Scheuren in je muur? Wat te doen?

Bijgewerkt op

Scheuren in de muur zijn niet alleen ontsierend voor de aanblik van jouw huis, ze kunnen ook een signaal zijn van grote problemen. De barsten kunnen zowel in het huis als aan de buitenkant van het huis zitten. Scheuren in de muur kunnen om verschillende redenen ontstaan. Het belangrijkste is om eerst de oorzaak te achterhalen van de barsten. Daarna kun je een plan bedenken om de barsten te herstellen en beslissen of je zelf gaat proberen ze te dichten of dat je dit door een vakman laat repareren.

Oorzaken scheuren in binnenmuur

Aan scheuren in de binnenmuur kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Scheuren ontstaan bijvoorbeeld door de wortels van een boom. Wanneer een boom dicht bij een huis is geplant, drukken de boomwortels de funderingen omhoog en ontstaan er scheuren. Ook kan een scheur worden veroorzaakt door trekspanningen; het metselwerk is dan niet elastisch genoeg om spanningen op te vangen die kou en warmte veroorzaken. Sommige bouwers houden geen rekening met het uitzetten en krimpen van de materialen, waardoor het bouwwerk deze wisseling niet kan opvangen en de muur gaat scheuren.

Kloven of barsten kunnen ook veroorzaakt worden door een gebrekkige fundering of door fouten tijdens het bouwen van het huis. Vocht of een instabiele ondergrond is ook een veel voorkomende oorzaak. Door bouwwerkzaamheden (trillingen en inklinking van de ondergrond) kunnen eveneens scheuren ontstaan. Voorbij rijdend verkeer is ook een vaak gehoorde oorzaak van scheuren in de muur. Ook kunnen scheuren veroorzaakt worden door een verandering in het waterpeil.

Krimpscheuren, hoe onstaan ze?

Een krimpscheur is een veel voorkomende dunne kloof die door het krimpen van het materiaal ontstaat. Krimpscheuren komen het meeste voor bij de materialen beton, hout en stucwerk. Krimpscheuren zijn niet meestal niet gevaarlijk voor het huis, maar zijn geen fraai gezicht. Het geeft het huis een vervallen uiterlijk, terwijl krimpscheuren verder niet veel zeggen over de staat van de fundering van het huis.

Wat te doen bij scheuren in je muur

Scheuren en krimpscheuren in de binnenmuur zijn vaak snel na de bouw van het huis ontstaan. Kleine kloven kun je herstellen door ze open te krabben, te verdiepen en uit te schrapen. Plaats daarna een wapeningsnetje over de scheur en laat het netje opgenomen worden door het nieuwe stucwerk om de barst voor lange tijd weg te houden. Je houdt hiermee de barst voor vele jaren weg uit het aanzicht, maar lost hiermee niet het daadwerkelijke probleem op. Scheuren in binnenmuur herstellen dus wel na een goede verzorging, maar de scheuren zijn een symptoom van een onderliggend probleem. Het is noodzakelijk dat probleem te achterhalen om meer barsten in de toekomst te voorkomen.

Scheuren in stucwerk herstellen

Scheuren in stucwerk worden vaak veroorzaakt door funderingsfouten of een foute dakconstructie. Je kunt zelf de kloof wel wegwerken, maar beter is het om een specialist te raadplegen. Het plaatsen van een wapeningsnet en opnieuw een stuclaag aanbrengen kun je wel zelf doen, maar daarmee heb je de oorzaak van het probleem niet achterhaald en verholpen. Afhankelijk van de oorzaak van de barst bestaat de mogelijkheid dat deze weer terugkeert. Laat daarom scheuren in stucwerk herstellen door een vakman.

Reparatie scheuren in stucwerk

Als je handig bent kun je proberen zelf de barsten in de muren weg te krijgen. Dit kun je bij binnenmuren doen met behulp van een wapeningsnet en het opnieuw behangen, verven of stucen van de muur. Het is echter wel te adviseren een expert in te schakelen die kan vaststellen wat de oorzaak van de scheur is en het daardoor ook voor de langer termijn kan oplossen. Dit geldt zeker voor scheuren in de buitenmuur. Scheuren in muren zijn niet altijd ongevaarlijk, neem daarom geen risico maar schakel een vakman in.

Kosten reparatie scheuren in het stucwerk

Wil je weten wat het kost om de wanden te herstucen? Bekijk het kostenoverzicht van stucwerk binnen op Werkspot. Hiermee krijg je een goede indicatie van de mogelijke kosten.

Scheuren in muren herstellen via Werkspot

Via Werkspot vind je snel een geschikte stukadoor of gevelspecialist om jou te helpen met scheuren in stucwerk, krimpscheuren of scheuren in een binnenmuur. De vakmannen die op onze website worden vermeld zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en bieden bij grote klussen bijna altijd garantie! De vakmannen werken daarnaast met uitstekende producten om kwaliteit te kunnen waarborgen. Dien direct een aanvraag in, dan nemen onze vakmannen binnen 24 uur vrijblijvend contact met jou op de details verder door te nemen!

Veel bekeken artikelen:
  1. Schilderwerk
  2. Tegelzetter nodig?
  3. Welke ruimtes kan ik stucen
  4. Fundering maken
  5. Houtrot voorkomen