasvezel
 • Hennepvezel
 • Houtvezelplaat
 • Schelpen
 • Houtwolcementplaat
 • Katoenvezel
 • Gerecycled katoen
Synthetische isolatiematerialen

Onderstaande materialen zijn minder duurzaam, maar leveren wel altijd een goede isolatie. De keuze is aan jou, natuurlijk. Het hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Laat je informeren door de vakman. Hieronder een overzicht.

 • Aero gel
 • Glasgranulaat
 • Glaswol
 • Steenwol
 • Perliet
 • PIR (polyisocyanuraat)
 • PUR (polyurethaan)
 • XPS (polystyreen)
 • EPS (polystyreen)
 • PF (resolhardschuim)
 • UF-schuim (ureum formaldehyde)

Garage als deel van de woning

Is de garage pal tegen de woning aan gebouwd? Dan is het de moeite waard om de garage te isoleren. Dan maak je de garage echt een deel van de woning. De overheid wil dat woningen steeds energiezuiniger worden. Daarom wordt de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Dat geldt ook voor de garage. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.


Overheidsvoorschriften

Isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom is de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

Subsidie op isolatie

De overheid, maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. Doe de aanvraag, voordat het werk begint. Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn.

Garage isoleren via Werkspot laten uitvoeren

Wil je de garage isoleren? Het is verstandig dat aan een vakman over te laten. Want isolatie heeft eigenlijk alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel en tegen een goede prijs in orde kan maken. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij isolatie die echt helpt.

Prijzen andere diensten:

 1. Garage verbouwen
 2. Kosten binnenschilderwerk
 3. Wanden stucen
 4. Kosten muren schilderen
 5. Kosten plafond schilderen

Vind een isolatiebedrijf dichtbij