Los lekkages direct op
Vocht doet je huis geen goed. Wanneer je er niets aan doet, kan er uiteindelijk schimmel, rot en waterschade ontstaan. Door de oorzaak snel te achterhalen, kan het probleem direct worden aangepakt. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in huis:
Schade aan dakgoten door storm en verstoppingen kunnen een ravage aanrichten als het overlopende water langs muren op de grond valt. Maak daarom regelmatig je dakgoten schoon of laat ze op tijd repareren.
Plaats je dakgoot klus
Winters weer kan ook schade aan het dak veroorzaken. Kijk dus uit naar gebroken leien of dakpannen. Losse (nok)pannen kunnen ook lekkage veroorzaken, dus let op deze of andere dingen die er niet goed uitzien. Kijk ook eens op zolder als dat mogelijk is. Water kan langzaam je dak binnendringen en grotere lekkages veroorzaken. Als je er vroeg bij bent, kan het vaak professioneel gerepareerd worden voordat het een groter probleem wordt.
Plaats je dakreparatie klus
Scheuren in bakstenen en voegen of stucwerk kunnen ontstaan na koud en guur weer. Het is belangrijk om deze zo spoedig mogelijk te laten repareren, omdat er op ten duur water en vocht doorheen kan komen. Metselaars kunnen gebarsten stenen vervangen en opnieuw voegen om je huis waterdicht te houden.
Plaats je gevel voegen klus
Door lekkende schoorstenen kan er ook water binnendringen. Vaak komt dit door poreus metselwerk of scheuren in loodslabben. Een schoorsteenkap heeft een ventilatieopening om condensatie en tocht tegen te gaan. Zo houdt je de warmte binnen en het water buiten. Als je de schoorsteen helemaal niet gebruikt, overweeg dan om deze te laten afdichten.
Plaats je schoorsteen klus
Zowel binnen als buiten kunnen gesprongen of lekkende leidingen ook schade veroorzaken. Zelfs langzaam druppelen kan na verloop van tijd tot problemen leiden, terwijl bevroren gebarsten leidingen chaos kunnen veroorzaken zodra ze ontdooien. Dus ook al zie je een kleine lekkage, laat het oplossen voordat het serieuze schade aanricht.
Plaats je loodgieter klus
Ventileer je huis
Condensatie is een ander veelvoorkomend vochtprobleem. De warme, vochtige lucht in huis verdampt op koude oppervlakken zoals dunne muren en ramen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot vochtproblemen zoals schimmelvorming op muren, plafonds en rondom ramen.
Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: je huis ventileren. Moderne huizen doen dit door middel van een reeks ventilatieopeningen die frisse lucht van buiten toelaten om geleidelijk de vochtige lucht in uw huis te vervangen.
Als je een ouder huis hebt, zijn er een paar dingen die je kan doen om te helpen. Stap één is het openen van de ventilatieopeningen. In raamkozijnen zijn ventilatieopeningen ingebouwd om condensatie tegen te gaan, dus kom niet in de verleiding om ze in de winter te sluiten om de warme lucht binnen te houden - ze zijn een essentieel onderdeel van de ventilatie van je woning. Als je geen ventilatieroosters hebt, kan je ze soms in je bestaande ramen laten inbouwen of upgraden naar moderne ramen. Uiteraard kan je ook gewoon je ramen regelmatig openzetten.
Keukens en badkamers zijn de meest vochtige ruimtes in huis. Zorg er dus voor dat er een goed afzuigsysteem aanwezig is. Zo wordt de vochtige lucht snel naar buiten afgevoerd. Als je nog geen afzuigsysteem hebt geïnstalleerd of als ze niet goed werken, kan een ventilatiespecialist een stil modern systeem voor je installeren.
Plaats je ventilatiesysteem klus
Hoewel de energieprijzen flink zijn gestegen en we dus zuiniger zijn geworden, is het onverstandig om de verwarming lager dan 15 graden of helemaal uit te zetten. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in huis te hoog en krijgt schimmel de kans zich te ontwikkelen. Om warm te blijven tijdens de koude dagen en de vochtigheid tegen te gaan, is het belangrijk om je cv-ketel goed te onderhouden. Voor nieuwere ketels is dit eens in de twee jaar. Is je ketel ouder dan 8 jaar, dan is een jaarlijkse onderhoudsbeurt aan te raden.
Plaats je cv-ketel onderhoud klus