Kosten behanger

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor een behanger liggen tussen de €30 en €40 per uur. Dit komt neer op een prijs voor behangen tussen de €2 en €10 per m2. Het soort behang, het aantal vierkante meters en de moeilijkheidsgraad van de klus bepalen de prijs. In dit artikel leggen we je uit welke factoren de kosten voor een behanger beïnvloeden en geven we je tips om te besparen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen behangers

Onze behangers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 588 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Behangen
Gemiddelde leestijd: 7 minutenIn dit artikel bespreken we
  1. Totale gemiddelde kosten behanger
  2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor een behanger?
  3. Stappenplan behangen
  4. Hoe kun je kosten besparen op een behanger?
  5. Veelgestelde vragen over behangen
  6. Checklist behangen
  7. Offerte behangen ontvangen via Werkspot

Totale gemiddelde kosten behanger

Soort klusGemiddelde kosten
Behangklaar stucwerk€7,50 - €12,50 per m2
Materiaal€4 - €6 per m2
Kosten behanger exclusief materiaal€2 per m2
Tarief behanger€30 - €40 per uur

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw. De gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen van onze behangers. De prijs die jij betaalt voor het behangen van de muren kan hiervan afwijken.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor behangwerk

Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor een behanger?

Een schattig dierenprintje in de kinderkamer, mooi fotobehang in de slaapkamer of wit behang als basis voor een schilderbeurt in de woonkamer. Wat jouw wens ook is, voor strak en naadloos behang vertrouw je op de professionele behanger. Ben je benieuwd naar de kosten voor een behanger inclusief materiaal? De vakman baseert zijn prijs op het soort behang, het aantal vierkante meters en de moeilijkheidsgraad van de klus. Hieronder lees je per onderdeel meer informatie.

Soort behang

De prijs voor behangen per m2 ligt gemiddeld tussen de €2 en €10. Al heb je ook uitschieters naar €100 per m2 als je kiest voor een design textiel behang. Het soort behang bepaalt namelijk grotendeels de prijs. De meeste mensen kiezen voor papierbehang. Dit is de voordeligste behangsoort en kost zo’n €4 per m2. Textielbehang is doorgaans iets duurder, maar gaat wel langer mee dan papierbehang. Vinylbehang is een ideale oplossing als je je keuken, badkamer of toilet wilt behangen. Dit soort behang is namelijk erg stevig en goed te gebruiken in vochtige ruimtes. Een ander soort is acrylbehang. Dit soort behang heeft een reliëf en is eenvoudig over te verven.

Wil je vooral behang als alternatief voor stucwerk, dan ben je misschien benieuwd naar de kosten voor vliesbehang. Hiervoor betaal je gemiddeld €15 per vierkante meter.

Aantal vierkante meters

Als je benieuwd bent naar de kosten van het behangen van je huis of kamer speelt ook het aantal vierkante meters een rol. Hoe meer vierkante meters, hoe duurder de klus. Al kun je vaak wel een voordeliger tarief afspreken als de behanger meerdere kamers mag behangen. Dan daalt de prijs per vierkante meter.

Moeilijkheidsgraad klus

Naast het aantal vierkante meters en het soort behang, speelt ook de moeilijkheidsgraad van de klus een rol bij de kosten voor een behanger. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld dat het behangen van een monumentale woning met veel hoeken en nisjes een stuk ingewikkelder is dan het behangen van een nieuwbouwwoning met enkel rechte muren. Houd overigens ook rekening met de staat van de muur. Enkele scheuren en gaten kun je met behang nog wel verbergen, maar bij een flink beschadigde muur kun je de muur het best eerst laten stucen. Dit kost gemiddeld tussen de € 9 en € 13 per m2.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor behangwerk

Stappenplan behangen

Het grote voordeel van behang is dat je voor elke smaak wel een leuke print kunt vinden. Of je nu gaat voor reliëf, een afbeelding van een zonsondergang of behang in een egale kleur: tegenwoordig is er voor ieder wat wils te vinden. Ga je zelf aan de slag of kies je voor vakmanschap: voor het behangen van de muren in jouw woning doorloop je de volgende stappen.

1. Voorbereiden van de muur

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook zeker voor het behangen van de muren. Voor het mooiste resultaat plak je het behang op een muur zonder scheuren en gaten. Als eerste stap vul je daarom scheuren en gaten op met plamuur en laat dit drogen. Vervolgens schuur je eventuele ruwe plekken op en maak je de muur schoon.

2. Voorbereiden behang

Heb je een leuke print gekozen? Dan is het belangrijk dat de print precies uitkomt. Om te zorgen dat je geen gekke verspringen hebt in het behang, is het daarom van groot belang om de banen zorgvuldig op elkaar te laten aansluiten. Voor al het behang geldt, ook voor de effen varianten, dat je aan de boven- en onderkant van het behang een paar centimeter overhoudt. Dit is nodig om het behang netjes af te werken.

3. Aanbrengen lijm

Op de verpakking van de lijm staat precies aangegeven hoe je die moet voorbereiden. Na het maken van de lijm breng je deze met een blokkwast of roller aan op het behang. Zorg dat je niet te veel, maar ook zeker niet te weinig lijm aanbrengt.

4. Behang plakken

Als je de lijm op de baan hebt aangebracht, plak je het behang op de muur. Voor een mooi strak resultaat gebruik je een behangborstel of -roller om de luchtbellen uit het behang te verwijderen. Hierbij is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan, je wilt immers voorkomen dat je vouwen in je behang krijgt omdat je te fanatiek met de roller of borstel over het behang gaat. Na het plakken van het behang, kun je de overtollige banen aan de onder- en bovenkant verwijderen.

5. Afwerking

De overige banen behang voeg je op dezelfde manier toe als de eerste baan. Ben je klaar met het behangen? Dan laat je het behang goed drogen en controleer je of alle randen goed zijn vastgeplakt. Niets zo vervelend als behang dat na enkele dagen alweer naar beneden komt zetten. Tot slot verwijder je eventueel behang bij het stopcontact en de lichtknoppen.

Hoe kun je kosten besparen op een behanger?

Ben je benieuwd hoe je kunt besparen op de kosten voor het inhuren van een behanger? Wij geven je graag enkele tips.

1. Doe (een deel van) de klus zelf

Als je wilt besparen op de kosten voor een behanger, kun je overwegen om zelf aan de slag te gaan. Hierbij is enige ervaring wel van belang. Je wilt natuurlijk niet dat je de komende jaren naar bobbelig behang zit te kijken of een patroon dat net niet goed aansluit. Ga jij voor kwaliteit? Dan is het verstandig om een vakman in te huren. Dan weet je zeker dat het behang naadloos aansluit en strak op de muur zit. Om toch kosten te besparen, kun je wel een deel van de klus zelf doen. Overweeg bijvoorbeeld om zelf het oude behang te verwijderen en alvast de muur voor te bereiden door kleine gaatjes op te vullen met plamuur. Overleg dit wel altijd goed met de behanger zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn.

2. Kies voordelig behang

Een andere manier om te besparen, is door te besparen op het materiaal. Houd aanbiedingen in de gaten of kies papierbehang in plaats van textielbehang. Zo kun je al snel enkele euro’s per vierkante meter besparen.

3. Kies een behanger uit de regio

De totale gemiddelde kosten voor een behanger zijn €30 tot €40 per uur. Ook rekent de behanger vaak de tijd die hij onderweg is naar jou door in het tarief. Zo betaal je voorrijkosten of een kilometervergoeding. Als je wilt besparen op de klus, kan het daarom slim zijn om een behanger uit de buurt in te huren.

Veelgestelde vragen over behangen

Overweeg jij om een behanger in te schakelen voor een strak behang op de muur? Hieronder vind je het antwoord op de veelgestelde vragen over de kosten voor een behanger.

1. Wat zijn de gemiddelde kosten voor een behanger?

Gemiddeld betaal je voor een behanger een bedrag tussen de €30 en €40 per uur. Inclusief materiaal rekent de behanger gemiddeld een tarief tussen de €2 en €10 per vierkante meter. De totale prijs die je betaalt voor het behangen van een kamer is afhankelijk van het soort behang, het aantal vierkante meters en de moeilijkheidsgraad van de klus.

2. Wat kost een behanger per rol?

Hoeveel een behanger per rol kost, is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Dit is namelijk volledig afhankelijk van het soort behang dat je kiest en hoeveel vierkante meter je uit een rol haalt. Zo betaal je voor een eenvoudig papieren behang een startprijs van €4, terwijl het bedrag kan oplopen tot meer dan €100 per vierkante meter voor een design textielbehang.

3. Wat is de prijs voor behangen per m2?

Als je wilt uitrekenen hoeveel je betaalt voor het behangen van de slaap-, bad- of woonkamer, is het fijn om de prijs per vierkante meter te weten. Zo kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel budget je opzij moet leggen. Gemiddeld betaal je voor behangen een prijs tussen de €2 en €10 per vierkante meter. Afhankelijk van het aantal meters, het soort behang of de moeilijkheidsgraad van de klus kan de prijs per vierkante meter hoger of lager uitvallen. Voor een offerte op maat neem je contact op met een behanger.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor behangwerk

Checklist behangen

Het soort behang dat je koopt, heeft een grote invloed op het resultaat van deze klus. Maar waar moet je precies op letten als je behang gaat kopen? Onderstaande checklist helpt je op weg.

1. Bereken hoeveel behang je nodig hebt

Bij behang is het van belang dat je vooraf een goede inschatting maakt van de hoeveelheid rollen die je nodig hebt. Je kunt namelijk tijdens de klus niet zomaar even behang bijkopen. Bij behang moet je altijd goed controleren of het behang van dezelfde partij is. Dit doe je door de partij- en/of kleurnummers met elkaar te vergelijken. Als je verschillende partijen met elkaar mengt, loop je het risico dat de kleur van het behang net iets afwijkt.

Om uit te rekenen hoeveel vierkante meter je nodig hebt, vermenigvuldig je de hoogte en breedte van de muur. Vervolgens trek je de afmeting van deuren en ramen hiervan af. Verstandig is om een marge van +10% aan te houden voor eventuele foutjes. Heb jij behang met een patroon uitgekozen? Dan heb je vaak nog iets meer marge nodig. Je kunt je hierover laten informeren in de winkel of de marge navragen bij de vakman.

2. Kies een stijl en ontwerp die bij je past

Als je je gaat verdiepen in behangsoorten kom je al snel tot de conclusie dat er enorm veel soorten behang zijn. Welk soort behang je kiest is vooral een kwestie van smaak. Toch zijn er ook andere factoren om op te letten. Vind jij milieuvriendelijk behang belangrijk? Dan kies je voor gerecycled papier of voor behang met een keurmerk voor hout uit een duurzaam beheerd bos.

Ook kan het soort kamer van invloed zijn op de keuze voor het soort behang dat je kiest. In een natte ruimte zoals bijvoorbeeld de badkamer is het verstandiger om te kiezen voor vinylbehang. En is het behang vooral een onderlaag voor verf? Dan zijn renovliesbehang of glasvezelbehang goede keuzes.

3. Vraag om een kleurstaal

Heb je je keuze gemaakt? Vraag dan aan de winkel of je een kleurstaal mee naar huis mag nemen. Dan kun je namelijk goed beoordelen hoe het behang eruit ziet in het licht van de kamer die je gaat behangen. Vaak is dit toch heel anders dan in de winkel.

Offerte behangen via Werkspot

Ben jij op zoek naar een behanger om de muren in jouw huis te laten behangen? Plaats je klus gratis en vrijblijvend op Werkspot en kom in contact met diverse vakmensen uit jouw regio. Na het plaatsen van de klus krijg je vrij snel diverse offertes waar je een keuze uit kunt maken. Ben je benieuwd naar eerder werk van de vakman en de ervaringen van eerdere klanten? Neem dan zeker een kijkje op de profielpagina van de behanger.