Distributieriem vervangen: ontdek de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Het vervangen van de distributieriem voorkomt hoge reparatiekosten aan je auto. Vind op Werkspot de gemiddelde kosten en handige tips voor deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen voertuig monteurs

Onze voertuig monteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 110 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten distributieriem vervangen

Je hebt het vast wel eens gehoord van je garage of bij de aanschaf van een tweedehands auto: de distributieriem is een belangrijk onderdeel van de automotor. Een auto met een goede distributieriem rijdt als een zonnetje, maar een kapotte riem veroorzaakt een hoop ellende. De auto doet het niet meer en je bent veel geld kwijt aan reparatiekosten. Om te voorkomen dat de riem knapt, moet je tijdig de distributieriem vervangen.

Prijs distributieriem vervangen

Soort klusGemiddelde prijs
Multiriem en distributieriem vervangen€ 550,- tot € 700,-
Vervangen waterpomp€ 250,- tot € 350,-
Vervangen cilinderkopcirca € 3.000,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat je betaalt voor de klus 'distributieriem vervangen'. Het werkelijke bedrag dat je betaalt, verschilt per auto. Dit heeft vooral te maken met de moeilijkheidsgraad en het aantal onderdelen dat de vakman moet demonteren voor hij de distributieriem kan vervangen. Ben je te laat met het vervangen van de distributieriem? Dan knapt de riem en betaal je naast het vervangen van distributieriem, vaak ook voor het vervangen van andere onderdelen, zoals de cilinderkop.
Distributieriem

Wat is een distributieriem? 

Een distributieriem is essentieel voor het draaien van de motor, maar wat is een distributieriem precies en waarom is hij zo belangrijk?

Om te zorgen dat je daadwerkelijk van a naar b komt, verbrandt de auto brandstof. Om dit proces op gang te brengen, heeft de motor meerdere bewegende onderdelen zoals de krukas en de nokkenas. De distributieriem zorgt dat de nokkenas in verbinding staat met de krukas. Wanneer de distributieriem knapt of niet naar behoren werkt, is er geen samenwerking tussen beide assen. Het resultaat is een stilstaande auto. Het is daarom van belang om de distributieriem tijdig te vervangen.

Distributieriem vervangen: wanneer moet je dit doen? 

Een distributieriem krijgt aardig wat te verduren op de momenten dat jij je auto gebruikt. Na verloop van tijd slijt de distributieriem en moet je hem vervangen. Wanneer je de distributieriem moet vervangen, verschilt per merk en type auto. De autofabrikant vermeldt de vervangingstermijn of het aantal kilometers bij het leveren van de auto. Je vindt dit terug in het instructieboekje van de auto. Gemiddeld ligt het aantal kilometers tussen de 70.000 en 120.000 kilometer. Haal je dit aantal kilometers niet in drie tot vijf jaar? Ook dan is het advies bij de meeste auto's de distributieriem te vervangen. De monteur kan je hier meer over vertellen.

Tip! Heb je geen instructieboekje? Dan kan de automonteur je vertellen op welk moment je de distributieriem moet vervangen.

Wat is het verschil tussen een riem en een ketting? 

Om de kruk- en nokkenas aan elkaar te verbinden, heeft je auto een distributieketting of -riem. We hebben hieronder enkele verschillen op een rijtje gezet.

 • Een distributieriem laat je vervangen na een bepaalde periode of aantal kilometers. Een distributieketting is duurzamer en gaat in principe de volledige levensduur van de auto mee. Toch kan ook deze breken. Wanneer je een rammelend geluid in de motorkast hoort, is het tijd om een automonteur in te schakelen.
 • Een distributieriem is gemaakt van een sterk soort kunststof; een distributieketting is van gehard staal.
 • Een distributieketting maakt de auto zwaarder en deze rijdt daarom iets minder zuinig dan een auto met een riem.

Vervangen distributieriem: wat bepaalt de prijs? 

De totale kosten die je maakt voor het vervangen van de distributieriem verschillen per auto. Diverse factoren beïnvloeden de totaalprijs.

 • Moeilijkheidsgraad van het vervangen van de distributieriem
 • Vervangen distributieriem en andere onderdelen
 • Is er schade aan de motor?

Moeilijkheidsgraad distributieriem vervangen

Hoe toegankelijk de distributieriem is, bepaalt voor een deel het bedrag dat jij betaalt voor het vervangen van de distributieriem. Het merk en type auto bepaalt de moeilijkheidsgraad van de klus. Bij diverse auto's moet de automonteur eerst meerdere onderdelen demonteren voor hij de distributieriem kan vervangen. De monteur is dan langer bezig met de klus en dit merk jij in de prijs die jij betaalt.

Vervangen distributieriem en andere onderdelen 

Naast het vervangen van de distributieriem kan de monteur ook tot de conclusie komen dat hij andere onderdelen moet vervangen voor jouw auto weer de weg op kan. Denk hierbij aan de multiriem die zorgt voor het aansturen van de dynamo of de waterpomp die de koelvloeistof door het koelsysteem en verwarming van de auto pompt. Een lekkende waterpomp kan de oorzaak zijn van een kapotte distributieriem. Het is dan extra belangrijk dat de monteur het vervangen van de distributieriem combineert met het vervangen van de waterpomp.

De hoeveelheid onderdelen die de vakman moet vervangen, bepaalt hoeveel tijd de monteur bezig is met de klus 'distributieriem vervangen'. Ook verschilt de prijs per auto. Dit heeft te maken met de moeilijkheidsgraad van de klus, maar ook de prijs van de onderdelen. Voor het ene merk zijn de onderdelen nu eenmaal duurder dan voor het andere merk.

Is er schade aan de motor? 

Wanneer je op tijd je distributieriem laat vervangen, is er vaak geen schade aan de motor. Anders is het als de distributieriem kapot is. Dan betaal je een stuk meer voor het vervangen van de distributieriem. Bij het knappen van de riem raken de door de nokkenas(sen) aangestuurde kleppen de zuigers. Dit heeft een nadelig effect op de cilinderkoppen in de motor. In dit geval is de klus al snel vier tot zes keer zo duur. Het vervangen van de cilinderkoppen kost ongeveer € 3.000,-.

Het knappen van de distributieriem kan verschillende oorzaken hebben:

 • Slecht onderhoud van de motor
 • Lekkage van olie of koelwater
 • Tanden op de riem laten los door weersinvloeden

Checklist kiezen van automonteur

Wil je de distributieriem laten vervangen door een automonteur? Onderstaande checklist helpt je op weg bij het kiezen van een automonteur.

 • Vraag rond en lees reviews
  Het beste beeld van een garage krijg je door de ervaringen van anderen. Zijn andere klanten tevreden of is er juist veel kritiek op een automonteur? Allemaal zaken die jij mee kan wegen in het selecteren van de partij voor het vervangen van de distributieriem. Vraag bij bekenden na welke ervaringen zij hebben met een garage en lees reviews. Op Werkspot vind je verschillende garages met uitgebreide reviews. Dit geeft je een goed beeld.
 • Hoe is de sfeer in de garage?
  Bij het selecteren van een automonteur is het ook goed om eerst zelf een kijkje te nemen in de garage. Hangt er een professionele sfeer en staat de automonteur je klantvriendelijk en inhoudelijk goed te woord? Is het een chaos in de garage of ziet de garage er netjes uit? En ook niet onbelangrijk: welk voorstel krijg je? Ligt het prijsvoorstel echt veel lager dan concurrenten? Dan is dat vaak te mooi om waar te zijn. Loop geen risico bij het vervangen van de distributieriem en kies liever voor een partij met een realistisch prijsvoorstel. Dit wil zeggen een prijsvoorstel rond de € 550,- en € 700,-.
 • Is het een erkende garage?
  Je wilt dat het vervangen van de distributieriem goed gebeurt. Kies daarom altijd voor een erkende garage. Zo kan je kijken of de automonteur is aangesloten bij BOVAG. Aangesloten garages moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen en je krijgt altijd drie maanden garantie op onderhoud en reparatie. Wel zo prettig op het moment dat je een relatief dure reparatie laat uitvoeren, zoals het vervangen van de distributieriem.
 • Vergoedt de verzekeraar?
  Het onderhoud van je auto, zoals het vervangen van de distributieriem, is voor eigen rekening. Het kan wel zo zijn dat bepaalde schade binnen de dekking van de autoverzekering valt. Bij bepaalde verzekeraars kan je de schade alleen laten herstellen door een aangesloten garage. Wanneer dit het geval is, is het goed om dit mee te nemen bij de selectie van een garage. Je vindt hiervoor informatie op de website van de verzekeraar, maar je kan het natuurlijk ook navragen bij de automonteur in kwestie.

Vervangen distributieriem: advies van een vakman

Het is belangrijk dat je periodiek de distributieriem laat vervangen. Dit is niet alleen goed voor de levensduur van je auto, maar ook voor je portemonnee. Ga je een tweedehands auto aanschaffen? Ook dan is het goed om rekening te houden met het vervangen van de distributieriem. Jos Ramaker van Garage Jos Ramaker zegt hierover: "Als je een tweedehands auto hebt gekocht en je weet niet wanneer de distributieriem is vervangen, is het verstandig om dit voor de zekerheid te doen. Als je het niet doet en de riem knapt dan kan het zijn dat je motor kapot is en je bijvoorbeeld een cilinderkop moet vervangen. Dan kijk je tegen een veel hoger kostenplaatje aan."

Vervangen distributieriem uitbesteden

Het vervangen van een distributieriem is een specialistische klus. Je moet meerdere onderdelen demonteren voor je de distributieriem kan vervangen. Daarna moet je alles weer netjes monteren. Wanneer je fouten maakt, stopt de motor met werken. Je betaalt een fiks bedrag om dit issue te verhelpen. Het vervangen van de distributieriem besteed je uit aan een garage of zelfstandige automonteur. Zij weten precies hoe ze ervoor moeten zorgen dat jouw auto weer meerdere jaren rijdt.

Is het tijd om de distributieriem te vervangen? Op Werkspot kom je in contact met ervaren automonteurs. Zij helpen je ook met andere klussen aan de auto. Op het profiel vind je meerdere reviews. Zo weet je vooraf hoe andere klanten de monteurs beoordelen.