Onderzoek naar btw-regeling

Blog - Onderzoek naar btw-regeling
Onderzoek naar btw-regeling

Werkspot heeft zowel onder consumenten (N = 850) als vakmannen (N = 710) onderzoek gedaan naar de btw-regeling. Het blijkt dat consumenten nog snel hun klus laten uitvoeren voor 1 juli 2015 omdat ze willen profiteren van het lage 6 procent btw-tarief. Vakmannen merken dat het aantal opdrachten is toegenomen vanwege de 6 procent btw-regeling, maar ruim twee derde is bang dat het aantal opdrachten na 1 juli 2015 zal dalen bij een 21 procent btw-tarief. 

 
Aantal klussen toegenomen vanwege 6 procent btw-regeling
70 procent van de consumenten laat bewust zijn klus uitvoeren vóór 1 juli 2015 vanwege het 6 procent btw-tarief. Het grootste deel van de consumenten denkt hiermee € 1000 te kunnen besparen op hun klus. Vakmannen merken deze toename vooral in het eerste kwartaal van 2015. Op Werkspot.nl is het aantal opdrachten met name in de categorieën Timmerwerken, Sloopwerkzaamheden en Dakrenovatie flink gestegen. 

 
 
Hoger btw-tarief leidt tot minder opdrachten
Veel Nederlanders hebben nog een klus liggen die binnen renovatie en herstelwerkzaamheden valt. Bij een verhoging van het btw-tarief zou nog slechts 40 procent van de ondervraagden deze opdracht laten uitvoeren door een vakman. Een btw-tarief van 21 procent voor renovatie en herstelwerkzaamheden zal dus leiden tot een sterke daling in het aantal opdrachten voor vakmannen. 
 
 
Meer dan 70% van de vakmannen is bang voor een dergelijke daling. De helft van de vakmannen denkt het uurloon te kunnen behouden als het btw-tarief stijgt naar 21 procent. Andere vakmannen geven aan juist te zakken of te stijgen met de uurprijs om dit op te vangen.
 
 
Wijziging btw-tarief niet duidelijk
90 procent van de Nederlanders is op de hoogte van het nu geldende 6 procent btw-tarief op arbeidskosten binnen de bouwsector. Echter, een kwart van de Nederlanders weet niet dat deze regeling voor renovatie en herstelwerkzaamheden afloopt na 1 juli 2015. Een derde van de vakmannen redt het waarschijnlijk niet om alle klussen voor 1 juli 2015 af te krijgen. Dat betekent dat consumenten over de werkzaamheden na 1 juli 2015 een btw-tarief van 21 procent moeten betalen. Vakmannen merken dat dit lang niet bij alle consumenten duidelijk is. Het lage btw-tarief blijft enkel van toepassing op het schilderen, stukadoren en isoleren van de woning.