Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Gezocht: een goede klusser - Parool

Blog - Gezocht: een goede klusser - Parool

Op zoek naar een betrouwbare vakman voor klussen in huis? Werkspot.nl biedt uitkomst.

Het huis moet opnieuw in de verf, de gootsteen ontstopt, de nieuwe keuken gemonteerd en de tuin aangelegd. Allemaal klussen met een prijskaartje als je je er niet zelf aan wilt wagen. Maar wie kan dat goed en wat is een redelijke prijs?

Paula de Geest (25) zat met die vragen in haar maag. “De muren in mijn nieuwe appartement in Almere waren paars en roze, niet precies waar ik op zat te wachten. Ik had wel een kennis die ze voor een vriendenprijsje wit wilde schilderen. Maar dan ben je er nog niet, want wat is een vriendenprijsje? Ik had echt geen idee.”

Haar baas, die een detacheringbureau van interimmanagers in Almere runde, loste het probleem op met Werkspot, een betrekkelijk nieuwe marktplaats voor vraag en aanbod van klussen. Via dit internetbedrijf liet hij tot volle tevredenheid een muur spuiten en een (tussen)muur bouwen. De Geest: “Ik heb mijn muren ook op die website geplaatst en er vijf vijf op gekregen, die allemaal rond dezelfde prijs lagen. Ik heb daardoor een goed inzicht gekregen in wat zo iets ongeveer kost.”

Over Werkspot

Werkspot.nl is in drie jaar uitgegroeid tot een markplaats waar jaarlijks meer dan 250.000 mensen zakendoen met ruim 10.000 klussers en bedrijven. De opdrachten variëren van het repareren van een stopcontact tot het bouwen van een garage.

Het bedrijf is in 2005 opgericht door Joost Gielen (32) en zijn compagnon Sjoerd Eikenaar, maar pas de laatste twee jaar zit de vaart er goed in. Dagelijks staan er achthonderd nieuwe opdrachten op de site. Het kan echt alles zijn: het inkorten van tafelpoten, het uitgraven van een tuin, een kast in elkaar zetten, drie gaten boren in een betonvloer of een aanbouw van een woning.

Gielen: “We dachten: als er een grote website is voor producten, zoals Marktplaats, waarom is er niet zo’n site voor diensten? We zijn heel breed begonnen, met advocaten, kappers en schoonheidsspecialisten. Dat liep niet storm. Pas toen we echt kozen voor bouw en installatie kwam de groei er goed in.”

De vraag is wat consumenten er echt aan hebben als ze keurig invullen hoeveel muurtjes er moeten worden geschilderd en daar dan vijf of zes voorstellen op krijgen. Dat kun je ook met de Gouden Gids regelen. Gielen: “Klopt. Mensen vinden het uitbesteden van klussen heel emotioneel, dat doen ze niet zo maar. Ze denken altijd: zal het wel goed komen met mijn kamer, wordt de gasleiding van de nieuwe keuken wel vakkundig aangesloten? En wie komen er hier binnen, kan ik die mensen wel vertrouwen? Dat is belangrijker dan de prijs. Slechts zeventien procent van de consumenten kiest voor de goedkoopste offerte.”

Daarom moeten de vakmensen zich op Werkspot presenteren aan hun klanten met de naam van het bedrijf, nummer van de kamer van koophandel, vakdiploma’s, ervaring en specialisaties. Gielen: “Sommigen gaan daar heel ver in en zetten er een filmpje bij om te laten zien hoe ze werken.”

Maar het belangrijkste van het profiel is het cijfer dat ze hebben gekregen voor eerdere klussen die ze via Werkspot deden. Gielen: “Daar kijken de mensen naar. Als je tien of twintig keer een acht heb gekregen, sta je er natuurlijk goed op. Bovendien is dat cijfer opgebouwd uit een aantal onderdelen. Het gaat niet alleen om het werk, maar ook over zaken als gedrag, betrouwbaarheid, stiptheid en communicatie.”

Hij ontmoette twee jaar geleden nog wel zzp’ers zonder mailadres. “En moet je ze nu zien, met smartphones en foto’s op onze site. Ik zag laatst twee slopers die keurig hun schoenen uitdeden voor ze binnenkwamen en een stofzuigertje achter zich aan sleepten om eventuele rommel direct op te vegen. Dat cijfer is een stok achter de deur.”

Marcel Kardinaal (44) uit het Brabantse Dinteloord is zo’n kleine zelfstandige. Hij is het type dat premier Mark Rutte graag typeert als de hardwerkende Nederlander. Vijf uur op, acht uur ’s avonds weer thuis, zes dagen per week. Hij werkt landelijk, ‘want als je voor half zes ’s morgens weggaat, kun je in een uur heel ver komen’.

Zijn specialiteit is stucen en alles wat verder met het bekleden van muren te maken heeft. Meer dan negentig procent van zijn opdrachten krijgt hij via de website van Werkspot. Dat is niet verwonderlijk, want hij heeft inmiddels 224 referenties van klanten, met een gemiddelde van 9,1. Kardinaal: “Het moet niet gekker worden. Ik heb veel werk en soms moet ik nog een paar kennissen te hulp roepen om wat van me over te nemen. Die weten inmiddels heel goed hoe ik wil dat er wordt gewerkt. Dat zijn keurige jongens.”

De stukadoor, die zijn opdrachten eerder kreeg van grotere aannemers, heeft geleerd dat door de transparantie van het internet, naast vakmanschap, de presentatie steeds belangrijker wordt. “De klanten komen echt op die 9,1 af. Het verbaast me hoe vaak ik word gekozen, terwijl mijn offerte lang niet de laagste is.”

Hij weet intussen wat mensen willen. “Ik zorg altijd dat er een gezellige sfeer ontstaat, ik maak een grapje, dan is het ijs snel gebroken. En als er een keer iets misgaat, en dat gebeurt natuurlijk wel eens, kom ik terug om het in orde te maken. Dat stellen mensen heel erg op prijs, dan kan het rustig gebeuren dat ze je toch nog een negen geven.”

Directeur Gielen van Werkspot meent dat zijn bedrijf vraag en aanbod van vakmensen transparant heeft gemaakt. “Een zzp’er of een bedrijf kan wel zeggen: wij zijn de beste, onze prijs is prima, maar wat moet je daarmee? Iedereen kan wel zeggen dat hij de beste is. Bij ons zie je de meningen van klanten, daar gaat het om. In de reisfolder staat natuurlijk ook dat het gaat om een prachtige bestemming, maar je wilt toch vooral graag lezen of andere vakantiegangers dat ook vinden. Ik ben ervan overtuigd dat deze open manier van handelen de toekomst heeft.”

Goede klusser gezocht?

Plaats eenvoudig je klus op Werkspot en kom in contact met verschillende professionals. Weten dat je de juiste vakman kiest? Bekijk reviews van andere consumenten om te zien wat voor werk de vakman aflevert!