Ontdek hoe je huis werkt

Bijgewerkt op

Hoe sluit je de watertoevoer af?

De watermeter bevindt zich meestal in de buurt van de hoofdkraan die de watertoevoer afsluit, meestal in de meterkast, kruipruimte of garage. Zodra je de meter hebt gevonden, volg je deze stappen:

  1. Je zou een hendel of rond draaiwiel moeten zien naast de watermeter.
  2. Draai de hendel of het draaiwiel tegen de klok in om het volledig te sluiten. Als je moeite hebt met het sluiten ervan, gebruik dan een waterpomptang of een soortgelijk gereedschap om hem dicht te draaien
  3. Zodra de kraan is gesloten, wordt het water in huis afgesloten.

Als je de watermeter niet kan vinden, vraag het kennissen of familie of bel als laatste redmiddel een loodgieter.

Vind gratis een loodgieter

Weet hoe je het gas afsluit

Als je je zorgen maakt over gas in je huis - je ruikt bijvoorbeeld gas of hoort een lek - dan is het heel belangrijk dat je weet hoe je de gastoevoer kan afsluiten. Volg deze eenvoudige stappen:

  1. Zoek de hoofdgaskraan. Deze bevindt zich meestal in de buurt van de gasmeter of de gastoevoerleiding die je huis binnenkomt vanaf de straatkant.
  2. Zorg eventueel voor gereedschap om de gaskraan dicht te draaien. Vaak is de gaskraan een gele knop, draaiwiel of hendel.
  3. Draai de kraan linksom tot hij volledig gesloten is.
  4. Controleer nogmaals of de kraan volledig gesloten is door te proberen hem heel licht rechtsom te draaien. Als hij niet beweegt, betekent dit dat hij goed afgesloten is.

Voor vervolgwerkzaamheden heb je een erkend gasinstallateur nodig om eventuele reparaties uit te voeren. Als je niet zeker weet hoe je de gaskraan moet vinden of als je andere problemen hebt, neem dan contact op met het installatiebedrijf dat je ketel onderhoudt of met een loodgieter.

Vind gratis een installatiebedrijf

Schakel de elektriciteit uit

De elektriciteit uitschakelen is een eenvoudige, maar belangrijke handeling die je moet weten. Eerst moet je de groepenkast in huis vinden. Deze bevindt zich vaak in de meterkast in de gang. Als je die gevonden hebt, volg dan deze stappen:

  1. Open de deur van de meterkast en zoek de hoofdschakelaar. Het is een schakelaar die de stroomtoevoer naar het hele huis onderbreekt.
  2. Zet de hoofdschakelaar in de stand "Uit" door hem naar links of naar beneden te draaien.
  3. Controleer of je de stroom hebt uitgeschakeld door te proberen een lamp of ander elektrisch apparaat in huis aan te zetten. Als er niets oplicht, is de stroomtoevoer correct afgesloten.

Zorg er altijd voor dat de elektriciteit is uitgeschakeld voordat je elektrische werkzaamheden uitvoert. Doe een beroep op een erkende elektricien, zij werken volgens de normen zodat het werk goed gebeurt en je huis veilig is.

Vind gratis een elektricien

Begrijp hoe je cv-ketel werkt.

Ketels kunnen complex zijn, vooral oudere modellen, maar inzicht in je ketel is zeer nuttig, ten eerste om er zeker van te zijn dat hij goed werkt, en ten tweede om er zeker van te zijn dat hij zo efficiënt mogelijk werkt.

Achterhaal eerst je type ketel: er zijn verschillende soorten ketels, zoals gasketels, elektrische ketels, enz. Het is belangrijk om te weten welk type ketel je hebt, zodat je weet hoe hij werkt en welke punten je moet controleren voor een goed onderhouden ketel.

Ten tweede, onderhoud van de ketel: het is aan te raden om je ketel regelmatig te laten onderhouden door een erkend vakman om te controleren of hij goed werkt en om versleten onderdelen te vervangen. Dit kan de levensduur van je ketel verhogen en je geld besparen op de energierekening

Tot slot, veel voorkomende problemen: het is belangrijk om te weten welke problemen zich vaak kunnen voordoen met een verwarmingsketel, zoals verwarmingsuitval, waterlekkage, gebrek aan druk, enz. Als je een van deze problemen ondervindt, is het verstandig professionele hulp in te roepen om een diagnose te stellen om je ketel te repareren.

Nu je de cv-ketel beter kent, kan je eventuele problemen op tijd signaleren voordat het echte problemen worden.

Vind gratis een installatiebedrijf