Zo haal je meer licht in huis

Bijgewerkt op

Het duurt niet lang meer tot de klok wordt verzet en de dagen langer worden, dus dit is het perfecte moment om sfeer in huis te creëren met natuurlijk licht. Laten we eens kijken naar vier manieren om meer licht in huis te halen.

Bomen snoeien

Bomen en struiken groeien in het voorjaar, maar het duurt niet lang of ze zitten vol bladeren die het licht blokkeren.

Het goede nieuws is dat de meeste bomen juist in het voorjaar gesnoeid moeten worden. Een goede snoeibeurt kan nieuwe en gezonde groei bevorderen, terwijl het daglicht ook zijn weg door de jungle naar je ramen kan vinden.

Voor deze klus kan je het beste een hovenier inhuren die gespecialiseerd is in het snoeien van bomen. Zij beschikken over de juiste apparatuur om veilig op hoogte te werken en weten hoe ver ze kunnen snoeien zonder je bomen in gevaar te brengen.

Vind een hovenier

Kozijnen upgraden

Wat veel mensen niet weten is dat kozijnen een kamer kunnen transformeren. Je krijgt bijvoorbeeld ineens veel meer licht en sommige moderne kozijnen isoleren ook beter.

Als je bijvoorbeeld een kunststof kozijn vervangt door een slank aluminium venster, komt er ineens veel meer licht binnen. Ramen met glaslatten of roosters vervangen door ononderbroken ruiten laten veel meer licht binnen. En een glazen paneel bij de voordeur maakt een enorm verschil voor je hal.

Als je echt meer lichtinval wilt, kan je overwegen om je kozijnen en ramen te laten vervangen of oude groter te maken. Vind op Werkspot een kozijnspecialist die je goed kan adviseren over de mogelijkheden.

Vind een kozijnspecialist

Muren opfleuren

Kleurkeuzes kunnen een groot verschil maken voor een kamer. Lichte kleuren weerkaatsen het licht en geven een ruimtelijker gevoel, terwijl donkere kleuren het licht absorberen en de ruimte knusser maken.

Dus als je overweegt je kamers opnieuw in te richten om ze op te frissen, dan zijn lichtere kleuren een goede keuze. Dat betekent niet per se strak wit - lichte tinten en neutrale kleuren zijn ook een goede keuze.

Voordat je een schilder inschakelt, is het de moeite waard om te controleren of je pleisterwerk glad en egaal is. En als het werk klaar is, laat je dan niet verleiden om je nieuwe frisse muren vol te hangen met te veel foto's of andere wanddecoratie.

Vind een schilder

Verlichting installeren

Het installeren van de juiste verlichting draagt bij aan de uitstraling van de kamers in huis. Het is een goed idee om te gaan voor slimme verlichting waarmee je alle kanten op kan, van sfeervol dimlicht tijdens een gezellig samenzijn tot functionele verlichting wanneer je een boek leest.

Moderne LED-lampen verbruiken niet alleen minder energie dan traditionele lampen: ze zijn nu ook verkrijgbaar in een enorm scala aan verschillende lampen. Of je nu spotlights, een hanglamp of een decoratieve lamp wilt, er is genoeg keuze.

Een vakkundige elektricien kan je wegwijs maken in de mogelijkheden en ook verlichting installeren, kabels trekken en schakelaars (ver)plaatsen. Dus heb je thuis veel hoekjes met weinig natuurlijk licht? Plaats verlichting die past bij jouw smaak en creëer een sfeervolle ruimte.

Vind een elektricien